Bagagescan op belangrijkste luchthaven Suriname

39

PARAMARIBO, 20 jun – Op de Johan Adolf Pengel luchthaven wordt voortaan gebruik gemaakt van een bagagescan. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi is het een grote stap vooruit in het bestrijden van smokkelpraktijken. Het zal de komende tijden eerder strenger worden met de controle dan soepeler.

De hele aanpak van criminaliteit op en rond de luchthaven is gericht op zoveel mogelijk uitsluiting. Het Jap-team,vernoemd naar de initialen van oud-premier Pengel krijgt een centrale rol toebedeeld, ondanks de massa kritiek. Die is meer gebaseerd op geruchten over geknoei binnen het team zelf. “De geruchten waren zelfs zo erg dat één persoon binnen de ministerraad voorstelde het Jap-team te verwijderen”, zegt Santokhi.

Het team zou de luchthaven moeten verlaten en alle controlewerk. “Dit zal nooit gebeuren. Integendeel, we zullen het team uitbreiden”, aldus Santokhi. Ook in materieel zal meer worden geïnvesteerd. Volgens Santokhi is de menselijke factor de zwakste schakel. Het Jap-team, opgezet volgens het model van het Nederlandse Schiphol-team, bestaat uit politieagenten en douaniers.

39 REACTIES

 1. Minster Santoki. Ik vind wel dat u wat aan de geruchten moet doen. Heeft u het onderzocht. Heeft u een analyse laten maken?
  En ik las vorige keer dat ze niet overal mogen komen. Waarom niet?. Ik denk dat hun bevoegdheden juist uitgebreid moeten worden anders zullen kwaadwillenden steeds mazen in het net weten te vinden. Want ze weten precies waar het Jap-team geen bevoegdheden heeft.
  Succes.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. Maar meneer Santhoki, alle respect voor uw intentie en inzet , om de luchthaven te beveiligen . U geeft zelf aan dat de mens de zwakste schakel is in de keten van beveiligingsmaatregelen , maar weet u ook dat de ketting net zo sterk is als de zwakste schakel? Dus is er een probleem lijkt mij , want als medewerkers niet integer zijn , sterk in hun schoenen staan en t handje lichten met de regels , dan zal t moeilijk worden de regels te handhaven. Ik hoop dat u aan t probleem dat de mens vormt ok aanpakt anders zijn alle maatrgelene ten spijt. Ik ben t zat om telkens te lezen dat er WEER coke of whatever dat niet mag, gevonden is in een vliegtuig afkomstig uit Par,bo , en de veiligheid , door inventief gedrag van belanghebbenden in de waagschaal gegooid worden.


  Maak melding

 3. Volgens Santokhi is de menselijke factor de zwakste schakel.

  Tja wat een wijsheid! Het is publieksgeheim dat alleen een mens haar eigen regels (lees controle) kan schaden (lees overtreden) dus is de mens de zwakste schakel. Of dacht Santikhi dat de scanapparaten de zwakste schakels zijn of zijn dat wellicht de drugshonden?
  Wat een wijsheid toont deze man aan het volk, het volk die alles gelooft wat de regeringslijders zeggen.


  Maak melding

 4. Bravo minister Santokhi !!!
  Factoren als daadkracht en daadwerkelijk optreden zullen bewijzen dat Suriname het serieus meent als het gaat om de drugsbestrijding.Als aanvulling (altijd goed)moet nu ook nauw internationaal worden samengewerkt.Denk aan materiaal en gegevens gegenereerd vanuit Amerika en Nederland.Het geld dat Suriname benodigd is voor bovenstaande activiteiten kan dan worden gebruikt voor o.a.Milieu en Infrastructuur(zie opknappen van oude en verflose gebouwen in Paramaribo en de wegen in de hoofstad en daarbuiten)
  Als Obama nu voltallig internationaal wil samenwerken dan moet het voor Suriname ook gelden.Wij als Surinamers moeten denken….Yes we Can !!!!!!


