“Suriname is een paradijs voor de vakbeweging”

25

PARAMARIBO, 8 mei – “Suriname is een waar paradijs voor de vakbeweging.” Dit stelt vicepresident Ramdien Sardjoe. De stakingen van verscheidene groepen ambtenaren zijn nog het meest kenmerkend. Vakbonden kunnen naar believen handelen, zonder rekening te hoeven houden met de gevolgen.

De samenleving ziet maar hoe daarmee om te gaan. Dat kan zeker gezegd worden van de stakingen bij de douane en in het middelbaar onderwijs. “Het is nergens zo leuk als bij de overheid. Ambtenaren verschijnen niet aan het werk onder het mom van staken en aan het eind van de maand krijgen ze hun loon volledig uitbetaald”, zegt Sardjoe. Onder die omstandigheid kan gerust eindeloos worden gestaakt.

Het lijkt ook echt die richting op te gaan. De vakbonden tonen zich vrij onverzoenlijk. De oude toelagen moeten zonder meer terug in het nieuwe loonsysteem. De staking duurt al drie weken en ondanks bemiddeling wordt maar weinig opgeschoten. Dat steekt omdat de schaarste aan consumptiegoederen toeneemt. Op middelbare scholen worden de achterstanden steeds groter.

25 REACTIES

 1. Wanneer “Het Front ” niet aan het bewind is vinden zij de acties van de vakBonden prima, goed. Maar wanneer de vakbeweging staakt als zij de scepter zwaaien moet je ze horen huilen als kleine kinderen . Front is echt poppenstront .


  Maak melding

 2. In de jaren 80 was er een president Ronald Reagan die luchtverkeersleiders die staakten had ontslagen en die mochten nooit meer bij de Overheid werken.
  Idee voor Suriname??? in een keer af van het groot onnodig aantal ambtenaren!


  Maak melding

 3. Het stakingsrecht is een democratisch handelen in een democratisch land. Het is nog één van de weinige rechten die wordt gekend in Suriname.

  Ramdien Sardjoe,
  Praat maar liever, doe wat hieraan,over:
  1- de consumenten rechten
  2- de burger rechten in zijn algemeen
  3- de (oneigenlijke) monopolie positie die de overheid geeft aan bedrijven (Telesur – SLM)
  4- Patienten rechten
  5- Instellen van organen waar jij je als burger je recht kan halen.
  6- etc.

  En dat Ramdien verdient aandacht waardoor het democratisch gebeuren en vervolg in het sociaalgedrag en leven kan geleiden naar een beter niveau binnen de samenleving.


  Maak melding

 4. Hoogtijd om een tegen stap van de Regering te verwachten. Het z.g ambtenaren korps privatiseren. Zelfs een onderwijzer is in Suriname ambtenaar.


  Maak melding

 5. je kan het makkelijk babelen, meneer,,, maar die gasten verdienen al niet genoeng,en wat doen juliie? in plaats van meer geven , trekken jullie af van dat beetje wat ze krijgt,,, neeeeeeee ,,stakennnn lekker dooooooor gaan tot volgend jaar,,


  Maak melding

 6. De Vakbond-Politiek Partij SPA

  Njang mang no lobi njang mang!

  Vakbond en oppositie vormen front tegen regering Wijdenbosch

  Van onze correspondent PARAMARIBO 10 juni 1998- In Suriname blijft vandaag iedereen thuis, uit protest tegen het beleid van de regering Wijdenbosch. Met deze oproep eindigde gisteren een grote protestbijeenkomst van de vakbeweging en de oppositiepartijen.

  Beste eminentie, dit filosofisch, psychologisch proloog is bedoeld om u een hart onder de riem te steken!
  Niemand en ook niemand heeft het recht een ander ongestraft te verraden dan wel valselijk te beschuldigen.
  Zelfs je ergste vijanden hoor je niet te verraden danwel valselijk beschuldigen.
  Het is primair puur om het verraad dat er gepleegd is dat onder geen geding goed te praten valt. Het verraad staat centraal, en dient veroordeeld te worden.

