Aversie tegen asociaal arbeidscontract in Suriname

10

PARAMARIBO, 22 mei – De aversie groeit tegen de kortlopende arbeidscontracten bij de zogenaamde contractors. Behalve de vakbeweging, gaat ook de overheid zich steeds meer ergeren aan de schending van de meest elementaire sociale rechten. Lange werktijden en laag loon worden met het grootste gemak doorgedrukt.

De contractors zijn vooral actief in de mijnbouw. Onder meer de bauxietbedrijven Suralco en Billiton huren zo goedkope krachten. “De contracten zijn inhoudelijk dusdanig opgesteld dat ze de contractor alle ruimte geven misbruik te maken van hun arbeiders”, zegt Andre Koornaar van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu tegenover Dagblad Suriname.

Een vervelende bijkomstigheid is dat werkgevers minder geneigd zijn werkomstandigheden te verbeteren. Dat gebeurt zowel bij de bauxietbedrijven als in andere sectoren. “Hun optreden schaadt de vakbeweging in het algemeen”, aldus Koornaar. Bovendien willen steeds meer werkgevers werken met contractors. De aanpak wordt bemoeilijkt door gebrek aan eenduidigheid tussen de sociale partners.

10 REACTIES

 1. Na jaren’80 heeft niemand meer de kans gekregen zelf iets met grondstoffen van het land te doen.

  Op dit moment nemen de buitenlanders alles wat te grijpen is laten de Suri’s katibo arbeid verrichten…gewoon bak’ka din don man(kaw) ini din egi fatu.

  WIENS SCHULD…..FRONT TOCH.!!!!!!!!


  Maak melding

 2. De overheid en de bonden moeten de schuld bij zich zelf zoeken. Jaren lang hebben ze zich er niet druk om gemaakt. Bonden die alleen maar meer loon roepen en een overheid die niet reguleert en controleert.

  Als ik iets koop in de winkel op de hoek of 2 straten verder dan ben ik toch ook niet verantwoordelijk voor hoe hij zijn personeel betaald? Dat weet ik zelfs niet. Ik kijk alleen naar de beste prijs-prestatie verhouding.
  En die winkelier die zal ook zoeken naar de beste prijs-prestatie verhouding bij het personeel.
  De overheid moet gewoon bij wet de basis arbeidsvoorwaarden regelen en de bondne moeten daarvoor hun energie op de wetgever ( de DNA dus) richten. Maar ja, hoeveel kundige mensen zitten er in de DNA? Hoeveel van de DNA leden zijn aanwezig en doen hun werk?


  Maak melding

 3. ( de DNA dus) richten. Maar ja, hoeveel kundige mensen zitten er in de DNA? Hoeveel van de DNA leden zijn aanwezig en doen hun werk?……………neus mi boi na you…drapi…ben jij geen FRONT meer….liegers, bedriegers, huichelaars……. moet jij ze niet meer.

  Dat ding van Somo .vz.gewoon een stel rovende zwervers.
  Maar ja ik denk dat jij een beetje wakker bent…Maar ja neus…ik zou zeggen blijf verder in jouw neus peuteren …naar een beetje meer verstand.


  Maak melding

 4. @Rompelpompel
  De DNA omvat alle politieke partijen en het valt mij op dat er bij alle partijen enorme kl..tz.kk.n zitten die o helemaal nooit komen opdagen, die zich te goed achten om te weken, die slechts kunnen schelden, slaan of trappen, die niet in staat zijn om ook maar één behoorlijke zin op papier te krijgen, die slechts uitzijn op eigen gewin.

  Maar de keizers hebben ze daar gezet en de kiezers moeten ze dwingen om eens wat te gaan doen.

  Overigens zijn er op dit moment ook enkele uitzonderingen van DNA leden en ministers die wel iets doen. Ja die zelfs heel kundig en producief zijn en werk leveren.

  En neuspeuteren en dergelijke dat doen jouw DNA leden.


