Rokende hulpmotor op Miami-vlucht Surinam Airways

14

PARAMARIBO/ORANJESTAD, 24 jun – Een rokende hulpmotor aan boord van een huurvliegtuig heeft voor enig oponthoud gezorgd op de SLM-vlucht vanuit Miami. Dit meldt de SLM. Het toestel van het Amerikaanse Falcon Air was al vanuit Miami geland op Aruba. Twee passagiers raakten lichtgewond.

Het betreft enkele kneuzingen. Een van de passagiers moest aan een hand behandeld worden. De kneuzingen werden opgelopen bij de evacuatie uit het vliegtuig.
“Het cockpit- en cabinepersoneel van Falcon Air, onder leiding van gezagvoerder Ramon Sanches, handelde conform de voorgeschreven regels en liet de passagiers via de nooduitgangen het toestel verlaten”, meldt de SLM.

De passagiers zijn intussen overgebracht naar Paramaribo. Kort na het aanzetten van de zogenaamde APU-motor ontstond een sterke rookontwikkeling. Het betreft een kleine jetmotor die energie levert voor verlichting en het aircosysteem. Na landing worden de grote motoren uitgeschakeld. Volgens de SLM is dit een standaardprocedure. De vlucht was de laatste met Falcon Air. De SLM zet voortaan eigen toestellen in.

14 REACTIES

 1. Slecht onderhoud……slecht onderhoud. !!!!!
  Als techneut weet men welke onderdelen na een aantal vlieguren gewoon eruit moet…GEWOON ERUIT niet wachten totodat het stuk gaat……Maar dit laat men uit hebzucht en domheid steeds en keer op keer achterwege.


  Maak melding

 2. Baldew nr2…

  Wat een misselijke opmerking.
  Ik hoop echt voor je dat jou of je familie dit NOOIT zal overkomen.

  by the way het was GEEN slm toestel, maar een gehuurd toestel van het Amerikaanse Falcon Air!


  Maak melding

 3. Dit is geen klaagzang over de SLM, maar het is een groot structureel probleem geworden met de SLM.Men gaat goedkope vliegtuigen huren bij maatschappijnen.Vliegtuigen die naar alle wasarschijnlijkheid minder onderhoud en controle krijgen.


  Maak melding

 4. Het was een toestel van Falcon Air. Het was geen eigen toestel. Falcon Air is amerikaanse carrier en moet dus voldoen aan de strenge amerikaanse regelgeving op het gebied van veiligheid. Het lijkt alsof sommige zitten te wachten op de volgende SLM ramp zodat ze hun gelijk kunnen halen. Blijf kritisch, maar wel constructief!!


  Maak melding

 5. ORANJESTAD — Het te vroeg inschakelen van de auxiliary power unit (APU) door de piloot van een Surinam Airways-vliegtuig, zorgde gistermiddag voor rookontwikkeling in de cabine. De negentig passagiers, onder wie twee baby’s, moesten vervolgens uit het net gelande vliegtuig geëvacueerd worden. Enkele inzittenden raakten in paniek, maar niemand raakte gewond, aldus de autoriteiten. Hulpdiensten waren binnen vier minuten ter plaatse.

  Het toestel, een MD-80 charter van Falcon Airways Express met capaciteit voor 172 passagiers, was vanuit Miami naar Aruba gevlogen en rond kwart voor zes ‘s middags geland op luchthaven Reina Beatrix.

  Tijdens of na de landing heeft de piloot de APU te vroeg ingeschakeld waardoor er vermoedelijk kortsluiting ontstond en rook via het airconditioningsysteem de cabine in dreef. Het APU-systeem, dat zorgt voor stroom op het moment dat een vliegtuig niet vliegt, mag slechts na volledige stilstand van het vliegtuig aangezet worden, aldus een woordvoerder van luchthavenautoriteit AAA. Nadat de cabine zich met rook vulde, besloot het vliegtuigpersoneel over te gaan tot evacuatie. Enkele passagiers raakten in paniek en besloten op eigen houtje de nooddeuren te openen. Via opblaasbare glijbanen bij de nooduitgangen verlieten de inzittenden vervolgens het vliegtuig en renden het luchthaventerrein op. Even later werden ze door hulpdiensten opgevangen.

  Oorspronkelijk zou het SLM-toestel gisteren terugvliegen naar Miami. Het vliegtuig is echter aan de grond gehouden voor reparatie. Vanochtend waren technici van de vliegtuigmaatschappij nog bezig daarmee.


  Maak melding

 6. Wat is er in godsnaam aan de hand met ons trots.

  Mie na frede mang, dus wil die crew member reageren op deze berichten,om mij personlijk gerust te stellen.

  Mie nanga cocaine en vliegtuig en zuid amerikaanse kartellen no e kotie, wiens mie lobie mie sranang mang lekie ingie lobie dran.


  Maak melding

 7. Hallo Surinamer als ik dit lees…dan begrijp ik waarom vliegtuigen met onduidelijke reden naar beneden vallen.

  Tegenwoordig zijn er genoeg technieken om dubbele functie uittesluiten…Daarom zeg het maar…..!!!!! Ik kan die arme man niet kwalijk nemen in deze moderne tijd.


  Maak melding

 8. Rik ben heel wat betreft jou reactie omtrent BALDEW en volgens mij heeft hij geen bal van gegeten of verstaat geen bal Nederlands maar ik zou het letterlijk hebben gezegd mag jij en jou fam in die toestel zitten.


  Maak melding

 9. Meneer of mevrouw M.v.Meer
  wie gaat nou niet bang worden als je de berichten via de Surinaamse kranten en skyradio.sr hoort,over drugs in de body van onze vliegtuig,personeel slm aangehouden,lid JAP aangehouden en meer aanhoudingen volgen, een minister die eerst moet afstemmen met meneer brunswijk als het gaat om sommige vragen gesteld door een Surinaamse journalist?

  Ik ben trots op het bereikte nl onze eigen vliegtuig ,maar wel met transparantie.
  Zodat ik het in mijn dagelijkse omgang met mensen het met recht kan opnemen voor mijn Surinaamse trots.

  Niemand doet wat, maar er gebeuren dingen.
  het lijkt wel jorka land.


  Maak melding

 10. @ 4,10,

  Wat zijn jullie dom bayaaa!
  Waarom denk je nou dat hij zo ’n opmerking maakt?! Juist omdat er niks gebeurt to. Ga jullie je schamen in een hoekje hoor!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.