  Geachte heer Siegfried Gilds, ik vind het heel triest dat een familie lid u dit aangedaan heeft.
  Kortom ik vind uw neef de in Nederland, veroordeelde drugshandelaar Andy Groenewoud gewoonweg een lafaard.
  Wat uw neef Andy Groenewoud u heeft geflikt is gewoonweg laf. Dat doe je een mede criminele opponent, vriend, concurrent, kennis, compagnon niet eens aan. Laatstaan een familie lid i.h.b. vooral eentje met zo een gerespecteerd zeer hoog geplaatste politieke functie.
  Uw neef Andy is mischien een lafbek maar toch niet gek om te weten in welke precaire situatie zijn oom zich bevind.

  Ik vind persoonlijk dat u en de rest van uw familie de banden met zo een ongevoelige egoïstische gewetenloze narcistische criminele neefje gewoon weg moet verbreken.
  Temeer uw positie als Oud-minister van Justitie & Politie en vooral omdat u aan de wieg hebt gestaan van het beladen, omstreden 8 december proces om als onbevlekte moraal ridder met tien schone vingers, koste wat het kost het 8dec.proces te laten plaats vinden.
  Ik kan mij enigzins zo een benadering en gesprek van uw neef naar uw persoon als oom met zo een belangrijke positie voorstellen.
  Suggestief: Neef Andy benadert u en heeft u overtuigd met zijn mooie investerings plannen in Suriname.
  Het is Andy na meerdere gesprekken toch gelukt u over te halen zijn belangen, investments te behartigen.

  Volgens het Openbaar Ministerie had u hand en spandiensten verleend aan de in Nederland veroordeelde drugshandelaar Andy Groenewoud. Volgens u heeft u alleen maar in goed vertrouwen deze neef willen helpen. Andy Groenewoud liet zich in Suriname vertegenwoordigen door u als oom Siegfried Gilds bij de aankoop van onroerend goed.

  Sugestief: Ik hoor u helemaal als verstandige/verantwoordelijke oom zeggen: Luister no jongen ik zie dat je bloeit, gloeit van energie en enthousiasme. Laat mij jou dit zeggen, de plannen in je hoofd die je wilt uitvoeren in Suriname zou ik niet uit jou hoofd kunnen praten.
  Ik als jou oompie wil je de ellende besparen van de geboeftes die hier in Suriname vertoeven.
  Ik zal je behoeden alleen ter voorkoming dat je niet met de verkeerde mensen/boeventuig, oplichters in zee behoeft te gaan.

  En ik zal met tegenzin je zaken goed, adequaat behartigen. En alleen uit respect voor je moeder/vader om dat je de zoon bent van mijn zus/broer-neef/nicht. En je behoeft mij geen verhaaltjes te komen vertellen hoe je aan dat geld bent gekomen. Laten we elkaar geen mietjes noemen, je kent mijn functie toch! Een grapje van oompie; ik zou dat geld eigenlijk ook in beslag kunnen nemen! hahahaha hihihihi oompie ju e miki grap jere, je hebt gevoel voor humor oompie.

  Door de mensenkennis die ik bezit zowel over induviduen van de bovenwereld als individuen van de onderwereld! Weet ik zeker dat u niet bij de eerste de beste meeting over de investerings plannen van uw neef Andy gelijk overstag bent gegaan. Omdat u uw vraagtekens en bedenkingen had, een voorzichtig mens telt voor twee, ook mede door uw functie als belangrijke politieke ambtsdrager in de samenleving.

  Beste eminentie als ik uw neef was en ik had u als oom met zo een belangrijke positie en had u kunnen overhalen om u voor mijn karretje te spannen, dan had ik u nooit en te nimmer verraden of belast met valselijk beschuldigingen. Primair gezien was geen enkele precaire omstandigheid van zowel de bovenwereld als de onderwereld waar uw neef zich in mocht verkeren een excuus u zo te bekladden en u te beroven van al uw ‘onbevlekte’ dienst jaren van politieman tot de een na hoogste functie in het land.

