zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijLezing over integratie Hindustanen in Nederland

Lezing over integratie Hindustanen in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de lezingencyclus “De geschiedenis van de Nederlandse Hindustanen” organiseert het Sarnamihuis de 5e lezing ‘De integratie van Hindustanen in Nederland’ door dr. Chan Choenni. Nadat in de voorgaande lezingen de situatie in India, de reis van Indiaas dorp naar Surinaamse plantage en de integratie in Suriname zijn behandeld, zal Choenni in deze lezing ingaan op de komst en integratie van Hindustanen in Nederland.

Is de indruk juist dat Hindustanen behoren tot de best geintegreerde minderheden in Nederland en hoe komt dat? Waarom zijn Hindustanen zo weinig zichtbaar in de Nederlandse samenleving? Kun je eigenlijk nog wel spreken over een Hindustaanse gemeenschap?

De politicoloog dr. Chan Choenni behoort tot de belangrijkste onderzoekers van de Hindustaanse gemeenschap. Zo was hij mede-redacteur van het overzichtswerk “Hindostanen, van Brits-Indische emigranten via Suriname tot burgers van Nederland”. Recentelijk heeft hij onderzoek gedaan naar Hindustaanse ouderen in Nederland. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als beleidsadviseur Kennis en Verkenningen bij het ministerie van VROM.

Sarnamihuis, zondag 26 april 2009, 14.00- 16.00 uur, entree 4 euro (incl. koffie/thee) na vooraanmelding bij [email protected]

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. “Hindostanen, van Brits-Indische emigranten via(de tussen station)Suriname tot burgers van Nederland”.

  Dus met andere woorden geeft men toe dat de Brits-Indische emigranten dat voor de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland zijn geëmigreerd hun nationaliteit/Nederlanderschap hebben behouden.En dus nooit Surinamers zijn geweest,zoals vele anderen denken.

  Dit is een stille wenk aan de mensen die zijn aangesloten bij de Vereniging Surinaamse Nederlanders(VSN)


  Maak melding
 2. “Dus met andere woorden geeft men toe dat de Brits-Indische emigranten dat voor de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland zijn geëmigreerd hun nationaliteit/Nederlanderschap hebben behouden.En dus nooit Surinamers zijn geweest,zoals vele anderen denken”.

  Het is wel heel erg naïef om te denken dat alleen de Surinaamse Hindostanen die voor of na de onafhankelijkheid naar Nederland zijn geëmigreerd, hebben gekozen voor de Nederlandse nationaliteit.

  Haast alle Surinamers van welke etnische afkomst dan ook hebben wonend in Nederland gekozen voor de NL’se nationaliteit.

  Het zou dan ook voor hen gelden dat zij nooit Surinamers zijn geweest.

  Een ieder die voor 25 november 1975 in Suriname is geboren had gewoon de Nederlandse nationaliteit.

  Voor 25 november 1975 moesten de Surinamers wonend in Nederland kiezen voor of de Surinaamse nationaliteit of voor de Nederlandse. Het overgrote deel heeft gekozen voor de NL’se nationaliteit.
  Of de Surinamers wonend in Suriname die keuze ook hebben gekregen is mij niet bekend.

  Dat gezeur van de Creolen over de Hindostanen moet eens een keer ophouden.
  Go luku yu srefi fosi.


  Maak melding
 3. Wat gaat meneer choennie ons komen vertellen..

  Wat voor nieuws heeft zijn komende lezing toe te voegen aan het al bekende over ons leven en bestaan en de toekomst of misschien over het verleden…

  We zijn al geintegreerd geimancipeerd aangepast aan de huidige omstandigheden kennen onze waarden en normen van de leef omstandigheden,, opgegaan in de nederlandse zeden en gewoontes..

  Deze meneer is al bejaard is ook een vreemdeling in surbo ,laat hij lekker genieten van zijn a.o.w. c.q. pensioen..en niet de boel frustreren..


  Maak melding
 4. waar o waar komt dat afschuwelijk mislukt nederengels woord hindUstaan vandaan dat 8x foutief in het hierbovengenoemde artikel staat vermeld???

