Nederland wil update over management Suriname

25

PARAMARIBO, 2 jun – Nederland wil een update over het politiek en bestuurlijk management van Suriname. Dit meldt de Ware Tijd. Den Haag is vooral geïnteresseerd in de wijze waarop ontwikkelingsvraagstukken aangepakt worden. Nagegaan moet worden of Suriname voldoende in huis heeft.

De uitkomst zal onder meer de inhoud bepalen van de toekomstige ontwikkelingssamenwerking. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, moet de update voorbereiden. Nederland heeft daar bijna tweehonderdduizend dollar voor over. In 2001 is al een soortgelijke doorlichting uitgevoerd. Toen is vastgesteld dat de sociale en economische ontwikkeling stuit op bepaalde zwaktes in het management.

Den Haag wil dus weten of aan die zwaktes is gewerkt. Bij het vorig onderzoek waren aanbevelingen opgenomen. Nu zal dus ook moeten blijken of die ter harte zijn genomen. Onder meer zal een werkschema wordt uitgewerkt. Dat moet het meten vergemakkelijken van grootheden als begrotingsbeheer, ontwikkeling van de rechtsstaat en corruptiegevoeligheid. De update moet dit jaar nog af zijn.

25 REACTIES

 1. Nederland wil update over management Suriname…i.. i…!!!! NEDERLAND WIL…DE WIL VAN HOLLAND.

  aiboi tori di…opa Ronald foei !! foei !!toch..!!!


  Maak melding

 2. YES!! very Good,
  heel het land doorlichten,dat wordt me wat, heeeeel leuk!
  krijg ik de uitkomst ook nog te weten??? ik lig nu al horizontaal van leedvermaak!
  Hup Vene Hup!!
  odiodi, baru! ( met leedvermaak, heel veel leedvermaak)


  Maak melding

 3. Kumbu: Logisch toch? Als alles van een leien dakje gaat in Suriname heeft Nederland geen reden meer ontwikkelingsgeld te reserveren voor Suriname. Zo simpel is het. De IDB doet het voorwerk, Nederland heeft daar 2 ton voor over om uiteindelijk de hand op de knip te houden.


  Maak melding

 4. wat heeft nederland ermee te maken , ik dacht dat suriname onafhankelijk was.

  de uitkomst zal ondermeer de inhoud bepalen van de toekomst van de toekomstige ontwikkelingssamenwerking, ik krijg een vreemde smaak in de mond


  Maak melding

 5. goed voor ze; restant van de ontwikkelingshulp zal nederland niet zomaar effe overmaken; men wil grondig en kritisch zien of het wel goed besteed wordt. in de jaren 90 is de belastings stelsels van suriname bijgewerkt met surinaamse experts, de samenwerking is toen na enige jaren opgezegd door suriname…kennelijk omdat ze toen (het geheim ontdekt hebben, hoe ze met geld kunnen sjoemelen) en hadden ze dus de nederlanders ineens nietmeer nodig.. goed voor ze….tekst en uitleg, open vragen, analyse..


  Maak melding

 6. Kumbu: Logisch toch? Als alles van een leien dakje gaat in Suriname heeft Nederland geen reden meer ontwikkelingsgeld te reserveren voor Suriname. Zo simpel is het. De IDB doet het voorwerk, Nederland heeft daar 2 ton voor over om uiteindelijk de hand op de knip te houden.

  blaka bakra

  Maak mij niet boos hoor !!!!….Opa Ronald zo’n mond zo’n lip getril…Heeft geen enkel periode aan de toekomst van het land gewerkt…wil graag nog meer keren totdat hij met 90…of 110 de pijp uitgaat aan de macht.
  Maar de jeugd en toekomstige jeugd blijft met DOMHEID en ACHTERLIJKHEID zitten.

  WAAR TOEKOMST VAN SU….in wat management weet dit…Europa = CRISIS+uitbuiting.!!!!!!!

  Niemand gaat jouw helpen eerder uitbuiten.


  Maak melding

 7. Lady, je tweede alinea is een absolute contradictie met de eerste. Suriname is afhankelijk van buitenlands kapitaal. Dat weer toch iedereen? Die onafhankelijkheid is alleen staatkundig. Meer niet.


  Maak melding

 8. idd, nederland WIL, nederland is nog steeds haar vroegere slaven de baas. zielig zijn de surinamers, treurig, een onafhankelijk land en maar wachten wat meester holland wil,nederland wil. de nederlandse wil, nederland wil nog steeds alles van haar mentale slaven. treurig! nederland ga lekker fietsen en laat suriname met rust.


  Maak melding

 9. Die mini-stér van tct heeft een jaar geleden een jaar verslag gevraagt van de s.l.m. directie,tot heden nog geen enkele vorm van reactie..

  Vene heeft ook een billton gevraagt,waarom gaan jullie weg,nooit antwoordt gekregen..

  Blanda steld concreet vast hoe de resterende belasting gelden van de drie en half miljard bij de srefidinsie toegezegd,, besteed moet worden..

