‘Vrienden van Suriname’ weer naar Suriname

28

De vanuit Tiel werkzame Stichting Vrienden van Suriname gaat vandaag (vrijdag) weer voor twee weken naar Suriname. Onder leiding van voorzitter Will van Rhee is het weer de bedoeling om veel van de Surinaamse cultuur te zien en groeperingen te ontmoeten. Zo worden Javanen, Indianen en boslandcreolen bezocht.

De zeventien leden tellende groep komt niet met lege handen. Er worden dozen met kinderkleding, speelgoed en sportkleding meegenomen. De stichting ontplooit diverse initiatieven, zoals een computerproject op Tonka en een zwembad in Nickerie meldt dagblad De Gelderlander.

Kijk voor meer info ook op: www.vriendenvansuriname.nl.

28 REACTIES

 1. “Komt niet met lege handen”

  Het zou mooi zijn als de vele cadeaus en giften niet meer zo prominent in de media worden benoemd:-)

  Ik zeik, ik weet het, maar dit is een koloniale houding van beide partijen.


  Maak melding

 2. “Zo worden ******, Indianen en boslandcreolen bezocht.”
  “Er worden dozen met kinderkleding, speelgoed en sportkleding meegenomen. ”

  deze groepen hebben het heel hard nodig, aangezien ze niet van werken houden.


  Maak melding

 3. er staat duidelijk dat deze mensen vrienden zijn van suriname zijn volgens mij staat ook iets van een zwembad in neckerie. voel jij jou geen suriname heb ik maar één advies voor jou rot maar lekker op naar landen waar ze naar jou mening wel werken want ik vind jou een pure racist en ik heb hekel aan racisten.


  Maak melding

 4. @ blakaboy zit wat in wat je zegt maar andere andere kant zijn er ook veel mensen ook op dit forum die zeggen dat holland geen moer doet voor su ik heb zovaak gezegd dat er velen stichtingen zijn in holland die veel voor su doen maar sommige stomkoppen zien dat niet of willen het niet zien en blijven liever zeuren over de slechte dingen van holland dus dan denk ik, je kan het niet genoeg benadrukken dat er wel degelijk ook goede dingen uit holland komen, maar nogmaals je hebt best wel gelijk, ik ben ook niet zo van alle goede dingen zo op te hemelen maar aan de andere kant moeten die zeikers dan ook een keer ophouden met negatief zeuren.

  groet,


  Maak melding

 5. @4: ik een racist? ik ga niet zomaar dingens zeggen, als het waar is en als het op ras betrekking heeft, moet ik het zeggen. ik ken veel indianen die liever lui dan moe zijn. en ik zie ook veel bosnegers die niet hard willen werken om vooruit te komen, daarom belanden ze gauw in het criminele circuit om door te roofmoorden, snel geld willen gaan verdienen. vandaar dat ik het zeg. en wat moet dat ding van surinamer zijn voorstellen?
  jij bent toch een nederlander? wat zit jij dan helemaal vanuit NL te zaniken over het surinamer zijn.


  Maak melding

 6. @raj
  wat een stomme inbreng van je
  je zaait alleen maar haat maar wees niet bang men denkt niet meer in jouw termen
  wij zijn met ons allen surinamers en ook nog mens
  dus blijf niet achterlijk denken
  zo word je leven een hel


  Maak melding

 7. Het is toch een waarheid als een koe, dat de meeste hulp uit Nederland, of het nou van de autochtone Nederlanders afkomt of van de Surinamers woonachtig in NL, gaat naar de bewoners van het binnenland?

  Er wordt nog steeds gedacht dat deze mensen het niet breed hebben.
  Maar in hun hutjes staan wel een koelkast, een tv, ze bezitten mobieltjes en andere spullen. Aan de eerste levensbehoeften denken, dat zit er niet in.

  Hoe komen ze aan die goederen? Er zullen heus wel personen zijn die op eerlijke manier aan die goederen zijn gekomen, maar het is ook algemeen bekend wie de rovers zijn en wie door hen beroofd worden.

  En als een Hindostaan dit vertelt, dan is hij een racist.
  Maar als Creolen hier hun giftige verhalen over de Hindostanen bazuinen, dan is dat geen racisme.

  Men voelt alleen de pijn van degenen die op elkaar lijken. Walgelijk gedrag en vertoning.