  De enige juiste benaming is het Nederlandse woord hindOstaan zoals ook correct vermeld staat in het desbetreffende overzichtswerk!!!


  Maak melding
 5. #006
  DE POT VERWIJT DE KETEL
  We hebben het nog steeds over de Lezing over integratie HINDUSTANEN in Nederland en niet over de NEGERS,CHINEZEN,INDIANEN of de JAVANEN.


  Maak melding
 6. Nr2: Ik ben het eens met het geen je daar schrijft.Ik heb altijd het gevoel gehad dat deze mensen zich niet als Surinamers gevoelen,wat voor mij heel vreemd is.Ga maar na Engeland toe een land met vele emigranten daar ben je of Pakistani of Indie”r en Jamaicaan. Zij die proberen zich uit te geven als Engelse worden uit gelachen.Dit is toch het zelfde met Nederland of niet, het wordt je toch duidelijk gezegd dat geen Nederlander kan zijn alhoewel je een Nederlandse paspoort het of niet.Je bent SurinamerNederlander.Ben je in Suriname geboren en dat maakt niet uit wat voor etnische groep je toe hoor, je bent Surinamer.Al deze mensen die voor de 25 November 1975 weg gingen konden zo als eerder gezegd is geen andere nationaliteit gehad hebben als de Nederlandse.


  Maak melding
 7. Prema,
  Voor de onafhankelijkheid in 1975 hadden wij geen Surinamers gekend maar Nederlanders!!!!

  Je maakt stomme vergelijking,dat je zelfs niet goed kan verwoorden.
  Praktische dingen moet je niet verwaren met de theorie,dit brengt verwarring

  LET VOORTAAN BETER OP JE WOORDEN

  En Raj,hoe kan jij met dit soort stommiteit eens zijn met die mevrouw.Dit had ik echt niet van jou verwacht.


  Maak melding
 8. Hindoestanen, Krosfajas, Chinesen, Javanen, Libanesen, Indianen en wie dies meer zij, zullen zich het beste op hun gemak voelen op hun respectievelijke authentieke eilanden van herkerkomst.

  Waarom niet simpelweg de boot en of vliegtuig en pf auto en of benenwagen gepakt naar uw heimat?

  Wij hoeven dan anders niet ten eeuwige dage blijven steken in het zoeken naar een eigen stek.

  Nederland of Suriname zullen alleen al door ligging, “nooooooit” tot delen van India, China, Afrika, Indonesie en waar dies meer zij kunnen worden gemaakt. En maar goed ook!


  Maak melding
 9. Brantimaka,

  Surinamers met de NL’se nationaliteit wonend in Nederland worden zeker voor Nederlanders aangezien.

  GO SRIBI jere Brantimaka, alle buitenlanders of ze nou wel of niet in het bezit zijn van de NL’se nationaliteit, zijn voor de autochtone Nederlanders ALLOCHTONEN, dus ook wij Surinamers.

  Met mij zijn vele Surinamers vanaf de geboorte in het bezit van de NL’se nat., maar wij zijn immer voor Surinamers versleten. En daar ben ik heel erg trots op.
  Ben tevens ook erg trots dat ik van Hindostaanse afkomst ben, dubbele trotsheid.
  Niemand die mij dat ontneemt.

  Dus let jij maar voortaan wat je vertelt.


  Maak melding
 10. De Hindustanen lijden aan een identiteitscrisis,laat het 1 x tot jullie doordringen,we zijn gewoon Surinamers,ook in de bakra`s hun ogen, een Surinamer die iets gepleegd heeft hier,wordt steevast aangeduid als Nederlander van SURINAAMSE komaf,soms ook wel een Nederlander van Hindustaans/Surinaams komaf.Ik heb en zeker weten wij allemaal hebben het niet anders gelezen of gehoord,nooit en te nimmer zullen ze als rasechte Nederlanders gezien worden,zo ook de Creool,ook de Creool noemt zich liefst een Nederlander,DAT ZIJN WE NIET EN ZULLEN HET NOOIT WORDEN OOK,enkel maar dat rode/bordeauxboekje hebben we verder niets,ik stel anders voor,gaan jullie een gloorkuur nemen,misschien worden jullie dan Nederlanders.
  Ik heb een diep respekt voor de Hindustanen in Guayana,die hebben hun afkomst gewoon verworpen en zijn Guyanees daar zijn ze trots op,ze belijden het geloof niet meer en ook de taal spreken ze niet meer,alles gaat in het ENGELS,die dachten ook wiens brood men eet diens taal men spreekt.


