Surinaamse bauxietindustrie draait op verlies

12

PARAMARIBO, 11 mei – De bauxietindustrie draait op verlies. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, zal de trend voor elk geval dit jaar aanhouden. Winstbelasting is er niet bij. Dat scheelt tientallen miljoenen dollars.

De afgelopen jaren bracht de industrie minimaal vijftig miljoen dollar aan winstbelasting binnen. Daar mag nu naar worden gefloten. “We krijgen achtendertig procent winstbelasting van niets”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname. Volgens schattingen komt het jaarverlies op ongeveer zestig miljoen dollar. Alleen aan loonbelasting en invoerrechten valt nog wat te verdienen.

De regering laat zich niet uit het veld slaan. Een kwestie van je problemen als uitdagingen aanvaarden, redeneert Rusland. “Dit is het beste moment om deel te nemen. Als we wachten tot de zaak aantrekt en prijzen stijgen, zullen de condities veranderen. En misschien is het dan niet interessant voor bedrijven om de staat te laten participeren.”

12 REACTIES

 1. Gasten,
  En te bedenken dat Alcoa al sinds 1916 die concessie heeft verkregen in Suriname, uiteraard zeer veel door de jaren heen heeft geinvesteerd en zeker ook verdiend.
  Nederland heeft ook zwaar verdiend want reken even uit tot 1975 gingen de winsten ook naar ptata.
  En kapitalisme leert dat men geen winsten bewaard voor moeilijke tijden, alles wordt benut en gebruikt.
  Sparen heet dus eigenlijk kapitaalvernietiging.
  Think about that.
  Suri aluminium heeft ook bijgedragen aan de militaire luchtvaart en dus de uiteindelijke winst voor de geallieerden tijdens de lle W.O.
  Ook niet vergeten de bijdrage aan de ruimtevaart en autoindustrie enz enz.
  Inderdaad nu instappen en wachten(werken naar) herstel van de wereldeconomie.
  Gegroet.


  Maak melding

 2. Niet zo slim van minister..hij moet weten wereld crisis.
  Maar zij wisten de bevolking wijs te maken dat geen enkele crisis Su. zou treffen.

  Het is of was een
  Ouwe domme mannen grap ooit, foei foei toch.!!!!


  Maak melding

 3. Hoe zit de belatsing in elkaar in Suriname?
  -is dit alleen uit winstbelasting?, naast loonbelasting en invoerrechten………!

  Alleen het feit dat er bauxiet en aluinaarde en misschien ook aluminium wordt geexport moet er meer belasting binnen stromen!

  Herzien de bauxiet inkomsten AUB!


  Maak melding

 4. Minister Grego,je moet ook niet te lang wachten en ieder keer steeds gaan preken ,i.p.v. actie ondernemen.Want al die indianen verhalen klinkt als muziek in de oren ,maar daar bereikt je weinig van.
  Je HOEFT NIET INTERESSANT GAAN lopen doen ,terwijl je geen ene m..r doet.


  Maak melding

 5. Rus,,

  Je bent een bange schijtert.

  Sluit die tent als je lef hebt.

  Geef niks weg.

  Laat alle suris gewoon werken.

  Sluit Iam-gold als je lef hebt..

  Ontgin zelf die goud en bouw één grote gouden tempel in Parbo.

  Zet zanderij wagen wijdt open voor alles wat kan vliegen en verkoop alleen gouden sieraden en verder niks..

  Kijk dan hoeveel toeristen surbo bevolken en gaan met ladingen gouden sieren weg..

  Tel uit je winst.

  Jullie lijders reizen zoveel,kijk in Dubai alleen gouden paleizen en ze verdienen miljarden us$..

  Dus gebruik je verstand.


  Maak melding

 6. Oja na 90 jaar nu pas er achter komen dat “” suralco “” verlies lijdt..

  Het lijkt wel de surinaamse regering die nog nooit achter is gekomen dat het niet deugt..


  Maak melding

 7. Als de heer Gregory Rusland een beetje vertand van zaken had dan zou hij e productie omdielijk moeten terug schroeven totdat de prijs weer een stabiele hoogte heefd berijkt maarja dat vertand is helaas ver te zoeken op dit punt.


  Maak melding

 8. De 50 miljoen us$ kan naar gefloten worden.We krijgen 38% van niets.Waar is de minister van financien waaronder de belastingdienst valt? Moet de Belasting dan geen beslag leggen?
  Krijgen de bauxietmaatschappijen geen boete opgelegd van de belastingdienst, als ze de aanslagen van de loonbelasting en invoerrechten niet optijd betalen?
  We moeten ophouden de multinationals de schuld te geven.Als je niets uitvoerd in het belang van het volk in het bijzonder de kinderen handel je laconiek zoalsals de minister.Hij mag gerust erbij vertellen dat de regeringen niet bewust hebben gehandeld met de multinationals ten behoeve van de mens in het bijzonder de kinderen in het gebied waar die multinationals opereren.Kijkt u maar naar de weg naar paranam, had aaaaaalllllllllang een mooie rijweg moeten zijn.Geen voetpaden voor kleine kinderen, grote gaten in de weg,wegen in het gebied van de multinationals die alleen voor hun grooote zwaar verkeer toegankelijk is.De multinationals hebben weinig of geen ontspanning voor kinderen gezorgd. Het waren alleen maar grote mensen gesprekken, waar welzijn van kinderen Toen niet en ook NU niet aan de orde is geweest.
  Eigenlijk zou een ieder (hoe naar het ook klinkt),die een letsel of dergelijke oploopt, in de gebieden waar de multinationals opereren de staat aansprakelijk moeten stellen. Dood ,of letsel door nalatigheid van de overheid op de openbareweg.Waar zijn al die centen naar toe gegaan.
  Einde foe a torie na dat a volk lasie sapakara en alasie lancer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.