Kabalebo cruciaal in Suriname’s energieplaatje

7

PARAMARIBO, 22 apr – Het Kabalebo energieproject blijft van cruciaal belang voor Suriname’s energievoornemens. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De groeiende behoefte is alleen te voeden met grootschaligheid. Het geesteskind van Frank Essed uit de jaren zeventig is actueler dan ooit.

Alleen al de voorbereidingen op bauxietwinning in West-Suriname wijzen die richting uit. De grote hoeveelheden energie, nodig voor het produceren, zullen ter plekke moeten worden opgewekt. “We praten over zaken op hoog niveau, zelfs wereldniveau”, zegt Rusland. Dus is het verplicht over de schutting heen kijken. De omstandigheden van het moment mogen dan niet bepaald bemoedigen.

Billiton staat op vertrek en de prijzen van grondstoffen blijven dalen. Maar bij de pakken neerzitten is er niet bij. Vooruit blikken en denken op langere termijn worden belangrijke overlevingsstrategieën. “Willen we de bauxietindustrie voortzetten en de inkomsten van de staat veiligstellen, dan is daar tijd voor nodig. Ook zullen we allianties moeten sluiten”, aldus Rusland.

7 REACTIES

 1. In een land waar de ontwikkelingsvisies van zowel coalitie- als oppositie nagenoeg negentig graden opelkaar staan is synchronisatie meer dan ooit noodzakelijk.

  Voor dit doel zal er een einde moeten worden gebracht aan die alom heersende wij en zij inborst.

  Samen kunnen wij sterk zijn.

  Alleen zijn wij grandioos verloren.

  Kijk maar om u henen.

  Het is usance dat sommigen binnen de Surinaamse samenleving, struktureel buiten elke ontwikkeling worden gehouden.

  Het analfabetisme grijpt om zich henen en de cellenhuizen worden er maar niet kleiner op.


  Maak melding

 2. Dat is onzin wat de minister uitkraamt.Men kan net zo goed kiezen voor het opzetten van een wegnetwerk dt leidt tot naar de smelterij te Para,De energie hebben ze al maar wat gaat men ermee doen na 2010 wanneer de Alcoa mijnen zijn uitgeput ?

  Dit ruikt naar een “prestige”project dat zal falen en de Surinaamse belastingbetaler miljarden gaat kosten.Men spreekt wel over het wanbeleid van bosje maar dit gaat grote gevolgen hebben voor de staatschuld.


  Maak melding

 3. Beste Rusland U ben op de goede weg ik hoop dat de surinamers dat kunnen in zien en waarder wat je allemaal voor de toekomst van morgen aan het opzetten ben,maar ook dat de regering ook de nederlandse en amerikaanse surinamers ook de kans geven om hun kennis en kracht in suriname weer te geven.Het zal suriname zeker te goede komen want er zijn genoeg buitenlandse surinamers die hun fisie en kennis willen overdragen.Ik hoop dat op de agenda van de komende verkiezing een isseu zal zijn.We moeten niet meer kijken van je ben weg geweest,dus je hebt ons in de steek gelaten,daardoor zouden de surinamers in suriname hun mensen in het buitenland moeten koesteren voor strategië en macht want niemands anders gaat het doen,dus weest verstandig met onze mensen er is genoeg potentie buiten suriname die goede bedoelen hebben en menen met Suriname dan iemand anders,dus wordt wakker Surinaamse regering.Krachtige leders moeten nu komen de tijd dringt.We kunnen en moeten voor gaan Surinamers en doen ook.Houd vol Rusland en blijft suriname steunen wie er ook aan de macht komen,wijst ze de goede weg voor de toekomst van morgen.


  Maak melding

 4. Minister Grego schiet alweer met losse flodder . We praten over zaken op hoog niveau, zelfs wereldniveau.En niks uitvoeren
  Die man kan beter voor de klas gaan zitten met al die kletspraat.


  Maak melding

 5. Willen zij weer geld in het bos gooien…dag geld dag centen.daaaaaggg.
  BAKLUCHT POLITIEK.
  DE MAN MET HOOP BEDONDEREN I’JA.

  Rustig wachten Front gaat een raket richting maan sturen wacht rustig hoorrrrr.


  Maak melding

 6. Het is wel zo dat de bauxiet en aluminium industrie grote gebruiker zijn van elektrisch energie.Als ik de minister goed door hebt zal deze energie door het bouwen van een tweede waterkracht station in het westen van Suriname gekregen worden.Voor dat de minister zo ver is in zijn beslissingen, zou ik graag willen dat hij op studie bezoek ging in Ijsland om met zijn eigen ogen zien wat voor schaden zulke stuwdammen oorzaken.Gezegd zal men aluinaarde gebruiken die waarschijnlijk uit Suriname,Jamaica zal komen.De eigenaar is onze bekende Alcoa.Ik zeg het nog eens steek al het geld in de landbouw en de vis industrie,want daar valt het op korte termijn veel geld te verdienen.Wat Alcoa betreft hebben ze afgelopen termijn een verlies gehad.


  Maak melding

 7. Meneer Rusland moet gewoon zn bordje leegeten en niet om meer vragen. Volgend jaar is er wisseling van de wacht en wordt er hard gelachen om dit soort praatjes. Het plan van Essed is al 35 jaar in de kast gezet en doet er momenteel niet zo toe.
  Eerst kijken naar de meest renderende plannen voor energie, dus “the best value for money” en dan praten we verder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.