KLM kapt radicaal met Surinaamse reisagenten

23

PARAMARIBO, 6 mei – De KLM wil vanaf juli geen zes procent commissie meer betalen aan reisagenten. Dit staat in een brief aan de Associatie van Surinaamse Reisagenten, Asra. Het besluit komt als donderslag bij heldere hemel, daar nog werd onderhandeld. Minister Richel Apinsa van Transport Communicatie & Toerisme is ziedend.

Het kan er vooral niet in dat een door president Ronald Venetiaan ingevoerde overgangsregeling straal wordt genegeerd. “Zo gaat dat niet”, zegt Apinsa tegenover de Ware Tijd. De regeling stelde de commissie op zes procent. Dat gebeurde eind 2007, toen de KLM al op het punt stond abrupt te kappen met de reisagenten. Het bedrijf wil zoveel mogelijk zelf verkopen.

Reizigers worden aangemoedigd online te boeken. Als ze toch besluiten een reisagent in te schakelen, kan onderling een commissie worden bepaald. Apinsa is niet te spreken over zoveel vooringenomenheid: “Laat de KLM ophouden, ze weten dat ze zelf geen vergunning hebben om tickets te verkopen.” Wat het antwoord wordt, is nog niet duidelijk. Volgens de Asra staan tientallen banen op de tocht.

23 REACTIES

 1. Laat de president als hij boos gaat zijn op de klm ook maar direct vertellen dat hij ze gaat straffen met 100% controle vanuit Suriname.Hij moet nu echt hard grommen.


  Maak melding

 2. Ja is beter dat de KLM kapt met de reisagenten.wat moet je met de 6% van 1000 euro .je kan beter een SLM ticket verkopen met betere marges.eigenlijk moet je de KLM een duurdere Lucthavenopslag laten betalen en de meeste mensen die met de reisen zijn Nederlanders met Surinaamse origine
  Surinamers vlieg liever met de SLM
  YES WE BELIEVE WE CAN FLY


  Maak melding

 3. Waarom niet. Laat ze maar stoppen met de 6%. Laten Suri-Ned dan ook ophouden met het vliegen met deze maatschappij. Steun je eigen.. kunnen ze goed gebruiken.

  BlakaBoi


  Maak melding

 4. Volgens de minister heeft de KLM geen vergunning om tickets te verkopen en als dat gebeurt is het dan illegaal. Maar wat doet de overheid dan daartegen? Als ik geen vergunning heb, wordt mijn tent gesloten. Waarom gebeurt dat bij de KLM niet, mevr. de minister???


  Maak melding

 5. IS HELEMAAL NIET ERG; dan kopen wij alleen maar mijn tickets bij de reisagenten, want slm tickets zullen wel de provisie krijgen, dus hoef klm niet meer ook in suriname te komen,,,,,,,,,opdonderen ………..


  Maak melding

 6. Heel goed voor de hielelikkers in Suriname.
  Apnsa:”zo gaat dat niet”,is een lachertje. Kan je ook aangeven hoe dan wel? Je ben toch niet opgewassen tegen die bakra’s.


  Maak melding

 7. Het is “HELEMAAL JUIST” wat de K.L.M doet want al die jaren hebben opeenvolgende regeringen van Suriname de SURINEDS voldoende “IUTGEBUIT” door “OOK” dealsvia en met de K.L.M te sluiten “OM DE VLIEGTARIEVEN KUNSTMATIG HOOG TE HOUDEN”.


  Maak melding

 8. Wat het antwoord wordt, is nog niet duidelijk.Apinsa je kan zeggen wat je wilt,maar tegen KLM bent je niet van de partij.Ondanks dat het nu open sky is ,beheerst KLM toch de monopoly in de praktijk welteverstaan en nog steeds geen antwoord.
  Hoog seizoen retourtje Paramaribo -Amsterdam meer dan 1200 euro is toch BELACHLIJK Apinsa,en nog steeds geen antwoord.

  Reizigers worden aangemoedigd online te boeken.Als het voor de reizigers goedkoper is ,waarom niet .Zo simpel is dat.

  Volgens de Asra staan tientallen banen op de tocht.
  Bij een bedrijf is een ding belangrijk,als ze kunnen bezuiningen en meer winst kunnen maken ,valt er gedwongen ontslagen.

  Je kan door blijven zwemmen tot dat je de over bereikt of je gaat verdrinken.
  Als de boot gaat zinken gaat toch mensen overboord moeten gaan .
  De een z’n dood is de ander z’n brood.
  Met deze crisis moeten ze toch geld ergens anders verdienen.
  EN dit is de harde realiteit


  Maak melding

 9. wat een flauwekul>>>sowieso boek ik niet bij die bakras al is het alleen al om die rotie aan boord van slm hahaahahaha
  lach me suf om die onzin 31 mei vlieg ik weer met slm en klm kan me wat.
  idd wakker worden we lullen allemaal over dit soort zaken maar laat die klm maar gewoon aanmodderen en vliegen op bv antillen.
  extra junbo inhuren slm en klaar.
  na so tog


  Maak melding

 10. KLM heeft gelijk. Ik als klant ben hier helemaal voor, als ze de korting ook aan mij doorberekenen.

  Dit krijg je als de ambtenaren op het mini-sterie van SPA op basis van politieke loyaliteit worden gekozen I.P.V. te kijken in LANDSBELANG.

  Blakaboy

  Ik juich deze actie van de KLM dus zeker toe, dan zien we eindelijk hoe krom er door de Surinaamse autoriteiten wordt gemanaged.


  Maak melding

 11. En ineens moeten de Surineds zich als Surinamers gaan gedragen door de SLM te steunen. Krijg er een vieze smaak van in de mond.
  Eerst de visumkosten als ondersteuning, dan tickets kopen bij de SLM om vervolgens erachter te komen dat Surineds als vreemdelingen worden gezien.
  Ja een bijdrage leveren daar zijn de Surineds goed voor en voor de rest geen enkele toegevoegde waarde volgens de heren in Suriname.


  Maak melding

 12. KLM vs SLM

  KLM behoort tot een de bakra’s (lusten we niet echt)
  SLM met zijn (om de zoveel tijd) aan de grond vastzittende toestel en andere onveilige toestanden.

  Kiezen voor je leven of voor de nationaliteits trots, is de vraag.

  Het antwoord is zo gegeven, of toch niet?


  Maak melding

 13. Goed voor de reisbureau’s en reis agenten.
  Vroeger hebben ze ons allemaal (zowel in suriname als in Nederland) bestolen en gemanupuleerd.
  Het is vaak gebeurd ij het overlijden van familieleden in suriname,als je moet gaan begraven dan zeggen ze dat er geen plaats meer is en beloven ze een plek voor je te regelen et als gevolg dat je voor een ticket i.p.v.€ 800,- betaald je € 1900,= betaald.
  Ik heb het zelf ondervonden. Maar vanaf 2007 boek ik zelf online zonder problemen enhet kost mij zelf goedkoper.Ik ga zelf naar amsterdam om mijn visum te regelen.
  No problem.
  nogmaals ze hebben genoeg verdiend,goed voor ze.

  En in suriname heb ik een jaar van tevoren gereserveerd in 1988 voor een reis naar belem.
  Toen ik kwam om te betalen en voor ijn ticket,was er geen plaats meer zei de reisagent van de lincoln reisbureau.
  Uiteindelijk heb ik via via vrienden en kennissen een ticket kunnen kopen voor een vakantie.

  Maar het heeft moeite gekost. As jegeen contacten had kon de gewonesurinaamse burger niet met vakantie. Ales was vriendjes politiek.
  Mij hoor je niet klagen,maar het is heel goed dat KLM dat gaat doen. Nu kunnen e voelen wat wij toen voelden. Velen kunnen dit beamen.
  Jammer voor de medewerkers,maar meestal zin het hun familie die in de zaak werken.


  Maak melding

 14. SLM geen partij tegen KLM logisch. SLM met 2 vliegtuigen en 800 man personeel. Niet KLM houd de tickets kunstmatig hoog maar de SLM, om deze mensen iedere maand salaris te betalen. De regering heeft een overgandsregeling getroffen in 2007 maar nu zitten wij bijna midden 2009. Blijkbaar heeft de regering zitten slapen. Suriname begrijpt nog niet dat tegenwoordig alles online gebeurt. het is goedkoper en tijdwinst voor de reiziger.
  IBO


  Maak melding

 15. Ik zeg vlieg gewoon lekker met de klm.Laat de slm maar zien wat ze kunnen doen.En het klopt dat zij die tickets prijzen omhoog houden en andere landen ,geen landings rechten wilt laten geven.Ze verdienen genoeg aan de suri ned.We wonen in NL en is ook beter met klm te vliegen,wat als er iets met de slm aan de hand is ? dan laten ze je stikken.De KLM is stabiel dus ,dat doen ze niet.En de nederlandse wetgeving is beter dan die van de surinaamse .

  WAAROM KAN JE NAAR DUBAI VLIEGEN MET DE KLM VOOR AL 400 EURO,ZELFDE AFSTAND ALS DIE VAN SURINAME BIJNA. RA RA RA ??????
  DUS HET PROBLEEM LIGT NIET BIJ DE KLM MAAR GEWOON BIJ DE SLM

  tang boeng ,Ik vlieg alleen met de klm


  Maak melding

 16. Allemaal bullshit dat klm een monopolie positie heeft.Waarom zijn de tickets van de slm dan niet goekoper??Minister?? waar praten we over.Voor mij als reiziger vindt ik elk procent dat ik goedkoper kan betalen een goeie zaak.Hoeveel vluchten zijn bij jullie bekend die de klm heeft geannuleerd? Voor mij geen sranang vliegtuig.Met alle respect,maar het kan ook beter met de slm,maar dat zie ik niet gebeuren.Eerst in ons eigen keuken kijken!!

  stiko!


  Maak melding

 17. Met de klm vlieg je naar curacao voor 549 euro inclusieve.Maar suirname betaal je 800 euro. Men kan de KLM geen landings rechten geven voor paramaribo,en wat de SLM betreft moet men 2 keer per jaar ipb gaan vliegen en niet 12 keer per jaar zoals een paar mensen die ik ken die dat doen.Venetiaan moet geen uitverkoop met Suriname gaan doen net hoe hij het gedaan heeft met de chinezen.Hij weet dat hij nooit meer aan de macht zal komen,dus het kan hem geen moer schelen.EEN NEGER ZAL EN KAN NOOIT EEN LAND REGEREN MAAR KAN HEM WEL NAAR DE KLOTEN BRENGEN


  Maak melding

 18. SLM, SLM ophouden met die poppenkast. Jullie hebben het volk decennia lang uitgebuit en bedrogen. Jullie hebben het viezie buit onderling verdeeld met klm. Niemand anders mocht in Suriname landen alleen die twee boeven. SLM ophouden, ophouden, ophouden, met al die bedriegerij. We zijn nu volwassen volk. Je koop ons niet om met een stuk lolly.
  Tijd is aangebroken voor bezinning…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.