Surinaamse justitie slachtoffer eigen succes

20

PARAMARIBO, 23 apr – Justitie dreigt slachtoffer te worden van het eigen succes. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie zijn de overvolle cellenhuizen te wijten aan beter politiewerk. De kritiek is er niet minder om.

Vooral bij advocaten vindt het voortduren van de situatie weinig begrip. “De voornaamste oorzaak van de overvolle cellen is het insluitingsbeleid”, zegt Santokhi. Dat beleid is de afgelopen jaren verstrakt. De pakkans is vergroot dankzij beter materieel en meer mankracht. Dat werpt nu vrachten af, zij het soms ook wrange. Volgens advocaten worden mensenrechten structureel geschonden.

Arrestanten en reeds veroordeelde personen zitten vaak opgepakt in veel te kleine cellen. Hygiëne en comfort laten te wensen over. Hangmatten en zittend slapend zijn er al lang geen curiositeit meer. “Wij werken eraan, we houden rekening met de mensenrechten”, aldus Santokhi. Er staat reeds een nieuw huis van bewaring, maar het overbrengen vergt nog wat organisatie.

Ook de afwerking van arrestaties laat te wensen over. De toegenomen aanvoer van klanten zet de capaciteit meer dan ooit onder druk. Dat komt ook doordat andere onderdelen van het apparaat minder goed functioneren. Santokhi: “Het beleid hangt ook af van de bezettingsgraad bij de rechterlijke macht. Zolang die onderbezet blijft, zal de insluiting daaronder lijden.”

20 REACTIES

 1. Misdaad bestrijding vereist een integrale aanpak en je kunt pas praten van succes, wanneer minder mensen zich schuldig maken aan strafbare feiten en zo de cellenhuizen steeds minder bevolkt raken. Feit is ook dat als een cellenhuis wordt gebouwd, er minder geld overblijft om b.v. een school of goede drinkwater installatie op te zetten.


  Maak melding

 2. “Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie zijn de overvolle cellenhuizen te wijten aan beter politiewerk.”

  Wat een omgekeerde logica van deze mini-ster, volgens mij hebben deze front uilskuikens geen adviseurs.

  Wel mini-sters jouw cellenhuizen zitten vol omdat veel van jou landgenoten in een uitzichtloze situatie zitten gecreeerd door front. Als niets hieraan wordt gedaan zitten jou cellenhuizen over 10 of 20 jaar nogsteeds vol met de jeugd van vandaag.


  Maak melding

 3. Dan weet ik echt niet wat hij zegt….begin waar jij moet beginnen….Dan is Par’bo heel lang leeg…KIJK b.v. NAAR SOMO en de SMEERGELDEN UIT CHINA…auto..huis…Segebai noem maar op mi boi…vergeet boyke niet niet vergeten dus.


  Maak melding

 4. laat santokhi opzouten de grote cremenelen lopen buiten,75% zit om het roken van een jointje of kruimeldiefjes werk liever aan corruptie binnen het korps daar krijg je dan zeker een schouder klopje van


  Maak melding

 5. Men moet ophouden met het opsluiten van mensen voor allerlei akkefietjes zoals een ander een klap verkopen of een fles drank stelen bij omoe-snesie.
  Vroeger was,volgens het Wetboek van Strafvordering en van de Rechterlijke Organisatie…..,een bevel tot inbewaringstelling gedurende 14 dagen wanneer het een strafbaar feit betrof gepleegd in het stadsdistrict en in het district Commewijne; en gedurende 30 dagen wanneer strafbare feiten waren gepleegd in overige districten.De plaats der bewaringstelling is meestal een politie-buro of in het huis van bewaring.Het is GEEN straf maar een maatregel dat de “verdachte” in bereik is en daarom geen andere beperkingen mag hebben dan voor het doel van zijn opsluiting.Het doel van de opsluiting mag NOOIT gebruikt worden om een verklaring af te dwingen!!!!!!!Maar men gebruikt nog steeds het zeer oude Wetboek van Strafvordering die aangeeft dat b.v.op diefstal een gevangenisstraf van maximum 4 jaar staat…maar ook opbrandstichting,meineed,overtreding van de opiumwet enz.Dus voor het stelen van een pak sigaretten kan men 4 jaar krijgen en daarom wordt het “voorarrest” steeds met 30 dagen verlengd door de rechtercommissaris omdat er 4 jaar op het delict staat.