  Maak melding

 5. Hou de drugsexport tegen om zanderij zodat Surinaamse kinderen zelf de drugs kunnen snuiven.

  Volgensmij is de enige doel van het JAP-team om Sangtaki het monopolie op drugsexport te laten behouden


  Maak melding

 6. Echt een kuiken…tegenwoordig…. tijdperk FRONT…anno 2009…daar gebruike men gewoon vliegtuig zelf.

  Daarom uw scanner is te klein mi boi.


  Maak melding

 7. Je mag nog 100? van die soort scan plaatsen meneer de minister., als er bij de controle men “even” de andere kant op kijk zie je dan ook niets. Als er geen grote “schoonmaak” daar plaats vindt, is het water naar zee dragen.De “kleintjes” worden dan meestal geslachtofferd om de buitenwereld wijs te maken hoe goed dat “team” en weet ik veel wat nou is.


  Maak melding

 8. Goed zo, is beter, met Suriname gaat het steeds beter.

  Hoe minder die rotzooi het land wordt uitgesmokkeld hoe beter het is voor Suriname en de Surinamers, ze krijgen dan een betere naam.

  Let op! Ik zeg niet dat alleen Surinamers die dingen smokkelen want anno 2009 zijn er heel veel witte mensen,Turken en andere ongedierten in Suriname en die staan er ook bekend om dat ze graag ietsjes rijker worden en er niks voor willen doen, overal op de wereld zitten ze vast voor deze dingen, dus.


  Maak melding

 9. Er zijn vele wegen, die naar het vliegtuig leiden.
  Deze zeer geavanceerde scan is slechts één daarvan.

  Zolang die shit/cocaine in vrijwel elke straat van Paramaribo, zonder enige schroom of vrees te krijgen is maken wij ons met deze scan tegenover de wereld, onstervelijk belachlijk.

  Slaap kindje slaap, daarbuiten lopen er twee schapen!


  Maak melding

 10. Ik lees hier alleen kritiek hier van lezers!! Maar zinnige oplossingen lees ik niet!!!Als je kritiek geeft geef ook aan hoe het beter moet!!! Kan zijn zijn dat er nuttige tips tussen zitten!!!


  Maak melding

 11. Ik denk dat hun bevoegdheden juist uitgebreid moet worden anders zullen kwaadwillenden steeds mazen in het net weten te vinden. ….Djamoe….wat is dit…juiste die gasten momenteel aan de macht passen deze rotzooi toe…en steeds keer op keer….SCHURKEN… SCHURKEN…. WEET DIT EN SCHUIF NIKS NAAR ANDEREN.


  Maak melding

 12. Het probleem is inderdaad de controle van de JAP team. Maar als gewerkt wordt volgens het Nederlandse model, waarom dan geen extra controle mogelijkheden inbouwen. In Nederland wordt dit team op zijn beurt in de gaten gehouden door de AIVD (door igcognito agenten) en dat kan in Suriname ook. Bij de bagage afhandelingen en de onderhoudsdiensten een aantal agenten infiltreren en het probleem (hoewel niet waterdicht) wordt zo grotendeels opgelost. De Surinaamse situatie is door de familiare banden tussen de personeelsleden gecompliceerder dan in Nederland en dat wordt weleens uit het oog verloren. Dit bemoeilijkt de totale en waterdichte controle op de drugstransporten en aanverwante criminaliteit op de luchthaven. Scanners zijn meer complementair dan een primaire controle apparaat en smokkelaars zijn inventiever dan controleurs. En 100 procent controle blijft een utopie (kijk maar naar Schiphol), men moet dat gewoon accepteren. Per slot van rekening is en blijft het mensenwerk en een mens is per definitie een onbetrouwbaar wezen die handelt naar de mate van zijn eigen behoeftebevrediging volgens de theorie van Maslov.


  Maak melding

 13. Al zouden er nuttige tips tussen zitten,denk je dat de betreffenden,Santoki dit lezen?
  Daar hebben ze echt geen tijd voor,aangezien ze nu er alles aan doen om het stemvolk te paaien ,leugens en degrog vieren nu hoogtij in Suriname.

