Surinaamse padieboeren eisen betere opkooprijs

4

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 29 apr – De opkooprijs van padie moet dringend worden bijgesteld. Deze eis hebben de padieboeren hard op tafel gelegd. Gevreesd wordt voor een algemeen bankroet onder boeren. Van de overheid wordt snel ingrijpen verwacht.

Op zijn minst moet bemiddeld worden tussen producenten en afnemers. Volgens de boeren is de prijs van rond de 10 euro per baal bij lange na niet toereikend. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, is geen voorstander van rechtstreekse bemoeienis. Wel mogen de boeren rekenen op steun. Onder meer wordt de boeren aangeraden zelf ook padie te verwerken.

De opkoopprijs kan zo beter beïnvloed worden. Nu zijn de verwerkers vrijwel soeverein in het bepalen van de prijs. De boeren veelal geen keus dan te verkopen. Het alternatief is blijven zitten met de oogst. Eerdere pogingen om zelf te verwerken liepen schipbreuk. Volgens LVV schort het vooral aan organisatievermogen. De steun moet ook dat tekort goedmaken.

4 REACTIES

 1. Heren dames padie-boeren jullie zijn oer dom echte boer maar dan van hindoestaans afkomst..

  1 .Lever toch al die padie aan de firma Manglie voor een goed betaald prijs en je bent van al die soris af..

  2.Jullie zijn toch verstandig genoeg om met z’n allen als boer, een vereniging of stichting opterichten en gezamenlijk die padie rechtstreeks via internet in het buitenland te verkopen..

  Neem nou een goede boekhouder die de zaak kan coordineren en exporteer het direct via haven Nickerie..

  Het kost wat,maar je hebt zekerheid dat je een goed prijs voor je product krijgt..

  Blijf niet lul-len en de andere te beschuldigen..

  3.Jullie zitten al je hele leven in die padie te roeren en je kinderen zijn al lang het huis uit of doe wat anders,plant desnoods mais,graan,papajaai,banaan,kasaba er zijn zoveel andere mogelijkheden..


  Maak melding

 2. Een mobiele droger voor padie kost 30.000 euro. Drogen onder een grote loods (als voor heen) met enkele ventilatoren levert ook het gewenste resultaat. Een grote loods bouwen met bamboe en PE plastic daken doet wonderen. Investering superlaag. Grond hebben de boeren genoeg.


  Maak melding

 3. Zielige toestand!!!

  De strijd zal harder gevoerd moeten worden. Sommige schakels in de regering hebben lijkt het alsof de oorlog verklaard aan padiproducenten. Ik verzeker u ervan dat de opkopers genoeg winsten maken. Dit ligt geenzins aan de wereldmarktprijs.

  Strijd forward broeders!!!!!

  Het volk m.n. van Nickerie mag niet op deze wijze weer in grond ingeboord worden. Het wordt tijd dat de sector nu zich in een betere onderhandelingspositie zal moeten plaatsen. Het bewijs is geleverd dat we ons niet moeten laten lijden door mensen die de belangen niet genoeg behartigen.

  PR


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.