Herdenking 136 jaar Hindustaanse migratie

15

In verband met de herdenking van de Hindustaanse migratie naar Suriname (136 jaar geleden) organiseert het Sarnámihuis op zondag 7 juni het debat “Contractarbeid: semi-slavernij of een stap naar een beter bestaan?”. Is het begin van de immigratie op 5 juni terecht een feestelijke aangelegenheid, zoals traditie is in Suriname en Nederland, of is er meer reden tot reflectie en het vieren van niet het begin maar het einde van de immigratie?

Na het serieuze zal het tijd zijn voor een drankje en een hapje. Natuurlijk onder het genot van passende muziek. Het bestuur van het Sarnámihuis heeft groot genoegen u te mogen uitnodigen om op deze dag samen de voornoemde migratie te gedenken.

Het programma voor de dag ziet er als volgt uit:
14.00 -14.30: Inloop
14.30 -16.00: Welkomstwoord en debat tussen Radjinder Bhagwanbali en Chan Choenni: “Contractarbeid: semi-slavernij of een stap naar een beter bestaan?”
16.00-17.30: Drankje, hapje + muziek

In verband met de beperkte ruimte gaarne aanmelding vooraf via info@sarnamihuis.nl

15 REACTIES

 1. Dank zij de Hindustanen gaat het veel beter met Suriname en kan nog beter! Helaas word in de landbouw veel gif en kunstmest gebruikt en dat is de oorzaak van veel zelfmoorden. Zie Nickerie waar de meeste rijstlandbouwers wonen. De meeste mensen wonen op kleigrond en dat is de vruchtbare gedeelte van Suriname. Je hoeft niks te doen en zie vroeger. Vroeger hadden we paddie en ook veel vissen in rijstgronden. Slakkeneieren en insekten zijn de voedsel van vissen en vogels. Door het gebruik van kunstmest en gif is de bodem arm geworden. Nu hebben we een tekort aan vissen en vogels. Gif en kunstmest tast je hersenen aan en dat maakt je depressief. Zandgrond is arm en het water gaat weg en er groeien niet veel planten op. Planten die daar groeien maken een soort mest en dat kan je zien aan de wortels bij pinda en oerdiplanten. Op de wortels zitten knollen.
  Meer over mij in http://www.calodema.com


  Maak melding

 2. En toch zijn wij blij dat het ons is gegeven om in Suriname en niet in India, Pakistan, Srilanka of Mogadiju het levenslicht te mogen hebben aanschouwd.


  Maak melding

 3. Het is hindOstaans, geen hindUstaans ; of wil je weer eens het meegekomen zijn e/o het bestaan van niet-hindu’s cq muslims onder ons ontkennen ?.
  Dewanand : je komt heel verward over, het gaat over immigratie, niet over grond-en gewas-soorten, man EN het is nog maar de vraag of SME beter is geworden door de komst van onze voorouders. Zoals je misschien niet wil weten, hadden de meesten wat op hun kerfstok en hebben veel zich voor iemand anders uitgegeven ; kijk maar naar de veelst te donkere mensen in de hogere kasten, notabene met sudra-attitudes ! Trouwens : wat hebben je zoon e/o je vrouw op wetenschappelijk gebied gepresteerd zodat dingen naar hen vernoemd zijn ?. Is die Hawkes van je geen virtuele wetenschapper of instelling, eentje die op bestelling titels en artikelen levert ? Ben je het niet zelf ?!


  Maak melding

 4. @3: Ik vind dat het gewoon HindUstaans moet zijn, want dat is afgeleid van HindUstan, welke op zijn beurt is afgeleid van IndUstan oftewel de IndUSvallei. Ik neem het de Surinaamse en Nederlandse HindUstanen erg kwalijk dat ze de geschiedenis lopen te vervalsen. Tja, als de Muslims moeite mee hebben om het woordje HindUstaan te bezigen is dat hun zaak en moeten ze het zelf maar weten wat ze ermee doen. Ik ga mijn geschiedenis niet lopen verloochenen en mezelf aanpassen omwille de hardnekkige geloofsovertuiging van een ander.


  Maak melding

 5. “Veels te donkere mensen“…Let´s check . Jij bent cker lichtgekleurd, maar niet echt wit als een hollander. I got news for you , je bent zwart man, echt no shit. In de westerse wereld zijn er maar twee kleuren. Je bent wit( blank) arisch of je bent zwart. ook al ben je een heel lichtkleurige marokkaan of hindoe of arabier, u still black. En Pinto heeft gelijk , wees maar blij dat je met je lichte kleur niet bent geboren in pakistan,India of Mogadishu als talith, dan was je net zo een bitch als wat je nu bent met je domme uitspraken.Je mag je voegen bij Dewanand met je haat jegens de donkere kleur. Je zal je aan het eind van je leven afvragen waarvoor je hebt geleefd en je zal te laat inzien dat je die haat liever had kunnen omzetten in medeleven voor je medemens ongeacht kleur. In jouw ogen heeft de kleur zwart alleen maar negativiteit, waarom verhuis je niet uit het veilige Holland naar de KKKlan in Yankee en join ze, bet your life wie ze als eerste lynchen. En je mag ook weer reageren op mijn stukje en bullsh schrijven, maar mi no e spang want ik heb je mijn boodschap al gegeven. Je bent gewoon dom en achterlijk en gelijk dewanand bezit je over een enorme minderwaardigheidscomplex. In feite zijn jullie gewoon bange schijterds die zich achter portals verschuilen. Ik denk dat jullie beiden een kleine pik hebben en wensten dat je net als de donkere jongens over een bigi pie beschikten en net zoveel testosteron aanmaakten. Ik ben als zwarte jongen geboren in Suriname en woonde tussen hindoes, java´s , iendjie, djuka, maar respect van hier tot ginder. Als je als kleine man shit uithaalde trok bappa van twee huizen verder gewoon een stok en zweepte je mars voor je. O wee je moeder hoorde wat je gedaan had , dan kreeg je deel 2 van het pakslaag. Je wist dat je respect moest hebben voor een djarang kepang feest en niet met een rode trui naartoe moest gaan, omdat pae je al dagen van te voren had laten weten wat je moest aandoen. Jouw soort is naar Holland gevlucht en zoals ze dat in het Surinaams zeggen, te oeng foeote bet grong dan schijten jullie op je land van herkomst, dan zijn jullie ineens hindoes en geen Surinamers. Ik ken weinig Surinaamse hindoes, die naar India zijn gegaan en daar zijn gebleven. Weet je waarom?Daar kwamen ze erachter waar ze echt vaandaan kwamen. BIHAR, MADRAS etc..laagste klassen…dan pas waarderen ze wat hun voorouders hebben gedaan door op de lallarookh te stappen en hun toekomst veilig te stellen. Je bent totaal vergeten hoe het anders had kunnen zijn. Het spijt me dat ik deze mooie topic zo moet benaderen , maar ik erger me al een tijdje aan de attitude van sommige gasten op de fora. Diss me , be my guest. Reageer hierop , be my guest. Ik ken je soort , ik heb je door , ik ken je beter dan jij je zelf kent…smerige racisten allemaal. Say it loud I´m black and I´m proud!!! Trace me ip als je wilt , je weet me te vinden. If u don´t like my lifestyle …F YOU!! I rather be black then some white wannabee.


  Maak melding

 6. shano,

  Hoe worden hindu’s christen in pakistan genoemd???????
  Pakhindustanen of pakchristianen???

  Het is gewoon hindustanen en geen ander shit.
  Een land binnendringen en proberen je wil op te leggen is een bepaalde eigenschap van een agressieve geloof. Heb nooit begrepen wat deze araboeren in het heidense India te zoeken hadden?


  Maak melding

 7. Verkeerd ingelicht allemaal : bij de naamgeving van de bevolkingsgroepen van SME, is afgesproken onze soort hindOstanen te noemen. En : onze voorouders kwamen niet uit Hindustan, een deelstaat van India(toen Brits-India) maar uit Bihar ; misschien kunnen we beter Bihari’s genoemd worden.
  Bala : je reageert zeer verward op ‘donker’, ik moet niet eraan denken wat je zou hebben geschreven als ik ‘zwarte’ of een scheldnaam daarvoor zou hebben gebruikt. Lange tenen op hindu en donker, baja : wanneer zal het ophouden ?.


