Surinaamse journalist Ronnie Rens overleden

27

PARAMARIBO/WILLEMSTAD, 7 jun – Journalist Ronnie Rens is in Willemstad, Curaçao, overleden aan een hartaanval. Rens is zes en zeventig jaar geworden. De man van het messcherpe sport- en politieke commentaar is niet meer.

Rens heeft zich vanaf de jaren zestig weten te onderscheiden door het ontleedmes. Op de radio wist hij op ijzig aandoende toon de meest intrigerende onderwerpen eenvoudig te becommentariëren. Dat heeft vooral in de jaren tachtig problemen opgeleverd met de militaire machthebbers in Suriname. In 1982 besloot Ronnie op te breken omdat hij zich niet meer veilig voelde in Suriname.

Hij vestigde zich op Curaçao en werd hoofdredacteur bij het dagblad Amigoe. Rens had toen al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Hij is directeur geweest van radio SRS en Tv-zender STVS. Vanaf de jaren tachtig verzorgde hij regelmatig nieuwsoverzichten in het Nederlandse radioprogramma Zorg en Hoop. Ook is hij correspondent geweest van het Nederlandse nieuwsagentschap ANP.

27 REACTIES

 1. Bovenstaand bericht is niet juist. Hieronder de tekst die door Ronnie Rens jr via de e-mail is verstuurd. Voor meer info zie de website van de wereldomroep (wereldomroep.nl/suriname) of caribiana.nl
  Roy Khemradj

  There is an old belief

  That on some distant shore

  Far from despair and grief

  Loved ones shall meet once more

  Beste vrienden en vriendinnen,

  Met diep leedwezen deel ik u mede dat vannacht omstreeks twee uur onze echtgenote, vader, broer en oom Ronny Rens is overleden. Afgelopen maandag vierde hij nog zijn 76ste verjaardag. Gisteravond was hij nog op een feestje bij zijn oudste kleindochter Nicole. Na thuiskomst, zittend voor de televisie, overleed hij als gevolg van een hartstilstand.

  Wij zijn op dit moment bezig met het treffen van de voorbereidingen voor de crematie. Zodra hierover meer duidelijkheid is zullen wij u op de hoogte stellen.

  Met vriendelijke groeten,

  Didi Rens

  Ronny Rens jr. en Maike Harting

  Kitty Faverey

  Sylvana Faverey en John White


  Maak melding

 2. Vele prominente Surinamers, die in hun land van geboorte hun sporen hebben verdiend vertrekken wellicht gedreven door mindere omstandigheden om in de vergetelheid te geraken.

  Waartoe zijn wij daadwerkelijk in staat om dit land voor alle Surinamers werkelijk, tot de tijd der tijden daar is, leefbaar te maken?

  “De Here hebbe zijn ziel en volgen zijn werken hem na.”


  Maak melding

 3. Ik condoleer de familie en de nabestaanden met het verlies van groot mens.
  deze man heeft er verstandig aangedaan om zijn geliefde suriname te verlaten uit vrees voor zijn leven omdat de militaire machthebbers geen kritiek dulden.


  Maak melding

 4. ook bouterse gaat een keer we gaan allemaal een keer dat is de wet van de natuur.
  het is wel opvallend dat er in een bepaalde tijd heel suriname gebukt ging onder de meest brutale schrikbewind die suriname heeft gekend niemand was zijn leven veilig kritiek moest je bekopen met jou leven dan zegt dat genoeg over de tolerantie grens van de mensen die hun macht met wapens uitoefenen. de jongere surinamers en de surinamers in het algemeen moeten één ding weten dat de man die schuldig is aan al deze feiten die wolf in schaaps kleren de voorzitter van de ndp en zij zogenaamde mammoetblok nooit in het openbaar afstand hebben genomen voor deze donkere perioden in onze geschiedenis. alle kader en kennis is het land ontvlucht opdat de surinaamse polpot aan het bewind was hij heeft laten zien hoe leefbaar hij ons land heeft gemaakt met jou idioterie.zeg de dingens hoe ze zijn noem man en paard, pak de koe bij de horen en kom niet met dom geklets.


  Maak melding

 5. Beste Dora-DU, een koe heeft meestal twee(2/two/doei/deu/dois/duas)horens yu buriki yu!

  Het aantal jongeren van door jou gehate club is groeiende!
  Jij zal een roepende blijven in de Sahara!