  Vind je het raar dat zij dat goed doorgelicht willen hebben..m.n. in deze crisis tijd..


  Maak melding

 10. @blaka bacara zover is het nog lang niet dat het van het leiendakje gaat in su als ik het zo mag geloven gaat dat allemaal gebeuren als het megablok / ndp aan de macht is…..ik wacht af.

  En geloof me…. holland en su blijven tot in de lengte van jaren aan elkaar verbonden misschien jammer voor zwartkijkers als jij maar het is nu eenmaal zo familie banden over en weer zullen daar voor zorgen en of je het wil zien en/of geloven of niet er komt via allerlij wegen veel steun uit Holland naar Su verdiep je daar maar eens in!! ik hoop dat het megablokwonder echt een wonder is zoals wordt beweerd ik hoop het voor het volk, zoals ik al zei……ik wacht af!!!!


  Maak melding

 11. Ach Bakaramang, of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, het doet allebei pijn. Ik hoop dat de gelijk krijgt, maar ik ben bang van niet.


  Maak melding

 12. Ik dacht ook dat Suriname allang onafhankelijk was.

  Maar ja, in Nederland heerst recessie, en er komen dagelijks duizenden werklozen erbij. Nederland weet zich geen raad met het uitvoeren van de WW en de bijstand.
  Er moet naar winstgevende bronnen gezocht worden…
  Bonaire is al binnen, al wisten ze op Bonaire niet precies waarop ze gestemd hadden. Een en ander moest nog “nader” ingevuld worden enzo.

  Suriname is veel groter dan Nederland, en kan een oplossing bieden voor de Nederlandse problemen/recessie. Maar wees tenminste eerlijk tegen Suriname en de Surinamers, en zeg gewoon waar het om gaat, en probeer bevolkingsgroepen niet eerst tegen elkaar op te zetten om je doelen te breiken, die tijd hebben we GEHAD!

  Samenwerken mag, maar op een normale rechtvaardige manier. We leven niet meer in de koloniale tijd.
  Suriname kan ook een andere landen om hulp vragen; wat ze nu al doet…

  Nederland moet zijn bazige manier van denken veranderen. Indien Nederland dat doet en Suriname en de Surinamers met respekt behandelt dan zie ik voor beide landen veel goeds in deze moeilijke tijden.

  Probeer bevolkingsgroepen niet eerst tegen elkaar op te zetten om je doelen te breiken, NOOIT!


  Maak melding

 13. Nederland wil zoveel en hun wil moet wet zijn, m’n mars. laat ze eerst hun situatie bekijken en die op orde brengen voordat ze hun kop (alweer) in Suriname steken.

  Momenteel is het zo dat er in Suriname van alles wordt geopend omdat het beter gaat en in Nederland van alles wordt gesloten omdat het daar slechter gaat.


  Maak melding

 14. Niet met de wereld van toen, maar in de wereld van NU en STRAKS, dus de toekomstige wereld van en voor onze kinderen moet je overnieuw beginnen en transparant samenwerken.

  In die denktrant is het helemaal niet moeilijk om met economieén samen te werken die lang terug in het verleden vreselijk toestanden hebben uitgehaald met mensen en Nu inzien dat die mensen die dat vroeger hebben gedaan de top van het kwaad hebben laten zien.
  Nu wij dat allemaal weten dat haat, vergelding,stenen voor anderen voeten werpen niet loont, zou het dus voor iedereen makelijk moeten zijn om overnieuw te beginnen.

  Als Nederland in de toekomst nog intensievere samenwerking wil met Nederland whatever juich ik dat toe.

  EEn rein geweten vreest geen enkel kwaad,dus als Nederland wil weten waar haar geld in is geinvesteerd, kom kijken.

  Ik geloof dat de slavenband tussen Nederland en Suriname een bijzondere relatie is.

  Na 147 jaar kunnen wij de Nederlanders geen schuld geven van onze falen in het tonen van daadkracht,geloof in eigen kracht,onze voorouders hebben 300 jaar, of het niet meer is leed gedragen.Soms krijg ik het gevoel dat we hun leed in de huidige wereld verkeerd omzetten. Toen harde werken niet beloond,Nu harde werken word beloond.als je maar zelf wil.

  We willen geen hulp en controle van niemand, intussen willen we veel en kunnen wij het niet of we kunnen niet maar willen het wel.

  Wat ik wel zie is dat we de Nederlanders uitschelden, maar als je over het algemeen 1 op 1 praat met Surinamere in SU en NED zijn we stuk voor stuk dol op hen op enkele punten na.En die punten leren we weer van de Nederlander zelf om die te verbeteren,(veel scholing).Opkomen voor jezelf cursus noem maar op.

  Ten tweede zie ik ook dat we direct aangepast gedragen op het moement dat we hier in holland aankomen.Uit ons zelf hoor!!

  Als we aankomen in Su missen we NED en draaien spontaan onze tongen.Uitgezonderd de mensen die echt daar niets aan kunnen doen.

