Roman Robert Vuijsje leidt tot discussie

20

Zwarte vrouwen maken zich kwaad en zijn verontwaardigd over het stereotype dat schrijver Robert Vuijsje toedicht aan de hoofdpersoon van zijn boek ‘Alleen maar nette mensen’. Anderen vermaken zich kostelijk met het boek. Afgelopen week discussieerden ze met de schrijver in Amsterdam, schrijft Het Parool.

Die verontwaardiging betreft de manier waarop Vuijsje zwarte vrouwen typeert in zijn boek. Hoofdpersoon David, een Joodse jongeman uit een keurig intellectueel niveau, gaat daarin op zoek naar ’een echte negerin’. Die heeft bij voorkeur een groot libido, cup 95F en dikke billen die uit een tijgerprint-stretchbroek knallen schrijft de krant.

Davids jachtterrein is de Bijlmer, en daarmee schopt de schrijver tegen twee zere benen van Elvira Sweet, voorzitter van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Ze ergert zich aan het cliché van de hete, willige, zwarte vrouw.

Lees meer in Dagblad Trouw.

20 REACTIES

 1. Sang !!!!!
  Geen enkele reakties van de Surineds ????
  Schelden op Surinamers is natuurlijk makkelijker dan schelden op een Nederlander !!!


  Maak melding

 2. Begrijp dit goed ::::: wit weet altijd wat en wat zwart fout doet.

  Maar wat wit fout doet praat zwart niet over…soms is het zelfs heel erg met wit, zelf zo erg tot de beest aan toe.


  Maak melding

 3. DNA tjikri-tjikri hol in centrum Par’bo en er is ook nog een gaarkeuken….let op !! ook een tjikri-tjikri hol (tweede)…van menneer de Voorzitter…. meer bekend als HALFGAAR.


  Maak melding

 4. Nog steeds kan men zwart vrouwen gebruiken om zwart vrouwen te beledigen. Hij hoefde ook niet veel te doen want er waren zwarte vrouwen die hem gingen verdedigen. Maar als het een zwarte man was met zo`n opmerking dan werd hij de grond in geboord. Er is geen eenheid tussen zwarte mensen, want anderen die geleerd hebben gaan zich heel snel afsneden van de rest en denken dat ze blank zijn. krabu in bari. Als je naar de andere groepen kijk, wie geleerd heefd steld zich verantwoordelijk op voor zijn soort.


  Maak melding

 5. sorry, in vorige posting enkele fouten. Graag met deze versie vervangen.

  Kassa !!!!!!!!!!

  Vuistje lacht in zijn vuistje

  Wat hij niet had kunnen vermoeden in zijn ’stoutste’ dromen, hebben intellectuele vrouwen hem bezorgd. Internationale bekendheid voor de schrijver en zijn boek. Heel Nederland aan ‘Nette Mensen’ en de eerste druk is binnen een week uitverkocht.

  Wat willen verstandige vrouwen nou bereiken met een achterhoede gevecht zoals ze die voeren. Het boek zal nooit uit de handel gehaald worden EN DAN NOG.

  In een volgende druk zal evenmin worden opgenomen dat vrouwen het niet eens zijn met de inhoud en daartegen in protest zijn gegaan.

  Het imago van de zwarte vrouw ten spijt, het boek verkoopt ‘als een meter’.
  Lang leve de Surinaamse strategie van protest, want ligt er een officiële aanklacht bij de uitgever of bij bijvoorbeeld Plassterk of welk instituut dan ook t.b.v. vrouwenbelangen of emancipatie zaken.

  Neen, de zwarte vrouw heeft door haar handelen nog een ander vooroordeel de wereld in geholpen n.l. die van ‘Gratis optreden als promotie chicks’


  Maak melding

 6. Ik denk meer dat die man het over zijn eigen zwarte en dikke vriendin heeft. Die is natuurlijk ‘dolgelukkig’ met haar ‘blanke’ trofee. O, wat heeft ze veel bereikt, ze schreeuwt het van de daken; we zijn een goede match. Hilarisch, Hi hi hi

  Respect voor Anousha Nuzume, wat een intelligente dame is deze vrouw. Petje af!