  Enige wat zou kunnen helpen om het drugsgespuis te elimineren,de werknemers zouden eerst een HEEL goede screen moeten ondergaan,maar ja is onbegonnen werk,aangezien de GROOTSTE drugscrimineel ,Brunswijk,te zeggen heeft over de SLM en het JAP als zodanig.
  Dus Santoki kan met 100 scans op de proppen komen, deert het gespuis niet.


  Maak melding

 14. niet alleen een bagage scan maar ook een scan voor het hele lijf dan denk ik dat het beter zal gaan maar zo als het nu naar uit ziet heb ik geen hoop voor verbetering


  Maak melding

 15. iemand hier die schrijft ik lees alleen kritiek maar zinnige oplossingen lees ik niet, de waarheid als een koe neem iemand als nummer 12 niets wat deze regering doet is goed in zijn ogen deze kortzichtige klojo is vergeten dat de toenmalige machthebbers openlijk in mega drugs zitten laat hij de lezers uitleggen waar bouterse als zijn rijkdom vandaan heeft van hardwerken kan niet want hij weet niet wat dat is.


  Maak melding

 16. Overal ter wereld wordt er gesmokkeld,daar er geen waterdichte grenzen bestaan,je hebt mensen die het altijd wagen wat te smokkelen,maar dat wil niet zeggen dat je niets aan de bewaking mag doen.Je mag niet voor 100% op de bewakers vertrouwen,want er zijn altijd mensen onder de bewakers die graag wat meer willen verdienen het maakt niet uit als ze goede salarissen hebben of niet.Het aanschaffen van bagage scanners vind ik prima.Je kunt een betere controle hebben over het geen dat in de koffers zitten.


  Maak melding

 17. Pittbull…jammer man, echt jammer waar zijn je tanden..of ben jij Pittbull met kunstgebit….dat zal me wat zijn hoor Pittbull.

  Die hele Front schijnt doof te zijn zelf gebaren taal begrijpen zij niet…dan wie wil voor zulke idioten werken om met advies te komen…Pitbull werk aan jouw eigen tanden…dan hoef jij niet steeds te blaffen…Pitjeboel.


  Maak melding

 18. Nederland moet die shit legaliseren, het wordt daar toch veel gebruikt en daardoor heeft het ook geen zin meer om het te smokkelen want het zal niet veel meer opleveren.

  Je mag er toch gewoon blowen enz, dus.


  Maak melding

 19. @itbull,
  Elk geleverde kritiek heeft een negatieve klank / lading het ligt echter aan de ontvangen van kritiek of hij in de boodschap een positieve bijdrage kan halen. Dit is wat men noemt positief denken.
  Mijn eigen posting geef ik aan dat alleen mensen hun eigen regels etc……. dus zou Santokhi kunnen / mogen begrijpen dat ik bedoel dat niet de scan maar dat de toezicht en sanctie voor het niet naleven van de regels (op te stellen en te implementeren) duidelijk kenbaar moet worden gemaakt etc. Dit om het menselijk falen te voorkomen (wat toch altijd gebeurt en zeker weten in Suriname).
  Dus had ik meer gezien in hetgeen Santokhi zegt “dan alleen maar de scan wordt ingevoerd”. Ieder boodschap heeft dus wel een positief iets in zich.
  Zo zie je Pitbull dat jij je als een Pitbull gedraagt zonder daarbij enigszins na te denken. Hopelijk dat deze bijdrage je tot een ander gedrag / gedachte appelleert.
  Dinkie a torie


  Maak melding

 20. laat minister eerst kijken waar t probleem echt ligt. een scan zetten is geen optie aangezien de carcenters als paddestoelen de grond uit worden gestamd, dus minister ga eerst je achtertuin na, suc6


  Maak melding

 21. Men zal blijven investeren in opsporingsapparatuur omdat de smokkelaars vindingrijker worden.In Suriname zijn ze in elk geval laat met de plaatsinhg van de bagagescans.Wanneer krijgt men de bodyscan?

