Suriname past in uitbreiding geopolitiek Nigeria

47

PARAMARIBO, 13 mei – Suriname past volkomen in de bredere kijk van Nigeria op de wereld. Dit zegt de Nigeriaanse ambassadeur, Musa Jhon Jen. Abuja is zijn politieke reikwijdte aan het uitbreiden en Suriname kan daar een voorname rol in krijgen. Er zijn voldoende aansluitende belangen.

Zo kan het Afrikaanse land de landbouwpotentie van Suriname best gebruiken. “Een bevolking van ruim honderd en veertig miljoen mensen heeft veel voedsel nodig. Suriname zou best een graantje kunnen meepikken”, zegt Jhon Jen. Het is een kwestie van de reis- en vrachtroutes aanleggen. Het moet er op korte termijn al van komen. Dat is precies de bedoeling van een missie uit Abuja.

“Er zijn genoeg mogelijkheden voor samenwerking. Dat moet in deze wereld van conflicten. Je hebt de hulp en kennis nodig van vrienden”, aldus Jhon Jen. Ook de ontwikkeling van biobrandstoffen lijkt veelbelovend. De militaire academie van Nigeria wil ruimte reserveren voor Surinaamse officieren. Volgens minister Ivan Fernld van Defensie is een goede basis gelegd voor intensievere banden.

47 REACTIES

 1. heb ik altijd gezegd dat suriname vergelijkbaar is met afrikaanse landen.
  Deze afrikaanse diplomaat bedoelt het goed maar de diklip van suriname werkt de rijstbouw bewust tegen. Zelfs Brazilie had tonnen rijst gevraagd maar onze diklappen deken minister president gaf geen krimp.
  Omdat hij bang is dat deze groep zich zullen verrijken ten opzichte zijn eigen soort in het paradijselijke binnenland.

  Als je vanuit paramaribo in een rechte lijn oostwaarts de alantische oceaan oversteekt kom de diklipachtige president een voor hem bekende land tegen. Misschien kan hij met een korjaal de overtocht wagen zijn we verlost van de bewuste armoede die hij en zijn partij decennia’s het land heeft aangedaan.


  Maak melding

 2. Yep genoeg mogelijkheden om samen te werken. Op welk gebied? Nigeria heeft wereldwijd een geduchte reputatie v.w.b. oplichting = diefstal. Suriname beheerst dit kunstje dus ook maar het verschil is dat Nigerianen dit kunstje flikken met buitenlanders terwijl Surinamers dit doe met eigen mensen.
  Yep Suriname past in het verlengde van Nigeria.
  Waarom (Suriname) niet in het verlengde van India. Die worden zometeen een wereldhandelsland. En Suriname dan? Wie weet?


  Maak melding

 3. het is wel een begin om hier wat centen aan te verdienen met name de export van landbouw producten maar dan moet Su wel de juiste prijs handhaven en opkomen voor eigen belangen en zich niet voor een dubeltje laten strikken. voorlopig hoeven onze oficieren toch niet naar nigeria toe omdat het NL toch geen zak voor stelt is aleen maar zonde van het belasting geld


  Maak melding

 4. Aaaai boi,
  daar gaat weer een beetje van ons land:NEGERIA.
  Hoe komen ze erbij, in hun land zijn berovingen en moorden nummer een. En dan wil de surinaamse regering deze idioten de kans geven dat ook in su te doen.
  nogmaals het kan pas als het beter zou gaan in su , haal je deze banden aan dan moet je ook denken aan de gevolgen erna.
  En de rotte appels zullen ook meekomen.
  Kijk maar naar de chinezen en de brazilianen die nu in bijn a voor het zeggen hebben.
  a tang so

  Let wel ik zeg niet dat het niet kan maar
  er moet een god beleid komen.


  Maak melding

 5. Suriname past zeker bij nigeria corruptie
  viert hoog tij daar samen werken is vragen naar ellende vervalsing van documenten opligthing zijn de meest voorkomende dele ma
  mooie woorden en dan toeslaan God behoede ons
  land abuja of ouw bruja wees gewaarschuwd
  djompo tekie takie a no notie maar tang horie ing dat is de kunst


  Maak melding

 6. We gaan toch geen officieren opleiden in Negeria. Hun militaire geschiedenis is er niet bepaald eentje om trots op te zijn.
  We moeten als Suriname, gezien de zogenaamde revo perikelen, zo veel mogelijk afstand nemen van militaire organisaties die het tot voor kort, en waarschijnlijk nog steeds, niet nauw nemen met de rechten van eigen burgers. De democratie in dit soort landen is nog erg broos. Elk moment kan er weer sprake zijn van een machtsgreep door het leger. Het Surinaamse leger hoeft geen op oorlog georienteerd leger te zijn. Een leger met een socialer karakter past beter bij Suriname. En dan moet je zeker geen training volgen in landen als Negeria.