  Maak melding

 6. Ja DU,maar het gaat ,althans jouw geliefde Front doet het zo ontzetten goed reeds 16 jaar,dat al die zg vluchtelingen van toen niet meer terugkeerden en bleven buiten het land ,SURINAME,wat ze zg wilden opbouwen na de revo.Geen 1 is teruggekeerd,dat wil heel veel zeggen over hun motieven toendertijd.
  Maw, Suriname betekende niets voor ze ze wilden gewoon dat Bouterse verdween,toen het zover was speelden ze , mijn naam is haas.
  Dit soort vluchtelingen zijn niets meer of niets minder in mijn ogen dat slappelingen.Respekt heb ik voor hun die achterbleven en alle “klappen” hebben opgevangen en niet voor de gelukszoekers.

  Moge hij in vrede rusten.


  Maak melding

 7. Du waarom blijf jij zomaar dingen zeggen je zit vol leugens…bedrieger.

  Weet jij wat een schrikbewind is ..kijk Du doe niet dom hoor.
  Als jij de intensie niet had om Coup te willen plegen of bewust anderen te willen gaan doden voor macht.
  Dan kon jij gewoon alles doen en jij kon staan waar jij ook maar wilde…..Jij deed dan wat jij wilde…daarom ga niet lopen duimzuigen…stuk verdriet dat jij bent


  Maak melding

 8. Mijn email-maatje is niet meer

  Gelukkig hebben we U en Didi nog pas een hele dag mogen ontmoeten in gezellige familie gezelschap.
  Wat hebben we nog heerlijk kunnen lachen.

  Rust zacht lieve Heer Rens
  We zullen u heel erg missen.
  Veel sterkte Didi, Ronny&Maaike, Kitty

  Rosita Lo-A-Njoe


  Maak melding

 9. Denken jullie die tijd maar weg. Doe maar alsof het de meest normale zaak van de wereld is dat iemand als Bouta zijn gang heeft kunnen gaan en zich nog steeds in het machtscentrum bevindt.
  Doe maar alsof het zonder enige schroom vermoorden van tegenstanders de meest normale zaak van de wereld is.
  Voor Ronnie Rens was het niet de meest normale zaak van de wereld. Hij verzette zich ertegen en moest uiteindelijk weg uit Suriname.
  Schelden jullie maar op DU en schaar je achter degenen die moorden goedpraten. Gelukkig zijn er nog Surinamers als Du die dat niet normaal vinden.


  Maak melding

 10. @8, du.
  Ik zal en blijf eerbiedig. God heeft meneer Rens zijn ziel.

  Du je beslist/bepaald zelf of je hebt zelf beslist/bepaald in jullie stemmingsproces TOEN,om zelf uit Suriname op te stappen voor een beter leven, of je beslist/ bepaald zelf om in Suriname te blijven om je diensten te verlenen Toen en NU.

  Iedereen is zijn eigen leermeester.
  Niemand heeft iemand weggestuurd. Er was sprake van collectieve angst onder de electoraten die met behulp van buitenlandse interventie de militairen naar de kazerne wilden, en het tot het heel Surinaamsvolksverbazing anders is gelopen.

  De schrik, in ons geliefde Suriname zat er goed in. wij waren in Suriname alleen gewend onze soldaten naar Korea en Indonesie te sturen om daar als kanonvlees te fungeren.
  Maar dat er mensen in Suriname door een conflict, (ik weet niet hoe ik het meer moet noemen),dood zijn gegaan aan beide zijden,ja dat is schrikken.
  Trouwens ook die oud militairen, sommigen al negentig wachten lang voor de revolutie op een overheid die het niet voor ze opneemt bij die landen waar ze voor hebben gevochten.

  Du,critisch, na 27 jaar wachten op recht en wet betreft dec’82 zijn wij wezens, mensen, Surinamers in een emotionele verwikkeling geraakt, dat ontwikkelt moet worden.

  Veel van ons in holland hebben omwille van grote mensen ruzie, kinderen 27 jaar na dec ’82 het recht op GOED nieus ontnomen.
  Du, jij geeft de indruk geen kinderen te hebben ,dus je reakties spreken boekdelen.
  Bigie sma trobie dus ding pikien kang jang ka! jo beest! Sorry generaties gaan kapot omdat men zo hoogmoedig is om te denken hoe en welke aanknopingspunten er zijn om ruimte te creeren om in alle rust het gebeuren 27 jaar geleden in een juist historisch perspektief te zetten.

