‘Replica van Madurodam in A’dam Zuidoost’

8

In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost moet een tweede Madurodam komen. Dat zei Roy Ristie van het 5 Mei Comité Zuidoost afgelopen week. De organisatie gaat zich daarvoor inzetten. Met een tweede Madurodam wil het comité George Maduro, de verzetsheld van Antilliaanse afkomst, ook in Amsterdam-Zuidoost eren. Het stadsdeel bestuur van Amsterdam Zuidoost zal formeel worden verzocht zich mede hiervoor in te spannen.

Een replica van Madurodam moet een fysieke versterking worden van het streven om ook in Amsterdam Zuidoost de held George Maduro te vereeuwigen. Het stadsdeel huivest een grote gemeenschap van Nederlandse Antillianen en Arubanan (12.000).

Madurodam is vernoemd naar Maduro. Hij werd in 1916 geboren op Curaçao, maar vertrok naar Nederland om rechten te studeren. Als officier in het Nederlandse leger onderscheidde hij zich in 1940 tijdens de Slag om de Residentie. Later zat hij in het verzet. Maduro overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau.

8 REACTIES

 1. Die vieze, hoge, lelijke flats moeten allemaal gesloopt worden en in plaats daarvan laagbouwwoningen neerzetten en rondom die woningen een park of een ander eerbetoon aan George Maduro. Ik ben het eens met inzender nr. 1 Dinesh, geen replica van Madurodam in Zuid-oost. Verzin inderdaad iets origineels meneer Ristie.


  Maak melding

 2. Ik woon zelf in Amsterdam Zuidoost. In de pers hebben er verschillende versies gestaan.

  In de versie die ik heb meegekregen spreekt Ristie over een miniatuurdorp met zaken die iets vertellen over met name de betrokkenheid van Suriname(ers) en Antillen >>Antillianen bij de Tweede wereldoorlog. Ook om de recente geschiedenis van deze gemeenschappen in Nederland te illustreren.

  Dit dorpje, een soort functioneel monument, zou moeten worden vernoemd naar George Maduro.

  Het Maduro dorp Zuidoost zou niet alleen van historische waarde zijn, maar ook een toeristische attractie. Het zou het verhaal van de demografische realiteit van amsterdam Zuidoost moeten weergeven.

  Persoonlijk vind ik dit een origineel idee.

  n.b. Ik ben blij dat door deze actie Nederland nu weet waar Madurodam Den Haag haar naam aan dankt, ondanks dat attractiepark niets vertelt over de reden waarom het die naam heeft meegekregen.


  Maak melding

 3. http://www.madurodam.nl/templates/mad/global/index.php?lngid=2&sqlmode=2&fid=521&tid=682

  Madurodam is officieel geopend op 2 juli 1952. Voor een attractiepark heeft het een verrassende geschiedenis: het is opgericht enerzijds als oorlogsmonument, anderzijds als charitatieve stichting. De gezamenlijke initiatiefnemers zijn mevrouw B. Boon-van der Starp en de heer en mevrouw Maduro.

  Mevrouw Boon-van der Starp (1884 – 1959) was lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium in Laren. Het sanatorium is opgericht in 1947 om studenten met tuberculose te laten kuren én tegelijkertijd hun studie te laten volgen. De bouw van het sanatorium en de nazorg van de patïënten kostten veel geld en er werd gezocht naar een manier om financiële steun te verkrijgen. Mevrouw Boon-van der Starp heeft als voorbeeld het miniatuurstadje in het Engelse Beaconsfield genomen. De eigenaar had dusdanig veel inkomsten dat hij jaarlijks een groot deel van de opbrengst aan de Londense ziekenhuizen kon afstaan.
  De heer en mevrouw Maduro uit Willemstad, Curaçao, zochten een manier om een monument op te richten voor hun enige zoon George die in februari 1945 is overleden aan vlektyphus als gevangene in Dachau. Voor zijn daden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen. George Maduro was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden.
  Na hun ontmoeting met mevrouw Boon-van der Starp hebben de heer en mevrouw Maduro geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een miniatuurstad als herdenkingsmonument in plaats van een regulier monument.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.