  Waar hebben wij het over? wees bewust, zoek je eigen daadkracht dan leer je je eigen kunnen uit je tenen te halen en zorg dat jij en je nazaten het bewust goed hebben.

  Wij die in holland zitten zoek bewust geld voor je land, en de Suris niet schelden tapoe ding witman , want jij hebt toch je toekomst en zelfrespect in eigen handen.

  Na 300 jaar is die weg van zanderij het zelfde als toen 300 jaar geleden.

  Wat de witte man kan kan een ieder we zijn toch mensen je moet willen zelf willen.als je dat niet doet dan zal je aan controle onderhevig blijven.


  Maak melding

 15. @14 goed gezien hoor ze klagen over somo maar krijgen soemita voor terug met hun megablok alles gaat veranderen als megablok wint surinamers worden in 1 dag heel erg rijk zonder nederland maar met cuba en libie
  Glenny


  Maak melding

 16. arbeidsintensiever

  Gekke naam! Zo te zien iemand die niet werkt en zijn tijd verdoet met onzin. Zo iemand weet niet wat intensief weken is. Zijn naam staat dan ook model voor de inhoud.

  Iemand die praat over zaken waar hij geen weet van heeft.


  Maak melding

 17. @ nummer 17
  kan jij mijn in het kort uitleggen wat jij bedoeld met die tirade op nummer 17 want je ben zo tegenstrijdig als de pest. jou reaktie op nummer 18 geld zeker voor bouterse en bosje ?? denk goed na voor jij een reaktie plaats want deze slaat echt nergens op, holle vaten mi boi. ik volg jou daarom ga ik jou een mooi voorbeeld geven van jou tweeslachtigheid als ik het over 29 jaren geleden hebt probeer jij mij aan de hoogste boom op te hangen maar jij blijft het over 300 jaren geleden hebben zit jij dan niet met een minderwaardigheidcomplex??.. het zal wel weer niet waar zijn , ik leef nu ik heb bewust meegemaakt wat mensen kunnen doen als ze teveel macht hebben en niemand ze mag en kan controleren wij praten 29 jaren na dato nog steeds over de gevolgen van een stelletje ongeschoolde padvinders die de macht grepen in suriname en een democratich gekozen regering naar huis is hebben geschoten. de nederlanders zijn nog steeds schuldig in jou ogen maar ik heb jou nooit kunnen betrappen om maar een keer bouterse verantwoordelijk te houden voor de ellende wat hij suriname in heeft gedonderd.


  Maak melding

 18. idd, nederland WIL, nederland is nog steeds haar vroegere slaven de baas. zielig zijn de surinamers, treurig, een onafhankelijk land en maar wachten wat meester holland wil,nederland wil. de nederlandse wil, nederland wil nog steeds alles van haar mentale slaven. treurig! nederland ga lekker fietsen en laat suriname met rust.

  remi

  Een ietwat vreemde reactie Remi.
  Als Nederland Suriname vandaag inderdaad met rust zou laten, ligt Suriname morgen op z’n gat.
  Suriname is nog steeds afhankelijk van de giften uit Nederland.
  Vindt je het gek dat Nederland wil weten of al dat geld wel goed besteed wordt?
  Ik niet!!!


  Maak melding

 19. Het punt is dat Nederland ALTIJD klaarstaat met het opgeheven vingertje naar andere landen/ex-kolonien. Alsof ze in die landen nooit fouten mogen maken, en alsof alles ‘perfekt’ loopt in Nederland. Pfff.

  Wat denkt Nederland zelf over de miljardenfout van de Noord/Zuidlijn in Nederland zelf? Miljarden worden hier wegegooid! Het is ook belastinggeld van de in Nederland wonende Surinamers.

  http://www.noordzuidlijn.amsterdam.nl/


  Maak melding

 20. @17 arbeidsintersiever wat je schtijft ben ik het grote deels mee eens doorzettings vermogen kenr geen wit of zwart je moet het zelf willen en doen op zich is het niet gek dat als je inversteerd je wil weten waarhet geld naar toe gaat toch? het gaat er om dat het word gebruikt voor de vooruitgang en ja wat het verleden betreft denk ik zo…. je moet vergeven maar je hoeft het niet te vergeten probeer het een plekje te geven zodat het niet steeds weer in de discussie weer op tafel word gegooid nederlanders weten inderdaad wel dat DIE voorouders beesten waren om de zwarte mens zo slecht te behandelen en tot hun slaaf te maken onbegrijpelijk dat het ooit gebeurt is maar ik weet zeker dat de mensen het nu heel goed voor hebben met de surinamers en suriname op een paar gekken daar gelaten maar daar ontkom je niet aan. Laten we hopen dat het snel beter gaat met suriname en haar volk dat is het belangerijkste nu lijkt mij, een goede relatie met nederland zou het alleen maar mooier maken vind ik omdat familie’s verspreid wonenen in beide landen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.