Vuurwerk niet meer in hartje Surinaamse hoofdstad

29

PARAMARIBO, 4 jun – Aan de traditie van vuurwerk afsteken in de binnenstad van Paramaribo komt wellicht een eind. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie overweegt een veiliger plek. Het afsteken in hartje Paramaribo stuit op steeds meer bezwaren.

Met name de kans op beschadiging van historische panden trekt aardig wat kritiek. “We hebben veel signalen gehad vanuit de samenleving dat het niet veilig is vuurwerk af te schieten bij de houten gebouwen”, zegt Santokhi. De kans op brand is levensgroot. Dat zou niet alleen materieel kosten, maar ook tot gezichtsverlies leiden. Suriname gaat namelijk prat op zijn variatie aan oude bouwstijlen.

Vuurwerk afsteken in de binnenstad gaat niet zonder risico. De meeste gebouwen staan dicht bij de straat en staan nauw naast elkaar. “We willen het afschieten niet verbieden, wel verplaatsen naar de Waterkant. Er is daar voldoende ruimte en er is genoeg water beschikbaar (vanwege de nabijheid van de Surinamerivier, red.)”, aldus Santokhi. De vraag is wel wie het vuurwerk dan nog wil financieren. De meeste sponsors zitten in de binnenstad.

29 REACTIES

 1. Beschadiging van historische panden?Wat een leugen dat het door het vuurwerk zou komen,die panden zijn reeds sinds jaar en dag vervallen,bij de waterkant,lim apostraat,jessrunstraat,wagewegstraat noem maar op zijn niet om aan te zien zo verot zijn die panden,men wacht op hun weldoeners uit Nederland om die op te knappen.
  Dus Santokie vertel 1x de waarheid en ga niet de mensen proberen hun gezellige dag af te pakken met je leugens.


  Maak melding

 2. Ik heb heb het mij altijd al afgevraagd wat ons al die tijd drijft om rond de oudjaarviering voor zoveel geld met onze toch al monumentale houten binnenstad, een megha brand te riskeren? Stoppen met die grap!!

  Effekes besides the record. Suriname verliest met 2-0 van Frans-Guyana. In principe kunnen de Fransen elke speler van hun hoofdmacht inzetten en dan komen wij aanzetten met zoveel bombari over onze Suriprofs?


  Maak melding

 3. Ik vind dat ze het vuurwerk spektakel gewoon in de binnenstad moeten blijven houden want dit blijf toeristen trekken die speciaal om dit evenement naar Suriname afreizen. Alleen moeten ze dan in dit geval de veiligheid verhogen door brandweer wagens in de binnnenstad neer te zetten en de paragara zoveel mogelijk midden op de domineestraat af te schieten maar verwijderen van dit evenement zal wel economisch gezien gevolgen hebben.


  Maak melding

 4. Alweer stomgelul van santhoki, deze minister heeft niks meer tedoen en vezint wat stomme regels. Laat ze gewoon hun gang gaan en alle zogenaamde hystorische panden vervangen met nieuwbouw woningen. Paramaribo lijkt wel op een vervallen stad.


  Maak melding

 5. Xander, maar dat zijn juist de straten waar GEEN vuurwerk wordt afgestoken. What’s your point? Denk aan de restaureerde en nieuwbouwpanden aan de Domineestraat. Dat men daarop let is een goede zaak.


  Maak melding

 6. wat zijn de surineds weer zo positief naar suriname toe 🙂
  Tegen al die geweldige analisten hierboven; tjek de trackrecord van deze minister- ondanks zijn beperkte middelen-, en kom dan terug om iets zinnigs te melden. Tenminste toont deze minister ballen, iets wat wel meer bestuurders in suriname mogen doen. Maar ik weet wel waar de schoen knelt, deze minister doet het goed, zo eentje hebben we in geen jaren gehad. En je weet het, te goed is weer niet goed, zeker niet voor die suri’s aan de zijlijn of beter gezegd, aan de andere kant van de oceaan.


  Maak melding

 7. Over welke monumetale gebouwen heeft persad het? Alsof hij zich druk maakt om de binnen-
  stad! De monumentale gebouwen Algemene zaken,
  Binnenlandse zaken, Archief Buregerlijkestand
  het gerechts gebouw enz.zijn niet door vuur-
  werk in vlammen opgegaan, dat zou chandrika moeten weten en als hij dat nog niet weet dan moet hij het maar aan de C.I.D de centrale inlichtingen dienst van Ptata, die boven het Ministerie van Justitie en Politie,
  tegenover Algemene Zaken aan de gravenstraat
  was gevestigd.