  We kunnen boos blijven tot ik weet niet hoelang,na 27 jaar een beroep te doen op wet en recht betreft dec “82 is Nu 2009 0.0.0.
  Integendeel staan wij elkaar in de weg.

  Al zou meneer Bouterse NU doodgaan, dan hebben wij JENNY SIMMONS en dan nog steeds nu dood aan JENNY en niet willen praten?

  Na zoveel haat zal het Surinaams volk over het algemeen niet meer in woorden geloven van de andere kant, maar in de daden,hun handelen.

  HOOGUIT ZULLEN WE BANG ZIJN OM VAN ELKAAR TE ETEN,OOK DAT MOET GEEN OPSTAKEL ZIJN OM TE PRATEN WAT VOOR BELANG WIJ ALLEN DAARBIJ HEBBEN DAT DE OVERHEID,MET NAME MINSTER VAN JUSTITIE TOEN EN NU, ONS ALLEN IN DIE RECHTWACHTKAMER HEBBEN OPGESLOTEN.

  NEGATIVITEIT=ONNODIGE ONGELUKKIGHEID=JAMMEERLIJKE MISLUKKELINGEN

  MOGELIJKE OPLOSSINGEN VOOR NEGATIVITEIT:
  OBAMA,FOCUSSEN OP JEZELF EN WERKEN AAN JEZELF ZODAT DIE SCHAKELS VAN DE VERZOENINGS/DIALOOGKETTING MEER WORDEN.

  Zelf denk ik dat genieperigheid een grote gemene rol heeft gespeeld in de 8 dec 82 kwestie. want je kan je niet vergelijken dan met de domme millitairen als electoraat die als geen ander tijdens zijn studie ervaring leert dat de dialoog en zelfreflektie beter op hun plaats waren geweest.
  Daarom krijgt de beste van de slechtste mijn voorkeur,zonder haat naar de mensen,wezens,surinamers die het anders zien.
  Dat is mijn persoonlijke principe.

  Ik moet er niet aan denken dat ik een NDP aanhanger Student op de universiteit door haat als docent in punten ga bestelen of kinderen die verkracht worden door mannen die hen willen bestraffen omdat ze Meneer Bouterse aanhangen.Haat brengt angst en chaos en vernietiging.

  Du op elke dede oso zoek jij ruzie.verveveld als je word bevangen door die sokoe trobie jorka, nee geen bakro.


  Maak melding

 11. @ nummer 11
  lees aandachtig wat nummer 15 schrijft mss word jij dan één keer verstandig.
  als jij vind dat ik leugens vertel en een bedrieger ben geeft dan aan wat mijn leugens zijn a.u.b dan kunnen verder praten. het intersante van deze (mensen) is dat die domme massa een hele tijd hebben onkend dat bouterse persoonlijk betrokken was bij die massaslachting maar nu de zaken anders liggen geven ze het wel toe maar met de nodige kanttekening bijvoorbeeld op kamer vergaderen, de intentie om te doden of een tegen coup plegen, of het was hun of wij , op de vlucht neergeschoten is niet meer van toepassing dat is de grooste leugen die ik ooit in mijn leven hebt gehoord.luister koe zo noem jullie van de ndp een andere naam heb ik niet voor jullie laat kanhai aan de rechter in suriname vertellen dat de mensen zijn afgeslacht omdat ze de intentie hadden om een tegen coup te plegen laat hij het bewijs ook op tafel leggen . in iedere beschaafd land heb je wetten die je moet gehoorzamen anders krijg je anargie waar de wet van het sterkste geld.bouterse lijd aan achtervolgingswaanzin, paranoia hij ziet op iedere weg een beer.ik wacht op de dag dat deze BEEST bouterse in de gevangenis word getrapt.


  Maak melding

 12. Waarom maken julie van deze trieste dag een hele discussie over wat er in het verleden gebeurd is
  Het gaat hier om een slandskind die herdacht moet worden.Laat het bikkeren voor een volgende keer.

  RIP Ronnie


  Maak melding

 13. ai mi gado wat een tirade op nummer 16 het lijkt bouterse op de podium een hele lange toespraak zonder enige inhoud. vraag aan bouterse wat hij voor de militairen heeft gedaan die hun leven hebben geven voor een zogenaamde goedezaak die klote revolutie waar zijn hun huizen en grond wat ze is beloofd velen van deze jongens zitten in de goot en hebben ptss, maar bouterse en zijn vrienden zijn vandaag miljonair, jij hebt geen enkele principe dat laat je elke dag hier zien jou reaktie op nummer 16 heeft mij één ding duidelijk gemaakt jij ben dom en ik ga niet meer met jou in discussie want je ben een grote ezel duidelijk, je wil intersant doen maar alleen holle vaten ik heb jou nu door nu ben je echt door de mand gevallen .