  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Video-detail.628.0.html?&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6821&tx_ttnews%5BbackPid%5D=631&tx_ttnews%5Bcat%5D=148&kalender=1242079140&cHash=0815049dd3


  Maak melding

 7. in het programma van pauw en witteman (hoe kanhet ook anders) hebben 3 zwarte vrouwen zich laten misbruiken.
  schreeuwend en ongefundeerde aanvallen zijn uitgevoerd op de cult. antropologe mevrouw Accord.
  Kan het zijn omdat deze dames gesubsidieerd worden en hun blanke broodmeesters zo moeten dienen. De anthropologe ken ik niet, maar wat een kanjer, respectvol tegenover ieder ook de schrijver. Er is veel van haar te leren, zij is beschaafd en gefundeerd bezig. Go go.
  In de geilheid om op tv te komen hebben die rie schreeuwlelijkerds hun ware aard laten zien,


  Maak melding

 8. Weten jullie dan niet dat de zwarte,vrouw,zich nooit en te nimmer zal verzetten tegen de blanken alleen als het ze uitkomt?Ze zijn reeds zo blij als een kind ,als ze een complimentje krijgen van de witte man,vooral Surinaamse zwarte vrouwen,ze proberen zich overal in te likken en voelen zich ver verheven boven andere etnische minderheden,vooral als ze met een blanke man lopen,ai mie gado kijken ze naar andere zwarte vrouwen met een blik van:kijk ik heb een blanke man en zie je niet ik ben opeens blank hun spraak al net als of ze een bloed hete aardappel in de mond hebben.Ik heb ze meegemaakt op verjaardagen moet je horen hoe ze hun eigen zwarte geestverwanten neerhalen,die domme koeien,als ze hun hielen gelicht hebben moet je de witte man horen hoe ze degenen die hun eigen zwarten neerhalen, door de mangel gaan.Ze hebben 1 goede “houdt van me”tactiek,altijd maar opscheppen hoe o zo goed ze kunnen koken.
  Het boek van Vuijsje geeft niet af op de zwarte vrouw,maar Suri`s zoeken altijd maar spijkers op laag water,ik zou zeggen ga je zelfs gedragen als zwarte en probeer niet blank te zijn en de blanken naar de mond te praten,wees jezelf.

  nog effe dit:probeer nooit als Surinamer,want die maken zich daraan schuldig, het spreekwoord te belichamen:WIENS BROOD MEN (VR)EET DIENS TAAL MEN SPREEKT.


  Maak melding

 9. Vuijsje lacht in z.n vuistje, want elke reactie op z,n “boek” is gratis reclame . Men gaat t zelf willen lezen wat hij allemaal heeft geschreven en dus verkoopt t boek zichzelf wel. Mij niet gezien.


  Maak melding

 10. Ik raad iedereen aan die het boek van Robert Vuisje nog niet gelezen heeft, dit eerst te doen en dan pas kritiek en commentaar te leveren.Dan pas kunnen zaken in een bepaald perspectief geplaatst worden. Het is zinloos om kritiek te leveren als je het boek nog niet eens hebt gelezen.Tot slot heb ik nog een algemene opmerking: Schrijvers, maar ook dichters, beeldhouwers, schilders, componisten,rappers, regisseurs, kortom elk persoon die zich met een of andere vorm van kunstuiting bezighoudt, produceert zijn/haar werk vanuit het eigen perspectief. Voor hem of haar is het niet relevant of belangrijk wat het publiek vindt van zijn/haar geproduceerde werk. De bedoeling van een schrijver c.q kunstenaar is om altijd controversieel en confronterend te zijn. Dat is hun prerogatief.Het meest recente voorbeeld hiervan zijn de boeken “The da Vinci code” , en “Angels & Demons” van de schrijver Dan Brown. Beide boeken zijn inmiddels, zoals bekend verfilmd.
  Voor velen zijn deze boeken controversieel en confronterend en dat is ook de bedoeling geweest van Dan Brown. Evenzo is Robert Vuisje met zijn boek confronterend en controversieel, maar dat is ook zijn prerogatief.


  Maak melding

 11. Dank je Pedro !
  Waar men voor het gemak aan voorbij gaat is dat het hier om een roman gaat. Maar wij Surinamers zijn opgevoed met de neiging om alles met de mantel der liefde te bedekken. Dus als een buitenstaander de vinger op de zere plek zet gaan we op onze achterpoten staan. Ik zou liever al deze energie willen stoppen in de opvoeding en toekomst van onze kinderen zodat in de toekomst een dergelijke roman echt voledig fictief is.


