Emotiepolitiek

7

Iwan BraveDoor Iwan Brave – In Suriname had ik, ondanks ondubbelzinnige bepalingen in de Toescheidingsovereenkomst, geen stemrecht. Ook heb ik als ‘Nederlander in het buitenland’ geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid via de ambassade te stemmen. Ik had immers de Nederlandse samenleving verlaten. Waarom zou ik er dan nog mijn stem doen gelden? Weer aangekomen in Nederland, eind 2006, wist ik niet zo goed op welke politieke issue ik zou moeten inhaken. Eigenlijk ben ik sindsdien ook hier een toeschouwer.

Wel was ik ervan doordrongen hoe gezegend Suriname is met een ongekende flora en fauna. Schoon milieu in de wereld wordt steeds schaarser, laat staan ongerepte natuur. Maar uit de onverschillige wijze waarop Surinamers met hun milieu omgaan, blijkt dat de meesten niet of nauwelijks beseffen dat ze goud in handen hebben. Ik zwijg maar over de verontrustende kaalkap van het tropisch regenwoud. Vanuit dit besef besloot ik donateur te worden van Greenpeace en het WNF. Het gaat om kleine bedragjes van niet meer dan vijf euro, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt komt het wel goed.

Ook werd ik lid/donateur van de Partij voor de Dieren (PvdD). Alle andere partijen hebben het alleen maar over mensenproblemen, terwijl het dierenleed vele malen groter is. Het is waanzinnig dat we prachtige oerschepsels als olifanten en walvissen slachten voor ivoor en uit ‘traditie’; dat we zeeschildpadden uitroeien door ongebreideld hun eieren te rapen en zeehondjes doodknuppelen voor hun bont. Daarnaast leek het mij goed een partij te steunen die zich inzet om de milieuververnietigende gevolgen van de bio-industrie tegen te gaan. Bij de afgelopen Waterschapsverkiezingen ging mijn stem dan ook naar de PvdD. Blindelings en rationeel.

Dat was aanvankelijk ook mijn bedoelingen bij de afgelopen Europese verkiezingen. Maar een goede vriendin tipte mij over Nadya van Putten, geboren en getogen op Aruba en Rotterdams raadslid voor Groenlinks. Van Putten wil Caribische rijksgenoten in de Antillen een stem in Europa geven. En via Waterkant.net kreeg ik ook Niermala Jankie van Solidara in het vizier. Het geloei van te krap behuisde slachtkoeien gaat mij echt aan het hart. Maar vanwege de opkomst van schreeuwlelijkpartijen als de PVV, vind ik een tegengeluid van Europese ingezetenen van niet-westerse afkomst toch ook wel belangrijk.

Probleem was wel dat ik net zoveel wist over Nadya en Niermala als over mogelijke levensvormen op Mars. Op hun stemmen zou puur emotioneel ingegeven zijn. Ik stelde eerder dat ook al zou ik stemrecht in Suriname hebben gehad, ik niet zou weten voor welke partij te kiezen omdat politiek in Suriname etnisch gestoeld is en nauwelijks op visie. Aangezien Creolen en Hindoestanen andere groepen maatschappelijk overschreeuwen, zou ik waarschijnlijk voor het evenwicht kiezen voor een Inheemse of bosnegerpartij. Wellicht zelfs voor een Javaanse.

Het zijn vooral etnische emoties die al decennia de Surinaamse politiek beheersen. Nu glijdt ook Nederland die richting af, vandaar de etterende opkomst van de PVV. De vraag is daarom hoeverre ik zelf opschiet met rationele keuzes. Bij het zien van de kandidatenlijst van de dierenpartij op het stembureau, moest ik concluderen dat het ook hier om een elitair autochtoon clubje gaat. En autochtonen hebben al genoeg politieke macht. Dus viel de PvdD af. Omwille van etnische verbroedering kleurde ik uiteindelijk in het stemhok het rondje bij de naam van Niermala Jankie rood.

Later in de avond, bij het tellen van de stemmen en het opmaken van de prognoses, bleek mijn stem verloren te zijn gegaan als in een woestijn. De Nederlandse uitslagen staan niet op zich maar geven een trend aan. Het is tekenend voor hoe ongehoord gekleurd Europa ervoor staat. Etnisch gezien zijn onze stemmen minder dan spetters op een gloeiende plaat. Als je ziet hoe kritiekloos ‘wakker Nederland’ de ‘mokerslag van de PVV’ bejubelt, dan is het geen makkelijke opgaaf om rationeel daaronder te blijven. Machteloosheid bekruipt mij. Wat dat betreft is Suriname eigenlijk ook in politiek opzicht ‘gezegend’: bij geen enkele partij ligt het voordeel van etnisch overwicht.

Iwan Brave

7 REACTIES

 1. Ik kan me in veel van de column van Iwan herkennen, alleen vind ik dat hij in het laatste deel de plank mis slaat. Eerst zegt hij dat hij lid is geworden van de Partij voor de Dieren omdat de andere partijen alleen maar aandacht besteden aan mensenproblemen. Maar vervolgens betrekt hij alleen de ethnische afkomst van kandidaten bij z’n stemkeuze. Dat lijken me bij uitstek mensenproblemen. Wat maakt het de zeeschildpadden en de olifanten uit welke huidskleur z’n belangenbehartigers hebben?