  Maak melding

 7. Laten wij Nigeria laten voor wat Nigeria voor die dieftige/rebellerende Nigerianen waard is.

  Wij hoeven er niet te leren hoe de enige oliepijpleiding die wij rijk zijn op te blazen.

  Laten wij ons definitief richten op de regio!

  Wij zijn Surinaamse Zuid-Amerikanen!


  Maak melding

 8. pfffffffffffff,Nigeria 1 van de grootste olieproduserende Afrikaanse landen,waarvan niets te merken is door de arme bevolking,daar geldt :de corrupten worden rijker en de gewone man kan stikken,in dit plaatje zal de huidige regering precies in passen.Reken maar dat ze gauw toe happen voor 2010 kunnen ze gauw nog wat dollars in hun pocket dauwen.
  Wat voor militaire opleiding kunnen ze daar geven?Suriname kan dat echt niet gebruiken tja maar in dat opzicht hebben de huidige boevenbende geen visie.


  Maak melding

 9. @ laat je niet chanteren je het gelijk, het Surinaams leger hoeft geen oorlogsgeorienteerde leger te zijn.Met een bredere kijk op de wereld lijkt het mij handig dat nigeria iets doet aan de scandalige oplichtingsdriften en de wereld laat zien dat ze begaan zijn met de wereld.Ik vraag me af waarom ze geen samenwerking hebben gevraagd om alle kinderen behoorlijk aan te kleden in het land incombinatie met de vraag om landbouwproducten te importeren om alle kinderen hun buiken te vullen.Ma lekie wan didibrie,joe wan lerie mie foe mekie moro fetiemang.Nigeria moet in zijn eigen tuintje wieden.


  Maak melding

 10. Eerlijk gezegd heb niets voor deze corrupte bende die in Nigeria regeren over.Zij die mij niet willen geloven raad ik maar aan “New Africa” van de maand April te lezen daar staat er veel te lezen over Nigeria.Nigeria is het land met de meeste private Jet vliegtuigen.Het grootste deel van de export komt vooral uit de olie 90%, er is veel land voor de landbouw maar er wordt niet veel aangedaan.Ik heb vele Nigeriaanse vrienden die klagen over de Corruptie.Velen afgestudeerden willen het land verlaten om in Europa of in de VS te werken.De hoofdstad is gezegd de grootste chaos die er bestaat en is gevaarlijk voor iemand die van buiten komt.Ik zeg dat ze beter die chaos die er bestaat opruimen en hun eigen landbouw tot ontwikkeling te brengen in plaats van voedsel te importeren.De vraag is waarom zal Suriname zijn officieren in Nigeria laten opleiden daar er veel betere opleidings mogelijkheden elders te vinden zijn?


  Maak melding

 11. Zeer slecht idee van Suriname om met zo een derde rangs land op te willen trekken. Ik zou mijn leger officieren hier niet willen laten beinvloeden. Het verkopen aan Nigeria van in Suriname geproduceerd voedsel en biobrandstof zou misschien wel kunnen.


  Maak melding

 12. waarom kunnen ze niet van andere afrikaanse land benutten waarom suriname.

  ze weten dat surinamers dom zijn toch.
  ze weten ook van toen dat sommige surinamer hun lang (grond) hebben ver ruilt voor een fles wisky toch.

  ik ken best veel nigerianen en allemaal doen aan criminalieit. mensen gled stelen en oplichting corruptie alleen dat weten ze hoor.

  we zouden gemakkelijk een staats greep kunnen plegen maar zo dom zijn wij nog niet ander brengen we suriname verder achter.

  we moeten deze regering gewoon diep in de surinamse bos dumpen laten we zien als hun de weg terug kunnen vinden en het te overleven of hun laten zwepen door een paar van die apen die er houden om mensen te zwepen want ze hebben geen verstand ik weet ook niet waarom de bevolking dit accepteren.

  Maar ja wie ben ik takso


  Maak melding

 13. De regering doet al het mogelijke om de rijstboeren het leven zuur te maken in Suriname.

  Hoe kan je dan in hemelsnaam als er hongersnood, stammenoorlogen, corruptie, droogte etc..etc.. in Afrika plaats vindt, voedsel verstrekken???

  Daardoor zul je ook hongersnood in Suriname krijgen met alle gevolge van dien. Als het rijst ernaartoe gestuurd wordt.

  Hoe kan een volk van een half miljoen mensen, voedsel gaan voorzien aan een volk van 140 miljoen mensen?????

  Schaam je diep, Afrika.

  Er is 1 oplossing. Venetiaan moet heel Oost Suriname omzetten in landbouwgrond. En al die werklozen daar inzetten voor landbouw, bestemd voor Afrika.


