Nederlandse justitie naar jungle Suriname

6

PARAMARIBO/ROTTERDAM, 15 apr – Een onderzoeksrechter, een officier van justitie, een griffier van de rechtbank en vier advocaten uit Nederland zijn onderweg naar de jungle van Suriname om zeven Braziliaanse gouddelvers te horen als getuigen in een omvangrijke Rotterdamse witwaszaak. Dat meldt De Telegraaf.

De rechtbank vindt de reis nodig om duidelijkheid te krijgen in de strafzaak tegen de drie Surinaamse broers B. De advocaten van de broers hebben gevraagd om de getuigenverhoren. De Braziliaanse gouddelvers moeten het verhaal van hun cliënten bevestigen, dat de inkomsten van de broers werkelijk uit de goudwinning en -handel komen.

Het OM in Rotterdam, dat de broers aanvankelijk oppakte wegens drugshandel, gelooft niet veel van het goudverhaal en vervolgt hen wegens witwassen schrijft De Telegraaf in een uitgebreid artikel.

6 REACTIES

 1. Ik kan het je op een briefje geven dat deze rechtsgeleerden eerder uit zijn op een Safari dan daadwerkelijke waarheidsvinding.

  Die Brasileiros weten nu al wat zij van op een afstand van 8.000km moeten antwoorden.

  Muito brigado/mij niet weten/eu nou entender/no verstang/sine sepa!


  Maak melding

 2. Het bovenstaande artikel bij waterkant net klopt niet helemaal met het onderstaande.

  door Johan van den Dongen en Bart Olmer

  ROTTERDAM – Een onderzoeksrechter, een officier van justitie, een griffier van de rechtbank en vier advocaten zijn onderweg naar de jungle van Suriname om zeven Braziliaanse gouddelvers te horen als getuigen in een omvangrijke Rotterdamse witwaszaak.

  De rechtbank vindt de tropische togatrip, bekostigd door de overheid, nodig om duidelijkheid te krijgen in de strafzaak tegen de drie Surinaamse broers B. De advocaten van de broers hebben gevraagd om de getuigenverhoren. De Braziliaanse gouddelvers moeten, via een ingehuurde officiële Portugese tolk, het verhaal van hun cliënten bevestigen dat de inkomsten van de broers werkelijk uit de goudwinning en -handel komen. Het OM in Rotterdam, dat de broers aanvankelijk oppakte wegens drugshandel, gelooft niet veel van het goudverhaal en vervolgt hen wegens witwassen. Uit financieel rechercheonderzoek bleek dat er grote sommen geld van de ene naar allerlei andere rekening werden overgemaakt. Het zou gaan om in totaal zeven miljoen euro. Surinaamse dollars werden omgewisseld in harde valuta.
  Illegaal

  Volgens de advocaten van de broers is van witwassen geen sprake. Mr. Jan Hein Kuijpers en mr. Ed Manders, inmiddels in Suriname aangekomen voor de getuigenverhoren van morgen en vrijdag, stellen dat de hoge inkomsten te verantwoorden zijn met het goudverhaal. De broers zouden de Surinaamse dollars hebben omgewisseld in euro’s en daar is volgens de advocaten niets mis mee. “Zestig procent van de goudhandel in Suriname is illegaal, maar het wordt daar gedoogd. Het is in Suriname geen misdrijf, dus dat kan het ook in Nederland niet zijn”, redeneert Manders, die Suriname eerder ‘een bananenrepubliek’ noemde, om aan te geven dat niet alle financiële verrichtingen in de boekhouding belanden. Of zoals verdachte Leo B. eerder verklaarde tegenover de Rotterdamse rechtbank: “In Suriname gebeurt alles handje contantje.” Twee van de broers zitten al langere tijd vast, de derde broer weigert zich voorlopig te melden. Deze Ferdi B. werd vorig jaar al een keer aangehouden met een vuurwapen en een paar gram cocaïne op zak. Zijn vrouw heeft al twee weken vastgezeten in Suriname en werd als getuige naar Nederland gehaald, maar werd weer vrijgelaten. De reis- en verblijfkosten van de officier van justitie worden gefinancierd door het OM, die van de onderzoeksrechter en de griffier door de Raad voor de Rechtspraak.

  Mijne heren ik wenst u allen een zeer prettige vakantie toe.


  Maak melding

 3. Volgens de advocaten van de broers is van witwassen geen sprake. ???

  Het zou gaan om in totaal zeven miljoen euro. Surinaamse dollars werden omgewisseld in harde valuta. ???

  Lijkt mij dat er dan in SME behoorlijk wat belasting betaald moet zijn. Dat geld wordt ook niet van de ene op de andere dag verdiend. Dus de reis naar SME is gewoon een vakantietrip.

  Als de rechter competent was had hij gewoon gezegd dat de broer dan maar met de nodige belasting aanslagen moeten komen en had hij ook zelf bij de SME belastingdienst geinformeerd.
  Het antwoord weten we waarschijnlijk al. Er is nooit belasting betaald dus het is minimaal een geval van witwassen.
  Ik zoe zeggen pluk ze. Dat levert meer op dan een ovebodige vakantiereis.


  Maak melding

 4. O zo Neus jij komt dus vaker bij de witwassers.
  Het is duidelijk te merken …jouw reactie…JOUW VERSTAND IS HELEMAAL WIT GEWASSEN.


  Maak melding

 5. men laat zien dat ze niet over één nacht ijs gaan en alles aan doen om de waarheid boven water te krijgen, zo werkt het in een democratische rechssysteem wat nederland is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.