donderdag, mei 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGoedkope grond moet intellect aan Suriname binden

Goedkope grond moet intellect aan Suriname binden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 apr – De regering wil gaan inzetten op behoud van jong intellect. Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer wil goedkope bouwgrond ter beschikking stellen. Studenten mogen dan een aanvraag indienen, ook als ze naar het buitenland gaan.

De grond moet dan als een soort verzekering gelden. “We weten dat studenten vaak naar het buitenland gaan om te studeren. Als ze een bouwkavel hebben is de kans groter dat ze terugkomen”, zegt Jong Tjien Fa. Het moet dan een reden minder opleveren voor definitief vertrek uit Suriname. Dat voedt weer de hoop dat de braindrain een halt kan worden toegeroepen.

Ook het aankomend intellect gekweekt op eigen bodem, mag de kans aangrijpen. Jong Tjien Fa weet dat vooral in politieke kringen weerstand valt te verwachten. Een belangrijk tegenargument is dat studenten geen vast inkomen hebben. De kans dat ze hun grond ook ontwikkelen is dus klein. Van Jong Tjien Fa hoeft dat ook niet direct. Als mensen weten dat ze ergens een zekerheid hebben staan, gaat dat vroeg of laat ook wel trekken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Waarom moet dit mbv grond?
  Er zijn toch andere manieren om intellect aan je te binden?

  Grond is schaars, daar ga je niet op deze manier mee om.

  Maar ja, hoe meer transacties, hoe meer je kan stelen.


  Maak melding
 2. “We weten dat studenten vaak naar het buitenland gaan om te studeren. Als ze een bouwkavel hebben is de kans groter dat ze terugkomen.

  Goed gezegd meer slecht uitgepakt. Denkt de minister dat intellect te koop is met eens stukje grond? Dan wordt nu duidelijk dat de regering intellect mist om zaken beter te kunnen inschatten.
  Denk maar aan de Maslow piramide heren. Denk maar eerst aan veiligheid en waarborging van de eerste levensbehoefte zonder kwik zonder landbouwgif etc.

  Neen dan hebben jullie als zogenaamde intellectuelen niet begrepen en hebben de jaren van inspanning om als intellectueel door het leven te gaan alleen geresulteerd in een stelletje boeven die eigen verrijking niet schuwt en alles in het werk stelt om het volk zo dom mogelijk te houden.

  Zoals de Romeinen dat deden “geef ze voedsel en spelen dan zullen zij alles vergeten”


  Maak melding
 3. Goedkope grond moet intellect aan Suriname binden …Ik weet niet waarom men dit soort domme reactie’s kan uitkraaien.

  Punt één men wil goed verdienen…gewoon goed en leefbaar inkomen dan huisje boompje beestje.
  Dan is gekakel van één of ander kip bijzaak.

  HET IS BEKEND DEZE DEZE MAN MAAKT PRET VOOR GEK.


  Maak melding
 4. Studenten die later werk krijgen, kunnen van hun magere loon alleen van leven. Iets opbouwen zullen ze nooit kunnen in Suriname. Om een stukje kavel te kunnen kopen moeten ze tien jaar voor sparen, laatstaan een huis bouwen.

  Tenzij ze de politiek ingaan dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Want dan heb je vrijspel en kun je alle wetten en regels aan je laars lappen.


  Maak melding
 5. Ja geen slimme actie van de regering.dit is een verkiezingstunt
  welke student keer nou terug naar Suri ?ik vindt dat iedereen een stukje grond daar zou mogen hebben als je in Suri geboren bent
  Een stukje fundamenteel grondrecht


  Maak melding
 6. ik vind het een prima idee,maar is het niet beter om voor een ieder(elke surinamer dus) deze uitzondering te maken, want degene die goedkoop kan kopen kan later zijn grond weer …x de aankoopprijs verkopen in euro nog wel en hoe zit het met degen die echt in suriname wilt blijven en die het zich niet in euro kan permiteren


  Maak melding
 7. Goedkope bouwgrond. Zal de grond verkocht worden dan?

  Elke poging om intellect in het land te houden juig ik toe. Een ding vind ik wel: de gekregen grond moet altijd netjes gehouden worden, buitenland of geen buitenland.


  Maak melding
 8. Met een stuk grond komt een student die in het buitenland studeert niet terug!

  Ze verkopen dat perceel en blijven in het land waar ze gestudeerd hebben hangen, hetzij met een partner die ze tijdens de studieperiode ontmoet hebben..!

  Je komt terug als je na je studie een projectmanagersrol krijg binnen de overheid of een ander onderneming om de processen, procedures of werkinstructies bijvoorbeeld zo efficient en effectief mogelijk te verbeteren.

