Geld beschikbaar voor Surinaams bauxietaandeel

7

PARAMARIBO, 23 apr – Glencore stelt het geld beschikbaar dat nodig is voor Suriname’s actieve deelname in de bauxietsector. De financiering is zeker gesteld per overeenkomst met minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De Zwitserse grondstoffenhandelaar wordt in natura terugbetaald.

Dat gebeurt via regelmatige levering van aluinaarde. “We houden geen uitverkoop, het wordt een win-winsituatie”, zegt Rusland. Hoeveel kapitaal precies nodig is wordt later bepaald. Suriname kan in elk geval de onderhandelingen met Alcoa met meer zelfvertrouwen tegemoet zien. De Amerikaanse multinational wil wel doorgaan in Suriname, in tegenstelling tot Billiton.

Zoals de kaarten nu liggen zal staatsbedrijf Alumsur een partnerschap aangaan met Alcoa’s dochter Suralco. Alumsur moet waarschijnlijk ook het banenverlies bij Billiton opvangen. “We zijn helemaal gereed Suriname te ondersteunen bij het streven naar meer zeggenschap in de sector”, zegt Glencore-topman Andrew Caplan. Glencore had in 2008 een omzet van ruim honderd en vijftig miljard dollar.

7 REACTIES

 1. Mijn complimenten minister Rusland.
  Op goede wijze de set van Biliton (opmaken bauxiet reserves huidige mijnen voor 2011 etc.) gepareert om Suriname alsnog op haar knieen te dwingen.
  Ik ben zeer benieuwd met welke stap Biliton nu volgt.


  Maak melding

 2. President Venetiaan is bezig met een lobby om zijn zoon Alwin die bij de Suralco werkt direkteur te maken van Alumsur.

  Ik denk dat dit de grootste fout is dat Suriname zal begaan en Alumsur zal gedoemd zijn te mislukken.


  Maak melding

 3. Minister u bent goed bezig maar blijf realistisch. kijk even naar de lezing van professor Mahadew. Hij betoogt dat allianties in verhouding moeten zijn voor een lang termijn relaties (zie zijn interview in de ware tijd ivm Billiton. Laten wij realistisch blijven en de llijn van deze brilliante prof volgen. Glencore usd 150bln omzet, heel suriname heeft een BNP van usd 3 bln. over welke verhoudingen hebben wij het. wij hebben meer aan een kleinere partner Waarom betrekt u niet prof Mahadew in uw team??


  Maak melding

 4. President Venetiaan is bezig met een lobby om zijn zoon Alwin die bij de Suralco werkt direkteur te maken van Alumsur.

  Ik denk dat dit de grootste fout is dat Suriname zal begaan en Alumsur zal gedoemd zijn te mislukken.

  Inside story,

  Wat is de nieuws waarde van bovenstaande!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. President Venetiaan is bezig met een lobby om zijn zoon Alwin die bij de Suralco werkt direkteur te maken van Alumsur.

  >>>>>>Vtje is een domme schurk…hij moet ondertussen gaan begrijpen dat moesje niet zo dom meer als vroeger ik weet dat schurkbedrijf gedoe altijd mislukt.

  ALS HIJ GRAAG DIR. WIL WORDEN MOET HIJ ZELF KLAAR STAAN VOOR KATIBO.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.