  Maak melding

 8. Met name de kans op beschadiging van historische …Gaat hij daarom nu al zitten huilen…af en toe ziet men duidelijk hoe achterlijk deze pokai is.

  Heel wat van die troep is voor zwervers maar jij wil behouden….. jongen kijk luister begin een gaarkeuken voor de halfgaar als jij voor JIJ.


  Maak melding

 9. goede zaak santhoki,

  Zijn meestal de mensen die geen kaas hebben gegeten van veiligheid die zo naïef reageren.

  En als er echt brand uitbreekt wordt de regering gedagvaard. Waarom hebben ze vergunning gegeven?

  Echt afrikaans gedachtengoed.


  Maak melding

 10. Blaka “bakra”
  Juist je typt het goed, daar wordt geen vuurwerk afgestoken,maar hoe komt het dat die panden in die buurt vervallen zijn?En niemand die er wat aan doet,het zijn historische panden en in normale staat een lust voor het oog.Dus Santokie liegt als ie beweert dat de historische panden die vervallen zijn ‘beschadigd”,door het afsteken van vuurwerk komt.
  Inderdaad,er komen WITTE BAKRA`s speciaal voor dit evenement met oud en nieuw naar Suriname,waaronder ik,het ziet wit van de mensen daar,de Suri`s zelf vinden het super gaaf,1 x per jaar kunnen ze even hun zorgen vergeten,wordt dit hen ook niet gegund?


  Maak melding

 11. he die santhoki is wel bezig met veiligheid he maar wat met de veiligheid van de vliegtuigen waar ze de body va slopen om drugs in te verschuilen lekker vliegen met die gedachte en dan druk maken met het jaarlijks afschieten van het het ging de afgelopen jaren toch goed elke dag in de zomer gaat een vlug waar is santhoki dan of wacht hij op 31 december laat met niet lachen gast


  Maak melding

 12. Goed zo minister! geen vuurwerk in de zo mooie koloniale historische binnenstad van Suriname.

  Maar ik wil wel weten of het klopt dat u met trinidadiaanse en gyanese cocaine jongens omgaat. Die met XTC rommelen?

  Verder vind ik u steengoed! Laat ze maar praten.

  Als dat een fabeltje is,zal ik u niet meer wazig bekijken.

  veiligheid voorop!!!!!!!!!1


  Maak melding

 13. Ik begrijp deze uilskuiken echt niet.
  Palmentuin wacht nog steeds op bombel om die rot bomen op te blazen.

  DAAR LOPEN IS VRAGEN OM DOOD TE GAAN.

  Pangard kan dit helaas niet meer vertellen.
  De staat moet en is verplicht de fam. schadeloos te stellen.


  Maak melding

 14. Xander: op jouw vraag is maar 1 antwoord: er is geen geld voor. Maar kijk even als je tijd hebt wat er gebeurt het het voormalige missiehuis op de hoek van de Wulffingstraat en de Henck Arronstraat bij de kathedraal. Een plaatje toch?


  Maak melding

 15. Eindelijk een goed geluid om dit traditioneel feest in goede banen te leiden.
  Het is inderdaad een groot risico om vuurwerk in de binnenstad van paramaibo met zijn prachtige houten gebouwen zonder goede maatregelen achteloos af te schieten . ben zelf getuige hiervan geweest prachtig feest leuk, maar vol risico’s. Ik begrijp vele reacties hier niet, dit is toch een goede zaak voor het behoud van het surinaams erfgoed. Of ligt het soms aan het niveau van de reageerders: bezint eer gij begint.

  Sabi


  Maak melding

 16. Zoals ik in eerdere berichten hebt geschreven jullie zijn allemaal meelopertjes op dit site en niets meer of minder.
  Ga eerst op onderzoek uit, en als je het tegendeel kan bewijzen moeten jullie je
  grote gore bek opentrekken

  doei


  Maak melding

 17. @ nummer 16
  weet jij wat waar is bouterse is in het buitenland veroordeeld voor drugs en boereveen ook dat is waar dit heb ik niet van horen zeggen.wat ik niet minder belangrijk vind is de gezondheid van onze landgenoten ik vraag af of het gezond is wat men iedereen jaar doet in suriname zoveel vuurwerk afschieten.


  Maak melding

 18. Hoe lang wordt er al vuurwerk afgeschoten in de Domineestraat en andere, waar er onderhoude historische gebouwen zijn? Zou het zo geweest zijn dat de gebouwen een of andere beschadiging opleden, dan denk ik dat de eigenaren zelf een klacht zouden indienen en vragen om er een stop te zetten achter de traditonele oude jaarsviering! Waar van de Waterkant zou het vuurwerk worden afgeschoten? Niet op straat, waarlangs je ook historische gebouwen hebt?