  Maak melding

 14. Alles wat van wit komt is goed, zonder na te denken omhelsen zo denken jullie. Wanneer het gaat om Afrika dan hoef men het niet eens te proberen want het is slecht. Daarom gaan wij zo blijven, want jullie wachten nog steeds op de blanken. Je moet het met je gelijken doen alleen zo kan je tegen gewicht bieden. Zelf met de verkrachter van je voorouders het bed in duiken hebben jullie geen moeite, maar jou soort vergeven neeeeeeeeeee


  Maak melding

 15. Du, als je hoogmoedig bent als overheid,krijg je stakingen en dat is altijd voor de val.Maar nu praten de electoraten dus no spang joe ede Du en consorten,”Wees gerust alles komt terecht”.


  Maak melding

 16. Dit gaat absoluut niet werken. Levenstandaard PPP is in Suriname 4x hoger dan van Nigeria.
  Ze gaan onze producten niet kunnen betalen. We zijn te duur voor Nigeria. Dan komt daar nog een nieuwe dure logistieke lijn. Om alle producten net nog iets duurder te maken. Noh mang, laten we elkaar niet voor de gek houden. Het enige waar Su. naar mijn mening aansluiting zou moeten zoeken is BRIC. In de scope van allianties met Brazilie, India en China, zou Su daar best als toeleverancier aan kunnen verdienen. Vooral Brazilie is hierbij het meest interessant. PPP is hoger dan van Su en de infrastructurele overhead is een stuk gunstiger.
  Ik heb met Nigeriaanse politici en intellectuelen gesproken en die hebben mij verteld hoe vreselijk corrupt hun overheid is. Je zou geen verdragen moeten aangaan.
  Als ze echt handel willen drijven dan kan dat onder normale internationale handelsvoorwaarden zonder dat we interessant gaan doen met speciale banden en intentie verklaringen. Just keep it simple.


  Maak melding

 17. Als Su. daadwerkelijk zijn landbouw produkten kwijt kan …dan zijn twee landen blij.
  Maar met FRONT zie ik dit nooit + never gebeuren.


  Maak melding

 18. De militaire academie van Nigeria wil ruimte reserveren voor Surinaamse officieren. Volgens minister Ivan Fernld van Defensie is een goede basis gelegd voor intensievere banden.
  …………….nee dit hierboven…….ik geen voorstander…….maar tegenstander i’ja.

  GROENTEN LANDBOUW PRODUKTEN ENZ. ENZ. VOOR EXPORT…ENZ ENZ. IK VOORSTANDER….maar verder…… laat de min. niet met leugen verhalen komen…ik zie niks en ook niks gebeuren zolang FRONT aan de macht is…..daarom zeg gewoon een lieger bedrieger VERHAAL.


  Maak melding

 19. KIJK uit DU heef een vinger in deze pap
  is de regering zo dom en achterlijk
  of zien zij de bevolking als achterlijke ja kinkkers o wanneer komt de tijd om deze land verkopers te dumpen sranang o kree a djing
  DU je ziet het zelf hoe dom deze regering denk 2010 soso lobie gie sranang megablok
  wie sta mang.


  Maak melding

 20. Waarom zijn Surinamers zo!!!!
  Zomaar op grond van een paar mensen die je kent ,een hele bevolking van een land oplichters noemen.
  Ik ken Nigerianen die hard werken en het beste voor hebben met hun land. Jullie denken bekrompen.Als we producten kunnen verkopen en winst kunnen maken , dan doe je dat gewoon. We hebben genoeg in Suriname.Het is juist een voordeel, maak er gebruik van. Dit biedt opties voor nieuwe,jonge ondernemers. Doen jullie a.u.b. eerst onderzoek naar iets voordat jullie het naar de prullenbak verwijzen.Denk je dat Nederland geen zaken doet met Nigeria???


  Maak melding

 21. soort trekt soort aan , de regering van suriname is zo diep gevallen , dus wat verwacht men anders, elke dief wil ook een graantje me pikken , moet jullie niet verbazen als er straks duizenden van dat soort gasten in sur rond lopen. mensen van lichte zeden doen toch alles voor geld , hebben toch geen moraal , wel dat gebeurd er nu in suriname , het is jammer dat suriname zo diep gezonken is. alleen mentaliteit verandering kan suriname naar de verdere afgrond redden


  Maak melding

 22. wel lady er zijn een heleboel Nigerianen al naar suriname zijn gekomen eerst was het voor de witte boy.

