Franse lening voor zorg en langste weg Suriname

19

PARAMARIBO, 10 apr – Frankrijk heeft drie leningen beschikbaar gesteld voor projecten in Suriname. De Oost-Westverbinding naar de grensplaats Albinahersteld. Voor de zorgsector worden twee projecten gefinancierd. Onder meer zal samenwerking met Frans Guyana worden gestimuleerd.

Ziekenhuizen en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, gaan meer samenwerken met instellingen in het buurland. “Uiteindelijk zal de zorg er beter van moeten worden”, zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Uitwisseling van kennis en diensten is het voornaamste doel. De leenovereenkomsten zijn goed voor twintig jaar.

Het geld komt van het Franse Agentschap voor Ontwikkeling, ADF. Het agentschap betaalt ook een haalbaarheidsstudie over de aanleg van een verbinding tussen het Surinaamse energiesysteem en dat van Frans-Guyana. Ook is eerder geld beschikbaar gesteld voor betere leefomstandigheden van achtergestelde groepen. De Fransen willen ook helpen bij de ontwikkelen van Albina zelf.

19 REACTIES

 1. Jawel het liefst goede buren i.p.v verre vrienden.
  Maar Opa Ruro met zijn Front zijn spaarzame boys, heel veel geld:::::maar waar:::: weet niemand(leugen natuurlijk weer de bevolking in de maling).

  Komt (hij bejaarde Ruro)met behoorlijk zweet aan zijn voorhoofd vertellen die lening van China was moeilijk…moeilijk..Om te krijgen !!! maar ondertussen zat zijn broekzak vol met smeermiddel(geld)….(eigen mensen verkopen)

  Ondertussen de weg Albina – Par’bo… een weg vol kraters…Wat doet Opa…nu.. nu hij maakt op dit moment de weg naar de velden van I’am Gold egaliserend…dan kunnen die buitenlanders snel en vlug bij het Goud komen en ook…
  om het makkelijk weg te dragen.(haast voor niks)

  Maar zijn belofte aan de mensen in Albina Moengo en omgeving is hij nooit nagekomen……voorrrrrrrr 2008 zou de weg geasfalteerd worden.

  MAAR KIJK WAT WIJ NU HEBBEN….LEUGENS EN NOGMAALS LEUGENS.

  NOEMT MEN DAT: DEMOCRATIE MET HET RECHT…MAAR OM TE LIEGEN EN TE BEDRIEGEN.(vrije menings-uiting dus)LIEGEN & BEDRIEGEN i’ja


  Maak melding

 2. Je kunt je als vreemde mogendheid op allerlei manieren inlaten met o.a. de politieke gang van zaken in een ander land.

  Dit is puur sang je reinste inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land, i.c. Sranankondre!

  Time will tell.


  Maak melding

 3. drempels en politiebewaken moeten ervoor zorgen dat de weg geen dodenweg wordt. Vooral hoe veel autobestuurders in suriname GEEN fatsoen hebben


  Maak melding

 4. Papa Brunswijck anga taawan. alaten den Faansi yeepi bow Alamina no go booko peesi. meke wi Saanan sama anga makandii bow na kondee. bika wi mu libi anga den taawan. wi Saanan sama no mu feti anga makandaa moo. wi no mu gi taawan adyumadye. alaten de Faansi, Doisii anga den taa doo sei sama kon fu luku Alamina. a sa foowunduu. san! Alamina a kan go anga fesi, fu dat hede seefi a bun gi Maawina. du bun sani tyai wini gi yu.


  Maak melding

 5. Franse lening, Arubaanse lening Nederlandse lening, het houdt maar niet op.
  En ondertussen geeft men goud en bauxiet voor een appel en een ei weg aan rijke landen. Leer eens zaken doen, doen die rijke landen ook, en jullie trappen keer op keer in hun mooie ego plannen.
  Rijke Suri’s die Suriname bijna gratis willen helpen worden weggepest. Maar men leent wel geld van andere landen om dieper in de schulden te raken. Over de rente die over al die leningen betaald moet worden hoort men niks. Ik denk dat Suriname niet meer uit deze spiraal meer komt.

