Bloeddruk Javaanse, Hindostaanse Surinamers hoger

16

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 30 mei – Surinaamse tieners van Javaanse en Hindostaanse komaf hebben een relatief hogere bloeddruk. Het Amsterdam Medisch Centrum, AMC, spreekt van een alarmerende situatie. Hun onderzoekresultaten over hoge bloeddruk en overgewicht bij scholieren in Suriname, zijn niet om over naar huis te schrijven.

Javaanse en Hindostaanse jongeren neigen naar overgewicht. Dit lijkt relatief minder te spelen bij Afro-Surinamers, zowel die in het kustgebied als de Marrons in het binnenland. “Bij Javaanse en Hindostaanse jeugd vonden we wel een hoge bloeddruk, heel opmerkelijk en alarmerend. Je moet dus buiten de traditionele groep gaan opletten”, zegt AMC-medewerkster Karien Stronks tegenover de Ware Tijd.

Doorgaans wordt ook in Nederland aangenomen dat mensen met Afrikaanse roots eerder vatbaar zijn voor hoge bloeddruk. De aandoening komt inderdaad vaker voor bij Afrikanen in Nederland. Nu blijkt meer te spelen dan alleen maar het genetische, stelt Stronks vast. “Bij de marronpopulatie zie je relatief weinig overgewicht. Voor hen hoort bewegen meer bij hun levenspatroon. Javaanse en Hindostaanse groepen zijn meer in de stad gaan leven. Die omgeving nodigt minder uit tot lichamelijke activiteit.”

16 REACTIES

 1. Men eet te veel zout en vet maar daarnaast zitten zij zelf de boel met suiker(zoet) te maskeren.

  In Su, suiker in alles zelf in POM en ROTIE.


  Maak melding

 2. Djembe omdat jij uit het bos van Suriname komt wil niet zeggen dat jij het niet kan krijgen en in origineel HINDOESTAANS ROTI wordt er geen suiker toegevoegd. En omdat jij uit het bebosde gebied uit Suriname komt en geen verschil kent tussen echte pannekoeken en Roti neem ik je bij deze niet kwalijk. Ik stuur je wel een fles kwasie bita als je je tel. nr . hier achterlaat dat ik je kan bellen om het te bezorgen en wat echte roti.
  Je gaat er echt van smullen (dus jo jang te je ka ) en letterlijk.
  Tang Boeng.


  Maak melding

 3. Minder kerry;
  Minder massallah;
  Minder roti met tjatnie;
  Minder gulah gulah;
  Minder ghieuw;
  Minder petjel;
  Minder bamie;
  Minder daweth;
  Minder peper;
  Minder teloh;
  Minder sambal;
  Minder doksa;
  Minder somosa;
  Gewoon leven van het land. Laten wij proberen te eten wat zij eten die er geen of minder last van hebben.


  Maak melding

 4. Van de Meer, ga jij er soms gebukt onder?

  Wij weten precies wie er allemaal jang i.p.v. njanjang zeggen.

  Wij wonen in Suriname. Jij hebt jou komaf verraden!


  Maak melding

 5. Men eet te veel zout en vet maar daarnaast zitten zij zelf de boel met suiker(zoet) te maskeren.

  In Su, suiker in alles zelf in POM en ROTIE.

  Djembé

  P.S.
  Niet alleen suiker’s waarmee zij maskeren maar vooral smaakstoffen om de boel zogenaamd lekker te maken, daar zitten behoorlijke boosdoeners tussen.

  DAAROM EET DE TROEP BUITEN JOUW HUIS NIET.
  ZIJ STOPPEN ALLES EN NOG WAT IN HET VOEDSEL ENKEL EN ALLEEN OM GELD TE VERDIENEN….DAAROM WEES WIJS.!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Dit lijkt relatief minder te spelen bij Afro-Surinamers, zowel die in het kustgebied als de Marrons in het binnenland. “Bij Javaanse en Hindostaanse jeugd ….

  ……LAAT MEN JOUW NIET PAKKEN ALLE SURI’S hebben last van….daarom geen verdeel en heers gaan spelen met ziektes…verfoeilijk toch !!!


  Maak melding

 7. Dokter idi amin heeft gesproken de man die denkt alles te weten op nummer 3. zelf de medische wereld weet nog steeds niet wat de duidelijk oorzaken zijn van een te hogebloeddruk, hypertentie. voor de mensen die last hebben van een te hogebroeddruk op het internet zijn genoeg informatie te krijgen hoe je levensstijl kan veranderen om jou bloeddruk onder controle te krijgen , die bewering van nummer 3 kunnen de prullenbak in zoals velen van zijn reaktie die geboren leugenaar.


  Maak melding

 8. ze zitten de de hele dag in hun huis en eten veels te vet en te zout , kortom ze hebben een ongezonde levensstijl. mijn Aucaanse moeder van boven de zestig gaat nog elke dag naar de markt en elke weekend is ze op haar kost-grond te zanderij te vinden , en ze eet heel erg gezond.op een andere manier zou ze niet kunnen leven, wnt me moeder houd van het bewegen. thuis zitten is geen optie voor haar..


  Maak melding

 9. @ nr 2: Blame AMC for the outcome you RACIST! It`s really unbelieveble that you`ve post a comment like you did in 2009. Just amazing. Consider to JUMP!


  Maak melding

 10. Het probleem zit meer in onvoldoende beweging, niet in het voedsel. Dus elkaar uitschelden en beweren dat men moet afblijven van het heerlijk surinaams eten vind ik geen constructieve kritiek. Je kunt van alles eten maar als je voldoende beweegt, kun je je gezondheid in balans houden. Natuurlijk is teveel vet en zoet eten niet goed voor je gezondheid. Misschien is een promotiecampagne voor gebalanceerd eten (dagelijkse voeding uit de schijf van vijf) gecombineerd met voldoende beweging, een middel om de geconstateerde feiten te verhelpen. Verder vind ik het positief dat er een nuance wordt getrokken tussen de feiten die in Ned. zijn geconstateerd en die in Sur. Men dacht dat mensen met een Afrikaanse roots in Ned vatbaarder waren voor
  hoge bloeddruk en overgewicht, maar dat blijkt niet zo te zijn elders dan in Ned. Een heel belangrijk nuance!


  Maak melding

 11. DU #7 is zo dusdanig geobsedeerd van Bouterse dat hij in elke topic wel aanleiding vindt om het over 081282 te hebben. Wees gerust, busje komt zo!

  Dan moet je wel een tig aantal draden los hebben zitten. Er is hoop, het can-bussysteem is reeds geïntroduceerd.


  Maak melding

 12. Suikerziekte, hypertensie en overgewicht zijn in deze mate een gevolg van de moderne tijd. Het is bekend dat het percentage van deze syptomen in Suriname hoger liggen dan in de rest van de wereld. Er is in Su wel degelijk een programma tegen deze “ziektes”, maar vaak zijn mensen gemakzuchtig en onwetend, of gewoon bang. Eenzijdig, te vet en te zoet eten is natuurlijk funest, vooral als er geen beweging tegenover staat. Maar het is ook bekend dat bij bepaalde bevolkingsgroepen de risicofactor hoger ligt. Dat is al eeuwen zo. Het testen van het bloedsuikergehalte en de hoge bloeddruk is vaak gratis en duurt niet langer dan vijf minuten. Mijn familie vanaf van overgrootouders hebben allemaal de 90 jaar ruim gehaald. Mijn grootvader is zelfs 103 jaar geworden, terwijl hij iedere dag zijn stukje brood sopte in puur spekvet. Maar hij werkte zich een bult van ’s morgens 5 tot ’s avonds 7 uur. En ik geloof ook niet dat de javaanse of hindoestaanse landarbeider over het algemeen veel last hebben van deze symptomen. Ja, als je de hele dag in je hangmat gaat liggen roep je dat over je af. Mensen, beweging is de beste therapie. Een wandelmars of een trimloop eens in de zoveel tijd zet geen zoden aan de dijk. Beweeg structureel. En vooral: let op wat je eet. Waarom liters olie gebruiken? Helemaal niet nodig en je eten smaakt met minder olie veel lekkerder. En Pinto: sommige kruiden zijn zelfs bloeddrukverlagend, als je ze maar met verstand gebruikt. En daar ontbreekt het bij de gemiddelde Surinamer aan.


  Maak melding

 13. Aziaten zijn genetisch gezien lichamelijk zwakker en hebben wel iets meer IQ in vergelijking tot……. Is wetenschappelijk al bewezen. Het is gewoon een soort natuurlijke selectie.

  Beweging en voeding is goed voor de gezondheid, kan je levensduur ook verhogen.

  Stress is integendeel zeer slecht voor de gezondheid. Als je ziet welke groepen het meest gestresst door het leven gaan vind ik dit uitslag heel logisch.


  Maak melding

 14. Interessant. Frappant: ben naar de site van DWT gegaan en daarin staat niet dat die mevrouw Stronks die info tegen de krant heeft gezegd. Wel stond onderaan RNW. rara.


  Maak melding

 15. Pagaal,

  Aziaten zijn niet zwakker,aziaten zijn qua bouw tenger maar zijn in staat tot grootse prestaties. Deze tengere aziaten zijn in staatom van het bos een glanzende rijstveld te maken. Dit zie ik in het glanzende binneland nog niet gebeuren.

  En dat bij aziaten hoge bloeddruk voorkomt en stress is denk ik omdat deze groep bezorgd door het leven gaan, zorgen om de kinderen, studie, voeding, geen goede toekomst perspectieven enzz. Terwijl een andere groep denkt ik zie wel morgen, ik ga nu feesten en beesten en als ik niets te eten heb ga ik stelen, roven, verkrachten noem maar op. Vandaar dat deze groep geen last van hoge bloeddruk maar meer last heeft van hoge bloeddruk onder de navel.

  En deze groep prefeeert aziatische voeding in de hoop dat ze ook aziatisch gaan denken waardoor ze ook in staat zijn om een aapeltje voor de dorst opzij te leggen voor aankomende barre tijden.


  Maak melding

 16. Sorry hoor Gwabe,

  Je reactie slaat werkelijk nergens op. De eet- en leefgewoontes van Javanen en Hindoes worden in het persbericht genoemd, dit alles gebaseerd op feiten. Die andere bevolkingsgroep haal je nu zomaar door het slijk. Jaloers ? Of denk je echt dat Aziaten beter zijn in hun doen en laten. Alle bevolkingsgroepen hebben zo hun sterke en zwakke punten. En intelligentie is niet voorbehouden aan een bepaald ras. De boodschap van het verhaal is dat men gewoon beter op hun eetgewoontes moet letten voor eigen bestwil. Of begrijp je dit vanwege je afkomst niet?

  jetje


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.