  Maak melding

 19. DU en weer probeer je alleen Bouterse als veroordeelde te lijken,is Brunswijk ook niet veroordeeld voor Drugs?Jij vindt het blijkbaar goed dat een veroordeelde drugscrimineel in het parlement zit en met de zg crimi-bestrijder Santoki en de slapjanus Venetiaan een regering leidt?Wat een voorbeeld voor de jeugd zeg,tja als je zo de Sur.politie-site bekijkt,zijn het jonge drugscriminelen van Brunswijk zijn soort,waar anders kan Brunswijk zijn drugsaktiviteiten voortzetten dan zg met de regering meedoen,ga je dat maar 1x afvragen als het okay is.Jij probeert alleen maar Bouterse overal de schuld van te geven,maar ik kan je ,cross my heart,vertellen dat de jonge stemmers in Suriname Brunswijk als een gore crimineel ziet en Bouterse als een bekeerde ziel die er alles aan doet om op het rechte pad te blijven.De mensen in Suriname weten dat Brunswijk nog steeds zijn criminele acktiviteiten voortzet.


  Maak melding

 20. Waar haatblinde DU aan voorbijgaat is dat Bouterse de rol vervult van de autochtonen zo hij/zij het snapt de Indianen en alle overigen zijn hier hoegenaamd komen zeuren!

  De beestenbehandeling welke zijn/onze voorvaderen ten deel viel zal altijd backfiren. What goes up, must come down.

  Probeer zaken op hun ware merites te beoordelen!


  Maak melding

 21. saka jo4e,sang Bouterse aby te maken nanga a vuurwerk gedoe disi.Boi je hebt niets anders te doen dan dingen te typen die reeds lang achter de rug liggen.Kom 1x op als je durft om te vertellen wat die boevenbende allemaal voor rotzooi presteert.


  Maak melding

 22. Lieve Du,
  aan de veroordeling van Meneer Bouterse door het buitenland kleeft geen daadkracht vanwege het erger maken van feiten, die al heel erg waren dec 82. Het lukt om duistere reden niet die heer te arresteren en hem stevig aan de tand voelen middels het publieke debat.

  Ook moet de overheid het volk vertellen welk belang de overheid daarbij heeft om het volk 27 jaar in onduidelijkheid te laten leven, betreft het gebeuren dec’82. en geen debat in een achterkamer, maar in een luxe zaal met veel licht.

  Je moet ze zien als ze stotteren en film bandjes maken.

  Boereveen is een veroordeeld man het verschil is dat bij zijn veroordeling de daad bij het woord is gevoegd.
  Na zijn detentie heb ik niet gehoord of gezien dat hij politiek actief is.

  Mocht het zijn dat hij in de drugs zit en de bewijzen zijn hard, dan zeg ik net als vele vele andere NDP aanhangers Shantokkie sluit hem dan op. Neks no fout toch

  En nu een idee waarom de waterkant handig zou zijn.
  De centrale markt weg de straat op met luxe markt kramen en kraamstallen.

  Centrale markt krijgt o.a leuke skyboxen,terasjes,2 of 3 penthousen waar je over het water naar commewijne kan kijken. Met oudjaar en bij activiteiten op het SURINAME RIVIER kun je als bedrijf een penthouse huren.
  Er komt een uren schema, welk bedrijf om hoelaat zijn siervuurwerk en of de pagarra gaat afsteken gecontroleerd door de specialisten. Aan het einde van de avond, lange pagarras van Commewijne over de Suriname rivier naar Fort zeelandia of waar jullie willen.

  En ervan sóchtend vroeg tot sávonds laat gefeest worden.


  Maak melding

 23. Als de centrale markt niet verdwijnt gebeurt er straks als er brand boven uitbreekt een Nationale ramp.

  Kijk naar de toestand bovenste etage markt.kleren ,meel rijst,hout waar spullen worden opgeborgen gevaarlijke zaak daarboven en veel hardwerkende mensen is toch zonde?


  Maak melding

 24. @24 Xander,

  Du wil niet begrijpen dat het Surinaamse volk in het bijzonder kinderen, 27 jaar lang wachten op een rechterlijke uitspraak,zodat wij samen met dU verder kunnen en niet nog 27 jaar haatzaaien over het volk heen willen krijgen,. De huidige overheid en daarmee het rechtsysteem inzake dec’82 faalt of faalt al 27 jaar.

  Je mag het volk niet ongeinformeerd 27 jaar in een uitzichtlose perspektief laten, betreft een kwestie waarwij het allemaal overeens zijn dat dit nooit meer mag gebeuren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.