  Suriname moet gewoon met de vuist op tafel leren slaan, wanneer het MOET!

  Als die andere landen ook zo slap waren in het zaken doen, dan hadden deze landen vandaag ook geen geld om Suriname te lenen.
  Zaken zijn zaken, punt.


  Maak melding

 6. Teken meteen een uitleveringsverdrag met de fransen. Dan laat de regering zien dat ze het imago van suriname als “rovershol” af wil.
  En als ze bezig zijn teken meteen met usa en nederland. Dan ding kan kong haal ala doti op in sranan


  Maak melding

 7. nee het is nooit goed inderdaad ,
  libie cuba en graneda die waren goed.ze leerden onze mensen hoe ze hun eigen bevolking moesten onderdrukken en afslachten .sommigen zijn heel kritich maar eenzijdig, ze gunnen suriname geen ontwikkeling en vooruitgang enige wat deze mensen willen is achteruitgang, zie hun keuze voor mensen die het land kapot hebben gemaakt wat deze mensen willen met hun keuze is dat suriname internationaal geisoleerd word, ze weten niet dat internationale samenwerking van levensbelang is voor land en volk.


  Maak melding

 8. Du vooruitgang mi boi…22 man tellende formatie…GRATIS HOTEL.

  Jij ziet het land gaat vooruit …Du.
  Laten ze maar praten en op Front wachten op broodje Front.

  ZO GA JIJ VOORUIT ALS JIJ DE ANDER IN JOUW KAARTEN LAAT KIJKEN VOORUIT MI BOI DU…(DOMBO DU)VOORUIT.


  Maak melding

 9. Als Suriname niet de middelen heeft om deze plannen ten uitvoer te brengen waar moet dan het geld vandaan komen?De grote bedrijven sturen hun winsten naar het buitenland ,dus blijft er niet veel voor de staat over.Ik vind dat het tijd geworden is dat men gezegd na gaat wie geld weg stuurt en waarom naar bepaalde landen.Gezegd de doel van de Fransen hebben waarschijnlijk een bedoeling het kan politisch of economisch zijn het land proberen na zich te krijgen,daar Brazilie” Suriname wil maken tot zijn eigen baas.Vergeet niet de Brazilianen willen hun aantal verhogen tot zeker 100000 inwoners.


  Maak melding

 10. @10: 8, ik maak me niet druk hoor. venetiaan heeft doelbewust dit land aan de chinees verkocht, omdat hij de hindustaan haat. maar wat vene niet weet, zo een domme neger is hij wel, is dat deze chinezen niks anders dan gele trojaanse paarden zijn die over een niet al te lange tijd deze hele banannacountry zal overnemen.


  Maak melding

 11. Vorig jaar reageerde ik op het bericht, dat de Fransen een doorvoerhaven willen aanleggen te Meerzorg en tevens de infrastructuur van de Oost-West- verbinding willen herstellen. Echter was de voorwaarde van de Fransen, dat zij alleen de beheersdaden in die toekomstige haven zouden hebben en uitvoeren. Een stuk Frankrijk in Suriname dus.

  Ik vond dit een goed plan van internationale samenwerking, alleen wel met de opmerking dat Suriname ook zeggenschap moet verkrijgen binnen dat havengebeuren.

  Doordat nu de Franse regering ontwikkelingsgeld, in de vorm van leningen, aan de Surinaamse regering ter beschikking stelt,wordt mijns inziens, door de Franse regering, de Surinaamse regering en overheid zacht gemalen om zo hun Franse plan nog gedaan te krijgen.

  Waar leningen worden verstrekt, is de kans op vriendjespolitiek en corruptie hoog en neemt tevens de afhankelijkheid naar de leninggever toe.

  Geo-morfologisch gezien, is het in Frans Guyana moeilijk een haven voor grote zeeschepen te bouwen.

