Milieu Surinaamse cellenhuizen nog zorgwekkend

11

PARAMARIBO, 14 apr – Het milieu in de belangrijkste cellenhuizen blijft mensonterend. Dit stellen zowel advocaten als politiefunctionarissen. Weliswaar is reeds een nieuw huis van bewaring ter beschikking. Maar de overplaatsing geschiedt slechts mondjesmaat. Intussen blijft het krioelen van ongedierte.

Ook is de stank die er hangt in de cellenhuizen van de bureaus Nieuwe Haven en Geyersvlijt ondraaglijk. “Ik weet niet hoe de politieagenten zelf het kunnen uithouden”, zegt advocate Joan Nibte tegenover de Ware Tijd. Jaren terug stuitte een kortgeding dat ze aanspande tegen het milieu in de cellenhuizen op een administratieve misser. Sindsdien lijkt maar bitter weinig veranderd.

Het nieuwe huis van bewaring zou de nodige verlichting moeten brengen. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie heeft achter het project aan gezeten. Hij is er juist op gebrand dat mensenrechten van arrestanten worden nageleefd. Maar volgens de politie zit het aantal arrestanten in cellenhuizen nu nog ruim boven de bergingscapaciteit. Nibte vindt dat meer gelet moet worden op lokale en internationale wetgeving.


11 REACTIES

 1. Opzicht is dit een aparte straf,want de gezondheid van de arrestant/verdachte loopt gevaar plus dat van de dienst doende politie/cipiers.het kan zijn dat justitie en politie dit als een afschrikmiddel hanteert om de arrestant/verdachte af te schrikken.

  De arrestant en veroordeelden worden als honden in een kooi opgesloten en hebben geen kans om zich te verweren tegen groep seks van de kwaadwilligen.


  Maak melding

 2. Bepaalde mensen met macht denken dat hij/zij het voor het hele leven voor het zeggen zullen hebben.

  Wie geeft een ander Mens een beesten behandeling.
  Als u in de fout ben gegaan (of niet) maar daar in een cel belandt hebt u kans uw heel leven ongezond te blijven.
  Een Cel in Su. is voor BEESTEN.


  Maak melding

 3. Suriname heeft ook het verdrag van de mens mede ondertekend, maar of ze zich daaraan houden betwijfel ik. Dat de verdachten geen 3 sterren hotel verdienen is niet ter zake doende, maar het kan wel wat menselijker.


  Maak melding

 4. nou raj cellenhuizen zijn niet alleen voor rovers ,stelen en verkrachters maar een ieder mens kan in belanden voor b.v, een verkeersovertreding of voor verdachtmakingen kan men je op sluiten voor 14 dagen zonder een vorm van proces.en stel dat je onschuldig word bevonden en je heb er in gezeten en je bent levens lang ziek daardoor geraakt.mahatma ghandi heeft zelfs nooit een klap uitgedeeld laat staan iets stelen zelfs hij heeft er jaren gezeten.en wat betreft de cellenhuizen in suriname heb ik persoonlijk bezocht i.v.m mijn werk met wat delegatie leden,nou zelfs die ongedierte die daar krioelenden schreeuwden het uit waar ben ik beland,en zelfs hun hebben het recht op een beter leven,laat staan een mens.en wat betreft verkrachters en rovers die moorden hebben gepleegd heb je geen cellenhuis nodig,gewoon ter plekke excecuteren.en zo bespaar je die ongedierte,s in de cellencomplex nog dat ze met zulke laffe en zieke mensen de cel moet delen.

  sunil mahabiersing
  amsterdam/new york


  Maak melding

 5. ik ben blij dat er mensen die dat aan deze man zijn verstand kan brengen als hij die heeft?? want deze man denk net als velen anderen hier op deze forum zeer raciaal, criminaliteit heeft niets met ras of afkomst te maken.


  Maak melding

 6. @5: “nou raj cellenhuizen zijn niet alleen voor rovers ,stelen en verkrachters maar een ieder mens kan in belanden voor b.v, een verkeersovertreding of voor verdachtmakingen kan men je op sluiten voor 14 dagen zonder een vorm van proces.”

  Ja dat weet ik, maar als je naar het gros van de “bewoners” van de cellenhuizen kijkt, dan zie je dat ze zich bijna allemaal aan 1 of meerdere van de 4 delicten schuldig hebben gemaakt. En trouwens, als je een verkeersovertreding hebt begaan, is dat jouw eigen schuld.


  Maak melding

 7. oke raj dus als je per ongeluk een verkeers overtreding maakt waarbij je geen alcohol heb genuttig,is het dus je eigen schuld en moet gaan boeten tussen die ongedierte,s in de cellen, en misschien dat je ongeneeslijk ziek word zelfs, of misschien geboeld word dat je zelfs aids krijgt.nou raj dat wens ik een niemand zelfs jou niet laat staan een familielid van jou. en wat betreft die 4 delicten van jou om in het gevang te belanden wil zeggen dat de rest fraudeurs, politieke delicten en milieu criminelen niet in de cel horen.

  sunil mahabiersing/washington


  Maak melding

 8. @9: voor zover ik het weet werkt de politie ook selectief als ze een dader gaan opsluiten (politiepost geyersvlijt). zij weten wie de bad boys zijn en iemand die een lichte feit heeft begaan gaan ze niet 123 tussen die type jongens stoppen welke ze gaan boelen.

  “fraudeurs, politieke delicten en milieu criminelen niet in de cel horen.

  dat tover jij nu, ik heb dat nergens gezegd, en dat kan je ook niet indirect van mijn reactie concluderen. ga weer eens lezen wat ik heb getypt.


  Maak melding

 9. Ik geef reactie ik heb daar gezeten. Nieuwe haven keizerstraat
  Je komt binnen kijkt rechterkant. Cellenblocks , links 1 kleine cell met die nieuwkomers of echt zwakkelingen,na 30 min werd ik gebracht naar kleine 4 als je naar de wc ging keek je tegen ze kakkerlakken aan ze groeten jou gewoon.afdeling baghdad links,krijg je. Eerste klas behandeling ,wat moet ik nog meer zeggen ken alles daar!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.