Piraterij drijft Surinaamse vissers tot wanhoop

10

PARAMARIBO, 2 jun – Surinaamse vissers hebben het zwaar te verduren dezer dagen. De piraterij op zee neemt eerder toe dan af. Investeringen in vistuig, boten en de vangst zelf zijn binnen de kortste keren teniet gedaan. Zicht op betere tijden is er nauwelijks.

Beloftes van een nakende kustwacht worden maar niet waar gemaakt. De politie heeft weliswaar pas nog een patrouilleboot aangeschaft. Maar zeewaardig is die niet. “We komen tot de monding van de rivier”, zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Veel hebben de vissers daar niet aan. De dreiging van de dag hangt hen nog even zeer boven het hoofd.

Goed bewapende piraten duiken meestal op wanneer de vangst rond is. Slachtoffers mogen al blij zijn als ze geen slaag krijgen. De politie heeft enkele maanden terug voor het laatst een bende piraten opgepakt. Het was daarna even rustig. Maar nu lijkt het seizoen weer geopend. Volgens de vissers kan alleen een wat meer permanent toeziend oog de dreigende teloorgang nog voorkomen.

10 REACTIES

 1. De wereldbevolking blijft alsmaar aan het toenemen terwijl de bronnen die al die gulzige monden moeten voeden aan het uitputten zijn. Als er niets wordt gedaan aan de overbevolking van onze aarde en er niet snoeihard wordt ingegrepen in de schaamteloze consuptiementaliteit van nu zal de mensheid daar vroeg of laat aan ten onder gaan.

  Prettige werkdag toegewenst door Lobl Raum.


  Maak melding

 2. Piraten vallen niet onder de Geneve conventie dus mogen zij naar de zeebodem worden getransporteerd. Zoals Santhokie de wet van zelfverdediging heeft verdedigt zo moet zijn ministerie de vissers de gevraagde wapenvergunning afgeven om haven en goed te verdedigen.
  Tja en zelfs een boot die zeewaardig is niet te kunnen bekostigen maar wel geld hebben om allerlei randzaken te betalen welke niet dringend noodzakelijk zijn is triest om te noemen.


  Maak melding

 3. Als het seizoen opengaat worden deze piraten weer vrij gelaten zeker.

  Onbegrijpelijk dat een paar zeepiraten beter uitgerust zijn dan de Surinaamse kustwacht. Met een bootje en een paar goed gewapende mannen, zou je dus heel Suriname in kunnen pikken. Een soort coup vanuit zee. Mischien wel iets voor Bouterse om over na te denken.

  Suriname heeft goud, hout, aardolie, bauxiet en nog vele andere inkomsten. Waar gaat het geld naartoe vraag ik me af.


  Maak melding

 4. pak een groep en geef ze allemaal de traditionele straf op zee. kielhalen die piraten, het zijn weer onze westelijke buren. kunnen ze mooi op stabroek protesteren.


  Maak melding

 5. Onder de regering Wijdenbosch beschikte Suriname over een effectieve kustwacht en een goed patrouillerende luchtmacht. Piraterij was onmogelijk. Helaas heeft Venetiaan alles met de grond gelijk gemaakt.


  Maak melding

 6. Piraterij…………., men bedoel al die stukken grond die door parlementsleden zijn weggekaapd of zie ik het verkeerd…….
  Ik praat de vis-piraten niet goed, maar men moet wel objectief blijven. Arme Surinamers hebben ook recht op een stuk grond; niet alleen die volgevreten regeringsleden.


  Maak melding

 7. de visser moeten dan druk uitoefenen, dat de minister de zaak aanpakt en de boot vlug naar de maak stuurt.

  of is er meer aan de hand?


  Maak melding

 8. @6 heeft niet gedroomd vallies heeft hem dit geleerd de meeste leerlingen van vallies bond van leraren praten zo en soms ook leraren dan denk ik bij me zelfve hou toch op man dit is de toekomst van morgen bij winst van megablok moeten surinamers meteen have en goed verdedigen ga jullie allemaal richting guyana
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.