Einde zware toelatingseisen Surinaamse studenten

12

De SP wil af van de zware toelatingseisen voor Surinaamse studenten. SP Kamerlid Jasper van Dijk heeft de minister Plasterk van onderwijs hierom gevraagd. Studenten uit Suriname moeten nu soms 10.000 euro vooruitbetalen voordat zij naar Nederland mogen komen. Ook mogen deze studenten maar 10 uur per week werken naast hun studie. Van Dijk: “Als je arm bent en je wilt studeren heb je nu een probleem.”

In 2007 nam minister Plasterk een voorstel over van de SP om Surinaamse studenten hetzelfde collegegeld te laten betalen als Nederlanders in plaats van het veel hogere instellingscollegegeld. Dit vanwege de historische band met Suriname. Andere belemmeringen zijn helaas nog blijven bestaan. Als een student uit Suriname wil werken naast zijn studie, moet de werkgever eerst een tewerkstellingsvergunning aanvragen waarmee de student maximaal 10 uur mag werken.

Van Dijk: “Die 10 uur zou best verruimd kunnen worden naar 16 uur. En met de 10.000 euro die studenten uit Suriname vooruit moeten betalen, wordt de lat wel heel hoog gelegd. Er is al geregeld dat Surinaamse studenten het lage collegegeld mogen betalen, het is alleen maar logisch dat ook de andere belemmeringen worden weggenomen.”

12 REACTIES

 1. wanneer gaat suriname ook zulke eisen stellen aan nederlandse studenten die daar stage komen lopen ,ik baal van het gedrag die de surinamse regering ten toon steld tegen over nederland wordt wakker man tand omtand gelul


  Maak melding

 2. Jaja komen jullie rennen jullie…laat de boel daar achter voor ezels….dat is al die tijd de bedoeling geweest en Opa Ruro Pseudo hij heeft keihard en glashelder zijn doelen bereikt…..Demotiveer de bevolking…zodat ander hun slag kunnen slaan.


  Maak melding

 3. Het is prima zo, er zijn hier al te veel surinamers. Wie toch hier wil studeren moet het dan maar via een beurs van de staat proberen.

  Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar beurzen in de regio.


  Maak melding

 4. Wat is eigenlijk de reden voor het betalen van deze 10.000 euro?
  Betalen andere buitenlandse studenten dit bedrag ook, of is het alleen voor Surinaamse studenten bedoeld? Overigens steun ik de inzet van SP kamerlid van Dijk volledig.


  Maak melding

 5. Je mag dan zeggen dat de SP uit is op het winnen van zieltjes, maar wat is daar mis mee. Welke politieke partij doet dat niet. Ten aanzien van Surinamers en de achterstanden in het besef dat Surinamers een bijzondere groep Nederlanders is, krijgt alleen van de SP concrete aandacht. Dat is al jaren het geval. En dat zonder dat er veel Surinamers lid zijn of politiek actief zijn in de SP. Ik vind het lovenswaardig.

  Dit is weer zo een concrete maatregel die de SP voorstelt. Wat is er mis mee?


  Maak melding

 6. Niet alleen studenten hebben moeite met naar nederland komen. Ik heb begrepen dat je stevig in je schoenen moet staan als je een visum aanvraag indient bij de nederlandse ambassade in suriname.Het kost je ten eerste 60 euro en als het wordt afgewezen ben je ook je geld kwijt.Je wordt ook vernedert door de vragen die ze stellen alsof je een crimineel bent.We zijn toch geboren Nederlanders of zie ik het verkeerd.Ik vraag me af of Turken en Marrokanen ook zoveel moeite hebben om hier een beetje op vakantie te komen.


  Maak melding

 7. Niet meerdan logisch dat debelemmeringen worden weggenomen niet alleen uit historis belang maar gewoon omdat het belachelijk is dat er eerst 10.000,00 euro moet worden betaald dat is niet op tebrengen zelfs niet voor de surinamse ouder met een van de beter betaalde banen aldaar en ten tweede het is een uirstekend middel voor het inversteren in een goed opgeleid kader voor over enkele jaren dat komt suriname alleen maar ten goede en ik kan me niet voorstellen dat de nederlandse regering deze vooruitgang niet zou willen steunen en deze regelingen zo snel mogelijk te veranderen


  Maak melding

 8. Het hoge bedrag is duidelijk een van de vele ontmoedigingsmaatregelen van de nederlandse overheid. Surinaamse studenten hebben het heel moeilijk tijdens hun studie in nederland, dat is al jaren bekend. Ik ben voor een gelijkwaardige behandeling; waarom kunnen nederlandse stagiaires makkelijk in suriname stage lopen terwijl dat andersom niet kan? Surinaamse studenten moeten ook de gelegenheid krijgen om hier te studeren/stage te lopen zonder dat ze aan allerlei hoge eisen moeten voldoen. Ik hoop dat de surinaamse studenten die hun opleiding al afgerond hebben (ondanks deze opgelegde hindernissen), de bewuste keuze maken om met hun kennis een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling in suriname, waardoor er geen studenten naar nederland hoeven te gaan om te studeren.Een andere manier is om de nederlandse studenten die stage willen lopen in suriname ook aan hoge eisen te laten voldoen.

  melissa


  Maak melding

 9. goede zaak , zo zie dat je niet iedereen over de zelf kam moet scheren het gaat steeds beter met de realtie tussen suriname en nederland. @ nummer 1 suriname heeft meer voordelen aan de mensen die stage komen lopen, dan nederland zou hebben aan die surinaamse studenten die hier komen studeren simpel want vaak doen deze mensen werk waar surinamer zich te groot voor voelen vooral als het gaat om kinderen met aids en de gehandicapte medemens en ze beschikken over moderne kennis . het zou sommige van ons goed doen om de dingens iets positiever te bekijken. mijn mening


  Maak melding

 10. “@ nummer 8 stage lopen en studeren zijn niet het zelfde” .

  Zo rauw heb ik het niet gegeten.

  Stage lopen is een onderdeel van studeren.
  Bij veel studies is stage lopen zelfs verplicht.


  Maak melding

 11. Tien Doezzoe??

  Foe sai dé dan?

  Studeren in Holland is al duur zat, dus naast al die boeken (Wat al kan variëren van 2 tot 5 duizend aan boeken) en collegegeld (Wat ook al kan variëren van 1 tot 3,5 doezzoe per jaar) afhankelijk van welk opleiding je volgt, moet je ook nog eens 10 doezzoe betalen?!?! Serieus?!?! In Euro’s??

  Studeren in Holland is voor de Hollander al behoorlijk duur!! Dusse……

  Hoe zit dat?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.