Solo expositie Rinaldo Klas bij Readytex Art Gallery

0

PARAMARIBO, 22 jun – Tot en met 30 juni is de solo expositie ‘De taal van mijn penseel’ van de Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas te zien in de Readytex Art Gallery aan de Maagdenstraat 44. De titel die Klas voor de expositie van zijn nieuwste creaties heeft gekozen, spreekt in principe al boekdelen. De kunstenaar laat hier zijn penseel vrij en onbelemmerd aan het ‘woord’.

Opvallend op de expositie zijn de grote en kleine doeken waar in duidelijk herkenbaar het sprekende kleurgebruik en de typische “Klas symboliek”. Deze vertrouwde elementen (de zon, het blad, overlappende dier en mens composities) ondertussen kenmerkend voor het vertrouwde Klas handschrift, zijn dit keer aangevuld met enkele realistische figuren. De afbeelding van de mens in dit werk van Klas is niet meer beperkt tot abstracte profielen maar realistisch afgebeelde mensen van verschillende culturele achtergronden spelen in deze collectie een grotere rol. De boodschap blijft echter onveranderd. Door middel van positieve symboliek en een even fleurig kleurgebruik verwijst de kunstenaar naar de natuurlijke en culturele rijkdom van ons prachtige Suriname en vestigt hij wederom de aandacht op de noodzaak voor harmonie tussen mens en natuur.

Vrije vloeiende bewegingen, impulsieve uitspattingen en sterke, contrasterende kleuren kenmerken de collectie van abstracte werken die weer een andere zijde van Rinaldo Klas laten zien. De stijl van de kleinere werken op papier waar kleur en vorm scherp afgetekend staan tegen de witte achtergrond zijn niet helemaal nieuw voor de kunstenaar, maar er zijn ook enkele grote kleurrijke doeken in een iets abstractere stijl. De kleuren zijn intens, contrasterend en met grote, vloeiende bewegingen van het penseel en impulsieve ‘uitspattingen’ van de verf op het fel beschildert doek aangebracht. “Dit is mijn gevoelsmatige benadering van het gebeuren in de wereld. Zoals een ander een geweer gebruikt om met zijn emoties om te gaan, zo gebruik ik mijn penseel.” De vooraf genoemde elementen getuigen van conflict en confrontatie, een botsing van emoties en gedachten. Deze werkstukken beslaan een universeel thema van sociaal maatschappelijke problematiek, discussies en confrontaties. Het thema is actueel en universeel; het reikt tot ver buiten de grenzen van Suriname.

Geheel verassend zijn de beschilderde stoelen welke een speelse aanvulling zijn op de schilderijen in deze expositie. Anders als zijn werken op doek en papier, heeft Klas de stoelen beschilderd met olieverf. Een noodzakelijke afwijking van zijn preferentie voor acrylverf, omdat het materiaal waarvan de stoelen vervaardigd zijn dat nou eenmaal vereist. De moderne fel gekleurde stoelen vormen een unieke achtergrond voor de even kleurrijke beschilderingen van Rinaldo Klas en zijn zodoende niet alleen unieke kunstwerken, maar tevens kunstige en functionele designelementen.

De kunstcollectie van Rinaldo Klas in deze expositie heeft meer als voorheen een gevarieerd tintje. “Ik laat hier wat meer van mijn mogelijkheden als kunstenaar naar voren komen”. Hij geeft, net als elke kunstenaar, het ‘woord’ aan zijn penseel en communiceert zo via kleurrijke en sprekende beeldtaal met zijn publiek. Met zijn gevarieerde werkstukken hoopt de kunstenaar te spreken tot de verbeelding van elke aanschouwer zodat deze dieper gaan nadenken over de wereld om hun heen. De taal van zijn penseel trekt ongetwijfeld de aandacht. Soms is het duidelijk te ontcijferen, soms vergt het wat meer analyse, maar het handschrift is altijd krachtig en de boodschap een ware weerkaatsing van de man zelf. Positief, zelfverzekerd en vreedzaam, met liefde en respect voor mens en natuur getuigd het werk van Rinaldo Klas van zijn betrokkenheid met de natuur en de wereld om hem heen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.