  Maar sommige hebben gezien dat zoeen land is goud mijn en is gemakkelijk om te plukken.

  een Nigeriaanse vriend zei mij in 2007 dat hij naar suriname wil gaan ik dacht van wat ja jij in suriname zoeken.
  Toen legde hij uit dat hij heeft gehoord dat de surinamse regering vergunning wil verlenen aan een bedrijf die diamanenten gaan winnen in suriname.

  en deze vriend van mij is al meerder keren naa afrika gegaan om diamanten te smokkelen naar brussel die blood diamond.

  wel DU en wie nog meer die weten niet wie negerianen zijn houden jullie smoel dicht jullie zijn ook van die klotzakken die ons land voor wisky kan verkopen.

  soms moet je grof praten tegen sommige mensen ik zeg gewoon nee tegen deze plan van suri regering. laten die negerianen andere afrikanen of anderen zuid amerikaanse land maar gaan plunderen of lastige vallen.

  na mi takso peace out.


  Maak melding

 23. Weet je wat wij zwarte landen moeten doen? Eerst een zelfreflektie analyse over hun zelf maken. In dat proces zit Suriname Nu.Kijk de televisiebeelden over de afrikaanse landen.Je ziet goede zaken, maar je zit ook veeeel armoede.Te denken valt aan kinderen die niet behoorlijkgekleed zijn,weinig tot geen onderwijs,slechte behuizing van mensen in het byzonder kinderen,veel voodoo,aids (en de gedachte dat kleine kinderen de besmetting voor de vieze volwassenen ongedaan kunnen maken),oplichtingsdrift,GOEDE MENSEN DIE ZULKE ZAKEN IN HET LICHT WILLEN BRENGEN ELIMINEREN,kinderen hebben geen speelgoed, over het algemeen zijn televisie beelden van kinderen uit afrika inherent aan gescheurde kleren een halfhangend hoofd, nergens in de omtrek speelgoed zoals wij hier in hollang gewend zijn enz,enz.Ik zou zeggen haal hulp en kennis in je land! In deze verlichte tijd kan niemand een ander meer zomaar onderdrukken. Dus kleur maakt in deze niet uit als het om oprechte integere hulp/samenwerking gaat. Veel toekomst (de jeugd)in de zwarte landen, kunnen Nu en in de toekomst niet fungeren als economische buffer, Na ding wit mang do datie zeker? Denk dat wij na de witteman, hebben nagelaten volk en natie bewust op te voeden,de slimme nagelaten.bijna alles wat op beleidsniveau gebeurd heeft met oppercorruptie te maken, voorzover ik de actualiteiten betreft afrika in Nederland heb gevolgd. Laat ze NU beginnen elkaar te waarschuwen niet nog opperhubzuchtiger te worden en nou echt hun volk in alle hoeken en gaten te registeren en onderwijs en goede gezondheidszorg te bieden.Suriname is zelf nu bezig zijn ontlasting tanken te ledigen voor hernieuwd gebruik.


  Maak melding

 24. Zaken doen met Nigeria. Waarom niet dan!!!

  Kan een Surinamer mij vertellen waar ter wereld er geen duistere figuren zijn? Waarom zijn er dan politie in Nederland? Houden jullie op met het negatief bejegenen van de Nigerianen. Jullie kunnen ze toch niet allemaal over een kamp scheren? Jullie zijn geen haar beter man.

  Back 2 bizz.
  Als ik zo de reactie’s van de meeste posters lees, bekruip mij het gevoel dat de meeste geen kaas van ondernemen gegeten hebben. Ondernemen is risico’s nemen en als je bang bent om risico’s te nemen, dan kan je niet ondernemen. Je moet dan je mond houden en dat over laten aan de mensen die dat wel kunnen.

  Jullie staan aan de zijlijn zoveel kritiek te leveren. Jullie weten het allemaal zogenaamd beter. Wat is jullie bijdrage dan aan de economische ontwikkeling van Suriname? Met welke landen moet Suriname dan zaken doen? Met alleen klagen en afgeven op de mensen in de regering in Suriname, zullen jullie geen stap vooruit komen.Ik zou zeggen steek jouw positieve energie in het opzetten van een super businessplan, welke na uitvoering een positieve bijdrage zal moeten leveren, aan de ontwikkeling van onze geliefde Suriname.

  Als je zaken doet, moet je alles slim aanpakken. Het is een kwestie van goede afspraken vastleggen op paier. Stel dat je besloten hebt, zaken te gaan doen met iemand waarmee je nooit eerder in zee bent gegaan, dan moet je vast en zeker “vooruitbetaling” in jouw leveringsvoorwaarden opnemen. Producten worden pas geleverd nadat de betaling ontvangen is. Na verloop van tijd kan er in beperkte mate overgegaan worden, naar levering op rekening en zal er dan ook nog een strakke debiteurenbeleid gevoerd worden. De kasstroom mag voor geen meter in gevaar komen. De continuiteit van het bedrijf moet gewaarborg blijven.

  Wie niet waagt, wie niet wint.