  Maak melding

 6. Wanneer een steeds kleiner wordende groeptoegang krijgt tot primaire zaken zoals werk, huisvesting, voeding, gezondheidszorg en wat dies meer zij, zullen er steeds grotere bunkers worden neergezet. Dit heeft alles van doen met het zij die op mij lijken fenomeen. Op die manier blijven “macro-dieven” wel buiten beeld.


  Maak melding

 7. Ik vind dat ze geen slachtoffer zijn van eigen succes maar de gavangenen. En wat betreft het reactie van @Suri dat als ze
  cellencomplexen bouwen er minder geld over blijft voor scholen en drinkwater, maar kennelijk weet hij niet dat elk ministerie zijn eigen budget heeft en moet het daarmee doen. Dus ik geef als voorbeeld dat het gereserveerde geld voor Minov niet naar Buitenlandse zaken kan gaan, dus denk maar goed na voordat je wat zegt. Wat betreft de advocaten over de mensenrechten heeft hij ook gelijk dus laat ze maar ook doen hoe het in Ned. gaat . Je wordt berecht en als er geen plek is zit je het maar later uit. En de mensen die in zulke situatie belanden is hun eigen schuld. Blijf met je poten van andermans dingens af en pleeg geen strafbare feiten dan zal het je niet gebeuren.

  THINK ABOUT THIS

  Tang Boeng.


  Maak melding

 8. Misdaad bestrijding vereist een integrale aanpak en je kunt pas praten van succes, wanneer minder mensen zich schuldig maken aan strafbare feiten en zo de cellenhuizen steeds minder bevolkt raken. Feit is ook dat als een cellenhuis wordt gebouwd, er minder geld overblijft om b.v. een school of goede drinkwater installatie op te zetten.

  Suri

  Zelfs in rijk Nederland zijn er volle gevangenissen en worden er nog steeds veel criminaltei!! Dus leeg zullen gevangenissen nooit zijn ook in Su niet!!!


  Maak melding

 9. Aanhoudingen?
  Wat zou ik mij dan wel moeten voorstellen bij het bestaan en alsmaar voortbestaan van legio drugsholen en in niet mindere mate bazen, baasjes en handlangers op vrijwel alle niveau’s?

  Er moet dan haast sprake zijn van selectieve inrekening.


  Maak melding

 10. Een regering die alleen gevangenissen kan bouwen en daar vol lof over praat is een waardeloze regering.
  Werkgelegenheid, scholing,daar draaid het om, en over welk succes praat de regering men hier.
  Soso lafu als je uit het buitenland stratenmakers moet halen die alleen maar lapwerk verrichten.
  Ach libi na tori want straks gaat er weer terug gegrepen worden naar 80-82, Charlesburg was in mijn jonge jaren al een puinhoop en van Dijk ook teveel om op te noemen.
  Ik hou het op werkgelegenheid scheppen of ze willen of niet, dan maar vanuit de bajes met een bus vervoeren om de straten en trensen schoon te maken.
  In mijn Krin Kondre tijd hielpen zelfs militairen met begraafplaatsen schoonmaken en wwerkten er ook gedetineerden mee.


  Maak melding

 11. Isri, beide gevallen die je in je eerste alinea aanhaalt, zijn strafbare feiten. Niet goed te praten dus. Ik vind de kop boven het artikel een beetje suggestief, want uiteraard is het zo dat een gerichter justitiebeleid meer arrestaties oplevert. Ik denk dat je ook moet denken aan het veiligheidsgevoel van de burger. Dank zij dit beleid wordt dat alleen maar vergroot. Dat er een tekort aan detentieplaatsen is, is alleen maar tekenend voor de grote mate van criminaliteit in Suriname. Groot of klein, maakt niet uit. Welke theorie je er ook op loslaat. Het is gewoon de plicht van een rechtsstaat. Als je stout bent geweest, volgt er straf, no doubt.


  Maak melding

 12. @Pitbull,
  Misdaad is waarschijnlijk even oud als de mensheid, daardoor is een gemeenschap zonder misdaad een utopie en dat heb ik ook niet geschreven. Maar je kunt je wel ff afvragen, hoe het komt dat de misdaad in bepaalde landen in vergelijking met andere zo laag is. Vergelijk bijv. Canada en de VS of Jamaica en Curaçao.
  @Mowi,
  Het ministerie van Financien beheert een bepaald budget, dat beschikbaar wordt gesteld aan de diverse ministeries naar gelang de behoefte. Als het min. van Justitie minder nodig heeft, wil het logischer wijs zeggen, dat er meer overbljft voor de rest. Denk jij nu ff na.


  Maak melding

 13. nee voorgaande ministers hebben geen moer gedaan aan de zware criminaliteit.
  Het land gleed af richting haiti.
  Nu er een minister kordaat optreedt is het ook weer niet goed. Moet men deze criminelen,moordenaars, verkrachters vrij laten met alle gevolgen van dien.
  Kijk maar afrikaanse landen.


  Maak melding

 14. Nou, nou laat het gevang er maar ook zijn.
  Als je je werk doet en mensen moet vrijlaten bij gebrek aan gevangenissen, is dat ook geen goede zaak. natuurlijk zijn de zaken die jij noemt even belangrijk, maar het gaat nu om een poging, die niet gelijk met beter weten afgestraft mag worden.
  Ik heb justitie hier zelf ook het geluid van “het gaat beter” in Suriname horen geven. Dus laat ons positief blijven. En de angst dat ze cellen overhouden is gering.


  Maak melding

 15. Shantokkie sluit maar op.Wat ik mis is de uitkomsten van haalbaarheidsstudies justitie en politie. Waardoor het komt dat de gevangenissen zo overvol raken en dat er nog meer gebouwd moet worden.Evenmin mis ik de verbeterwensen. Bijvoorbeeld alle jongeren vanaf 18 jaar in de gevangenis verplicht te stellen een vakopleiding te volgen ,zodat ze een horizon hebben na detentie (rehabilitatie).Ik had graag gehoord hoeveel % van de verschillende nationaliteiten in de gevangenissen in Suriname vertegenwoordigt zijn en wat de minister er aan wil gaan doen,als blijkt dat een bepaalde bevolkingsgroep over-vertegenwoordigt is.In bijv. veroordeling voor zedendelicten door een jongere in familieverband.Hoe zit het met de rehabilitatie van die jongere? Is er een reclasering.Wat doet de justitie met feiten van soms 3 generaties sociaal,emotioneel,motivatieloos gehouden mensen in een huis,waar de kans op het plegen van een zedendelict groot is. Ik heb geleerd dat je de verantwoordelijke voorbeeld dan het ministerie van sociale zaken en huisvesting op het matje zou moeten roepen en zeggen “luister jou beleid Brengt mijn ministerie in de problemen” “Ik moet nu overgaan tot een hele dag voor uit te trekken om zeden misdrijven in huiselijke kring aan te pakken”.Politie is strakker geworden,maar in WAT?Ja, in sluit ze maar op en wachten tot die boemerang weer de maatschappij inkomt en herhalen.Lijkt wel of de micro’s de macro’s instand moeten houden.


  Maak melding

 16. sommigen zullen altijd kritiek hebben iets verstading zeggen kunnen deze landverraders niet.ik heb niets tegen kritiek, vind zelf heel goed want het houd je scherp maar sommige mensen vergeten dat dit land van heel ver moest gekomen om te zijn waar het nu is. om alles weer op orde te krijgen die verwaarloos zijn kost tijd en inspanning .


  Maak melding

 17. A libie kong tranga en er zijn voor velen die al niets hebben haast geen vooruitzichten., ik praat dit niet goed., en gaan dan “graaien” naar de kruimels. Die soort worden snel ingerekend, maar hoevelen die voor 100-duizenden achterover hebben gedrukt gaan de bak in. Het is toch erg, je rookt een jointje en gaat voor vele maanden de bak in. Weer anderen met “bakka-mang” njang ding “witsels” gaan naar de verjaardagen of recepties van de zg. “hogeren”.


  Maak melding

 18. Als er werk te vinden zou zijn …dan had een ieder het recht te oordelen en te veroordelen…maar dat ding van FRONT mijn GOD man….luchtkastelen… baklucht…en dat durven zij te verkopen als tastbaar spul.


  Maak melding

 19. @ nummer 16
  als ik de conclussie trekt dat de revo van bouterse suriname een slechte dienst heeft bewezen en dat deze mensen nooit meer aan de macht mogen komen in suriname wil jij me opvreten. nogmaals je hebt een hele kromme manier van beredeneren als het jou goed uitkomt moeten anderen conclussie trekken uit hun beleid, maar jij vertik het om conclussie te trekken uit het wanbeleid van bosje bouterse goedschalk alibux pramessar neede ga zo maar door.sommigen beweren hier dat armoede de reden is dat de gavangenissen vol zijn zitten,als ik die beredenering door trekt betekend dat voor 1980 de vangenissen niet zo vol waren als nu dus we hadden het met zijn allen beter. en na 1980 is het moreel verval in mijn geliefde land begonen onder leiding van …. één ding is zeker suriname staat nu financieel economisch beter voor dan toen bouterse aan het bewint was sommigen surinamers zijn liever lui dan moe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.