Bouterse was tweede keus voor coup in Suriname

18

PARAMARIBO/BOXEL, 23 jun – Desi Bouterse is tweede keus geweest bij het beramen van coupplannen in 1980. De “uitverkorene van Nederland” was de in 1982 geëxecuteerde legerofficier Surindre Rambocus. Dit zegt oud-politicus en arts Rubin Lie Pauw Sam, getuige in het proces rond de Decembermoorden. De onthulling toen kwam van een Nederlandse topmilitair.

Het betreft kolonel Hans Valk, de toenmalige militair attachee in Suriname. Valk was patiënt van Lie Pauw Sam. Op de poli werd het een en ander uit de doeken gedaan. Lie Pauw Sam kreeg onder meer het advies niet aan de verkiezingen van maart 1980 mee te doen. Er was immers een coup in voorbereiding. Als leider was Rambocus aangewezen, die nog in opleiding was in Tilburg, Nederland.

Rambocus is later naar Suriname afgereisd. Hij bleek echter “onvoldoende draagvlak” te genieten in legerkringen. Uiteindelijk bleken onderofficieren, inclusief Bouterse, bereid de regering Arron omver te werpen. Rambocus heeft in maart 1982 een couppoging ondernomen. Die mislukte en hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf. Lie Pauw Sam zegt dat de coup nooit zou zijn gelukt zonder buitenlandse steun.

18 REACTIES

 1. Ok dit legt een heel ander licht op het hele gebeuren van die Rambocus tegencoups, die man was boos dat hij was overgeslagen en moest het land ten koste van alles overnemen.


  Maak melding

 2. wat deed satanszoon Arron zo fout, dat had gemaakt dat “men” bezig was een coup in elkaar te zetten?

  wie kan me meer over de politieke situatie vertellen tussen 1975 – 1980? want de oorzaak van de coup moet daarergens gezocht worden nietwaar.


  Maak melding

 3. het is algemeen bekend dat bouterse uit de ontwikkelingshulp fonds van 3,5 miljard guldens; een pensioen oude dag voorziening wilde opzetten voor surinaamse soldaten. henck arron weigerde dat en gaf bouterse advies om liever soldaatje alleen binnen het kazerne te spelen. bouterse pikte dat niet en het gevolg was de 25 februari 1980 de coup pleging. allemaal de schuld van arron dat 8 december 1982 passeerde. als de pensioen fonds was opgezet, dan zou geen soldaat naar een coup poging kraaien. na henck arron is venetiaan de grote gore slechterik uit de surinaamse politiek. hij moet maar beter zijn crematie gaan regelen. het wordt tijd voor een ander frisse gezicht in het parlement.


  Maak melding

 4. Dat Bouterse tweede keus was is de waarheid, maar nog meer wwarheid is dat Kolonel Elstak geen eerste keus wilde zijn en zich vanaf dat moment keerde tegen Hans.Valk.
  Een coup verraden als bevelhebber is gelijk aan de doodstraf volgens militair recht, zie de coup in Argentinie, de couppleger was de schoonzoon van de minister en kon de minister niets vertellen, tot aan de dag vandaag staat hij achter zijn besluit en zo ook zijn vrouw die het verdriet deed dat haar vader moest vluchten.

  Google deze geschiedenis en lees de feiten voor je ten aanvan gaat op mijn bericht, en zie daar ok het aantal doden vergelen met Suriname, zie ook de economie en wie er belang bij hadden en hebben!!
  De lekkerste biefstukken komen en kkwamen immers uit Argentinie!!!
  En er is nog meer uit Argentinie gekomen, toch??
  Wie goed nadenkt weet wat ik bedoel, en vallen ze Argentinie aan in Nederland, nee, bij lange na niet zoals Suriname!!!


  Maak melding

 5. de aanleiding van de coup is een uit de hand gelopen vakbonds srijd let wel het ging in eerste instantie om een vakbond voor de militairen zoals in nederland niemand had het over revolutie achteraf zeg ik jammer dat arron deze beesten of beter gezeg landverraders niet neer heeft laten knallen dan waren mss als land niet in deze misére beland men heeft te lang gewacht met maatregelen het zelfde fout lijkt men nu weer te maken inplaats van bouterse en zijn meelopers of zijn bloedgroep achter slot en grendel te smijten laat zien wie de baas is in suriname pak hem op of dood hem opruimen die handel .


