Illegaal kopiëren in Suriname wordt aangepakt

26

PARAMARIBO, 8 apr – Het illegaal kopiëren van intellectuele en artistieke producten zal grondig worden aangepakt. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Vooral de auteursrechten op muzikale producten krijgen aandacht. De plooien bij de uitvoering zijn vrijwel geheel gladgestreken.

Het is dan ook een kwestie van tijd aleer de illegaliteit georganiseerd te lijf wordt gegaan. Weliswaar wordt gekozen voor een stapsgewijze aanpak. “Je moet eerst bewustzijn kweken”, zegt Santokhi. Dat is op zich al een hele toer. Het illegaal kopiëren van films en muziek is een aparte bedrijfstak geworden. Vooral de consument zal overtuigd moeten worden van de voordelen.

De prijsverschillen tussen origineel en kopie schelen nogal. Volgens Santokhi zal het allemaal wel meevallen. “Veelal denkt men dat Surinamers extra zullen moeten betalen. Dat is niet waar. Nu wordt alleen degene rijk die kopieert. Als de artiesten zelf verdienen, kan ook de staat belasting heffen.” Ook is er nu meer kans succes te voorkomen dat in Suriname ontwikkelde intellectueel eigendommen in buitenlandse handen terecht komen.

26 REACTIES

 1. Alleen maar een mongool gaat beweren dat het niet gaat lukken. Is het nou zo moeilijk om een van de vele cd zaken die suriname rijk is binnen te vallen en de boel in beslag te nemen en boetes uit te delen?


  Maak melding

 2. Mang….laat die man boeven gaan vangen jerre,dit zal hem inderdaad NOOIT gelukken!Muziek,films van welke artiest maar ook word gewoon aangeboden op internet via wereld bekende torrentsites (zoals de Pirate Bay) en deze worden massaal gekopieerd door miljoenen,zo niet miljarden mensen,dus komt het materiaal gewoon weer gekopieerd op de markt terecht…..En een ene Santokhi wil dat gaan bestrijden…..dream on boy…

  Hij ziet ze echt vliegen,teveel pillen ingenomen….


  Maak melding

 3. Begin is de de georganiseerde misdaad op te lossen
  Begin eerst de wantoestanden in het binnen land op te lossen – waar men illegaal goud uit Suriname doen verdwijnen
  Los eerst alle berovingen en inbraken op

  voor dat jij hier aan begint .
  Spijkers op laag water zoeken is dit


  Maak melding

 4. Er zijn veel belangrijkere contrabanden om aan te pakken.

  Bijvoorbeeld het doen opzouten van al die drugsholen in vrijwel iedere straat, die Suriname/Paramaribo kent.

  Het is niet te begrijpen dat zulks zich onder het toeziend oog van ouders en overige gezinsleden voltrekt.

  Uiteraard is hun drie maals daags in serieuse mat afhankelijk van de dagopbrengst.

  Zijn wij wel serieus bezig in- en met dit land?????


  Maak melding

 5. Deze Minister is ondanks alle geruchten over diens vermeende praktijken, eentje die goede daden probeert te verrichten. Hij is een van ze die wel werkt. Moesten meer van ze doen.


  Maak melding

 6. Tegenwoordig kan men ook alles kopiëren via de computer.Ook worden deze kant en klaar verkocht in winkels.Windows Vista Home Prenium HP Pavilion Slimline.

  Auteursrechten is zeer belangrijk maar hoe pakt je dit aan in een land als Suriname?Dit is ver gezocht,maar er moet ergens een begin worden gemaakt.


  Maak melding

 7. In de geïdustrialiseerde wereld is het een enorme bottleneck en vecht men nog steeds tegen de bierkaai.En in Suriname gaan ze dit euvel met verve aanpakken.Ik wens ze van harte succes toe!!!!!


  Maak melding

 8. Pak eerst al die roofmoorden djoeka’s op i.p.v. de kleine arme werkende man.
  Trouwens in welke tijd leeft santhokie. Alles is te downloaden. Man, doe niet alsof je deze dingen niet weet. Hele kabinet speelt schijnheilig. Alsof ze heel onschuldig zijn (heilige maagden).


  Maak melding

 9. Santokie moet durven om iets tegen de oost-westverbinding te doen daar waar er dagelijks niets vermoedende mensen worden geroofd van hun bezittingen nooit is er iemand aangehouden en de berovingen gaan gewoon door,ik heb Santokie nooit en dan ook nooit daar iets over horen zeggen,Brunswijk geeft hem terstond congé,ipv dat hij daar stappen tegen onderneemt om die weg crimineelvrij te maken lult ie over illegaalcopieeren.Heel Moengo en albina zijn er criminelen zeer aktief,maar ook daar doet Santokie niets tegen,mag en kan niet want daar zit Brunswijk als heerser.


  Maak melding

 10. Mensen mensen luister maar,het kopie”ren van CD`s en DVD`s wordt in Europa gretig gedaan en het neer laten van files ook.Wat het eigenlijk omgaat is, dat deze grote muziek en film bedrijven zien dat er niet veel gekocht wordt en dat de winsten kleiner worden.Als je nagaat kan je bijna gezegd niet een Cd of een DVD met iets nieuws kopen de prijzen zeggen het wel te duur.Wat doe je dan je wacht tot de uitverkoop.In Suriname ging ik naar een muziek winkel toe om een CD te kopen en daar kon je kiezen tussen een kopietje of het originele.Op straat had je mensen die inheems muziek kopietjes verkochten ter ergernis van de mensen die de originele geschapen hadden en zagen dat hun inkomsten verloren gingen.Ik vind dat men deze winkels moet verbieden kopietjes te verkopen om niet alleen de inheemse artiesten te helpen maar ook zij die uit arme landen komen.Persoonlijk geloof ik niet dat men er in slagen kan door een wet aan te nemen om het neer laten van muziek en filmen files te verbieden.


  Maak melding

 11. @18: Als hij dat doet, dan gaat de blakkaman weer lopen huilen en brullen dat die hindustaan ze opfockt (raciale tour). Geen wonder dat hij niks tegen ze doet. En Brunswijk is zijn mattie en Brunswijk heeft gezegd: niemand raak mijn lieve krosfaya’s aan die langs de oostwest met hun automatische wapens anderen hun leven zuur maken. Anders trapt hij die politieke stoel onder hun konten weg en valt ie plat op zijn gezicht. En ook geen wonder dat El Baviano die verdedigingswet tot op heden nog niet heeft ondertekend, terwijl het de parlement allang is gepasseerd.. Racisme en zucht naar politieke macht, dat is overheersend in NF+


  Maak melding

 12. Het land SUriname is eerlijk verdeeld. Santokie en consorten de stad en brunsie bravo het binnenland. Front houd scheiding en gijzeling van volkeren in stand. Alleen in het bos zijn er meer zwarte mensen, een enkel chinees,omdat hindustanen en chinezen niet in het bos kunnen volharden.A bosie ogrie djie ding toch.Dus minster santokie gaat u met deze wijsheid aan de slag en breng gauw verandering of desnoods een begin daaraan.U doet ook zoveel goede dingen.Help de mensen met oostwestverbinding,marowijne aan een veilige omgeving.


  Maak melding

 13. Tja dit verhaal horen we al jaren, maar de aanpak laat nog langer op zich wachten. Hopelijk dat het eens gestalte neemt. Het enige wat we hier kunnen doen ook “hopen”!!!!!!


  Maak melding

 14. Dat heeft toch geen zin?
  Als er orginelen komen kopieren anderen het weer man, die mensen kunnen het nooit in orde brengen is gewoon dom bulshitt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.