  Peace out,

  Kwama (de Saamakka)


  Maak melding

 25. zaken doen met colombia, zaken doen met nigeria???
  Suriname is volslagen de weg kwijt, willen mee doen met de èchte`wereld maar maakt vervolgens werkelijk foute keuzes, daaruit blijkt maar weer hoe `klein`en onvolwassen het land is!
  grt.
  Sika


  Maak melding

 26. Ik denk dat afrikaanse landen en haar inwoners wereldwijd de competenties niet bezitten om een land welvarend te maken.
  Dit is niet beledigend bedoeld kijk maar naar Zuid-afrika het land is welvarend gemaakt door niet ingezetenen. Blanken, Aziaten en Joden.

  Ze mogen een voorbeeld nemen aan aziatische landen deze landen hebben veerkracht ze hebben onderdrukking, uitbuiting, armoede enzz overwonnen. En ze blijven zicht ontwikkelen en dit fenomeen zie je niet in afrikaanse landen.


  Maak melding

 27. Kwama, ik kan je vertellen dat de wereld altijd zal bestaan uit goed en kwaad. Het feit dat door slimheid van de mens,het uit de hand loopt met de duistere figuren op de wereld,betekend dat alles weer in balans gebracht moet worden. Anders kunnen u en ik hoe slim en ondernemend we ook zijn, ook slachtoffer kunnen worden van de slimmere aan de andere kant.Zie maar de credit crises.

  Het is niet de bevolking dat allemaal onder een kam worden geschoren,maar het beleid van de beleidsmakers in die landen dat vaak te wensen overlaat.Veel van de overheden zijn bankroet,terwijl het bedrijfsleven welig tiert.Goede zaak, maar dat betekent wel dat het bedrijfsleven veelal de regie van regeren bepaald.Haal dan meer kennis in huis om bijv.droge gebieden te ontwikkelen (zie dubai),daarvoor moet je niet bij mij zijn.

  Het is ook niet beter weten aan de zijlijn,het zijn de nieuwsfeiten van hulpacties/ontwikkelingshulpprojecten,
  bootvluchtelingen enz die de wereld middels beeld worden ingezonden.Als je iets verder nadenkt dan de beelden die je ziet bekruipt de vraag waar de beleidsmakers zijn en of ze niet zien dat het sociaal maatschappelijk over het algemeen slecht gesteld is met het over grote deel van de bevolking.

  Mijn bijdrage aan de onteikkeling van de economie in Suriname is mijn kinderen stimuleren in Suriname te gaan ondernemen.Ik maak ze warm want het geld moet vanuit Nederland naar Suriname rollen via de legale weg.ook sturen wij regelmatig dozen met van alles voor familie,om de overheid te ondersteunen en om de armoede een beetje te maskeren.Ook vliegen wij elk jaar Suriname (dure tickets),en wisselen geld (werkgelegenheid).In Nederland sturen wij ook regelmatig geld via de plaatselijke money exchange (werkgelegenheid voor onze Suris in Nederland.

  Verder mag Suriname bepalen met welke in balans gebrachte corruptieve landen het wil samenwerken.

  Met jou laatste alinea ben ik helemaal meeeens en heb daar op geen enkel commentaar.


  Maak melding

 28. Waarom wordt er ook niet gekeken naar de positieve zaken? Kan iemand mij vertellen waarom Nederland wel zaken doet met Nigeria?
  Waarom kom ik wel agfestudeerde Nigerianen tegen? Waarom gaan die Nigerianen wel terug en bouwen ze legale ondernemingen op die zaken doen met Brazilie en andere ondenemingen in Zd-Am? Laten we a.u.b. ook kijken naar deze zaken.Een Nederlands bedrijf heeft in Nigeria voor een ramp gezorgd door giftig afval te dumpen. Waarom hoor ik niemand zeggen dat we geen zaken met Nederland moeten doen?

  Sandino Rathling


  Maak melding

 29. het zou sommigen hier goed doen als ze zelf een spiegel kopen.
  iemand hier schrijft dat zwarte landen een zelfreflectie en analyse over hun zelf moeten maken. en ik lees dat iemand het heeft over goed en kwaad in de wereld.waneer ga jij het kwaad veroordelen en een zelfreflectie en analyse maken over ons land maken hoe het voor 1980 was en hoe het nu 2009 ervoor staat dan hoop ik dat jij een eerlijke conclussie trekt die niet gebasseerd is op leugens en horen zeggen maar op feiten en waar gebeuren. ik hoop dat je jou kinderen de waarheid verteld vertel ze dat ons land 30 jaren geleden redelijk welvarend was en dat wij een sterke munt hadden maar door die klote revo wij terug zijn bij af. een mooie voorbeeld kan je nemen aan zimbabwe een rijk en welvarend land die naar de hel word geholpen door een medogenloze dictator, over nigeria wil ik dit kwijt dit land is rijk aan olie maar een hele grote deel van de bevoking heeft het slechter dan in suriname.