  Maak melding

 6. DU je kletst uit je nek,als Arron ze had laten neerknallen,was er dan niet hetzelfde gebeurd?Of mag de 1 wel neergeknald worden en de ander niet?Denk je nou echt dat het daarbij gebleven was,weet 1 ding dan was er een volksopstand van jewelste geweest,DU,je typt altijd maar zinloze,dwaze en domme dingen.
  Jij noemt je democraat,praat een echte democraat over “pak hem of dood hem”?Dus zonder vorm van proces?En jij wilt Bouterse betichtigen van ,mensen doden zonder proces.
  Sommigen noemen je een dommie,een psychisch gestoorde,ik kan niet anders dan ze gelijk geven,want jij huilt met de wolven in het bos.Gelukkig neemt haast niemand je serieus hier op dit forum.
  De hele revo is in opdracht van Nederland uitgevoerd,Kolonel Valk was in princiepe de uitvoerder,dat hij Bouterse en de rest heeft weten te overhalen,was eigenlijk goed bedoeld,maar door tegencoups en de zg 8 decemberdoden,heeft Valk niet zijn goed bedoelde doel kunnen bereiken,nl het wegkrijgen van de toenmalige dievenregering.Het ontwikkelingsgeld wat toen werd gegeven aan Aaron was nergens aan te zien,Nederland werd er kots beu van,ze dachten echt aan de arme bevolking die niets en dan ook niets van het ontwikkelingsgeld merkten.
  We zullen zien wie aan het kortste eind trekt,want inderdaad Kolonel-bd Valk moet ook komen getuigen,dan pas komt eindelijk de aap uit de mouw en loopt Bouterse VRIJ rond.


  Maak melding

 7. Du,

  Ik nodig je uit om D.D.Bouterse te komen doden, wees een man en kom zoals velen die dat ik dachten te proberen.
  En als je het over zijn bloedgroep hebt mi boi, dan is het niet de naam Bouterse alleen, zoals jij familie hebt heeft hij ook familie, daarom denk ik dat je eigenmlijk meer dan dom bent.
  Alleen de natuur zal D.D.Bouterse van het tijdelijke op deze aardkloot zijn doen vervangen door het eeuwige, maar types zoals jij die………..
  Ik breng jou in herinnering de twee kampen in de jaren 80 in Nederland en kijk hoe de media zweeg wanneer landgenoeten elkaar afslachten omdat er teveel haat was, domme haat.


  Maak melding

 8. DU,
  Het is nog niet te laat. Waarom kom jij het niet doen, jo schijtlaars jo. Neerknallen?

  Je komt jezelf wel tegen!!!

  Jij bent nog erger dan het kwaad dat jij slechts pretendeert te verdelgen.


  Maak melding

 9. Als die bewuste raciale coup was gelukt, -ik zat er middenin en zag hoe 99% van die actoren op elkaar leken-, hadden zij ons levend gefild en kunstwerk gemaakt van onze huiden.

  In tijd zal ook die waarheid naar buiten komen.


  Maak melding

 10. maar ok…wie geef BOUTA ongelijk????????
  was een wan en shitt situatie in SU…..en nog steeds trouwens…..HENK ARON liep maat te klootvioolen met ons land…..zie financiele index.vanaf onafhangkelijkheid……….de grootste boosdoener was en is nog steeds NL….waarom pas bruggen bouwen onder de regering WIJDENBOS???.terwijl dat al 30 0f 40 jaar geleden kon gebeuren????????……papa LACHMON had ook een vinger in de pap…..ene…wat about JOPIE PENGEL????……en nog steeds heb je die zakkenvullers………VENE….SOMO…SARDJOE….ENZ ENZ…… waneer gaat er een anderen wind waaien in SU????…weet jij dat????????


  Maak melding

 11. raj…op jou vraag moet je de ware tijd gaan lezen vanaf 1975 tot voor de coup…..
  als soldaad(militair) geen soldij krijgt…0 of althans…niet genoeg……wat ga je dan doen…in opstand komen toch?
  en geloof me..ze waren niet berust op een coup….alleen een betere soldij…neem ze kwalijk dan?…zou jij en ik doen…ene..ik zeg je…ARON was echt koppiggggggggg…..4.3 milljard guldens OWH….en daarop een toelage van 13 miljoen voor defensie……..dat geld kwam nooit aan……dus …..iemand moest iets doen…en toevallig was BOUTA daar waar hij hoorde te zijn….ben geen BOUTA MANG of wat dan ook…….ben gewoon surinamer die zijn land vooruit ziet gaan….ik deel in de last……


  Maak melding

 12. hET VOLK WIL NU NA 27 JAAR NA DE 8 DEC ’82 NIET MEER WACHTEN OP:
  1.MISLEIDENDE RECHTERS
  2.KAT EN MUIS SPELENDE RECHTSDIENAREN
  3.HET MOMENT WAAROP HET sURINAAMSVOLK DE BLINDDOEK ZELF VAN DE OGEN AFDOET.

  LIJKT MIJ HANDIG DAT HET SURINAAMSVOLK ,DUS OOK DU EN IK ZELF DE REGIE VAN ONZE EIGEN VOLKSROUWVERWERKING IN HANDEN NEMEN EN NIET TE WACHTEN TOT ER WEER 27 JAAR, DUS STRAKS 54 JAAR LANG AL VIEZE SPELLETJES WORDEN
  GESPEELD.