  Tang bung!


  Maak melding
 9. Michael wie is jou adviseur of heb je dat niet. Wie staat er allemaal achter jou. Waarom komen jullie dan niet met het idee van RECHT VOOR EEN EN RECHT VOOR ALLEN gun ieder Surinamer een stukje grond. Dan krijg je niet alleen mensen die in het buitenland gaan studeren, maar ook mensen die al in het buitenland hun studie af heeft gemaakt. Je gaat ook mensen in het land terug krijgen die dan in het land gaat willen investeren die in het buitenland woont. En wie zijn de mensen die een beurs krijgen om in het buitenland te studeren. Zijn het niet tussen de 80 en 90 % van die mensen die een achterband heeft bij de politieke korps.
  Enkele maanden geleden was er ook zoiets voor de voetballers die konden ook genieten van dubbele natinaliteit.
  Waar zijn jullie mee bezig, als jij zelf op de hoogte was van het nieuws uit de wereld zou jij ook wel hebben vernomen dat er in Nederland mensen nu ook verplicht worden om een baan aan te nemen onder hun nivo. Als jij nu een beslissing zou willen nemen om dit groep mensen een stuk grond te geven waar zij kunnen bouwen heb je binnen een jaar veel meer bekwame mensen met werkervaring .En als je dan nu aan studenten een lapje grond wil geven die zij zelf niet gaat kunnen onderhouden. Wat gebeurd er dan met dat stukje grond. Alleen maar onkruid en huisvesting voor meer ziektes als malaria en denge etc. etc.

  Tang Boeng.


  Maak melding
 10. “Goedkope grond moet intellect aan Suriname binden.” Vind ik niet de manier om jong intellect naar Suriname te krijgen.De minister weet zeker niet waarom de meeste afgestudeerde niet naar huis willen.In de stad Birmingham werken in de ziekenhuizen zoveel Malawische zieken verpleegsters. Het aantal is veel meer dan in het eigen land.Je kan de volgende vraag stellen hoe dat komt? Ligt het aan de verdiensten of is het zo dat je als jong mens wat van de wereld wil zien?Als het gaat om wat meer geld te verdienen dan is het best te begrijpen.Voor een paar jaren geleden stond er in “New Africa” een interessant artikel, het ging namelijk over wat vele Afrikaanse landen deden om hun jong intellect terug te halen van Europa en de USA.Het bleek zo te zijn dat deze landen geen baantjes hadden voor deze jonge mensen.Daarom zeg ik wil je deze jonge mensen terug hebben dan moet je ze een redelijke baan aanbieden en niet een lapje grond.


  Maak melding
 11. Mijne landgenoten, nationalisten en progressievelingen,
  Hierop wil ik weer reageren.
  Toch een goed idee, moet verder uitgewerkt worden dat de ontvangers bijvoorbeeld het niet vervreemden(verkopen, kadogeven enz) binnen enkele jaren nadat het verkregen is.
  Waarom nu pas dit idee.
  Een ding weet ik zeker: de Suri politiek is zo ziek dat het de hele mensenmassa daar en hier ook weer heeft ziek gemaakt.
  De braindrain van Suri is te wijten aan meer dingen oa de stompzinnigheid van de zittende conservatievelingen, dom gedoe enz. Alleen in de tijd van Bouta werden mensen kennelijk opgevoed met een mentalitiet waarmee je verder kan met en in een land als Suri.
  Suri Politiek en domme massa maken dat mensen weggaan.
  Een groot dom, kapitalistisch, vriendjes-partij-politiek-voering en nu maffia en drugs gedoe daar dat als je je mond alleen al opendoet ben je of dood of moet je vertekken.
  Wat dat betreft ben ik er bijna zeker van dat als je Suri wil veranderen er doden gaan vallen of ander radicaal iets omdat je moet. Er zijn teveel krachten die een foute mentaliteit hebben en die moeten eerst weg of liever monddood, vooral niet hinderen of tegenwerken. Kennelijk omdat ze te dom zijn voor ander begrip. Soms schaam ik me zelf voor die grote horders domme Suri´s hier, heel domme onwetende uitspraken houdingen en mentaliteit.
  Ik predik geen geweld maar samenwerken met mensen die tegenwerken of in niets anders geloven gaat niet.
  Voorbeelden te over.
  Nu, Clarence Seedorf met een natio voetbalelftal en men praat nog steeds in de vrije lucht en werkt die goede jongen ernstig tegen. Conclusie: we willen niet echt en voegen het woord nooit bij de daad.
  Ik hou maar op, wil er ooit wonen maar ben nog bezig te kijken hoe dat te doen door je niet te ergeren aan of je af te zonderen van vooral dat dom gedoe daar.
  Echt iets om nooit trots op te zijn.
  Ommoe groet u allen.
  Ook ik wacht nog even af, zoals velen.
  Maar ioemand moet ooit beginnen???


