zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit NederlandSurinaamse avond SP groot succes

Surinaamse avond SP groot succes

-

Does Travel - naar Suriname

De informatieavond van de SP in Amsterdam Zuid-Oost voor Surinaamse Nederlanders op zondag 5 april was een groot succes. Meer dan 300 mensen bezochten de bijeenkomst en genoten van politieke discussie, een quiz van Edgar Bugru Burgos en muziek van Clarence Breeveld. Initiatiefnemer Tweede Kamerlid Harry van Bommel is zeer tevreden. ‘De discussie was goed en de opkomst boven verwachting. Edgar Burgos kreeg massaal de lachers op zijn hand met zijn quiz ‘Hoe goed ken jij Suriname? Volgens mij heeft Edgar een mooie carrière als quizmaster misgelopen.’

De bijeenkomst werd gepresenteerd door Kamerlid Van Bommel maar naast hem kwamen er vele andere sprekers aan het woord. Purcy Denz, consulent bij het Nederlands Migratie Instituut (NMI), ging in op de mogelijkheden en moeilijkheden van remigratie naar Suriname. Hij deed de suggestie aan de politiek om remigranten langere bedenktijd te geven om definitief te kiezen voor remigratie. Nu is dat slechts één jaar. Mahin Jankie van de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) stond stil bij de hoge luchtvaarttarieven Amsterdam-Paramaribo. De VSN en de SP hielden vorig jaar gezamenlijk een enquête onder reizigers en constateerden dat de tarieven enorm verschillen. De SP pleit daarom in de Tweede Kamer voor meer concurrentie op de verbinding waardoor de tarieven zullen dalen. SP-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Remine Alberts ging in op het armoede beleid en de mantelzorg. Binnenkort zal de SP in Amsterdam nieuwe voorstellen doen om op een gerichte manier armoede te bestrijden. ‘Armoede heeft een kleur’ benadrukte één van de vragenstellers. Alberts zei dat de SP daar in haar nieuwe voorstellen ook rekening mee zal houden. Noush Saranjam en Randjan Bissesar, beiden actief voor de SP in Zuid-Oost, gingen in op lokale kwesties als werkgelegenheid en het functioneren van het stadsdeel.

In zijn afsluitende speech stond Van Bommel uitgebreid stil bij de discussie over de Toescheidingsovereenkomst. Nederland en Suriname onderhandelen dit voorjaar over de toekomst van die overeenkomst die veel Surinaamse Nederlanders het recht geeft om in Suriname te worden behandeld als waren zij Surinamer. De overeenkomst wordt echter niet nageleefd. Van Bommel hekelde in zijn speech het CDA dat kortgeleden nog zei dat de Toescheidingsovereenkomst iets uit het verleden was maar nu onder alle druk toch Surinaamse Nederlanders uitnodigt om over die overeenkomst te komen praten. ‘Ik heb de uitnodigingsbrief hier in mijn handen. Enig wantrouwen is op zijn plaats want de brief is gedateerd 1 april. Zou het CDA soms een grap met u willen uithalen?’ Ook stond hij stil bij het AOW-gat en de voorstellen die de SP in de Kamer heeft gedaan om dat gat te dichten. Hij beloofde de aanwezigen dat de SP op dit punt actief zal blijven tot het probleem is opgelost.

De bijeenkomst van de SP is de derde in een reeks. Eerdere avonden waren in Den Haag en Rotterdam. Na Amsterdam volgt mogelijk nog Almere en Utrecht. Verder zal de SP in kleinere gemeenten waar veel Surinaamse Nederlanders worden op verzoek ook informatiebijeenkomsten organiseren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Surinamers hebben meestal een stokpaartje nodig om hun belangen te kunnen behartigen.
  De wens van Wilders begint nu zijn vruchten af te werpen.Men voelt zich nu bedreigt en kies voor het onzekere.Wilders wat vindt je van de handelingen van SP kamer lid van Bommel? Laat je stem nu horen man of heb je geen mening.


  Maak melding
 2. Brantimaka nr 1

  Wilders wat vindt je van de handelingen van SP kamer lid van Bommel?

  Antwoord Wilders ;
  Goed zo Bommel ; stuur ze allemaal terug naar Suriname ; Yeahhhhhhhhhhhhhhh

  En geef ze wat geld mee ; Yeaahhhhhh


  Maak melding
 3. Wat ik zo jammer vind is dat we steeds weer voor de gek gehouden worden. 1- Je zag het met de PVDA die ons jarenlang voor de gek hield met feesten tijdens een verkiezing uiteindelijk is het niet de surinamer die jaren achter hun staat/stond nu burgemeester van R’dam is(dit is maar een voorbeeld hoe dom wij Surinamers zijn)2- We worden aan het lijntje gehouden dat ze bezig zijn met de tarieven…. mensen ga gezellig naar een ander land er zijn landen zat om op vakantie te gaan….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES