Keti Koti Festival 2009 in Amsterdam

19

Op woensdag 1 juli as wordt in het Oosterpark te Amsterdam de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd met o.a. een officiële kranslegging door burgemeester Cohen, een bigi spikri optocht, spectaculair theater en topacts van oa Sabrina Starke, Boris, Ziggi & the Renaissance Band.

Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een sinistere periode in de Nederlandse geschiedenis.

Met het jaarlijkse Keti Koti Festival op 1 juli staat Nederland stil bij het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Het Keti Koti Festival moet een nieuwe impuls geven aan de herdenkingen, rites en feesten die soms jarenlang weggemoffeld zijn in buurthuizen en achteraf barretjes.

Het is de bedoeling te komen tot een waardige herdenking en een viering met een kwaliteits festival dat niet alleen de direct betrokkenen, maar uiteindelijk alle Nederlanders van iedere culturele achtergrond zal moeten aanspreken.

Meer info op www.ketikotiamsterdam.nl.

19 REACTIES

 1. Lees goed en begrijp: We vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid!!!! Het verleden mag je niet vergeten, maar de toekomst is veel belangrijker. Ik sta voor 100 procent achter deze gedachtengang.


  Maak melding

 2. Ik moet werken, wanneer moet ik 1juli vieren??? Wanneer krijgen wij hiervoor een vrije dag om 1 juli te herdenken??

  Volgens mij waren een paar stichtingen er mee bezig zijn ze in slaap gedompeld!

  Soso lobi MaVisie


  Maak melding

 3. Van al die etnocentrische festifals worden wij ook niet wijs! Wanneer zullen Surinamers tot het besef komen dat zij massaal over moeten gaan tot de orde van de dag.

  !-juli(1863) is hoegenaamd geen dag om aan terug te denken en derhalve niet het vieren waard.


  Maak melding

 4. Zolang wij creoolse surinamers “vieren” dat we “bevrijd” zijn van de zgn. slavernij, zullen we NOOIT vrij zijn. Onze geschiedenis is zoveel meer dan de slavernij. Ook wij hebben witte slaven gemaakt. Laten de witte mensen dan ook een standbeeld opzetten voor die slaven en ” vieren”dat wij zwarten geen witte slaven meer hebben.


  Maak melding

 5. Keti Koti wat zien wij in Par’bo vandaag aan de dag.
  ZWERVERS…rara hoe komt dat.
  Anderen de schuld geven…maar jij wil feest vieren……VRIJHEIDSFEEST…unu tja din mi boi….tik yu ai and luku bun.

  e luister noh ga eerst aan jouw land, volk en lotgenoten werken hoor.

  Geef gereedschap voor landbouw..leer met troffel, beitel, hamer of lasaggregaat om te gaan.
  Ga moderne zaken leren…STOP OM BIJ DE CHINEES VOOR ZIJN WINKEL TE STAAN.
  Begin zelf een winkel en roof niet ga mensen huizen niet breken(no go broko sma oso) voor diefstal…gaan jullie eerst goeie zaken neerzetten ipv om als dom mens als idioot te staan dansen en te springen


  Maak melding

 6. De grote vraag is, “wat hebben wij als nazaten van die slaven in die langer dan honderdjaren gedaan om ons daadwerkelijk in alle opzichten te bevrijden van deze of gene juk?”
  Wie e pina ete no kek @!

  Trek maar die volksbuurten in maar ook de gevangenissen om te zien hoe wij er voor staan. Kijk maar wie, wie opsluit en wie met grote geweren rondlopen om te jagen op eventuele vluchtelingen. Wat doet onze Topcat…………….niets, nothing at alll!


  Maak melding

 7. Creolen weten niet wat bevrijdt is. Ten eerste kruipen en likken ze die zelfde blanken. Kijk om je heen en zie hoeveel Creolen bakramang of bakraoema hebben. Echte slijmballen en kontlikkers. Creolen houden niet van zwart en mogen hun eigen ras niet. Alle Creoolse vrouwen dragen pruiken en dat is al een teken dat ze hun eigen haren ook haten. Creolen willen slapen rijk worden en dat kunnen ze vergeten. Ze blijven altijdt slaven van de blanken!


  Maak melding

 8. Waar moeten mijn kinderen of bij wie moeten mijn kinderen later als ik dood ben vrijheid gaan halen van al die mensen die op ketie kotie dansen en de dag of na het feest doorgaan op mamio met laster en het tegenwerking van mensen die hard werken om tenminste een beetje vreugde voor onze nazaten achter te laten.

  Kijk een voorbeeld DU,neus en consorten veel van die leigbeesten zitten op de eerste rij om te huilen.

  Ik ben trots op mijn voorouders daarom werk ik hard ondanks alle omstandigheden hebben ze mij bewezen dat ze kracht hebben en die heb ik zonder feest uit mijn tenen gehaald.

  Nu maak ik keten los in mijn gezin.
  Ik wiet eerst in mijn eigen tuin.
  Ik heb ze geleerd koop je vrijheid zelf af door al je talenten uit te buiten in het positievie en streef er vooral na niemand een steen in de weg te werpen.

  Du ik maak plaats voor jou, Joe go kre,want joe bigie sma lerie joe wisie nanga joe mofo.


  Maak melding

 9. Playboy, jij hebt tenminste goed in de spiegel gekeken en de hand in eigen boezem gestoken. Maar is het niet overal ter wereld: WIENS BROOD MEN EET, WIENS WOORD MEN SPREEKT? Keti Koti spreekt de Surineds meer aan dan de Surinamers zelf. Kun je me uitleggen hoe dat komt? Of is het weer een feestje bouwen OM het feestje bouwen, en voorbij gaan aan de werkelijke betekenis van keti koti?


