Nahar uit op onderzoek en internationale ervaring

0

PARAMARIBO, 21 jun – De Surinaamse kunstenaar Kurt Nahar, bekend van de uitgesproken sociaal-maatschappelijke thematiek in zijn onconventionele doch veelzeggende kunstuitdrukkingen, is in 2009 op verschillende manieren zijn kunst betreffende actief in Nederland.

Van maart tot en met mei verbleef Kurt aan de Rijksacademie te Amsterdam voor een ‘artist in residence’ periode gericht op onderzoek. Hier kreeg de kunstenaar de gelegenheid zich door middel van onderzoek te verdiepen in het onderwerp dat hem in zijn werkstukken vaak bezighoudt, namelijk de jaren 80 en de decembermoorden in Suriname. Nahar probeert op deze manier meer te weten te komen van deze verontrustende periode uit de Surinaamse geschiedenis; de oorzaken, achtergronden, gevolgen en effecten op de gemeenschap toen, nu en in de toekomst. Door middel van zijn kunst tracht hij juist die onderwerpen die bewust en onbewust niet gemakkelijk besproken worden, weer onder de aandacht te brengen van de gemeenschap. Hij hoopt zo mensen aan het denken te zetten, discussies op gang te brengen en onrechtvaardigheden en schendingen van de mensenrechten in Suriname uit de vergetelheid te brengen.

Op de Rijksacademie is Kurt Nahar tijdens zijn zoektocht achter nieuwe en waardevolle informatie gekomen die vervolgens tal van nieuwe ideeën en concepten voor werkstukken in hem geïnspireerd hebben. In mei hield de kunstenaar ter afsluiting van zijn onderzoek residentie aan de Rijksacademie een expositie in ‘Hommes’, Amsterdam waar hij zijn werkstukken ( collages, installaties en gedichten) gecreëerd tijdens zijn verblijf aan de Rijksacademie tentoonstelde. Kurt Nahar ziet zijn ervaringen en residenties aan kunstinstituten in het buitenland (voorheen bezocht Nahar ook ‘Duende’ te Rotterdam en de ‘Vermont Studio Center’ in de VS) als verijkend en essentieel voor de ontwikkeling van zijn kunstcarrière. Het onderzoek aan de Rijksacademie heeft vruchten opgeworpen, maar de tijd was beperkt en de informatie bleef binnenstromen. Om zijn onderzoek nog verder te verdiepen en uit te breiden naar andere gebeurtenissen in die periode van de Surinaamse geschiedenis zal Kurt binnenkort de Rijksacademie voor een vervolgperiode van zes maanden bezoeken.

Een andere positieve ontwikkeling van zijn steeds groeiende ervaring, is dat Kurt via Remy Jungerman (initiator van het recente wakaman kunstproject) benaderd werd om te participeren aan een grote kunstmanifestatie te den Helder. Deze manifestatie genaamd “Licht aan Zee AA” wordt georganiseerd door Kunsthal 52 in samenwerking met andere culturele instellingen van den Helder van 27 juni tot en met 29 augustus 2009. Verschillende kunstenaars uit Afrika, de Antillen en het Caribische gebied zullen aan deze manifestatie deelnemen. Het gaat bij deze manifestatie voornamelijk om kunstenaars uit landen met dezelfde roots en verschillende culturen in een steeds meer globaliserende wereld die hier hun werk aan een groot publiek zullen presenteren. Samen met Nahar zullen ook andere kunstenaars uit Suriname of met een Surinaamse afkomst aan deze manifestatie deelnemen. Deze zijn Remy Jungerman, Iris Kensmil en Marcel Pinas.

Kurt Nahar participeert dit jaar ook met één van zijn werkstukken aan de Biënnale van Venetië. Zijn werk wordt geëxposeerd in het NY Arts Venice Pavillion als deel van de “Works on Paper” expositie welke deel uitmaakt van de Venice Biënnale van 7 juni tot 22 november. De “Works on paper” expositie zal na afsluiting van de Biënnale overgebracht worden naar Beijing alwaar het tentoongesteld zal worden bij the NY Arts Beijing Gallery voor een periode van één maand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.