  Maak melding

 8. Door wie is het officieel geintroduceerd/afgesproken dat het vanaf dag X HindOstanen moet zijn? Hoeveel bevoegdheid hadden deze personen gehad om zo een woord door onze strot te douwen? Niet omdat een paar mensen vinden dat ze zich niet kunnen vinden in de term HindUstaan, moet de rest maar ja en amin zeggen en met ze meelopen?

  Jij bent overduidelijk verkeerd ingelicht omtrent je geschiedenis !Zie wikipedia:

  “Hindustan is derived from the Persian word Hindu, which is itself is derived from Sindhu, Sanskrit for the Indus River. This together with a popular suffix -stān (Sanskrit and Old Persian ‘sthāna’, meaning land) gave birth to the word Hindustan, which was rendered as Hindusthan. Literally, the word means land of the Indus.”

  “The term Hindustan has also been applied to the whole Indian subcontinent.”

  Denk je dat ze de benaming Hindustanen tijdens de contractarbeiderstijd uit hun duim hadden gezogen? Een beetje logisch denken/concluderen zit er niet in bij je zo te zien.

  Een simpel vb hoe stom het is geweest van sommmigen om het op een akkoordje te gooien over dat woordje hindOstanen. Mijn vraag aan jou: Een HindU die in Pakistan woont. Wat is zijn rasaanduiding? Pakistaan nietwaar? En geen PakUstaan volgens jouw de methode van jouw o zo bejubbelde terminologie.


  Maak melding

 9. Graag beste Surinamers is het goed te praten dat een cameraman een ander burger mishandelt en misschien is hij niet eens Surinamer ,


  Maak melding

 10. Waarom Dewanand wordt uitgescholden is mij een raadsel.
  Dat die Shano onderhanden wordt genomen is terecht.
  Hindostanen met een lichte huidskleur kijken nog steeds neer op mensen met een donkere huidskleur. Gelukkig zijn er Hindostanen die lak hebben aan de huidskleur van anderen.

  Maar ik kom terug op het gescheld aan het adres van Dewanand. Deze man heeft het over de landbouw en wat er zoal misgaat bij het beoefenen daarvan.
  Wordt hij daarom zo grof uitgescholden?

  Men wil kritiek geven door het aanhalen van geslachtsdelen. Wat een zielige manier van reageren, anders kan ik het niet noemen.

  Gaat het soms om de eerste zin die Dewanand in zijn reactie heeft getypt, dat er zo naar hem wordt uitgehaald?
  Ik ben het trouwens volledig eens met hem.

  Ben ik nu aan de beurt voor een scheldpartij?
  Barst maar los, mijn zegen heb je.


  Maak melding

 11. Shano,

  Niet al onze voorouders waren criminelen.
  Bovendien ook al waren ze dat allemaal, je mag best trots zijn op hen. Ze hebben in elk geval hun crimineel gedrag omgezet in hard werken om te overleven.
  Onze voorouders hebben door keihard te werken niet alleen zichzelf ontplooid, maar hebben Suriname ook welvaart gebracht.
  Het waren onze voorouders en hun kinderen die Suriname van voedsel hebben voorzien.

  Tijdens WOII werden Hindostaanse jongelui opgeroepen voor het leger.
  Er ontstond daardoor een tekort aan landbouwers, waardoor Suriname te maken kreeg met voedselschaarste.

  De Surinaamse historicus Andre Loor heeft dit verteld in een documentaire.
  Als het goed is heb ik die documentaire in bezit. Ik zal het opzoeken en het hier vermelden.

  Bovendien hoe denk je dat Amerika het Amerika van nu is geworden.
  Dankzij immigranten met een dubieus verleden zoals Ieren, Engelsen, Italianen enz.
  Geldt ook voor Australie.

  Ga je eens verdiepen in algemene en de Surinaamse geschiedenis in het bijzonder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.