  Maak melding

 10. inderdaad ben het eens met playboy,

  Meeste creoolse mannen pronken met een blanke vrouw. Ik denk dat de creolen zich beter moeten profileren en niet blijven hameren op de slavernij want wie van jullie anno deze eeuw heeft slavernij meegemaakt.
  Probeer vooruitgang te boeken niet alleen op sport gebied maar ook in de wetenschap enzz.

  Kijk maar naar de stille kracht van de aziaten die hebben in barre tijden droge rijst met peper gegeten maar kijk hoever ze zijn gekomen ten op zichte van de creolen.
  Heb zelf heel veel creoolse vrienden die heel erg gedreven en succes hebben geboekt.

  En inderdaad de gevangenissen puilen uit met creolen waar ook ter wereld er is toch een teken aan de wand dat er iets niet helemaal klopt?
  Mensen ik bedoel het in een positieve zin dus niet boos worden maar probeer hieruit lering uit te trekken.

  En wat playboy aan gaf de daders van vele roofmoorden en verkrachtingen jegens aziaten zijn toch de creolen.


  Maak melding

 11. pinto er zit behoorlijk wat racisme in jou betoog.
  Volgens jou mogen zware criminelen vrij rondlopen in een democratie zie bv afrikaanse landen nou in een beschaafd land horen ze doodstraf te krijgen kijk maar in amerikan hoeveel negers de doodstraf krijgen


  Maak melding

 12. Vreemd,het zijn altijd maar de Surinamers die lopen te klagen over de slavernij,waarom hoort men de Antillianen er nooit over?Waarom gaan de Antillianen dit ook niet vieren of herdenken?Ze zijn er klaar mee en weten dat het dweilen met de kraan open is,ze zeggen zolang Nederland niet openlijk exuses aanbiedt over de slavernij valt er niets te vieren(afschaffing)of te herdenken hier in Nederland,en daar hebben ze gelijk in.99,9% Van de Antillianen vergeten het nooit,kan je merken want ze doen niet aan kontelikkerij met de Hollanders ze praten ze nooit na.Ze vinden ook dat de Surinamers zich macomba voelen en scheppen op hoe goed ze de Nederlandse taal beheersen beter dan de Antillianen.
  No.10 heeft groot gelijk het zijn inderdaad de creolen die steeds op de Antillianen lopen te schelden,als de macamba zegt dat de Antillianen en Marokkanen slecht zijn ,nemen ze dat klakkeloos over,maar vegeten dat de macamba ook hun niet mogen zo ver gaan ze om zich macamba te voelen.Het is echt waar ik ben zelf een Antilliaan en praat toevallig accentloos Nederlands,vaak heel vaak hoor ik de creolen schelden op de Antillianen en Marokkanen ook op de Afrikanen,niet wetende dat ik ook een Antilliaan ben,het enige wat ik altijd zegt is die balk in je ogen zie je niet maar wel die splinter in de ogen van deze allochtonen,wat denk je wel dat jij als Surinamer een streepje voor hebt bij de macamba`s,droom maar lekker verder stelletje slijmjurken,de macamba ziet jullie ook liever gaan dan komen.
  Nogmaals hoe kan je in het Oosterpark gaan herdenken en vieren als Nederland nooit geen exuses heeft gemaakt over deze meest ergelijke vorm van schenden van de mensenrechten?Waarom herdenkt men de Holocast(wat ook verschikkelijk is) wel op grote schaal en de Slavernij niet?Is het zo dat de Joden meer waard zijn dan de Negers?
  Surinamers laat je niet blij maken met een dooie mus ,enkel en alleen maar omdat de Burgemeester ook daar aanwezig zal zijn,ga er niet naar toe,dit heeft geen enkel toegevoegde waarde.


  Maak melding

 13. keti kotie vieren?

  yungu laat me niet lachen jullie willen keti koti gedenken door te feesten en te beesten raar volk hoor?

  Laat die ketie kotie werie sani gaan mang en het leven bestaat niet uit feesten en beesten en bruine bonen met zoutvlees.

  Het leven bestaat uit keihard werken en verantwoording dragen voor je vrouw en gezin.
  Niet krikken en wegwezen want dan zit de vrouw gebakken met je zaadcel.
  En wie moet dan voor de kinderen zorgen???

  Hou je handen niet op ga iets nuttig doen in de samenleving ga niet op de hoeken van straten hangen. Pak een hengel en ga vissen doe tenminste iets nuttigs.


  Maak melding

 14. het is weer duidelijk.. slapp gelul van ouwe kills. Want je kan je hoofd in het zand blijven steken (of er gewoon in blijven zoals de meeste). Jongeren willen best weten wat er is gebeurt zonder al dat geklaag & gezeur van jullie.. want dat verhaal kennen we nu wel..
  Jullie tijd van zeuren is voorbij.
  Ik ben er zoieso bij voor het concert van Cache en Ziggi jwz!


  Maak melding

 15. beste mensen,

  ik denk dat herdenken en herinneren en daarmee een bewustzijn in stand houden een goede zaak is. Waar komen we vandaan/wat is onze achtergrond? Ook als signaal naar hollanders prima. De meesten hebben geen benul wat jullie in dit land doen…erg genoeg. Idd, waarom steeds die holocaust, en niet de slavernij..? Omdat wij ons slachtoffer kunnen voelen voor wat de duitsers ons en onze joden hebben aangedaan…maar de slavernij zijn we zelf schuldig aan, dus daar praten we liever niet over. daarom. Antillianen willen het niet herdenken..? Is niet slim van ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.