Suriname paniekerig na nieuws griepbesmettingen

4

PARAMARIBO, 17 jun – In Suriname heerst een lichte paniekstemming sinds het bekend worden van besmettingen bij volleyballers met Mexicaanse griep. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, bij uitstek de plek voor bestrijding van epidemieën, wordt overstelpt. Bange burgers melden zich bij bosjes aan.

Volgens de Times of Suriname hebben ruim zestig personen zich gemeld op één dag. De meesten vertonen griepverschijnselen en willen getest worden. “We hebben de mensen ontvangen en leggen uit dat het niet de bedoeling is te testen bij elk griepje”, zegt BOG-directeur Lesley Resida. Het testen van monsters gebeurt in het buitenland en de kosten lopen aardig op.

Het is des te belangrijker paniek te voorkomen. De toename van het aantal aanmeldingen schijnt nauw verband te houden met de persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. Daar werd bekend gemaakt dat de Mexicaanse griep is vastgesteld bij het nationale volleybalteam. De heren hadden net een bezoek aan Trinidad & Tobago achter de rug.

Bij zestien spelers waren de testresultaten positief uitgevallen. Dat er sinds de persconferentie sprake is van enige paniek blijkt ook uit de bejegening van de spelers. “Mensen schreeuwen me van alles toe en vragen of ik niet in quarantaine moet zijn. Anderen knijpen hun neus voor me dichts. Trainingen kan ik niet meer bezoeken, want ik kan niet vrij lopen op straat”, zegt teamlid Gino Naarden.

4 REACTIES

 1. De hele wereld neemt maatregelen tegen de griep, maar de Surinaamse regering doet er zo laks over…..en maar zeggen dat het niet zo erg is.

  Wens ze veel succes (of toch maar sterkte)


  Maak melding

 2. Wanneer gaat suriname investeren in eigen middelen?? nu moeten de monsters naar het buitenland, duur en het kost tijd! zelfde geld voor forensisch onderzoek en dergelijke bij alles moet het buitenland gehaald worden, dit land kan beter ophouden te bestaan


  Maak melding

 3. Wat een reactie van de directeur van BOG”, Lesley Resida
  “We hebben de mensen ontvangen en leggen uit dat het niet de bedoeling is te testen bij elk griepje”.
  Dit slaat werkelijk nergens op. Wat een amateur, hoort niet op die plek thuis. Het geniepige van de mexicaanse griep is nu juist, dat het lijkt alsof je een “gewone”griep hebt. Niet deskundigen kunnen het ondercheid niet maken. Kan me dus heel goed voorstellen, dat de mensen naar BOG gaan om helderheid te krijgen en dan probeert iemand, waarvan je denkt, dat die deskundig is, je op een gemakkelijke manier weer naar huis te sturen. Is diep treurig. Hier in Nederland en bij mijn werkgever wordt er juist op aangedrongen om zodra je de verschijnselen hebt, voor de zekerheid bij de huisarts en/of GGD langs te gaan en het contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden, totdat je weer beter bent.

  Ik hoop, dat men in Surinamae toch wat betere voorlichting gaat geven en de mensen adequater gaan helpen om het aantal slachtoffers te beperken.

  Sterkte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.