  Als ik in dezelfde precaire positie als uw neef Andy zat (letterlijk & figuurlijk)o.a. dat hij in de kraag was gevat door de Nederlandse justitie/fiscus, dan had ik geen belastende verklaringen tegen u afgelegd nooit en te nimmer had ik uw goede naam genoemd never, never, never nooit!

  Uw opponent Desire Delano Bouterse is zelfs meerdere malen slachtoffer van veraad alsmede valselijke beschuldigingen geweest.
  Hij gaat gebukt onder het synoniem (hoog)verraad/ valse beschuldigingen.
  Hopende op enig menselijk begrip uwerzijds omtrent de geïrriteerde uitspattingen op sommige beladen momenten in het turbulente leven van uw politieke opponent.

  Omdat u nu ook het pad bewandeld hebt waar er op uw weg een rode loper van verraad en of (valse) beschuldiging voor uw voeten werd gelegd. Door ondervinding weet u nu tenminste hoe de vork in de steel zit en waar de schoen knelt ook van (uw politieke oponent-en)een ander. Sji na bri bi! Lay ati moro soro!

  De NDP-Mega-Combinatie aanhangers, sympathisanten zijn niet rancuneus daarom wens ik u het allerbeste in uw geestesgesteldheid, wijsheid & gezondheid en alhoewel succes gegarandeerd is toch nog mijn zeer gemeende succes in uw hogerberoep case toegewenst alsmede een welgemeende rustperiode.

  Ik zou het er van nemen voor u en uw gezin en overige waarachtige dierbare familie leden! Laat Andy maar aan de onderwereld over, die weten wel raad met verraders. De onderwereld neemt Andy voor hun rekening, die hebben zo hun eigen wetten en regelgeving!

  Andy krijgt de rekening nog van de onderwereld gepresenteerd. In het deliquenten-crimineeljargon- zijn er twee antiwetten/ vergrijpen, die niet overschreden mag worden. Dat zijn verkrachting, incest, kinderporno- kindermisbruik en last but not least verraders/verraders/verraders!
  http://www.vn.nl/Verhalen/Dossiers/Crime/ArtikelCrime/HetProbleemKroongetuige.htm

  We zijn eerst mensen dan rechters/beulen!
  Patriot!


  Maak melding

 7. Maar Sardjoe, jij bent toch van de regering, hoeft niet lijdzaam hierop toe te zien. Doe er dan wat aan!!

  Ie tjareng yere…een totally lichtgewicht voor deze zware functie, maar ja, als je alleen wordt gekozen op basis van je etnische afkomst……tsja, wat moet ik hier nog over zeggen?

  Diep triest, deze vieze president


  Maak melding

 8. Waar zou dat staken volgens deze excellentie uit moeten bestaan als blijkt dat grote groepen ambtenaren er de ballen verstand van hebben en hun reguliere prestaties défacto geen ene M voorstelt.

  Allerlei nepotistisch geregelde figuren, die er van 07.00- t/m 15.00-uur, -voorzover aanwezig op de werkplek-, geen ene sikkepit verzetten.

  Hoelang moet dat nog voortduren? Dat is verkwanselen van staatsmiddelen.


  Maak melding

 9. En wat doet de regering daaraan? Wat doet VP Sardjoe daaraan?? Niet klagen heer Sardjoe, maar handelen! Je weet dat die zgn vakbondsleiders die constant motieven verzinnen om tot stakings- en andere acties aan te zetten, niets anders dan futubois van Bouterse zijn die maar een doel voor ogen hebben: Onrust stoken en destabiliseren van het land, waardoor aandacht en energie om de december-moord-moordenaars aan te pakken in de verdrukking komen. Doe er dus wat aan Sardjoe! Niet klagen maar handelen is de boodschap, of zit je niet in de leiding van het land?