  /


  Maak melding

 22. Het NOS-Journaal meldt: Politieman, tevens lid van het JAP-team, gearresteerd wegens hulp aan drugssmokkel via SLM-medewerkers.
  Nou, dan weten we toch precies waar de zwakste schakel zit? In het JAP-team, juist. Ik denk dat het tijd wordt dit hele team eens aan een grondige evaluatie te onderwerpen. En wie doet de controle bij de bagagescan? Leden van het JAP-team. Ik vind de suggestie van @ 15 Michael helemaal niet zo gek. Zet leden van de Binnenlandse Veiligheidsdienst incognito op Zanderij, en zij plukken ze er zo uit. Overigens wordt ik een beetje moe van al dat Front-gezeik, alsof het vroeger beter was!! Maar ik ben er ook van overtuigd dat deze reacties over het algemeen uit Nederland komen.


  Maak melding

 23. Als je hier op de site de commentaren lees zou je haast willen geloven dat geen enkele Surinamer meer te vertrouwen is. Geen wonder dat de contrôle op schiphol dan ook strenger blijkt met contrôle op contrôle op contrôle.

  Het verrotte imago die de Surinamer thans ten deel valt,is m.i mede te danken aan het bestuur van het land die al decennia lang vriendjespolitiek opnahouden. Corruptie en klasse justitie zijn enkele voorbeeelden hiervan. Je ziet steeds weer hoe vele kopstukken de hand boven het hoofd worden gehouden. In essentie betreft het verkeerde keuzes en foute incapabele personen die deel uitmaken van het politiekebestel.

  Willen wij de vraag stellen hoe en waardoor dit allemaal is ontstaan dan ben ik het eens
  met de vingerwijzing van @19 ( DU) om terug te gaan naar de periode Bouterse waarbij een era aanbrak met vele drugstransporten en schaamteloze verrijking onder zijn consorten inclusief himself.En(goed?)voorbeeld doet ook volgen.

  Suriname glijdt dan ook af, normen en waarden vervagen en verdwijnen geleidelijk aan. Voorbeeeld worden zichtbaar door plotselinge rijkdom te vergaren zonder iets daarvoor hoeven te doen en ook door burgers makkelijk worden overgenomen.Het verderf is compleet en heeft post gevat wanneer ook drugsverslaving en kinderprostutitie hun intrede doen. Familieleden komen tegenover elkaar te staan en gezinssystemen vallen uitelkaar.Het is dan ook geen wonder dat er nu een generatie bestaat waarvan gezegd mag worden dat daarbij het hek van de dam is.
  Individualisme is een feit.Diegene die sterk en integer zijn en dit fenomeen willen bestrijden worden buitenspel gezet of zelf monddood gemaakt.

  Een verwijt dat verder gemaakt mag worden betreft de richting van meneer de president die ten fafure van een goed bestuur en het algemeen belang slechts lafheid heeft getoond door kopstukken als Bouterse en Brunswijk die debet staan aan het verval van Suriname niet te elimineren.Tegendeel is dat hij zelf Brunswijk die al in het geding stond een politiekpodium verschafte.

  Het noopt tot bezorgdheid /nadenken en bezinning hoe deze verrotte situatie gekeerd kan worden.En als je het mij vraagt ligt het antwoord besloten met het bijstellen van de grondwet alsook bij het electoraat zelf die zou moeten afrekenen met alle oude partijen maar openstaan voor vernieuwing met integere personen die buitenspel zijn gezet.Personen die overigens beschaving hoog in het vaandel hebben en Suriname een warm hart toedragen.


  Maak melding

 24. Neus.typt precies zoals hij in elkaar zit,Neus heeft steevast kritiek op intellectuele postings,arbeidsintensiever,Ebu-Akademya,een real drs ben zijn naam vergeten enz.enz.,Neus reageert uit jaloezie,omdat hij zelf zo dom is en een ander niet gunt dat die ander intellectueler is dan hij.
  Zelfs komt Neus niet met oplossingen,alleen maar mensen bekriticeren ,DU is er ook zo 1,deze 2,zielepoten brengen steeds de vergane jaren ,`80 te berde.

