Militairen eerst doodgeschoten op 8 december 82

7

PARAMARIBO/BOXEL, 23 jun – Luitenant Surindre Rambocus en Sergeant Jiwan Sheombar zijn de eersten die geëxecuteerd werden op 8 december 1982. Dit zegt getuige Dirindersingh Jankiepersadsingh. Zijn relaas is het eerste publiekelijke overzicht van de volgorde waarin de vijftien slachtoffers zijn doodgeschoten in het Fort Zeelandia.

Beide militairen waren uit de gevangenis gehaald, waar ze hun straf uitzaten wegens een couppoging in maart 1982. Na de twee volgden vakbondsleider Cyrill Daal, de advocaten John Baboeram en Eddy Hoost, universiteitsdocent Gerard Leckie en advocaat Kenneth Gonçalves. Het betrof een eerste reeks executies. Volgens Jankiepersadsingh vond die plaats tussen tien en elf uur ’s morgens.

Tussen elke executie door werden korte tussenpozen ingebouwd. “Zodra één van hen gedood werd, nam ik een kijkje en zag ik de lijken. Zo weet ik wie het eerst gedood werd”, zegt Jankiepersadsingh. Hij heeft Bouterse rond die tijd ook in het Fort Zeelandia gezien: “Ik heb hem in zijn kamer gezien. Hij is rond één uur in de middag weggegaan.”

7 REACTIES

 1. O jeeeeeeeeeeeeeeee

  Eindelijk een reconstructie .

  Oppakken allemaal , en opsluiten .
  Zolang het proces diend .
  gebeurt overal ter wereld dat verdachten van moord op gepakt worden


  Maak melding

 2. e !! ee !!Luister noh..!…Laten wij het land echt en tastbaar gaan ontwikkelen man.

  Met dat ding van jaren ’80 komen wij niet verder……dan: die heeft gezegd, die heeft gedaan, het is niet waar, wie en wie, hoe en hoe, waarom daarom….ALLEMAAL DOM GEDOE en gewoon achterlijk.


  Maak melding

 3. beste HARRY…je moet de heer JANKIE niet gaan veroordelen… want je weet niet hoe of wat…..je moet eerder blij zijn dat tenminste IEMAND zijn mond open doet…..dus alle lof en steun aan die MAN………DERBY en BHAGWANDAS konden toen ook al praten, maar je weet….praat en je bent dood….toen dus….en nog steeds trouwens…verhaal is nog niet helemaal verteld…heeft nog een groot staart..let maar op…..ik neem aan dat je in NL woont….woonde je maar daar…..dan had je ook je mond gehouden….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.