  Maak melding

 30. Zie I’am Gold…kijk en zie…. jij gaat in je eigen leefomgeving harder pinaren.
  Wie doet dat…. Oom groot rood lip in Par’bo.
  Kosten wat het moet kosten wil hij een brave neger zijn.
  Anderen brengen in keiharde KATIBO.
  Dat doet Nigeria ook..zij laten eigen mensen pinaren als honden of zij schieten eigen mensen dood….Su is ook op weg.
  Uit Zuid -Afrika heeft hij het niet kunnen leren Biliton gaat ……WEG !!!!
  Nu willen zij Nigeria want daar schieten zij eigen mensen dood.(LEGER)


  Maak melding

 31. @DU
  waar praat je over ben je blind of zo
  1980 was er opbouw in suriname en ga niet zeuren over 8dec de fronters zitten het land te verkopen en hun zakken te vullen ik verzeker je 2010 is het afgelopen met deze graaijers kijk om je heen en zie wat er gebeurd
  armoe het is zo erg dat men nu afval uit stort plaatsen verkoop ik had deze daders opgehangen dit komt door die opa ruro van je
  zie daar de feiten en dan willen ze ons land dieper de afgrond in laten zakken


  Maak melding

 32. Du, die spiegel die ik gebruik zijn mensen zoals ik zelf ben.
  Toen voor ’80 ging het al alleen maar om partijbelang en geen landsbelang.


  Maak melding

 33. @ nummer 36
  als je echt serieus met mij in dicussie wil gaan moet je eerst de echte realiteit onder ogen durven zien anders is het water naar zee dragen om met jullie in discussie te gaan.mensen die niet willen inzien dat ons redelijk welvarend land door een stelletje padvinders naar de klote is gehoplen die zijn pas blind. snoer mij de mond en vertel mij en de lezers hier wat er is opgebouwd in de tijd van revo kom met voorbeelden. je ben zeker vergeten dat er na 1980 het surinaams volk voor alle basisbehoeften in de rij moest staan , vergeten zeker dat men erover ging om elkaar urine en menselijke uitwerpsellen te verkopen voor olie en pindakaas er was een tekort aan glazen borden lepels toilet papier er was zelf een tekort aan buitenlands geld op medicijnen te importeren. verder dan waar bouterse met zijn revo suriname heeft laten zakken komen we nu niet, waneer deze schurken beesten weer aan de macht komen dan zal ons land zover zakken dat haiti ons gaat inhalen let maar op mijn woorden.vergeet onze sterke gulden ik nog meer opnoemen die heel goed waren voor 1980 dit alles is door stelletje landverraders vernietig en tog willen die achterlijk domme massa dat deze bedriegers weer aan de macht komen hoe dom moet je als volk zijn zo dom als de aanhangers van bouterse .


  Maak melding

 34. Redelijk welvarend land?daarom zijn de Surinamers aan het vluchten sinds 1975 no DUivel?
  Wat kunnen de Nigerianen aan Suriname leren,alleen maar hoe corrupter ze kunnen zijn verder niet,sinds wanneer gaat het een Afrikaans land goed?Zie Zuid-Afrika en Zimbawe,die blanken hebben deze landen tot de beste economische landen van Afrika gemaakt,de blanken zijn verdreven en wat komt er van die landen terecht?Niets en dan ook niets de criminaliteit tiert er welig en de corruptie neemt ergere vormen aan.
  Wat versta je eigenlijk onder het woord realiteit?Jij hebt het steeds over het verleden de realiteit is wat er heden gebeurt in Suriname noem 1 positief iets aub.
  Wie zou met zo een gefrustreerde domoor in discussie willen gaan ik niet,ik reageer en de meesten hier op jou haatmentaliteit verder niet,dat noemt men geen discussie.Als jij zo graag wilt discusieren moet je dat in het echte leven gaan doen ,ga naar Suriname en neem deel aan de straatdiscussies op de markt,bij Waterkant,in de verschillende soosen bv het Park,ik garandeer je dat je onder de tafel wordt weggediscusseerd.
  Waarom DUivel vertel je niet gelijk dat de revo de verkopers van die rotzooi zonder pardon de cel insmeten,ik weet zeker dat jij 1 van die verkopers was,anders kan ik je haat niet plaatsen.Tekorten waren er altijd sedert Pengel,Sedny,Aron enz.enz. men moest ook in lange rijen voor 1 liter spijsolie bij Liekens-Oil,ook voor meel ,rijst,suiker enz.enz. als je toen niet op de wereld was,vraag maar aan je ouderen,alles wat in Suriname gebeurde voor en na de revo geef jij de schuld aan de revo,daarom, zoals ik hier telkens lees,neemt 99% van de reageerders je niet serieus,jij liegt en bedriegt alles bij elkaar en je kan het kaft niet van het koren scheiden.
  Dus DUivel,ga alles eerst op een rijtje zetten anders doet de zieleknijper dat voor je in 2010.


