Voorstelling ‘Na Bigi Du’ in Nederlandse theaters

0

Na de voorstellingen ‘Na Gowtu Du’ (1998) en ‘Na Dyamanti Du’ (2003) is het tijd voor ‘Na Bigi Du’, in 2008 opgevoerd in Suriname. De première van deze unieke theaterproductie vindt plaats op 25 juni a.s. in de schouwburg Almere.

Het is 146 jaar na de afschaffing van de slavernij. Echt vrij waren de slaven toen nog niet. Er volgde tien jaar Staatstoezicht, waaronder de slaven moesten blijven werken, het liefst op de plantages waarop zij de afgelopen jaren dienstbaar waren. Wat gebeurde na de afschaffing van de slavernij?

Dat laat schrijfster Thea Doelwijt horen en zien in “Na Bigi Du”, met traditionele liederen, arrangementen Ruben Muringen, plus nieuwe blues-, pop- en kawina-melodieën van de bekende Surinaamse zangeres Denise Jannah en fluitiste Francine van Dam, Nederlandse met Caraïbische achtergrond.

Doelwijt liet zich inspireren door haar overgrootmoeder, Misi Bethania (gespeeld door Marianne Cornet), die weigerde te trouwen en daarom de kerk werd uitgezet wegens hoererij. In ‘Na Bigi Du’ horen wij niet alleen de stemmen van ex-slavinnen, maar ook de stem van een man die lijkt op Johannes King (gespeeld door Cliften Sno), de man uit het binnenland, die geloofde in de kerstening en visioenen had over de hel. Uiteindelijk drijft Misi Bethania haar zin door: ze houdt (toch) een Bigi Du,zo goed en zo kwaad als het gaat met elementen van vroeger.

‘Na Bigi Du’ wil vooral iedereen bereiken, daarom worden de liederen in zowel het Sranan als in het Nederlands en Engels gezongen. De cast bestaat uit nieuwe en ‘oude’ talenten, onder leiding van Wilgo Baarn & Tolin Alexander (regie), Alida Neslo (regieadviezen), Emelie Leerdam (zangcoach), Marcel Balsemhof (muzikale leiding), Marlène Lie A Ling (choreografie) en Thea Doelwijt (script en artistieke leiding).

De initiator Fu Memre wi Afo uit Suriname van Christine van Russel-Henar, die tevens voor de prachtige kostuums zorgdraagt, heeft samen met Préprétheater uit Amsterdam deze vernieuwende voorstelling geproduceerd.

De première vindt plaats op 25 juni a.s. in de schouwburg Almere. Vervolgens zal ‘Na Bigi Du’ te zien zijn op: vrijdag 26 en zaterdag 27 juni in Amsterdam (Tropentheater), zondag 28 juni in Goes (theater de Mythe, matinee), maandag 29 juni in Utrecht (Stadsschouwburg Utrecht), dinsdag 30 juni in Den Haag (theater a/h Spui) en de laatste gelegenheid om Na Bigi Du te beleven is op donderdag 2 en vrijdag 3 juli in Rotterdam (theater Zuidplein).

Meer informatie omtrent deze zeer unieke theatertournee die u zeker niet mag missen, vindt u op de website van TRC Promotion: www.trcpromotion.com.
Na Bigi Du

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.