  Maak melding

 8. ik ben heel duidelijk in mijn vorige reaktie geweest. ik ga niet met racisten in discussie en dat ben jij een racist, racisme is een ziekte zoek hulp idioot .


  Maak melding

 9. @7: hoezo haat zaaien? ik heb het zo ervaren en er zijn zeker weten een aantal mensen die met mij eens zijn. mag dat niet, je eigen mening verkondigen?


  Maak melding

 10. Zijn bepaalde Surinamers, die andere Surinamers die duidelijk niet op hen lijken verkrachten, vermoorden en beroven geen racisten? Daarnaast zijn ze de grootste criminelen.

  Waarom doen ze dat niet bij de mensen die op hun lijken?

  Neen DU, dat is volgens jou geen racisme.
  Maar als Hindostanen de waarheid vertellen over diezelfde groep moordenaars, verkrachters en rovers, dan is het volgens jou racisme.

  Lees het artikel met als titel: Riviergoden nanga bosgeesten é bari! en trek daaruit je conclusies.

  tekst.http://www.dbsuriname.com/rubrieken/vrije_tribune.asp


  Maak melding

 11. Dat Surinamers als NIET werkenden in Nederland gezien worden ,is altijd zo geweest,de Bakra`s hebben de Suri`s altijd als criminelen en luiedonders bestempeld,wie kan zich nog herinneren dat er zelfs een liedje op de radio werd gedraaid:WIJ WILLEN WW?Sloeg op de Surinamers,zwart,hindostaan,javaan enz.enz. maakt niet uit de bakra ziet alleen je kleur en gaat je niet als een blanke bakra zien.
  Dat Surinamers elkaar nu voor niet werkenden bestempelen door hun eigen soort,is niet normaal,tja Surinamers staan erom bekend om alles maar na te doen wat de bakra doet,dat ze dat bij hun eigen soort doen hebben ze niet eens door.

  Laten we blij wezen met De Vrienden Van Suriname(Bakra`s)ze menen het goed met ons volk,want zoals we weten bieden ze veel hulp aan de behoeftigen en elkaar uitmaken hier laat weer blijken dat de behoeftigen in Suriname niet kunnen rekenen op hun mede Surinamers in Nederland,maar wel op de geefse ECHTE Nederlanders.
  Maken jullie me maar uit voor what so ever ,ik weet dat dit klopt als een bus.


  Maak melding

 12. @11: Zo zo ik dacht dat scheldwoorden en/of beledigingen gecencureerd werden. Zo te zien is dat niet zo hier. Jij bent de domste sukkel die ik heb gezien, want door beledigende termen te bezigen accentueer jij je domheid. Ik zou niet weten wat zo racistisch is geweest in mijn posting. Ik zeg de dingens hoe ze zijn, en dat is natuurlijk niet goed heh, want hoe luid jullie spreekwoord: “if ju kosi tingifowru, ai hati krakoen”.


  Maak melding

 13. @nummer 12
  Enige wat kwijt wil is dit je niet een hele bevolking moet criminaliseren omdat er mensen tussen lopen die stelen of roven . dat vind te kort door de bocht en eingelijk ook dom. voorbeeld in india en pakistan gooien mannen zoutzuur in een vrouw haar gezicht waneer hij afgewezen word is het dan eerlijk op alle hundoestanen te beschuldigen voor deze onmenselijke daad.???? verder blijft ik bij mijn stanpunt dat ik niet met mensen in discussie ga waarvan ik vind dat ze racistiche getinte uitspraken doen. @ mentor jr ik hou van discussie je hoef niet altijd eens met elkaar te zijn maar racisme daar heb een hekel aan. los van onze menings verschillen die soms vel zijn hebben wij één bind middel dat is het land waar wij van houden suriname multicultireel. WANG BONG. en de mensen die zich geen surinamer voelen of willen zijn hoepel maar lekker op .


  Maak melding

 14. @als ik het een en ander hierboven lees denk ik, hoe zit dat nu met die beroemde slagzin in Su leven alle bevolkingsgroepen vredig met elkaar in een straat staat een synagoge, een moskee naast elkaar daar maken ze reclame mee Geen discriminatie! zeggen ze dan ook nog,maar kijk al die negative taal over elkaar hindoe’s of creolen javanen of indianen stads of boslandcreolen daarom is er geen eenheid in het land en als het zo door gaat zal die nog lang ver te zoeken zijn


  Maak melding

 15. als tiener werkte ik al in het binnenland met vele indianen en boslandcreolen. ik had hun hard zien werken in de hete zon. bezweet en moe kwamen ze in de middag terug in hun onderkomen. de mannen wieden, waren tractor bestuurder, olieman en bomen planters. Bij de boomkwekerijen werkten er ook jonge indiaanse meisjes. er waren ook Hindoestanen en Javanen, stads Creolen en bakra’s . Wij konden gewoon goed met elkaar omgaan. Door die waardeloze binnenlandse oorlog is die vertrouwde samenleving vernietigd. Daar ligt volgens mij de oorzaak. En de schuldigen, dat is ook niet moeilijk om met je vinger aan te wijzen.


  Maak melding

 16. De discussie over de gemeleerde bevolking van Suriname is gelijk een gebed zonder einde.

  De ene groep wil altijd overheersen over alle andere. Deze groep benoemt bij tij en ontij de fouten van de andere groepen, zonder eerst naar zich zelf te kijken.
  Tjepoti, terwijl de fouten binnen deze groep legio zijn.

  Het is behoorlijk irritant in discussies die gaan over Suriname en de Suri bevolking, India en Afrika er telkens weer bij te betrekken.

  Wat voor zin heeft het om alle misstanden die zich in de diverse Afrikaanse landen voordoen, hier op te sommen?
  Net zoals het zinloos is de wantoestanden in India hier te benoemen, wat ook is gebeurd.

  De mening van een ander “dom” noemen is niet de manier waarop men met elkaar discussieert, maar ondertussen wel de mond van vol hebben in te zijn voor het voeren van discussies op een fatsoenlijke manier daarbij elkaar in waarde latend.

  Wanneer zegt de totale Surinaamse bevolking eens amen betreffende het onderlinge touwtrekkerij en begint men gezamenlijk aan de daadwerkelijke opbouw van dat land?


  Maak melding

 17. Oom Mané, in mei 2008 was ik in Suriname,vrienden hebben me meegenomen naar Berg en Dal,waar Fa.Kersten een prachtige resort aan het realiseren was,het is nu reeds in gebruik,dit is tot stond gekomen door harde werkers,Javanen,Indianen,Boslandcreolen ,Guayanesen,Brazilianen en Chinezen.Het resultaat is formidabel,in Dec. heb ik 2 weken daar kunnen genieten en was er trots op dat,de bouwers zulk prachtig werk hebben afgeleverd.
  O ja bomenkap werden door Indiaanse en boslandcreoolse VROUWEN,verricht,om een prachtige tuin tot stand te brengen een aanrader voor zij die naar Suriname op vakantie gaan.

  Het racsistisch gedoe onder Surinamers onderling is hier in Nederland tot stand gekomen.In Suriname merkt men er niets van onder de markt vooral gaan Hindostanen,Javanen,Boslandcreolen en de Creolen gebroederlijk met elkaar om,ga ook eens kijken bij de busstaandplaatsen.
  Surinamers in Nederland hebben het negeren van een ander allochtoon geleerd van de Nederlanders,zie maar hoe ze op de Marokkanen foeteren precies als de blanken,terwijl ze vergeten dat ze zelf door de blanken worden gediscrimineerd.
  Let maar op straks gaan ze mij hier ook schelden enkel en alleen maar omdat ze ontkennen dat ze ook tot de allochtonen behoren.Ze doen maar I Dont Care.


  Maak melding

 18. op deze manier een discussie voeren heeft geen zin alleen maar dom gelul. de blanken hebben jou geleerd heb je geen hersen kan je niet na denken, kan jij niet zelf het onderscheid maken van wat goed is en fout . een voorbeeld wan pipel heeft voor zoveel problemen gezorgd in suriname in 1975 alleen maar om het feit dat een hundoestaanse vrouw rubia met donkere surinaamse man omging in die film daar waren de hundoestaanse surinamers niet blij mee. is dat ook de schuld van de blanken??? .