  Maak melding
 12. Waarom moet dit mbv grond?
  Er zijn toch andere manieren om intellect aan je te binden?

  Grond is schaars, daar ga je niet op deze manier mee om.

  Maar ja, hoe meer transacties, hoe meer je kan stelen.

  blakaboy

  Hoe kom je dr bij dat grond schaars is in Su!! Su is voor 95% onbewoond!!! En voor die paar mensen die in Su wonen is er meer dan genoeg aan grond ter beschikking!!!


  Maak melding
 13. Het ware beter geweest wanneer de regering dwingend de verplichting op zich legt om iedere in Suriname geboren persoon van 21 jaar en ouder een stuk grond beschikbaar te stellen.Wat van het feit om in geval van een huwelijk(of welke andere levensvorm san ook)de echtelieden te gedenken met een kavel.En ..belangrijk hierbij ia, dat wanneer de staat dit nalaat zij een schadevergoeding betaalt van een x-bedrag.Dit is beter dan bij iedere komende verkiezing de staatskas te belasten met extra 5000 ambtenaren. Het plan is goed. Maar het kan beter en efficiënter.


  Maak melding
 14. Ik vraag me ff af waar die mini ster zijn theorien vandaan haalt. Het nationalistisch gevoel en goede toekomst perspectieven houden mensen in hun land. Maar met mensen als de minister en Somo aan de macht, denk ik niet dat intellectuele jongeren heel veel zin in zullen hebben in het land te blijven.


  Maak melding
 15. Om het intellect te binden is er nog meer nodig dan een stukje grond alleen.

  Als je ook nog moet rapporteren aan een politiek geregelde chef, die er zelf de ballen van snapt dan is er een groot probleem.


  Maak melding
 16. Dit verhaal geeft natuurlijk het nivo weer van deze front regering, intellect aan Suriname binden met een stukje grond in het bos maar zonder werk.

  Front een baan kunnen vinden is vele malen belangrijker dan een stukje grond krijgen van corruptelingen. Scheppen jullie maar de voorwaarden zodat afgestuurden een behoorlijke baan kunnen vinden en blijf aub van Surinaams grond af.


  Maak melding
 17. Beste Minister,

  De groep jongeren die zich kunnen permiteren om de predikaat intellectueel te dragen is zeker minder dan 50%. Als het plan wordt uitgevoerd valt de andere 50% buiten de boot.
  Wat zijn de garanties van hen die wel een stuk land cq. perceel ontvangen dat ze zich willen binden met Suriname?

  Ik heb gesproken!


  Maak melding
 18. Pitbull,

  aboeng, van mij krijg je dan een stukje bouwgrond bij de grens met Guyana of ergens in Apoera, kan je daar lekker gaan bouwen en wonen en werken:-)

  Nee grappenmaker, bouwgrond is schaars, kijk naar de prijzen die ze vragen voor een stukje grond op Morgenstond bijv.

  En dan ga je er niet zo mee om, je schaarse produktiemiddelen op deze manier weggeven.

  Het idee is goed, Surinaams intellect aan je te binden, maar NIET met bouwgrond.


  Maak melding
 19. Dommer dan een donki zijn ze wel niet allen de regering niet alleen de Front allemaal zakken vullers en familie vullers. als het in het praktijk zou kunnen werken zou het niet een slecht idea zijn.

  zoals altijd plan A geen Plan B, C, D, E als backup.

  Ik als president geeft ik alle surinamers die in suriname geboren zijn al hebben ze nu een andere nationaliteit een stuk grond.

  Shit dan zou ik oneway ticket kopen zou ik de eerste zijn die gelijk terug gaat met al mijn kennis natuur ook geld en hier van zou de suri econonmie van proviteren en natuurlijk van bloeiend.
  Ik zou dan ook een nieuwe hoofdstad maken met de naam surimaribo met beter infrastructuur want als je paramaribo infrasctructuur zou willen veranderen zou het alleen maar ellende meer brengen zovaak onder water. Wij moeten niet vergeten suriname is ongeveer 7 keren groter dan HL~HL en het is een goud mijn we zien het wel maar doen niks eraan laat alleen maar buitenlandse bedrijven onze goud mijnen verwerken. Regering moet gewoon investeren in onze suriname alle produkten waarvan wij kunnen produceren of winnen moeten ze doen laat andere landen ook afhankelijk van ons zijn net als vroeger wat ik gehoord hebt van me Opa toen was de surinamse munt veel waard wi moe seti kondre boen.