  Maak melding

 5. Neus praat niet tot mij blijf lekker in jouw neus peuteren.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>. (punt).

  Schreeuwen dat er hard en voor niks gewerkt wordt.

  Dit komt door luiheid/domheid/achterlijkheid/geen denkvermogen.
  Hadden jullie grondstoffen vanaf jaren ’80 aangepakt dat zat Su nu op rozen.

  Of blijf achter Opa Ruro lopen reeds 3x Pres….in Su…nooit en never een behoorlijke investeerder kunnen vinden voor welke sector dan ook.(NIKS ALLES 0,0) GEWOON GEBLAF ENKEL ALLEEN OM MET SCHURKEN AAN DE MACHT TE KOMEN.

  BOE..Riiiiii…Kiiiiiisssss……EZELS.!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. In Suriname hebben wij nog alleen maar heel “vage” bonden.

  Ze zijn er om de enge persoonlijke belangen van hun voorlieden veilig te stellen.

  Die worden steevast afgescheept met persoonlijke voordeeltjes ten nadele van de werkende klasse. Hun woede is uitermate selectief.

  Dat verklaart waarom hardwerkende mensen in dit land al decennia lang doorgaan voor wegwerp produkten.


  Maak melding

 7. Neus, hoe komt het dat de overheid en de vakbonden in Suriname de schuld bij zichzelf moeten zoeken?

  Ze hebben 27 jaar na dec ’82 tot nu zich repressief gedragen naar het volk.@7 jaar een angst in stand houden voor de bevolking is geen geintje.wraak lokt wraak uit en om wraak te onderhouden krijg je geen tijd om haalbaarheidsstudies te doen teneinde de vakbond voor de toekomst (de jeugd ) te organiseren.

  Die DNA lid die over het algemeen niet verscheen vanwege het koeioneren van de DNA lid heeft zich in die 27 jaar gebogen voor het volksgevoel en kan daarom nu na 27 jaar het volksbelang dienen.wat zou jij anders doen?
  Te wang witmang e negeer joe je bari moord en brand toe toch of jou bigie ing foe takie nanga joe?

  Wraak lokt wraak uit met als gevolg toen tot nu een eindelose spiraal aan onaagename streken van grote mannen en vrouwen.
  Na 3 regeringen front waarin veel kinderen zonder droom geboren zijn, willen wij als
  NDP aanhanger niet dat na 27 jaar kinderen als ze oud zijn en sterven nog niks bereikt hebben.

  Gado na fisie,NDP na ing baka!!!!!!!!!!!!!!! en nu praten over behoorlijke ideeen hoe een goede Cao voor die gedupeerden eruit zou moeten zien.


  Maak melding

 8. Die achterbakse looser waar jij het over hebt heeft jaren lang tde tijd gehad om zaken goed te regelen en is nu gevallen door de wet die hij zelf gemaakt heeft.
  Het enigste wat hij in de laatste 10 jaar gedaan heeft is leugensverkopen en zeggen dat die wet waar voor hij zelf verantwoordelijk is niet deugd.

  Verder haal je de woorden gebogen en dokken door elkaar. Maar ja creatie taalgebruik daar zijn sommige kluppies meester in.


  Maak melding

 9. Die tirade van nummer 8 worden steeds langer maar met nul procent informatie. hij is vergeten dat die BEEST die hij adoreerd alle vakbondsrechten in suriname heeft vertrapt vakbondsleiders vermoord gebouwen in brand geschoten.over witman gesproken kijk wat die dictator met behulp van die zelfde witman met onze mooie suriname heeft gedaan. ik zal jou een mooie voorbeeld geven wat wraak heeft gedaan tijdens het bezoek van maurice bischop aan bouterse heeft daal een protest mars gehouden voor de terugkeer van de democratie in suriname ik zie de wraak en de woede nog voor mij van bouterse we weten allemaal wat de gevolgen zijn geweest van de wraak en woede van deze monster bouterse en daal die mocht dat kleingeld houden want die slager van fort zeeladia zou hem betalen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.