  Maak melding

 19. Ik snap de reacties hier wel!
  (Nederland mag best dingen erkennen en schuld bekennen) En ze mogen ook meehelpen….

  Maar aan de andere kant sta ik er verbaasd van te kijken (Waarom de slachtofferrol innemen en waarom geirriteerde reacties plaatsen?)

  Het is een stichting (Dit is dus niet van de Nederlandse staat en ze zijn ook niet namens de Nederlandse staat hier….)

  Als je dit verschil niet ziet of niet kent dan moet je maar terug naar school!!

  En voor “De Rascisten” zoek inderdaad hulp! Zo komt je land niet vooruit en het komt je land niet ten goede m.a.w. je maakt het ten schande dit i.v.m. de diversiteit in ras en geloof die men hier kent en de vooruitgang die men hier toch boeken wilt!

  Beetje jammer hoor “De Rascisten” komen ongeschoold over of willen geschoold overkomen” Hoe dan ook als je geschoold bent leer dan nog eens normen en waarden (Oftewel manieren….)


  Maak melding

 20. Giften van stichtingen en fondsen ontlasten de overheid enigzins en zijn dus onmisbaar in welke politieke klimaat dan ook. Kijk maar als er een ramp ergens gebeurd. Het is toch rustgevend eraan te denken dat anderen doen waar wij hier met z’n allen handen tekort aan hebben.Ik wil ook alles utopisch, maar ik erken dat het in sommige gevallen bij gedachten(denken) zal blijven.@ 10 Raj,je bent niet rasistisch jij bent voor ons de proef op de som.Ik bijvoorbeeld merk dat bij mij in de buurt weinig andersoortigen stageplek krijgen bij de turksebakker,de tropische toko,marokkaanse groenteboer.Anders merk ik wel het tegenovergestelde.overal is er plaats voor iedereen.Ik wil duidelijker zijn hoor, maar die boosheid moet ik nog cultiveren.Al is het hebben van een fonds belastingtechnisch handig ,die mensen doen echt goede zaken.We zouden ze juist moeten wijzen op ons land, zodat het werk van welke overheid dan ook in balans/inovereenstemming is met land en volk.Du,je bent sterk in deze discussie.


  Maak melding

 21. En ook hier blijkt het maar weer dat DUivel een hielelikker van de bakra is in deze miskunkel zijn ogen ,zijn de blanken heiliger dan de paus,wil je vertellen dat de blanken de besten te wereld zijn?Hebben ze over de gehele linie genomen zwarten oftewel andere rassen altijd keurig behamndeld?
  Tja DUivel denkt ook maar,Wiens Brood Men (Vr)eet Diens Taal Men Spreekt.


  Maak melding

 22. sorry hoor maar nummer 25 je reageerd emotioneel dom waar lees jij dat ik beweer dat de blanken de beste te wereld jij zit hier te generaliseren je bent volgens mij ben je gefrustreed want iedere blanke is jou ogen slecht .het gekke van jou is dat jij surinamers die hun eigen landgenoten op een zeer barbaarse manier om het leven hebben gebracht die aanbid jij over DUIVEL gesproken jij aanbid de duivel in levende lijf die heeft wel die brood gegeten eerst zijn studie afgerond en terug naar suriname samen om met de zo gehaten blanken van uit jou optiek gezien,om ons land het stenen tijdperk in te donderen.daddie je bent grote SUKKEL ik vraag me af welke brood jij hebt gegeten want je lult dom .


  Maak melding

 23. Du en enkele anderen….ik deel jullie mening.DU denkt tenminste nuchter en fair.
  Kom op jongens.Niet generaliseren en discrimineren.Mening uiten is prima.Maar kwets een ander niet want dat is makkelijk.
  DU mie boi…ik heb respect voor je attitude.

  Babat


  Maak melding

 24. Hielelikker-DU,ga een beetje spelling leren,kom dan maar terug,jij huilt steeds maar met de wolven in het bos.
  Opeens geef je toe dat de blanken hebben meegeholpen bij de revo?Pffffffff bij een andere artikel ontkende je dat,tssssssss je leugens wurgen je leeghoofd.Je typt zef:de BLANKEN hebben je geleerd wat goed of fout is aii bajaaa dus jij bent in de leer geweest bij de blanken?Hun alleen hebben weet van,wat goed of fout is?dat bedoel ik jij keurt alles goed wat de blanken je voorkauwen STUPIDO.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.