  Maak melding

 12. Het boek van Robert Vuisjes is controversieel en confronterend.Lees dit boek en denk er over na maar kakkel niet direct over discriminatie.Ik ben neger,hindu,jood,chinees,hollands blank,hugenoot etc.ect.Waar moet ik mij nog druk over maken.Denk voor u spreekt is mijn levens houding.Wij zijn geen van allen vrij van vooroordelen.Schrijf zelf een boek. Met vriendelijke groet Lohrasil Wrijfsteen.


  Maak melding

 13. Heren redactie,

  opmerkelijk vond ik na bekijken van de beelden via internet de arrogante houding van Vuisje. Die houding bevestigde hij door de opmerking: “ik hoef me niet te houden aan uw normen”. Ten overvloede beschuldigt hij mw. Accord van ‘eeuwige boosheid’.
  Die arrogantie komt door steun van die vrouwen die zichzelf nadrukkelijk zwart noemen, zich mateloos ergeren aan mw. Accord en support van zijn zwarte vriendin met een pruik op van wel een halve meter breed.

  Over die zwarte vrouwen die zich ergerden kan ik kort zijn. Zij vreten uit de zogeheten pot van amussement en zijn dus afhankelijk van dat kleine wereldje waarin Vuisje sinds kort erkenning geniet door één of andere award. M.a.w. ze zien hun kans!

  Dat Vuisje voorbij gaat aan het feit dat ie bezig is op geromantiseerde wijze verspreiden van tegenstellingen en ze aanwakkert deert hem niet.
  Ik romantiseer even: De neger op zijn knieën en op zijn rug gezweept worden door de Jood-slavenhouder. Daartegenover de Jodin op haar rug terwijl de slaaf haar tussen de benen zweept met levendige worst.
  Weet Vuisje hoeveel van dit soort halfbloedigen er bestaan in Suriname?
  Deze halfbloedigen werden verstoten, kregen de omgekeerde naam van de Jood.
  Hoeveel zal ik noemen voor de romantiek, dames met hun dwanghumor? En maar lachen?

  Een scherp advies geef ik niettemin aan die zwarte vriendin: Let op de bankbijschrijvingen van je vriend. Voor je het weet is ie ervandoor met de buit. Vraag het maar aan Boney M hoe zijn zakenpartner hem met lege handen achterliet, na enorm ‘succes’!
  Amun.


  Maak melding

 14. Voor een ieder die deze man bestempeld als “de blanke” en nog meer over witte mensen: U bent geen haar beter!

  Je aanpassen in het land waar je geboren en/of getogen bent is volgens mij niet meer dan normaal. Ik bedoel, ik kan moeilijk met een Surinaams accent praten wanneer ik in Nederland geboren ben. Of zou ik me moeten bewijzen dat mijn voorouders en/of ouders uit Suriname komen zodat ik geaccepteerd wordt door de Surinaamse gemeenschap in Nederland en in Suriname? Ik zal nooit te nimmer mn eigen afkomst vergeten en ik houd me aan mn eigen waarde en normen waar ik me prettig bij voel. En ja, in een ander land heb je nou eenmaal ook andere normen en daar pik je ook wat van mee en zeker al als je er woont!

  En dan nog wat, een pijnlijke feit maar wel de waarheid, en dat weet iedere Surinamer wel, hoe lichter je bent hoe mooier je wordt gevonden en zogenaamde status je kijgt. We willen niet in de zon want we worden zoo vreselijk zwart… Wie discrimineert? En waarom is het wel ok als een neger zegt over een ander “neger” en als een blanke dat doet niet?? What’s the diffrence? En mensen het boek is een fictie maar met een bron van waarheid of heeft mijnheer vuisje dit allemaal uit zn duim gezogen en vinden we geen enkele herkenning?? Tuurlijk is er schaamte en schande en wil de zwarte vrouw niet zo bestempeld worden maar spreekt mijnheer Vuisje voor alle zwarte vrouwen soms?

  Lees het boek en lees als U klaar bent nogmaals bldz. 8 Davids dagboek, de multiculturele samenleving.

  Elke bevolkingsgroep haalt een ander wel neer en wordt neergehaald. De verandering begint bij jezelf.

  Met respect oor de mensheid,

  Lilly


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.