Uitverkoop

10

Iwan BraveDoor Iwan Brave – ‘Verre reis in uitverkoop’, berichtte de Telegraaf op de voorpagina van de woensdageditie. ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het dumpen van vliegreizen onder druk van de aanzwellende crisis en steeds legere vliegtuigen’, las ik gretig. Ondertussen werkte ik op hemelvaartdag een shoarma weg in een drukke snackbar. Het was vanwege dezelfde aanzwellende kredietcrisis dat die snackbar als enige vol was in een straat van zonnige restaurantjes en eethuisjes: mensen hebben alleen nog kleingeld voor patat of shoarma. Allerlei wereldpaatsen, waarheen voor ‘spotprijzen ‘ gevlogen kan worden, passeerden de revue: Jakarta, Bangkok, Sydney, New York, Aboe Dhabi. Ook bestemmingen dichterbij: Madrid, Athene, Instanboel, Rome…

Maar nergens kon mijn gretig scannende oog ons geliefd ‘Paramaribo’ ontdekken. Dat riep metaforische voorstellingen op, met KLM als puissant rijke melkboer en vliegbestemmingen die het vee vormen. Door de economische malaise is er weinig voedsel voorradig voor het vee, dat danig uitgemergeld raakt. Dus boer KLM – overwegende dat zijn uitdrogende koeien straks nog ‘slechts vel over been’ zijn – brengt snel een groot aantal naar het abattoir. Zet vervolgens het vlees in de uitverkoop om zo toch nog wat eraan te verdienen. Maar uitgekookte boer KLM houdt één vette melkkoe – luisterend naar de naam ‘Paramaribo’ – achter de hand. Deze melkt hij zoveel en zolang mogelijk uit, samen met zijn handlanger SLM. Er wordt flink betaald voor de bewust schaars gehouden en begerige melk. Dus je zal gek zijn zo’n koe in deze magere tijden naar de slachtbank te brengen.

Als taxichauffeur spreek ik nogal uiteenlopende mensen in een vertrouwelijke één-op-één-sfeer. Dat levert geregeld interessante insiderinformatie op. Het laat zich raden dat het al gauw over de kredietcrisis gaat. Ik kom veel meer over het naadje van de kous te weten dan als journalist, want mensen denken toch: ‘het is maar de taxichauffeur’. Al lang voor het artikel in de Telegraaf vertelde een KLM-stewardess – beeldschoon, brunette en verleidelijk ruikend – vanaf de achterbank dat ze “alleen nog maar met halflege kisten” vlogen. Ook was de werksfeer weinig benijdenswaardig. “Je weet zeker dat er ontslagen gaan vallen, maar je weet niet wie binnenkort je collega’s niet meer zijn.” Dergelijke sombere geluiden hoorde ik eerder van een staflid van de Royal Bank of Scotland/ABN Amro. Die vertelde trouwens ook: “Eerst vlogen we wekelijks voor elk wissewasje ergens naar toe. Nu is het hooguit één keer paar maand voor de allerbelangrijkste zaken. Verder is het zoveel mogelijk videoconferences, volgens nieuwe interne richtlijnen.” En dat voelen wij taxichauffeurs én de KLM.

Enkele maanden geleden vernamen we bij monde van een minister dat de kredietcrisis grotendeels aan Suriname voorbij zal gaan. Mijn eerste cynische gedachte was: net zo goed als je niet van een kale kip kan plukken, valt er economisch nog weinig te schaden. Horden Surinamers leven sinds mensenheugenis met de dagelijkse vanzelfsprekendheid van ‘crisis’. Ook zij moeten hebben gedacht: ‘Waar zwetst die minister nou weer over. Kennelijk zijn niet alleen z’n zakken vol maar ook z’n buik’. Volgens mij kijken Surinamers sowieso met enig leedvermaak naar hoe het verwende, rijke westen kermt en kreunt: ‘Eindelijk voelen die beesten de klappen van de zweep’.

Door het crypto-monopolie van boer KLM en diens handlanger SLM hebben veel Euro-Surinamers natuurlijk ruim vantevoren hun bestelling geplaatst. Niet zelden na jarenlang emotioneel, spiritueel en bovenal financieel sparen. Niet verwonderlijk dat ‘Paramaribo’ onvermeld bleef in het Telegraafartikel. De vraag is nu hoeveel dorstigen het zich dit jaar kunnen veroorloven om vroegtijdig te boeken voor volgend seizoen!