  Maak melding

 35. In suriname moet zaken doen in de regio zelf.
  Brazilie is een goede handelspartner.Dit land heeft tonnen rijst nodig maar onze mini-ster pieresident heeft last van oorpijn.

  Opkomende machten zoals china en india is ook een optie deze landen maken een geweldig metamorfose deze eeuw.


  Maak melding

 36. @ idioot nummer 39
  jou vraag aan mij is wat de nigerianen aan suriname kunnen leren, lees mijn reaktie op nummer 17 dan weet jij hoe ik erover denkt ik vind jou vergelijk met sommige afrikaanse landen zeer opvallend kijk wat er is gebeurd met suriname toen die blanken weg zijn gegaan kijk wat er met ons land is gebeurd na de onafhankelijkheid het is precies het zelfde wat ik jou een hele tijd probeerd duidelijk te maken nu zeg je het zelf zo dom ben jij dat je in de val loopt daarom zeg ik vaak dat jullie niet consequent zijn en dat geld voor jou ook. daddie ik heb jou nu waar ik jou hebben.de duivel daddie is ontmaskerd lees zijn betoog op 39 je bent door de mand gevallen. daddie je bent een koe want niemand is gevlucht voor 1980 mensen gingen uit vrije wil weg iedereen had zijn eigen reden om suriname te verlaten iedereen was toen nederlander, na 1980 had je echte politieke vluchtelingen uit suriname mensen die voor hun leven moesten vluchten voor moordadige regime van dictator bouterse daddie je ben te klein om die discussie met mij te voeren jou informatie is te beperkt en eenzijdig .yu zwakie mang


  Maak melding

 37. hahhahahahahahaa ai bajaaa DUivel,wat probeer je ,je eigen falen goed te praten door te stellen dat je mij hebt waar je me hebben wil ,hahahahahahhahah ai ik lig in een deuk met deze stommerd.
  Je typt en typt maar je begrijpt zelf niet wat je typt.,Nogmaals jij kent het verschil niet van discussie en reageren,discussies voer je face to face ,ga je nou in op mijn voorstel of niet,ga in de buitenwereld discussies voeren en niet op the internet,maar dat zal je wel uit je hoofd laten,je wordt binnen een paar tellen weggediscusserd.
  Suriname is niet te vergelijken met Zuid-Afrika en Zimbawe waar de blanken een stabiele ik herhaal stabiele economie hebben achtergelaten,Suriname heeft en tot nu toe nooit een krachtige economie gekend,dus sang joe kong vertel djaso.
  Wil je beweren dat niemand gevlucht is in 1975?Ok dan economischevluchtelingen uit een welvarend land,zoals jij dat liefkozend noemt?In 1980 had je maar een hadjevol zg politiekevluchtelingen de rest bing bretie ding bing kan kong na Holland een mooi smoesje.Mij dunkt als politieke vluchteling ,ga je terug naar je land als het daar O ZO GOED gaat,maar neen ze zijn allemaal hier gebleven,dus sortoe politieke vluchteling,hier zitten op hun luie ass , hoog van de toren te blazen wat er allemaal in Suriname moet gebeuren,jij bent er zo 1.

  Hahahahahahaha jij praat me steeds na DUivel,bij mij valt er niets te ontmaskeren,dat gebeurt steeds bij jou hahahahahahaha.Alles in mijn reaktie is controleerbaar.


  Maak melding

 38. Daddie,
  Van deze gefrustreerde en puur sang DU-refugee hoef jij niets zinnigs te verwachten dan enkel haat- en wrok.

  Wij komen al deze loosers te boven. Time will tell!