  Maak melding
 11. hoe kan je trots zijn op hindustaans zijn?
  wat heb je daarvoor moeten doen?
  welke prestatie heb je moeten leveren?

  trots zijn kan je alleen op dingen die je zelf hebt bereikt
  ik heb nog nooit zoveel stommiteit gelezen


  Maak melding
 12. @7: Kijk, als je A zegt moet je ook B zeggen. Wat jij hebt aangehaald, gaat, mocht het kloppen, niet alleen voor de hindustanen op, maar ook voor de negers en anderen die Suriname “ontvlucht” waren. Probeer dat eens toe te geven? Nee, daarvoor ben je te dom.

  @8: Wat is er dan zo byzonder aan het feit dat je een “Surinamer” bent? Voor julie iemand pas Surinamer als hij of zij de negercultuur propageert en naleeft, dat zegt mijn gevoel nu. Iedereen die zo een gedrag/houding/leefwijze niet vertoont, is geen volwaardige Surinamer. Als dat niet zo is dan zouden jullie geen moeite hebben dat wij onze Phagwa vieren, dat wij onze taal in stand houden, dat wij onze godsdienst belijden, dat wij onze eigen hindustaanse miss verkiezing hebben etc etc. Jullie denken dat de negercultuur pas de surinaamse cultuur moet voorstellen maar jullie vergeten dat de neger net als de rest import zijn in suriname en jullie geen recht hebben om jouw cultuur aan ons op te dringen.

  @13: kijk daar komt die zwarte aap nou uit de mouw:

  “Ik heb een diep respekt voor de Hindustanen in Guayana,die hebben hun afkomst gewoon verworpen en zijn Guyanees daar zijn ze trots op,ze belijden het geloof niet meer en ook de taal spreken ze niet meer,alles gaat in het ENGELS,die dachten ook wiens brood men eet diens taal men spreekt”

  Dus, wat ik boven al aankaartte wordt door jou onderstaafd. De neger heeft moeite met de hindustaan in suriname, omdat hij nog steeds zijn eigen geloof belijdt, en nog steeds zij sarnami bezigt, terwijl ze vinden dat wij slechts het negerengels en nederlands moeten bezigen. Weet jij wel dat de negers het zijn die geen echte ID meer hebben? Kijk maar alvast naar jullie namen, zijn allemaal nederlandse namen, opgedrongen door de witte man. Kijk maar naar jullie geloofsovertuiging, het Christendom, ook opgedrongen door de witte man. Kijk maar naar de nederlandse taal, ook opgedrongen door de witte man. Alles heeft die bakra jullie ontnomen, jullie hebben de brood van de witte man gegeten en nu spreek je ook zijn taal. En omdat wij, itt jullie, onze cultuur hebben behouden, wekt dat wrevel en jaloezie en irritatie op nietwaar. En dan gaan jullie jezelf verschuilen achter afgezaagde termen als “hokjesdenken”. Ik, en net als mij vele andere hindustanen zijn echt niet van plan om onze cultuur vaarwel te zeggen en een cultuurloos en losbandig leven te gaan lijden zoals wat de negers bv doen: kinderen her en der verwekken en de benen nemen.

  Wat de Guyanezen betreft: Je bent zo “trots” op ze omdat ze hun hindustaanse cultuur overboord hebben gegooid, maar wat je niet vergeet is dat er meer rassenrellen in Guyana heeft plaatsgevonden dan in Suriname. Ik denk dat het zelfs nog nooit in Suriname heeft plaatsgevonden, en gelukkig maar, anders zou zowel ik alsmede vele andere kroesharigen niet meer in leven zijn. cultuur. Het overboord gooien van je eigen cultuur zal echt niet helpen om de harmonie en eenheid onder de bevolking te bevorderen. Denkwijze van de Hindustaan en van de Neger verschilt nogal.