  Maak melding

 10. Ik geef die ambtenaren gelijk, deze regering deugt niet, ze kunnen wel miljoenen verspillen aan die nutteloze rijstboeren, die het geld straks voor andere doeleinden zullen gaan gebruiken.iedereen weet dat de meeste rijstboeren van Nickerie nu in de cocaine handel zitten. en met het winst vervolgens auto,s importeren om het drugs geld wit te wassen.Maar toch krijgt men subsidie van de overheid ….


  Maak melding

 11. Hallo,
  Kunnen enkelen onder u erkennen dat het stakingsrecht van Suriname lijkt op dat van de Fransen.
  Niemand komt hieraan en men kan naar believen staken, lijkt op t grootste recht van het volk als protest tegen het bestuur, organisatie vh land.
  Enige middel dat er is en daarom wordt het te pas en te onpas gebruikt.
  De echte harde werkers in Su ten spijt want over werken moeten regeringsleiders, volksvertegenwoordigers niet praten, want ze doen weinig, althans het resultaat doet sterk aan dat denken en vermoeden.
  Eind van de rit heeft iedere Suri genoeg te eten dus maakt men zich ook niet druk.
  Dat de Suri bevolking dingen pikt als een paar stomme mensen in de Assemblee is nog steeds een raadsel. Misschien kan je zo zien hoe manipulatie en massahysterie werkt. Deng lobbie a djoegoedjoegoe en dan komt er ineens een messias met wat beloftes en dan zijn die kinderhandjes gauw gevuld, heel erg zielig allemaal. Maar het gaat eens veranderen.
  Er moet leiderschap komen wel 10 keer strenger dan tijdens de revo tijd.
  De moraliteit en mentaliteit is op de bodem terecht gekomen, tijd om op te staan en omhoog te klimmen.
  Onderzoeken van alle corrupte zaken tot de jaren 75 toen wij zgn een soevereine natie werden. Geen starfinrichtingen maar werkkampen. Neem al die mensen en bouw een spoorlijn dwars door het land.
  jep krin kondre, alle overtollige boesboesie in de stad en rommel opruimen, volkstuinen en parken aanleggen, enz enz, genoeg te doen.
  Men moet mensen ooit leren dingen te onderhouden want dat kennen zovele Suri’s niet, ze lullen maar een eind weg.
  Neem ook wat van die zgn Assembleeleden zonder benodigde capaciteiten mee.
  Lijkt mij een goed plan.
  Met drugs keihard afrekenen, de handelaren ook in hardere werkkampen,vb: daklozen eten geven, LPI shcoonhouden en kosteloos daar werken, tenminste de groep die ze hebben vernietigd proberen beter te maken.
  Zo heb ik er nog een paar ideeen.
  En er komen geen luilakken uit Holland of elders Suri binnen om dingen uit te leggen.
  Je doet wat nuttigs en lult minder, sluit je aan met dat wat voor Suri goed is en daarna met wat voor jouw goed is, enz enz.
  Ik groet u allen.


  Maak melding

 12. @2. stranger.
  Wanneer “Het Front ” niet aan het bewind is vinden zij de acties van de vakBonden prima, goed. Maar wanneer de vakbeweging staakt als zij de scepter zwaaien moet je ze horen huilen als kleine kinderen . Front is echt poppenstront . stranger

  Stranger ik ben het volkomen mee eens!

  Hier een bevestiging, van jou citaat:wanneer front ” niet aan het bewind is vinden zij de acties van de vakBonden prima, goed!

  10 juni 1998: In Suriname blijft vandaag iedereen thuis, uit protest tegen het beleid van de regering Wijdenbosch. Met deze oproep eindigde gisteren een grote protestbijeenkomst van de vakbeweging en de oppositiepartijen.

  Oud-persident Venetiaan heeft de algemene staking van vandaag een belangrijke psychologische betekenis. “Het is erop of eronder”, zei hij na afloop van de bijeenkomst.

  De ruim tienduizend manifestanten waren van zeer gevarieerd pluimage. Naast de traditionele aanhang van politieke partijen en vakbonden kwamen onder andere artsen, advocaten en studenten naar het partijcentrum van de SPA. Het Surinaamse bedrijfsleven, verenigd in de VSB, riep eerder al Wijdenbosch op om af te treden.

  Zij hopen dat de vonk overslaat op de bevolking, die door vakbondsleider en politicus Fred Derby werd opgeroepen om vandaag “lekker naar het WK-voetbal te kijken, we zullen ons niet op straat vertonen”.
  Patriot!


  Maak melding

 13. Hij is zo lief zo lief als een kleuter i’ja toch..vicepresident Ramdien Sardjoe.GEEF DIE MENSEN DINGEN EN ZAKEN DIE OOIT BELOOFD ZIJN……..zo niet… ruim op !!!!!!!!!!!!!
  Maak dat u weg komt……ONVREDE IS HOOG.


  Maak melding

 14. Romeo Chin A Loi moeten aan de hoogste boom opknopen. Deze luie aap wil niet werken voor zijn geld en sleept Suriname regelrecht de afgrond in. Weer zo’n Bouta aanhager die de boel aan het saboteren is.


  Maak melding

 15. Jullie kennen Front nog niet noh ?????..Kijk goed rond…..Front is z’n als jullie mij niet willen VERNIETIG ik jullie..jaja dat is FRONT.

  Maar daarnaast: =
  90% van FRONT is anti dus(tegen) Suriname moet op eigen benen staan.

  DAT WIL FRONT DUS DUIDELIJK NIET EN ZE ZULLEN ALLES UIT DE KAST HALEN OM HET LAND PLUS BEVOLKING TE VERKOPEN.

  Klein voorbeeld:::: U ziet ze bouwen dure hotels…niet voor de toerist(vandaag aan de dag gaat de toerist niet in zulke dure hotels) dan zijn ze gek of dom…om luxe voor de toerist neer te zetten….. nee…nee….. ja hoor…. de hotels worden gebouwd om de buitenlandse BAZEN te accommoderen….KIJK GOED ROND…..DAN ZIET U PRECIES WIE IN ZULKE HOTELS VERTOEVEN.


  Maak melding

 16. Deze VP zal het ook nooit snappen met zijn acht man sterke motor-escorte van Paramaribo naar Nieuw Nickerie visa versa, in verband met nota bene prive-politieke activiteiten.

  Ik reed telkenmale stomtoevallig weer richting Parbo.

  Wakaman no e go sabi sidongmang pina. Heeft men wel een beeld van hoe de mensen het in dit land redden?


  Maak melding

 17. # 15
  Eindelijk is Gilds veroordeeld. Dats weer een bewijs dat er sprake is van herstel van de rechtsstaat in Suri.

  Mijn vraag aan Chauvist is… Wat is met al de drugsvangsten gebeurd tijdens het bewind van Gilly? Tijdens het bewind hoorde je overal dat drugs in beslag werd genomen.

  Bouta had toch gelijk…


  Maak melding

 18. @nummer 18
  kan jij me vertellen met hoeveel man jou messia rond reed en rijd in suriname, jou reaktie lijkt meer uit frustratie dan dat het enige nieuws waarde of informatie bevat .dit land en volk heeft teveel meegemaakt de afgelopen 29 jaren laten we ophouden met het bagatalliseren van de feiten, en proberen een eerlijk gezonde discussie opgang te brengen zonder leugens en geruchten maar gebaseerd op de echte feiten.als ik deze man pinto moet geloven is slechter in suriname dan na 1980 of nog slechter dan haiti. kan jij me vertellen hoe jij de armoede grens van suriname meet, aan de hand waarvan zeg jij dat de mensen het niet redden of slechter hebben vertel mij en de lezers hoe jij dat weet of zuig het weer uit jou DUIM .


  Maak melding

 19. Deze Sardjoe heb ik nog nooit kunnen betrappen op een zinnige uitspraak, is het niet opgevallen dat hij heel weinig tegen de pers zegt en dan nog is het weinige niets.

  Front heeft de vakbond altijd misbruikt, ze werden met de haren bijgesleept om te staken tegen Bosje zelfs dodenkisten mochten ze gebruien van nps.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.