  Zolang er geen CAPABELE mensen op het JAP werken ,zijn 1000 scans niet opgewassen tegen de bende van Brunswijk.


  Maak melding

 25. Hoe wil je corruptie gaan scannen????

  Hier is geen enkele scan tegen opgewassen.

  De gewone man kan gewoon gescand worden, maar die hoge heren hebben vrijspel, want ze hebben toegang via de achterdeur. En de grootste ladingen komen georganiseerd via de ongescande achterdeur.


  Maak melding

 26. Houd op schei uit denk je dat het zal helpen!
  De bigie dago´s spelen het spelletje ook mee.

  Laatst toen ik op vakantie was zei een kerel tegen mij u heeft een vals paspoort ik vraag me af waar zijn ogen waren gestoorde gek.
  Ik vraag me af waar die vent was toen er zoveel smokkelwaar enz.geplaatst werd in het vliegtuig, zal die ook bij betrokken zijn vraag ik me af..


  Maak melding

 27. Net als bij het voetbal zitten de meeste coaches thuis voor de buis met hun bierbuik!!! En praatjes die ze hebben over spelsystemen en hoe er gevoetbalt moet worden en dat terwijl niet eens tegen een bal kunnen trappen!!!!………………….


  Maak melding

 28. Beste medelanders….

  Wat schieten we op als het scan apparaat met de regelmaat van een zwitser’s uurwerk niet functioneerd of……dat er geen stroom is om hem in werking te stellen..
  En wat is dan het enige alternatief op de Nationale Luchthaven van Suriname????
  Wilt u achter in de rij aansluiten want ALLE KOFFERS moeten Handmatig worden gecontroleerd door ”ons Personeel” zijn dit dezelfde mensen die het niet zo nauw nemen met het controleren als scan wel zijn werk doet ????
  Dit maal ….nou laten we zeggen 650 koffers sorry mensen maar we vertrekken iets later……………

  Sranang Sranang!!!!


  Maak melding

 29. no 28, ik het ben gedeeltelijk met je eens ,maar het smokkelen van drugs is in jaren eind 70 begonnen, toen werd het verscheept in de surinaamse groenten, pompoen ect ect ga zo maar door .
  dat men nu bagagescan wil aanbrengen is op zich geen slecht idee , maar ze moeten eerst alle rotte appels die daar werken er uitgooien , anders heeft het geen zin


  Maak melding

 30. Is het niet veel simpeler om de productie van ether te bewaken in voornamelijk landen als Nederland en of alle coca-oorden met enkele B-52 bommenwerpers te bewerken! Een beetje rook, meer niet.

  Is de wereld wel serieus?


  Maak melding

 31. Ik las dat de smokkel in de jaren eind 70 zou zijn begonnen, maar neen, die is in die jaren vlink toegenomen. De smokkel van drugs van uit Su.is al vanaf zestiger jaren in pompoenen, vissen,vruit enz, en dat chandrika nu een vette bankrekening heeft komt hues niet van hard werken dat weet hij ook bliksems goed.


  Maak melding

 32. Goed zo minister van justitie en politie.

  Met het harde werken van de minister heb ik geen moeite.
  Alhoewel ik wel moeite heb met de doofpot zaken bijv.over die moeder die op skyradio.sr vertelde dat haar zoon door de minister is doodgeschoten en dat de minister haar steeds wilde omkopen,door haar te indoctrineren dat de minister uit noodweer heeft gehandeld,terwijl die mevrouw in het donker alles had gezien, maar toen nog niet wist dat het haar zoon betrof.
  Niet van horen zeggen,de moeder heeft dit zelf met haar eigen mond aan het Surinaams volk verteld. Er zijn ook bandjes over dit gesprek.

  Om op JAP terug te komen,persoonlijk denk ik dat Surinamers elkaar wel vertrouwen op JAP, maar dan alleen in het kwaad en dat is zorgelijk.
  Ernstig is dat de norm voor onze vliegveiligheid op hebzucht berust, namelijk hebzucht voor nog meer harddrug te exporteren via de mens, naar hongerige slachtoffers in landen waarvan we zeggen dat ze erom vragen.