  Dit kan, voor de Fransen, het beste in Suriname gebeuren met daarbij een goede transport-route naar Frans Guyana.

  Volgens mijn inlichtingen, hebben de Fransen in Frans Guyana zo een haven zeer hard nodig en doen er alles aan om van Suriname die medewerking te krijgen.

  Ik denk nog steeds dat de Surinaamse overheid de situatie goed kan doorzien en in belang van Suriname, het beste voor het Surinaamse nageslacht eruit kan halen.
  Srika


  Maak melding

 12. ik geeft geen antwoord aan racisten ik hou van een discussie maar raciale gedoe daar doe ik niet aan mee ik ben multicultureel opgoed en daar ben trost op als surinamer. geld is macht de mensen die hun winkels verhuren voor die chinees moeten niet klagen dat vind hypocriet, de zelfde discussie in nederland de marokkane en turken nemen alle winkels in over wie zijn de eigenaren juist ja blanken.ga jullie eerst na wie verantwoordelijk zijn voor grote groepen chinezen die suriname de afgelopen 20 jaren suriname zijn binnen gekomen .


  Maak melding

 13. Ik vraag me af of die nieuwkomers in dit geval de Chinezen, niet verplicht zijn om Nederlands of Surinaams moeten leren. Ze staan in hun toko’s en verstaan gewoon niks wat de klant aan hen vraagt. Het enige wat ze doen is mensen raar aankijken alsof wij, ons aan hen moeten aanpassen.
  Verplicht die mensen om tenminste een taal te leren, Nederland of Surinaams!
  Zo creëer je ook werkgelegenheid voor mensen die les willen geven, net als in Nederland.
  In Nederland wordt er aan alles verdiend. Maar ja, Suriname durft alweer niet.

  Trouwens, waarom kan men niet gewoon met toeristen visum naar Suriname?
  Tegenwoordig kan men overal naartoe met toeristen visum, zelfs diep in Afrikaanse landen. Geen wonder dat het nooit wat wordt met het toerisme in Suriname. Als je zoveel moeite moet doen om naar een warm land (Suriname) te gaan, dan ga je gewoon naar andere leukere en gezellige landen in de buurt die niet moeilijk doen, met dat visum gedoe.
  De lege vliegtuigstoelen naar Suriname verklaren veel.


  Maak melding

 14. Niemand stelt de vraag aan de orde, “door wie deze ooit zo mooie wegvak Moengo-Albina werd opengeript met een motorgrader van de Suralco, tijdens die vuile binnenlandse oorlog”.


  Maak melding

 15. Opmerking !!!

  Het onderwerp gaat over drie Franse leningen aan Suriname.

  Is het dan nog toch zo moeilijk je te houden aan het onderwerp? En waarom zoveel inhoudloze en negatieve persoonlijke aanvallen naar elkaar toe?

  Reageer dus a.u.b. op de inhoud van het artikel en maak van dit forum geen therapeutisch reageercentrum om zodoende je gram te halen op een ander.

  En als je over het onderwerp niets afweet, reageer dan niet en lees maar wat de anderen, inhoudelijk, daarover wel te vertellen hebben. Je kan dan zo ook iets te weten komen en een basis vormen voor een latere inhoudelijke reactie.

  Vrolijk Pasen toegewenst!
  Srika


  Maak melding

 16. De Oost-Westverbinding loopt van Albina naar Nickerie. Het gedeelte tussen Paramaribo en Nickerie ziet er goed uit, het gedeelte tussen Paramaribo en Albina moet nog gerehabiliteerd worden. Verder nog regelmatig politieserveillance en snelheidscontroles op het laatst genoemde gedeelte.


  Maak melding

 17. @13: “ga jullie eerst na wie verantwoordelijk zijn voor grote groepen chinezen die suriname de afgelopen 20 jaren suriname zijn binnen gekomen .”

  ja ik weet dat het eerst de chinese tak van de NPS was die ermee was begonnen, en daarna heeft de PL alles overgenomen, onder auspicien van el baviano venetiano.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.