  Zou het uitmaken of mensen met een blanke of met een zwarte huidskleur hebben gestreden om de slavernij af te schaffen? Ik ben alleen maar blij dat die afgeschaft is!

  Mensen horen niet op kanidatenlijsten te staan vanwege hun afkomst, maar vanwege hun idealen en hun bereidheid zich daarvoor in te zetten. Dat er nog relatief weinig mensen met een niet-Nederlandse achtergrond actief zijn in de Partij voor de Dieren heeft mogelijk te maken dat ze veelal nog bezig zijn met een andere emancipatiestrijd, die van gelijkberechtiging van alle mensen.

  Maar dat wil allerminst zeggen dat de strijd van het geven van rechten aan andere soorten daarmee een gekleurd karakter zou moeten krijgen gelet op de achtergrond van haar behartigers.

  Blanke én zwarte mensen verwoesten hun eigen leefomgeving. Blanke én zwarte mensen kunnen niet overleven op deze planeet zonder dat er dieren zijn. Dieren kunnen heel goed overleven zonder dat er mensen zijn, beter dan nu het geval is.
  Kom op Iwan, niet terugvallen op oude vooroordelen, ga er gewoon voor zorgen dat er ook niet-blanke, niet-autochtone Nederlanders actief worden binnen de eerste partij in de wereldgeschiedenis die niet de korte termijn mensenbelangen centraal stelt!


  Maak melding

 2. Persoonlijk kan ik niet verkroppen dat etniciteit in Suriname bepalend is voor het vervullen van deze of gene functie.

  Nadat jij hebt voldaan aan alle ter zake doende qualificaties willen zij ook nog weten of het gaat om een chinees, bosneger, creool, hindoestaan, javaan, indiaan of welke andere holbewoner dan ook.

  In een multiculturele samenleving als de onze is deze inborst op de langere termijn killing!


  Maak melding

 3. Aai booi Iwan! Dus dat boooi!
  Ik voelde me zo een falijk weerie nadat ik de uitslag volgde die avond. Ik had exact dezelfde motieven als jij. Bleek onze stemmen waren echt weggegooide stemmen.
  Tijd voor een reflectie, voortaan mn verstand gebruiken zowaar het bij mij mogelijk is baja. En toch zou mn voorkeur weer uitgaan naar een surinamer van een partij waarmee ik sympatiseer. Het maakt me dan niet uit welk ras die man/vrouw is, als hij maar mijn groep vertegenwoordigt. Dus Niermala, sorry hoor! Maar zolang je bij zo een onbetekenende Solidara blijft kan je niet meer rekenen op mn stem.


  Maak melding

 4. Beste Iwan Brave,

  Gefeliciteerd met een goed geschreven column. Laat je echter niet op het verkeerde been zetten door de winst van de PVV (lees: de Partij Voor de Vernietiging). In Europa zijn er 27 zetels te verdelen en ze hebben er slechts 4. Dat is een minderheid. Het overgrote deel van de kiezers heeft niet voor deze partij gekozen en mijn inschatting is dat dit ook nooit zal gebeuren.

  Iets anders: waarom gebruik je nog steeds dat verderferlijke woord bosneger? Is Marron niet een beter woord? Ben je nog niet zover om te beseffen dat dit woord door de Hollanders ooit in Suriname is ingevoerd om een scheiding aan te brengen tussen de zwarte mensen van het binnenland en die van de stad. Stigmatiseren, verdelen en heersen dus. We zeggen toch ook geen Bosturk, Bosmarokkaan,Bosvlaming, Bosindiaan, Boshindoestaan, Boschinees, etc?

  Tangboeng brada


  Maak melding

 5. Bifa,

  Dank je voor compliment. Wist je dat BEP staat voor “Bosnegerpartij Broederschap en Eenheid”. Wie ben ik dan om als columnist politiek-correcte woorden te gebruiken. Bovendien is ‘marron’ afgeleid van het Spaanse marronage oftewel weggelopen vee – zoals zij gevluchte (inheemse) slaven noemden.

  Be proud to be from the bush


  Maak melding

 6. Beste Iwan Brave,

  Nee, ik verwacht niet van jou dat je politiek correcte woorden gebruikt als de mensen waar je over schrijft het zelf ook niet doen, maar BEP staat toch echt voor Broederschap en Eenheids Partij. Het woord bosneger komt niet er niet in voor. Even googelen en je bron is gecheckt.

  En, die Spanjaarden waren van de pot gerukt. Dit was duidelijk toen ze hun weggelopen slaven bijna hetzelfde noemden als hun weggelopen vee. Maar zou onze conclusie dan niet moeten zijn dat zowel bosneger als Marron woorden zijn waaruit diepe minachting voor zwarte mensen spreekt? Een goede reden om ze dan maar niet te gebruiken, zeg ik.

  Tang boeng brada


  Maak melding

 7. Bifa,

  Je hebt gelijk. Ik had wel degelijk gegoogled, om dat te checken, maar in mijn snelheid gemeend te lezen dat ‘bosnegerpartij’ onderdeel van de afkorting was.

  Ik zal bij deze het woord uit mijn vocabulaire verbannen.

  Feit blijft dat veel Saramaccanen en Aucaners met klem zeggen: “Ik ben een trotse Bosneger.” Omdat zij het “bos” verre van minderwaardig beschouwen. Als een scheldnaam een geuzennaam is geworden dan moeten ook wij dat accepteren…

  Groet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.