  Du,neus en de slimme erudieten/electoraten van de kortnazichtigheid en kortnadenkendheid,
  Vanaf TOEN de jaren ’80 tot NU 2009,bijna 2010 is het op de JAP,een nog ergere ordinaire uit de hand gelopen drugscultuur geworden,waarbij er mensen bij betrokken zijn die de Bouterse AANBRAK VAN DE VELE DRUGSTRANSPORTEN met wortel en tak 27 jaar na dec’82,zouden uitroeien.
  Het Surinaams volk mag dan NU, na 27 jaar wachten op wet en recht wel zeggen dat ze door de frontbeleidsmakers 27 jaar lang beschermd zijn met leugens.
  De feiten betreft de grimmige meneer Bouterse zijn zodanig dat het front er belang bij heeft of heeft gehad hem nu 27 jaar zonder politieke inspraak nog vrij te laten rond huppelen,ook nadat hij door de DNA voorzitter uit zijn functie als nietsnutter is ontheven,ontbreekt het bij de frontbeleidsmakers aan daadkracht en durf om meneer Bouterse te elimineren.RA RA hoe kan dat?

  Let wel ruim een kwart eeuw zijn wij zonder resultaat aan het wachten op wet en recht tot die tijd is alles wat iedereen zegt een waarheid en is er Nu 27 jaar een nog abnornormale manier van regeren dan Toen aan de orde.
  Een ideologie van de NDP zegt:je bent en blijft leider van je eigen leven.
  Als geen ander weten wij dus ook,dat wij niet met meneer BOUTERSE het gevang in kunnen en daarom zit de NDP niet stil en buigen wij en meneer BOUTERSE ons al 27 jaar voor het volksgevoel en die zegt hele andere dingen.
  Als je 27 jaar hebt laten liggen en niet eens heb gezien dat de NDP het volk aan het inspireren is,dan heeft het front zitten slapen of het front weet niet wat regeren is.

  Voor JAP lijkt het een goed idee om een samenwerkingsverband aan te gaan met de landen die last hebben van de kwaliteit hardrugs afkomstig uit switie sranang.

  Jonge speciale luchthaveninspectors opleiden uit die samenwerkende landen.Dus wit,zwart,paars geel met als target het streven JAP liefdevol, met een smile middels objectieve controle drugsvrij te krijgen en te houden onder begeleiding van wereld docenten in de drugsbestrijding,die als praktijkleraren fungeren en overal ook mogen komen en kijken.
  Om het jaar wisseling van de wacht,totdat je na jaren weer een juiste mix van menselijke moraalridders op de juiste plaats hebt.

  De ratten van TOEN ’80 tot NU 2009, vaak onder de naam BOUTERSE duistere olie en synthetisch zaken pleegden/plegen moeten eerst door minister van justitie in de kraag worden gevat,de rest die niet mee mochten doen, maar wel hebben gehoord van alle drugmisstanden moeten plaats maken voor objectieve bloed in de vorm van wereldjeugd, dat natuurlijk ook weer aan alle verliedingen komt bloot te staan.
  De anderekant opkijkkers kunnen op kantoor van de JAP gaan werken.
  Het feit dat er overnieuw begonnen moet worden met onze JAP luchthaven staat als een paal boven water.

  Toen ’80, 27 jaar na het afzetten van de revolutionairen met vlag en wimpel, hebben de huidige frontbeleidsmakers de trap van de revolutionairen in het kwaad overtroffen.

  Als zelfrespecterende natie hoef je niet mee te doen aan die hardrugsvernietiging, dus Suriname mag de stelling innemen het streven te hebben in 2010 en de regeringsjaren daarna, een begin te maken aan een drugsvrijbeleid voor Suriname.

  De president heeft volstrekt geen toezicht op iedereen die in het DNA rondloopt.

  De alarm bellen van het volk moeten nu echt wel gaan rinkelen,het front kan bijna niets uitleggen aan het volk die toezichthouders zijn.

  belachelijk!!!!! een luchthaven van een land met zo een kleine bevolking zo lek als een mandje?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.