  Maak melding

 39. @ daddie.
  ik zeg jou nogmaals denk goed na voor je reageerd en probeer niet zo emotioneel dom te reageren.Een discussie hoeft niet real-time plaats te vinden, maar ook bevoorbeeld schriftelijk of,wat tegenwoordig veel gedaan wordt, digitaal op een forum worden gevoerd.ik heb jou eerder gezegd dat jij te klein ben om een discussie te voeren omdat jij oogkleppen op hebt.jij hebt een zeer vreemde manier van reageren of, discussiéren de economie van suriname en die van zuidafrika en zimbabwe is natuurlijk niet te vergelijken wat je wel kan vergelijken is het beleid van mugabe en dat van bouterse daar zie je intersante vergelijkening ik zal jou een paar noemen de eens zo sterke zimbabwaanse dollar is niets meer waard en welvarend land is nu door dat beleid van die oude lul en dictatator naar de afgrond geleid en wie geeft mugabe daar de schuld van de blanken, bouterse doet het zelde hij geeft de blanken de schuld van zijn wanbeleid wat hij in suriname heeft gevoerd vanaf bouterse zijn intrede heeft gemaakt in het surinaamse politiek is het bergafwaarts gegaan met ons land de surinaamse gulden was één van de eerste slachtoffers van bouterse, waardeloze geld werd gedrukt door goedschalk en bosje biljetten met heel veel nullen weet jij dat nog ? het zelfde wat er in zimbabwe nu gebeurd daar hebben ze al biljetten van 200,000 zimbabwaanse dollar. ik heb in het verleden surinaamse geld hier in nederland omgewisseld in nf dus ik weet waar ik over praat. wat ik merkwaardig vind aan jou is dat jij weet aan te geven hoe slecht het gaat in sommige afrikaanse landen en goed de economie was in de tijd dat de blanken racisten aan de macht waren en wat er nu van terecht is gekomen, maar jij vertikt het om die zelfde vergelijking met dat regime van bouterse te maken terwijl het heel duidelijk is dat voor 1980 wij persvrijheid hadden goede onderwijs goede medische voorziening en redelijk stabiele economie en de mensenrechten werden niet op zulk grove wijzen geschonden we hebben nooit een oorlog gekend.jou interpretatie van het woord vluchteling die is voor jou rekening wat jij hier doet zijn de feiten op een zeer asociale manier bagatalliseren. waneer ga jij terug naar suriname ? bouterse heeft laten zien wat iemand die terug is gegaan met suriname heeft gedaan en toch loop jij en de rest net een stelletje idioten achter hem aan. @ die andere domatisch denken persoon op nummer 43 wil ik dit zeggen gefrustreed ben je als weigerd de waarheid onder ogen te zien dan ben je niet alleen gefrustreed maar ook genetich dom je ben het met daddie eens dat er een puinhoop van gemaakt word in sommige afrikaanse landen maar je ben het niet met de mensen eens die jou hier duidelijke met feiten en voorbeelden om de oren slaan dat de revo ook een grote puinhoop van suriname heeft gemaakt blijf maar lekker lopen met jou oogkleppen belangrijk aan een discussie of reaktie is dat je elkaar de waarheid zeg en toegeeft waneer je iets vekeerd hebt ingezien dan ben je in mijn ogen een man maar om jou iedere keer te verschuilen achter dogma’s en retoriek vind ik zeer kwalijk .aan de aanhang , daddie en pinto en de man die niet intensief naar werk zoekt wil ik dit kwijt OPVALLENDER nog dan leugen, is de behoefte om te liegen


  Maak melding

 40. Kawbaka foetoe-DU,
  Jij typt en typt steeds in het verleden,ik heb het over wat er NU aangericht wordt door jouw Boevenkabinet,wil jij beweren dat de medischezorg,socialezorg,onderwijs en de econimie goed zijn NU IN 2009?Wat jij daar allemaal opsomt is 29 jaar geleden,okay gooi ik het over een andere boeg wat heeft jou Bavi-Vene betekend in die 15 jaar dat ie daar zit voor Suriname?Nu zit ie zijn 3e termijn met zijn duivelse pact,Somo en Brunswijk,tiert de corruptie welig ,e criminaliteit de armoede een belabbert onderwijs zijn en worden steeds erger,maar tja zoals ik al eerder aangaf dit allemaal interseert jouw geen sikkepit je geeft niets om het volk van Suriname zolang jouw boeventuig aan de macht kan blijven vind jij dit allemaal best.Wanneer ga jij naar Suriname,ik zit er 2x per jaar,ik hoor en zie met eigen oren en ogen wat voor rommel jouw idolen van het mooie land Suriname maken.Jij weet helemaal niets wat er in werkelijkheid daar gebeurt,jouw hersenen draien maar in het verleden.
  Nogmaals wat er nu in Zimbabwe gebeurt is absoluut niet te vergelijken met Suriname toen en nu al zou jij het o zo graag willen dat is geen leugen maar de keiharde waarheid.
  Als jou inhalige wijlen antirevo vrienden zich niet hadden bemoeid met dingen wat ze niet aangingen ,was het anders gelopen met Suriname.
  I rest my case,met zulk een uilskuiken,gefrustreerde rotzooiverkoper,Boutasyndroom DUivel is het water naar zee dragen hij vertikt het om te reageren wat er HEDENin Suriname gebeurt,die imbo is zo vastgeroest in het verleden dat hij steeds meer spoken om zich heen ziet.


  Maak melding

 41. natuurlijk wil jij het over nu hebben, het nu kan je niet losmaken van het verleden anders voer je een oneerlijke discussie alleen waneer het jou goed uitkomt mag er naar het verleden gegeken worden anders niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.