  Maak melding
 13. @14: ik ben trots als hindustaan, omdat ik afstamt van een intelligent volk die een ongekende bijdrage hebben geleverd aan de vooruitgang van de mensheid die wij tegenwoordig kennen. de bijdrage is zo groot dat het aan de top staat van al de andere volken die de aarde bewoont. voor de domme niet-hindustaanse leken die waterkant bezoeken en welke geen kennis hebben van de hindustaanse cultuur/religie is het bovenstaande natuurlijk flauwekul. tja, niet zomaar noem ik jullie dom. kennis moet je opzoeken. ik ga hier niet in detalis treden wat de precieze bijdrage is.


  Maak melding
 14. 16
  als je ze niet kan noemen zullen ze er ook niet zijn

  waarom leeft 80% van minder dan 1 USD per dag

  nogmaals hoe kan je trots zijn op iets waar je niks voor hebt hoeven doen?


  Maak melding
 15. @17: “als je ze niet kan noemen zullen ze er ook niet zijn”: wat een domme redenatie.

  “waarom leeft 80% van minder dan 1 USD per dag”: over wie of wat hebt je het?

  “nogmaals hoe kan je trots zijn op iets waar je niks voor hebt hoeven doen?”
  het is een deel van mijn cultuur/afkomst en daarop ben ik trots. cultuur/genen erf je van je ouders en daarop mag je automatisch trots zijn.

  jullie negers zijn toch ook trots dat een neger president is van de VS? heb jij daarvoor iets gedaan? helemaal niets nietwaar.


  Maak melding
 16. waar staat geschreven dat ik trots ben op obama?
  waar staat gechreven dat ik neger ben

  zie je wel dat je een achterlijke idioot ben
  die zelf niks presteert en je beroept op prestaties die niet van jezelf zijn


  Maak melding
 17. @19: het zijn alleen maar de negers die moeite hebben met de hindustanen om wat voor reden dan ook, dus daarom is de conclusie gauw getrokken. als je het niet bent, wel dan gedraag je je wel net als 1.

  de meeste negers zijn trots op obama. weet jij wel hoe trots de negers zullen zijn als nigeria bv wk kampioen wordt? ook al hebben ze niks ervoor gedaan.

  ik ben trots op het feit dat ik een hindustaan bent, omdat dankzij mijn voorouders, ik, andere hindustanen alsmede niet-hindustanen vandaag de dag meeprofiteren van hun achievements.

  als een blakkaman zegt: I’m a proud blackman, waarop basseert hij dat? Hebt jij een antwoord op?


  Maak melding
 18. Beste Raj,

  Waar komt jouw haat tegen donkere mensen vandaan? Je zegt dingen die helemaal niet kloppen. Je bent gewoon racistisch bezig en zeer waarschijnlijk ben je dat ook, misschien kun je daar niet zo veel aan doen omdat dit bij de meeste hindustaanse mensen met de pap lepel wordt ingegoten, mensen discrimineren kapri en kaperni noemen begint heel vroeg.

  De meeste hindustanen van Surinaamse komaf komen uit Uttar Pradesh en Bihar, weet je wat je sociale klasse was als je nu daar zo leven? Zal ik je verklappen; de laagste van de laagste hoor dus a.u.b. effe dimmen. Net als een ieder zou ik daar niet trots op zijn maar dat geeft niets je hebt er tenslotte niet voor gekozen.
  Je hebt je eigen geboorte, geboorteplaats, huidkleur etc. etc. niet in de hand gehad toch?! dus hoe kan je daar trots zijn.

  Ik ben ervan overtuigd dat de meeste ‘creolen’ (donkere mensen in het algemeen) totaal geen hekel of haat hebben tegen hindustanen, ook is het donkere ‘ras’ in het algemeen niet zo xenofobisch als het Aziatische, Het donkere ‘ras’’ is veel toegankelijker.
  En onthoud een ding negers, negercultuur bestaan niet. Niet meer discrimineren met “zwarte aap” Pas op je woorden!!!

  @13 en 14, helemaal met jullie eens.

  Tangboeng!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES