Deal tussen multinationals heeft zegen Suriname

11

PARAMARIBO, 1 mei – De overname van Billiton’s lokale operaties door Alcoa heeft de zegen van de regering. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Suralco, Alcoa’s dochtermaatschappij, heeft nu alle aandelen in de mijn- en verwerkingsactiviteiten. Het is koren op de Surinaamse molen.

Nu hoeft met slechts één maatschappij onderhandeld te worden over de toekomst van de bauxietindustrie. “Het was voor ons beter Alcoa te laten onderhandelen met Billiton, zij zijn beter toegerust dan ons qua expertise”, zegt Rusland. Suriname heeft zijn zin gehad. Met de deal is in elk geval het openhouden van de raffinaderij te Paranam zeker. Ook geeft Alcoa aan te willen blijven.

Suriname kan nu de eigen strategie uitpakken. Met financiering van multinational Glencore zal deelname worden bedongen. “We komen aan het begin van een belangrijke fase. Het gaat erom met Alcoa samen de productie voort te zetten tegen een concurrerende prijs”, aldus Rusland. Volgens Alcoa-topman Franklin Feder staat de multinational “open” voor onderhandelingen.

11 REACTIES

 1. Wij hebben geen poot om op te staan om wat deze bigi dagu’s/multinationals ook door onze strot willen drukken, te approberen. Wat is het alternatief in een take it of leave it situatie?

  Wij hebben er niet voor gezorgd om een cohesieve eenheid te vormen, tegen aanvallen van buiten.

  Wij zijn als losse gele opvulzand en daardoor langs simpele weg manipuleerbaar.

  Overal duiken dezelfde adviseurs op, alsof het legertje Surinaamse deskundigen alleen uit dat clubje bestaat.

  Dat kan toch nooit goed zijn voor de ontwikkeling een land?


  Maak melding

 2. beste pinto, je hebt gelijk, we moeten alles zelf doen: we hebben de kennis en expertise en echt geen uitlandige deskundigen nodig. Wij surinamers laten sinds 1975 de wereld zien hoe we landje moeten regeren. We zijn super in alles.

  Mugabe heeft ook geen deskundigen nodig, met zijn kennis en wijsheid heeft hij alle vruchtbare gronden gegeven aan binnenlandse deskundigen. Deskundigen die onder een boom gaan zitten wachten tot er iets valt en vervolgens op een kistje langs de straat gaan verkopen. Zo slim zijn wij ook vindt je niet?

  Laten we alle buitenlandse deskundigen het land uit sturen, en zelf alles te gaan doen, jij onder een awaraboom en ik onder een knippaboom en een ander op het bauxit.
  Onze kinderen zullen ons dankbaar zijn, dat we niks hebben weggegeven.

  Oja, varkensgriep? Onze deskundigen raden geen varkensproducten meer te importen!


  Maak melding

 3. Mugabe heeft ook geen deskundigen nodig, met zijn kennis en wijsheid heeft hij alle vruchtbare gronden gegeven aan binnenlandse deskundigen. Deskundigen die onder een boom gaan………… love2all.
  HET IS DIE MAN ZIJN LAND ZIJN AFRIKA…..MEN GEEFT TEGENGAS EN ALLE GOEDE BEDOELINGEN WORDEN EEN HEL dat weet KATIBO meester als geen ander.

  DAAROM love2all weet EERST en van KATIBO incl KOLONIAAL.

  NO BEMOEI…is jouw land niet.

  EEN OF ANDER GOD (hopelijk)ZAL ZORGDRAGEN DAT ZIJ OOIT WIJSHEID ZULLEN HEBBEN.


  Maak melding

 4. het is, en zal nooit goed zijn in sommige hun ogen vooral de mensen die menen dat wij geen cohesieve eenheid hebben . nummer 4 leg jou het heel goed uit ik ben benieuwd of jij het wel begrijpt ??….


  Maak melding

 5. @love2all, je vertelt het op een schitterende manier hahaha en het is ook nog eens de waarheid kort en bondig. maar figuren zoals Pinto denken inderdaad zo, ze zitten op hun droge mars te wachten tot iemand ze de hoofdprijs uit de loterij komt brengen en dat terwijl ze niet eens een lot gekocht hebben!


  Maak melding

 6. BaKr@mang en kekK@DU,
  Jullie hebben mijn posting gene dele gelezen of begrepen.
  Van een analfabeet als DU kan niet anders worden verwacht, echter had bakjamang beter moeten weten.

  De bauxiet wordt sinds jaar en dag verscheept naar Pitsburg en Delfzeil en hebben wij door de tijden heen de beladingsregisters voor zoete koek aangenomen. Suriname heeft wel degelijk scheepsbeladers gekend, echter hadden die niet altijd de gewenste politieke kleur. Suriname gaat ten onder onder het bestaan van heel veel brainwaste!


  Maak melding

 7. nee het is anders pinto jij begrijp zelf niet wat jij schrijft je ben net een motjo meid je waait met alle winden mee. op de duur weet jij het zelf niet meer dat is het probleem.ga rustig posting 1 lezen en de reaktie die daarop volgen en hoe jij reageerd op nummer 8 neem je tijd mie boi .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.