dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieEffect crisis merkbaar bij Suriname Aluminum Co

Effect crisis merkbaar bij Suriname Aluminum Co

-

PARAMARIBO, 3 jun – De effecten van de wereldcrisis mogen dan minder merkbaar zijn in Suriname, ze klinken wel door bij Alcoa’s dochtermaatschappij Suralco. Niet alleen is het mijnen en verwerken drastisch verminderd, het mes gaat ook stevig in de uitgaven. De pijnkreten zijn al goed hoorbaar.

Tot de eerste bezuinigingen behoren die op loonkosten. Volgens de Times of Suriname worden honderd arbeiders afgevloeid. Het gaat om werknemers die tegen hun pensioen aanleunen. Eerder was hen de keus gelaten te vertrekken of te blijven zonder secundaire voorzieningen. Wie vertrekt mag ook nog kiezen tussen een afkoopregeling in Surinaamse of Amerikaanse dollars.

Kiezen voor de Surinaamse dollar betekent levenslang behoud van de secundaire voorzieningen. Daar valt ook de medische verzekering onder. Bij een regeling in Amerikaanse dollars vallen de voorzieningen weg. Contractarbeiders worden bij honderden bedankt. Die hebben nog minder keus, vanwege hun informele status. Zij kunnen hooguit rekenen op een eenmalige uitkering.

De situatie bij Suralco is kenmerkend voor de bauxietindustrie in Suriname. Billiton heeft al afgehaakt als de tweede lokale speler. Kort na het uitbreken van de crisis werd bedankt voor de optie van het mijnen in West-Suriname. Suralco heeft intussen alle operaties overgenomen. Suriname wil hoe dan ook een actievere deelname in de branche met het oog op toekomstig herstel van de markt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
 1. Geachte beleidsmakers van Suriname,

  De bauxietindustrie is al langer dan 75 jaar in Suriname. In genoemde periode was de productie en kwaliteit van de bauxiet op de hoogste niveau. Nu is getij gekeerd en dan PAS denkt men aan een actievere deelname aan de bauxietindustrie. Vinden jullie zelf niet dat dit belachelijk is ? Waarom heeft men niet EERDER deelgenomen aan de bauxietindustrie? Het antwoord is simpel : er was toen geen crisis. Nu er crisis is wordt de grond onder de voeten van de beleidsmakers te heet. Trek hier uit lering en doe aub aan ontwikkeling van land en volk!!!

  Ik heb gesproken


  Maak melding

 2. het mes gaat ook stevig in de uitgaven. De pijnkreten zijn al goed hoorbaar…..

  FRONT zou het beter moeten doen…maar schurkerij, schurkerij, domheid, domheid,ACHTERLIJKHEID…wat wil JIJ…ZIT OP DE BUITENLANDERS TE WACHTEN….. WACHT MAAR…..WACHT…..ER KOMEN MEER EZELS.


  Maak melding

 3. ik twijfel er niet aan of wij kunnen onze bauxiet zelf ontginnen,let wel ,ontginnen,
  als wij bauxiet in eigen beheer uit de grond naar boven halen zijn we in een klap rijk.
  want dan gaan we de bomen ook gebruiken en alle andere mineralen die ook meegaan voor een bauxietprijs.
  als wij het zelf op de wereldmarkt dumpen hebben we een leuke prijs en de werkloosheid is massaal terug gebracht.
  het staatsolie receptuur doet wonderen.
  patriot


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES