Verkrachten levenspartner moet in Surinaamse wet

19

PARAMARIBO, 28 mei – Het ontbreken van wettelijke voorzieningen tegen verkrachting binnen het huwelijk, levert veel sociale ellende op. Dit zegt oppositieparlementariër Jiwan Sital. De autoriteiten mogen niet zonder meer aan die ellende voorbijgaan. Het verkrachten van de huwelijkspartner moet vervolgbaar worden.

Justitie noch de politiek kan de kop langer in het zand houden. “Verkrachting binnen het huwelijk komt veelvuldig voor, vooral op het platteland. Dat vraagt om speciale aandacht”, zegt Sital. Dat gaat nu helemaal op. Het parlement bespreekt momenteel een wetsvoorstel dat helemaal gericht is op bestrijding van huiselijk geweld. Maar verkrachting binnen het huwelijk komt nergens voor.

Onder de huidige maatschappelijke omstandigheden is dat haast onvergeeflijk. “Dit type verkrachting is vervlochten met andere sociale problemen, zoals drugsgebruik. Het is onlosmakelijk verbonden met huiselijk geweld. Als de man high is en dat ding wil, wordt het verkrachten als de vrouw weigert”, aldus Sital. Huiselijk geweld aanpakken gaat dan ook niet zonder een totale benadering.

19 REACTIES

 1. Aan welke delictskwalificatie moet verkachting binnen het huwelijk aan voldoen? Moet de rechter zich echt gaan bemoeien in het seksleven van de burgers? Als de vrouw halverwege de daad geen zin meer heeft en de man dringend de behoefte heeft om nog lekker zn orgasme te beleven, is dat dan verkrachting? Volgens veel vrouwen wel! De man moet dus zelfs tijdens de daad zijn oerdriften (dat wat hem man maakt) onder alle omstandigheden in bedwang houden.
  En als hij zich netjes aan de regels van de vrouw houdt, dan wordt hij uitgemaakt voor slappeling, en onmannelijk, omdat hij zijn vrouw’s lijf, in haar ogen, niet als zijn bezit ziet. De vrouw verliest dus ook het respect bij een brave man. Deze issue is dus pure kolder.
  Wat mij noopt tot de gedachte om deze mensen naar een seksuoloog, psycholoog of huwelijkstherapeut te sturen. En dus niet naar de rechter. Laat ze er zelf uitkomen. Als ik 2 mensen zie trouwen, ga ik er wel vanuit dat ze elkaar beloofd hebben om het met mekaar te doen.
  Ik ken een dame met kinderen die aangifte heeft gedaan van mishandeling en aanranding door haar man. Man uit huis gezet. Later vertelde ze mij dat ze een beetje vals heeft gespeeld. Het ging om een kussengevecht die zij zelf notabene begon. De wet moet dus niet in mensen hun slaapkamer willen bemoeien, want niemand is in staat om in een huwelijk objectief en rechtvaardig te zijn. ook de wet niet!


  Maak melding

 2. Als dan het slachtoffer aangifte gaat doen,dan moet het wel mogelijk zijn dat die aangifte bij een vrouwelijke agente gebeurd!
  grt. sika


  Maak melding

 3. oprotten met deze wet.Zo kunnen de vrouwen maken zwart maken en misbruiken.De vrouwen in surniname zijn ook niet zo heilig ze doen bijna alles voor geld en als het niet zint ,dienen ze een aanklacht tegen je in.

  dus wees voorzichtig met die surinaamse vrouwen en zeker de hindustaanse.


  Maak melding

 4. Meneer Sital noemt t “dat ding” en zo zien vele mannen t ook , daar begint t al scheef te gaan. Noem t gewoon bij de naam , dat als een man sexen wil en z,n partne, waarom dan ook niet wil , dan heeft hij zich daarbij neer te leggen. Zodra t tegen de zin van de vrouw is, en t haar opgedrongen wordt, vaak met dwang,en al helemaal vindt dat hij er recht op heeft(hoezo ?, welk recht?) want ze is zijn vrouw/partner,( maar niet z,n eigendom) dan is t verkrachting. Trouwens ik kan me niet voorstellen dat als een vrouw niet wil , en de man toch z,n zin doordrijft, dat hij er van geniet. Dan kan t niet liefdevol en teder zijn , maar (en daarom is t ook verkrachting) zoals een verkrachter een vrouw en helaas ook kinderen z,n wil oplegt uit boosheid,of omdat hij groter en sterker is. Wat leuks of fijns is daar nou aan?


  Maak melding

 5. Voor de “liefdes daad” stemt mamie toe, maar halverweg het “plezier” wil moetje niet meer dus “papito” moet eruit, anders a faja (laugh).


  Maak melding

 6. Ik weet niet hoorrrrrrrrrr………..maar de politiek heeft weer iets om mee te spelen.

  Daarnaast geef elk huwelijk een gebruiks aanwijzing mee hoorrrrrrrrrrr…..


  Maak melding

 7. Verkrachting binnen de huwelijk moet niet kunnen. Alleen vraag ik me af of sex met weinig zin of tegenzin verkrachting is???

  En dan gaan sommige nog klagen dat hun mannen of vrouwen vreemd gaan. Als je geen sex wil waarom trouw je dan in hemelsnaam, toch niet alleen voor het geld. Als je geen sex heb met elkaar ga dan liever uitelkaar. Anders loopt het totaal verkeerd uit de hand. Blijf niet jarenlang tobben.

  De regering moet ook iets in het leven roepen voor mensen die wel willen scheiden maar maar om 1 of ander reden niet kunnen. Het kan zijn chantage, bedreiging, financieel inkomen , familie eer, huisvesting enz.enz.enz.


  Maak melding

 8. film alles, dan heb je bewijs en dan kun je het gebruiken in de rechtzaak tegen je wederhelft.
  gevaar: die film kan gezien worden als een surinaamse porno soap. en daar struikelt het parlment nu ook over en meneer de paarl zal wel alles opkopen.
  grappig allemaal.


  Maak melding

 9. e Surinaamse beleidsmakers moesten zich Toen en NU bemoeien met dit onderwerp verkrachten van levenspartner.
  Ze hadden kunnen zien dat er specialisten,therapeuten,psychologen TOEN en NU al aan de tafel hadden moeten zitten.
  Het is zelf niet duidelijk welke vorm van onvrijwillige sex binnen de huiselijke kring strafbaar zal worden gesteld.

  Hebben ze gepraat met de ervaringsdeskundigen zelf (slachtoffer en dader)?

  Kijk bij klappen, schoppen, wurgen etc is het duidelijk Iedereen blijft van elkaars lichaam af, maar bij sex moet dat goed uitgezocht worden gezien alle reakties die zich echt allemaal zorgen maken.

  Bijv voor mannen die teveel sex willen kan de vrouw gerust uitleggen aan de man wanneer ze dat uit liefde doet en wanneer/of dat ze medelijden heeft met zijn drift en dat hij hulp moet gaan zoeken.
  De vrouw kan hem ook aansporen aan zijn eigen lichaam te rukken en haar met rust te laten als hij dan fysiek en geestelijk gaat bedreigen dang we pot ing na strafoe en boeng langa met hulp.


  Maak melding

 10. Begin verbeterwensen te achterhalen bij mensen zoals de President die lang bij elkaar zijn:Is SEX elke keer uit liefde, uit plicht? allemaal vragen die eerst beantwoordt moeten worden.
  dus niet alleen bij mensen waar het al verkeerd gaat.

  Misschien moeten de mannen naar hoeren verwezen worden, dan moet ook worden gekeken naar het beleid betreft prostitutie in Suriname.

  Wat doet het Front en wat hebben ze al die tijd gedaan??? en dan straks Bouterse de schuld geven dat hij de mannen aanzet om sexdriftig te zijn.


  Maak melding

 11. Zijn al die mannen met die domme reacties zo achterlijk of zijn het verkrachters? Ook binnen het huwelijk dien je je partner zodanig te behandelen, dat je sex mag hebben met haar instemming. Nou hoef je haar niet te vragen, maar als ze te kennen geeft dat ze geen zin heeft. Moert je haar met rust laten. En wees eerlijk, als je partner je mishandeld, of stinkt enz. dat de vrouw zeker geen sex wil


  Maak melding

 12. Dhr Sital zegt Als de mannen dronken of high thuis koen willen zij dat ding, en noemt notabene ook de oorzaak. Waarom begint hij dan niet direkt bij de oorzaak te pakken van hoe of waar hij en op welk manier hij eraan is gekomen. Blaas die groep uit waardoor ze niet high maar alleen dronken zijn en dat spreek ik ook niet goed maar er is dan duidelijk wat de oorzaak is en niet gaan gissen. Misschien is zij zelf bang om dat te doen omdat zijn baas BOUTERSE de grootste boosdoener hierin is. Probeer dat bandje dat je in je stomme en of verrotte kop hebt terug te spoelen en dan stukjes bij beetjes het gaan ontleden. Dit zeg ik omdat ik in mijn jongere jaren dat alleen van films ken en tegenwoordig kiun je letterlijk op alle hoeken van de straat en tussen de hoeken het verkrijgen. Probeer dit te oplossen “meneer Sital” en nu ben jij aan de zet.
  En geen kinderspelletjes spelen en lees het bericht vand die meneer die zei over het opnemen op een band als bewijsmateriaal want het gebeurt toch in huiselijke kring en niet op straat, lees het nieuws van meneer nr. 5 goed en het moet je aan denken zetten. Zo speel je alle troef in de handen van de vrouw en mag de man dan 18 uur per dag gaan werken en moesje 18 uur per dag slapen.

  Think about this

  Tang Boeng


  Maak melding

 13. Mensen uit derde wered land Su!! Ik zie dat jullie schrikken wat de heer Sital aankaart!!
  Maar in aale eerste wereld landen en ook Nederland is deze wet er allang!!! Geeft alleen maar aan dat er alleen maar inboorlingen in Su wonen die alleenm het dierlijk instinc volgen!! Hen ook respec voor de tegenpartij ook als je getrouwd bent!!! Je bent niet met een huisdier of slaaf getrouwd!!!


  Maak melding

 14. Je bent niet met een huisdier of slaaf getrouwd!!!

  Pitbull
  ….Dan welke soort Pitbull ben jij…of kom jij, als Opa Ro ook uit de gaarkeuken Somo.

  HALFGAAR TOCH…..MAN !!!!!!!!


  Maak melding

 15. Je bent niet met een huisdier of slaaf getrouwd!!!

  Pitbull
  ….Dan welke soort Pitbull ben jij…of kom jij, als Opa Ro ook uit de gaarkeuken Somo.

  HALFGAAR TOCH…..MAN !!!!!!!!

  Brrrm

  Je bedrijpt niet wat ik bedoel he??? Ik neem het je niet kwalijk 99 % van de Su moet je woordje voor woordje uitleggen wat iemad bedoelt omdat hum opleiding bedroevend laag is!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.