  Maak melding

 14. rust zacht brada, zelf dat wordt je niet gegund, ook wat je in je leven hebt uitgevreten, dood gaan wij allemaal daar ontkomt niemand aan.

  waka boeng.


  Maak melding

 15. Du, gelukkig dat je het in Holland voor het zeggen heb.
  In Suriname spreekt het volk en die zijn met behulp van jezus niet meer dom om hoe erg dec ’82 ook is geweest.

  Du en consorten het ontbreekt bij jullie aan competenties en vermogen om over de situatie NU27 jaar geleden heen te kijken.

  Luister naar skyradia.sr, daar spreken jullie vandalistische electoraten elkaar tegen en met enorme haatdrift en vernietigingsdrift.
  Du blijf maar hier in holland ,hier zijn hele goede gekkenhuizen en betere medicijnen dan in Suriname.


  Maak melding

 16. Veel van die jongens uit de revolutie zitten in de goot en hebben ptts:

  Door jullie haat zijn jullie deze mensen 29 jaar na de revolutie vergeten, jullie hebben tot nu toe geen goeie hulpverlening kunnen opstellen al 29 jaar lang.
  Dat die jongens nu op straat lopen is duidelijk door jullie bita ati gedrag.

  Ding bing wan fetie tegen oenoe, no oenoe de ,dus oenoe no e jepie ding.

  Jullie hebben met vag en wimpel de militairen afgezet.
  In 2010 zullen we oppakken ,wat jullie beloofd hebben en niet na zijn gekomen.

  Du haat vernietigd.


  Maak melding

 17. Beste Ronnie,in jou jonge jaren hebben wij een mooie tijd samen door gebracht,nu ben je er niet meer in ons midden,treurig,god geve jou de eeuwige rust in zijn paradijs.
  Je bent ons alleen voor gegaan,meer is het niet. Rust zacht beste vriend.
  Uno en Carla Heinze.


  Maak melding

 18. DU,sinds wanneer geldt het in iedere “beschaafd” land heb je wetten?Wat te denken van Amerika die lak heeft aan deze zg wetten?Of weet je niet dat Amerika eist van veel landen om geen militairen(VS)te vervolgen voor het plegen van misdaden?Dus jou stelling slaat nergens op.
  Het valt me op dat je altijd maar mensen beticht van domheid,liegers enz.enz.,heb je jezelf eens in de spiegel bekeken?
  Ik kan niet anders constateren dat jij aan een ergere vorm van achtervolgingswaanzin lijdt.
  Als je zoveel weet over de revolutie vraag ik me af,als jij je niet moet opgeven als getuige-a charge?
  Begrijp me goed ,ik ben niet voor of tegen Bouterse,maar ik vind wel dat Venetiaan en consorten met 2 maten meten,waarom Bouterse wel vervolgen en Brunswijk niet, ik heb sterk het vermoeden dat Venetiaan een duivelse belofte aan Brunswijk heeft gedaan jouw als echte “held”eren en Bouterse kapot maken.Brunswijk heeft ook tijdens de jungle-oorlog ook veel misdaden tegen de mensheid gepleegd,maar hij wordt met fluwelenhandschoen behandeld.Ik ben voor RECHT VOOR 1 RECHT VOOR ALLEN.


  Maak melding

 19. @ nummer 25 ik heb het over bouterse en waar kom jij weer mee amerika mijn advies aan jou lees mijn reaktie niet meer ja .ik zeg jou nogmaals stop met appels en peren te vergelijken, bouterse heeft de mensen rechten in suriname op zeer grove manier geschonden, laten wij het daar over hebben en niet iedere keer anderen zaken erbij halen die niets mee te maken hebben.ik begrijp de gedachten van de amerikanen wel maar dat is een andere dicussie.


  Maak melding

 20. Ik lees dit nu pas. Een betere journalist heeft Suriname niet gehad. Niet als politiek journalist en niet als sportjournalist. Messcherp en zeer taalvaardig. Ik kan me zijn analyse van het Braziliaans team van 1982 en het bijbehorende wk nog bijna woordelijk herinneren. Elk woord was raak, altijd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.