Veel Surinaamse micro-ondernemers en hosselaars moeten het hebben van seizoensbezoekers. Dus het kredietspook vliegt – weliswaar vertraagd – vroeg of laat wel degelijk ook over de Mid-Atlantische route. Letterlijk in de vorm van half lege kisten. Ben benieuwd of boer KLM zijn lucratieve melkkoe dan alsnog in de uitverkoop zal zetten. Gevreesd moet worden dat eerder handlanger SLM naar de slachtbank gaat. Dan kan de opgepotte melk onverminderd duur en zuur blijven worden verkocht.

Iwan Brave

10 REACTIES

 1. Heer Brave ,,

  Met alle respect,,maar al dit soort verhalen is al langer dan dertig jaar bekend..

  Het verhaal op zich heeft geen enkele toegevoegde waarde wat al bekend is..

  Begrijp me goed,,wat schrijvers als jij en nog een aantal geleerden moeten doen,,Kom bij elkaar vorm een blok motiveer het volk aan weers kanten v/d oceaan maak ze weg wijs ..

  Vertel ze dat het zo niet langer kan,maar wij als condré mang’s en oema’s moeten zelf het initiatief nemen om ,,, niet te vliegen met deze uitbuiters,,..

  Zolang wij volk blijven heen en weer gaan worden we uitgebuit..

  Dus de schuld ligt gewoon bij ,,,ONS ,,,..

  En omdat wij suris stront eigen-wijs zijn zullen wij blijven boeten tot in lengte van jaren..

  En nu jij weer..


  Maak melding

 2. Ik wordt zo moe van deze grijs gedraaide plaat. Keer op keer lees je weer dat KLM/SLM beschuldigt worden van pootuitdraaien. Weet je Iwan, reken eens uit hoeveel jij als lid van de boevengilde die Amsterdamse taxi chauffeurs heten per kilometer rekenen. Vermenigvuldig dat eens met de afstand naar Paramaribo. Ik zal je even helpen: 7494.32 Km. Wie is dan de oplichter, jij of de klm/slm. Kom niet aan met het smoesje dat je taxi zo duur is. Een boeing 747 kost ook een paar duiten. Jouw artikel is dus typsich gevalletje van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Meer woorden ga ik er niet aan vuil maken, want voor je het weet worden weer nonsense vergelijkingen gemaakt met vliegtickets naar New York, Rio etcetera. Suriname is gewoon verweg. Net als een Amsterdamse taxirit kost dat gewoon een paar duiten.


  Maak melding

 3. Jammer dat de KLM de schuld krijg van de dure tickets het ligt gewoon aan de SLM met zijn 2 vliegtuigen en 800 man/vrouw personeel. Met deze dure tickets moet SLM zijn mensen betalen dus het probleem is de SLM. Dus Iwam??????????
  IBO


  Maak melding

 4. IBO eerst weten dan praten of schrijven natuurlijk teveel personeel bij de SLM.

  Maar waarvan moeten deze mensen eten.
  (baklucht van Opa Ruro Vniemand of bij gaarkeuken bij dief oplichter S.)

  Maar ja makkelijk een slachtoffer…(zij die van Su.houden en graag terug komen voor korte duur die pakken zij).

  e luister noh..!!!!!!!!!!!ZEG GEWOON SURI’S ZIJN VERNIETIGERS HET LIEFST MET WORTEL EN TAAK …dan hoef jij niet te vragen waar wij dit geleerd hebben.

  Te lui om te denken en te werken om iets anders neer tezetten dan alleen maar blufpoker DNA(tjekri-tjeri hol)GEBLAF DEMOCRATIE incl RECHTSSTAAT…NIKS EN OOK NIKS KLAAR ZETTEN VOOR DE TOEKOMST.(ja noh !!! gevangenis)

  HET IS DROEVIG GESTELD MET ONZE ZOGENAAMDE LEIDERS.

  pssssssst!!!!!!!!!!! stil luister….sssssssssst!!!!!!!geef witman niet altijd en van alles…..SCHULD.


  Maak melding

 5. Een taxirit vanuit Nickerie naar Paramaribo kost bijna niks (-10 euro)als je met meerdere mensen in zit. En het is zo’n 4 uren rijden naar Paramaribo!

  Ik vraag me af hoeveel een taxirit van 4 uren in Nederland kost.


  Maak melding

 6. IBO denkt je zelf dat de KLM rekening houdt met de SLM ?????
  Ze verdienen beide aan de dure vliegtickets vandaar dat de prijs zo hoog is .


  Maak melding

 7. Actie ondernemen is moeilijk; we willen allen immers toch naar Suriname en zijn bereid grof geld neer te leggen. Waarom vliegen andere maatschappijen niet op Suriname? Heeft nou geen enkele maatschappij door dat er flink zaken te doen zijn? Of ligt het aan de surinaamse regering die dat niet toestaat, wellicht omdat zij er zelf van profiteert?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.