  Maarja oost west thuis best maar niet nu wanneer allen Time will Tell.

  Dean Adams takso.


  Maak melding
 20. Deze Minister discrimineert aan toonbaar.
  Waarom alleen studenten?
  Er zijn talloze Surinamers,die al jaren op een stukje grond wachten.

  Ene Meneer Wijdenbosch heeft enkele jaren geleden iets dergelijks geroepen.Weet u nog?Elke Surinamers vanaf 18 jaar zouden recht hebben op een stukje grond.wat is daarvan te recht gekomen?


  Maak melding
 21. Ene Meneer Wijdenbosch heeft enkele jaren geleden iets dergelijks geroepen.Weet u nog?Elke Surinamers vanaf 18 jaar zouden recht hebben op een stukje grond.wat is daarvan te recht gekomen?

  Dennis

  >>>>>>>>>>>>>>>…..>>>>>>>>>>>FRONT WIL NIET ZIJ WILLEN UITBUITEN DE SURI’S LATEN PINAREN DE SURI’S KLAAR ZETTEN VOOR KATIBO.
  DE ARME MAN/VROUW GEESTELIJK KAPOT MAKEN LATEN PINAREN ALS HONDEN….ER ZIJN HEEL VEEL GASTEN LOVER’s VAN DE NPS MAAR HUIS ERF OM TE WONEN HEBBEN ZIJ NIET…ANDEREN ZIJN ZELFS DE 60 GEPASSEERD….. MAAR TAN PI NO DI….DIN DI YURU MAAR DIN NO MAN PA’I.

  Toch komen zij vertellen mi na NPS…maar zien eigen positie niet eens zo dom, echt dom.


  Maak melding
 22. wijdenbosch roept van alles waneer hij dronken is, en waneer hij bij zijn positieve is dan kan hij zicht het niets meer herinneren .
  ik ben geen vriend van deze minister maar ik vind het geen slechte plan maar ik hoop dat men zo slim is suriname om regels te maken zodat je niet binnen een bepaalde tijd jou grond mag door verkopen. doe jij dat wel dan moet een vlinke deel van de winst of de helf van het verkoop bedrag terug naar de staatskast .


  Maak melding
 23. “Wij moeten niet vergeten suriname is ongeveer 7 keren groter dan HL”

  Suriname heeft een oppervlakte van 163.820km² en Nederland een opp. van 41.528.

  Suriname is dus ongeveer 4 x groter dan NL en geen 7x.

  Is Suriname na de onafhankelijk in 33 jaar uitgedijd in oppervlakte?
  Zomaar vertelt men nonsen op internet.


  Maak melding
 24. Het is duidelijk dat dit een nieuwe zet is van jon tien fa na alle kritiek op het grond- beleid en dat zal u niet hoeven verbazen want zijn adviseur is vene in person die op
  deze manier de pijn wil verlichten die hij
  jong tjieng fa onder druk heeft toegebracht.


  Maak melding
 25. Ik ben zelf een in het buitenland studerende voor in totaal 6 jaar.

  Na mij afstuderen kom ik terug naar Suriname en zal ik me leven dan op nieuw moeten inrichten.

  Voorwaarde voor algemene ontwikkeling is persoonlijke ontwikkeling. Voor de persoonlijke ontwikkeling is een zekere basis van stabiliteit een vereiste; daar valt grond onder.

  Suriname is ook mijn land en als ik er een deel van kan krijgen, kan ik er meer aan geven…………

  Dit zal meerdere Surinaamse studenten zowel lokaal als internationaal stimuleren om zich zelf en hun land tot onmtwikkeling te brengen.

  Het zal er ook aan toe bijdragen dat het bouwkavels gedistribuweert worden aan de doorsnee Surinamer.

  Ik vind echter dat deze tegemoetkoming gereguleerd dient te worden zodat er effectief gebruik van wordt gemaaakt op lang termijn door bijvoorbeeld te stellen dat er binnen een bepaalde termijn er een bewoond woonhuis opstaat.

  Ik ben blij met dit initiatief van de Minister en hoop dat meerdere beleidsmakers komen met dergelijke plannen voor ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding
 26. Beste minister excellentie Michael Jong Tjieng Fa,
  Als lid van een reisgrage regering moet je toch weten dat dit fenomeen ook elders in de wereld voorkomt. In China en India is er momenteel sprake van een beleid welke veel successen boekt met braingain. U hoeft het wiel toch niet opnieuw uit te vinden!
  Ontwikkel beleid m.b.t. Diaspora. Let daar vooral op zgn. pull- factoren.
  Veel SU deskundigen, ondernemers, vaklieden, you name it, staan te trappelen om te remigreren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES