Lancering lespakket leven en werk Anton de Kom

4

Sinds april 2006 staat in Amsterdam-Zuidoost een standbeeld ter herinnering aan Anton de Kom. Het verhaal en werk van De Kom is echter nog niet bij een ieder bekend. Terwijl hij als strijder voor rechtvaardigheid een voorbeeld voor velen kan zijn, ongeacht kleur en etniciteit.

Om de betekenis van De Kom actief over te dragen is in opdracht van het stadsdeel Zuidoost een lespakket over De Kom gemaakt voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Hart van het lespakket is een dvd met een filmisch portret van De Kom. Zijn drie nog levende kinderen vertellen over hun vader. De film bevat uniek beeldmateriaal uit het familiearchief.

Het lespakket ‘Anton de Kom – Vandaag schijnt de zon’ is gemaakt door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Ida Does Productions en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost.

De film gaat vrijdag 24 april in première op de openbare school OBS De Rozemarn, Huntum 16, in Amsterdam-Zuidoost. De presentatie is in handen van Gerda Havertong en regie van Ida Does. De inloop is om 13.30 uur met een openingstoespraak van stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. Aan docenten zal een lespakket worden overhandigd.

4 REACTIES

 1. @raj, Deze man kan niet genoeg worden geeerd hij heeft zijn leven gegeven voor de strijd voor gelijkheid van welk ras of afkomst dan ook overal en in het bijzonder voor de surinamers en gezien jou reacties in op vorige onderwerpen kan jij hier nog veel van leren!!
  (zie je reacties op het bericht van vrienden van suriname maar)


  Maak melding

 2. @raj, sla de geschiedenis open man. het schijnt dat je niks weet over Anton de Kom. Denk eens na, hij is een zoon van een ex-slaaf. Hij heeft gestreden in een tijd waarin Blaka man arbeiders, Hindoestani en Jampanesi contract arbeiders werden uitgebuit en vertrapt. hij is Surinamer die verbannen is door de kolonisator. al met al een Surinaams maar ook Nederlands volksheld. Zijn lichaam werd in Duitsland opgegraven in een massagraf.

  Als je jaloers bent mag je iets heldhaftig doen. Misschien krijg je een borstbeeld.


  Maak melding

 3. Raj heeft helemaal geen racistische geplaatst bij het nieuws over Vrienden van Suriname.

  Zovaak blijkt telkens weer dat begrijpend lezen voor velen moeilijk is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.