  HET SURINAAMSVOLK WIL EN MOET NU VERDER.
  iK DACHT ZELF AAN HET AFKONDIGEN VAN EEN 8 DAAGSE ROUWWEEK IN SURINAME ,WAAR EEN IEDER IN DIE WEEK IETS WIT MAG AANTREKKEN (REINHEID,VRAGEN OM VREDE,VRAGEN OM VERGEVING).
  AFSLUITEN MET EEN MILITAIRE CEREMONIE.DE MILITAIREN ZIJN TOCH ALS EERSTE HEENGEGAAN.
  dAARNA NET ALS 5 MEI IN HOLLAND EEN GEDENKSTEEN ONTHULLEN, AL IS HET EEN KILOMETER LANG, MET ALLE NAMEN VAN ALLE KINDEREN,OMA’S.OPA’S,OOMS,TANTE’S, EDDY HOOST ,HORB EN NIEMAND VERGETEN.
  DE TEKST ONDER HET GEDENKSTEEN:
  NOOIT MEER WAPENS EN MUNITIE MEER OPPAKKEN IN POLITIEKE KWESTIES IN ONS GELIEFD SURINAME!
  pRATEN EN DIALOOG,.


  Maak melding

 13. hier is mijn reaktie op de mensen die reageren als een stier die een rode lap ziet waneer het om surinaams grootste massamoordenaar gaat en mensenrechtenschenden,
  een militair moet ondergeschikt zijn aan het wettig gezag en als je van een vakbondsstrijd over gaat tot muiterij dan mag het wettig gezag alle middellen gebruiken die de democratie toestaat om het de kop in te drukken jammer genoeg is dat niet gebeurd in suriname, wat anders is het waneer mensen of landgenoten opkomen tegen moorddadige en illegale militaire bewind die geleid werd door een stelletje padvinders onervaren honden die samen met het buitenland hebben meegewerkt om suriname in zijn ontwikkeling te stoppen en te vernietigen.de redenen die jullie hier geven om deze verschrikkelijke staatsgreep goed te praten zijn dom en ondoordacht, opvallend aan de reaktie van de bouterse aanhang is de manier hoe deze indioten het recht en de democtatie uitleggen en toepassen.één van deze idioten vraag mij op bouterse te komem doden mijn bloedgroep is het recht en de democratie daar kom ik voor op. ik dood geen ontschuldige zwangere vrouwen en weerloze kinderen ik dood geen mensen die opgesloten zijn en geen kant op kunnen om daarna op de staatstelevisie te verklaren dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten dit noem ik laf er is maar één persoon hiervoor verandwoordelijk en dat is die BEEST die toen alle macht in suriname had en al dat andere geleuter is voor jullie gemoedtoestand om al die ellenden wat deze padvinder coup suriname heeft bezorgd te billijken.ik heb sterk het gevoel dat velen die hier reageren nog niet waren geboren in 1980 de aanleiding van de staatgreep is een militaire vakbondsstrijd geweest naar nederlandse model wie wil mag mij tegen spreken nog steeds is het een groot geheim wat voor nationaliteit bouterse en die andere moordenaars bende hadden ten tijden van slachting in het ford sterker nog een groot deel van deze bloedhonden kreeg een salaris uit nederland toen was nederland maar toen de geldkraan dicht ging is het regime over gegaan tot retoriek om het volk op te hitsen tegen nederland en alles wat blank is en die domme massa loop er achter aan net een stelletje kudde dieren je ziet ze ook hier massaal op deze forum stelletje nietsnutten zijn deze (mensen)ze moeten blij zijn dat ze nog ademen .


  Maak melding

 14. Pinto,

  Dat was ook een van de uitspraken van op elkaar lijkende soortgenoten van jou n.l.e. bruma deze was van plan om van aziatische huiden schoenen te maken. Op het bekende plein of ben je dat vergeten????


  Maak melding

 15. Du Klootzak praat altijd bull shit,
  Ik zeg jouw TIME WILL TELL.

  En de waarheid is altijd om tehoren.
  Als ik wist wie jij was en dat je naar suriname komt zou ik jouw een leesje leren voor the stronterij dat uit je Bek komt.

  Ik dump jouw midden in the suri jungle.
  Begin de kranten tegaan lezen na 1974 en mensen te onder vragen hoe het land was wie wat deed.

  hou op met die nonens.


  Maak melding

 16. Ik krijg zo het gevoel dat die du betaald wordt om zich als ezel te gedragen maar de kans is natuurlijk ook groot dat hij gewoon een kruising is tussen een ezel en koe en dat hij gewoon niet kan helpen.

  Een tijdje geleden had dit onmens geschreven dat hij een democraat is, wijselijk van me om hem maar niet te vragen als die wist wat het woordje betekende.


  Maak melding

 17. Als je echt wijs ben dan stel niet zo een domme vraag eigelijk moet die vraag anders gesteld worden wat ben jij ???? uit jou reaktie kan ik jou nergens plaatsen mss een mammio.


  Maak melding

 18. @ Ray,

  de onrust in Suriname was niet de aanleiding. De wapenleveranties van Cuba aan Grenada in het voorjaar van 1979 waren doorslaggevend.

  Rambocus zat nog op de KMA, verbleef (vermoedelijk) in Tilburg op de Koning Willem II kazerne. Zijn afstudeerscriptie ging over …staatsgrepen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.