Cirkel vrouwenmishandeling in Suriname krachtig

4

PARAMARIBO, 31 mrt – De cirkel rond vrouwenmishandeling moet dringend doorbroken worden. Dit zegt parlementariër Sharmila Mangal-Mansaram. De cirkel is nog krachtig. Een gedegen aanpak is dan ook niet goed denkbaar zonder een meer holistische benadering.

Daar schort het nog aan met het gevolg dat vrouwen vaak blijven cirkelen in een situatie van mishandeling se stress. “Er zijn geen preventieve maatregelen die je kunt treffen zoals in Nederland en de VS”, zei Mangal-Mansaram in het televisieprogramma To the Point. Daar komt binnenkort verandering in. De overheid gaat een grotere rol, spelen bij de aanpak. Maar ook het sociale milieu moet mee.

Tot nog toe zijn mensen uit de omgeving nogal terughoudend. “Elk ander die weet heeft van een geval, mag dat aangeven”, aldus Mangal-Mansaram. Dat wordt allemaal geregeld in nieuwe wetgeving. Om de holistische benadering te bevorderen komt er ook een nieuw instrument. Met een beschermingsbevel van de rechter kan de man tijdelijk uit het gezin worden gehaald.

Volgens Mangal-Mansaram is er zo gelegenheid aan herstel te werken. Het beschermingsbevel kan hooguit een jaar duren. Binnen die periode moet een oplossing worden gevonden. De man wordt ook verplicht het gezin financieel te voorzien. Dat verschilt met de situatie nu. Vaker trekken slachtoffers hun aanklacht in omdat ze financieel afhankelijk zijn.


4 REACTIES

 1. Vrouwen die lief zijn moet je met liefde
  behandelen maar sommige moet je hard aanpakken
  financieel voorzien van de kinderen kan wel maar wel bij mij thuis ze heef toch een andere man die in haar potje roert
  Dora heef het zeker weer te bond gemaakt en weer klappen gekregen hup aan de aanrecht
  in de keuken daar hoor je thuis dat is je enige recht


  Maak melding

 2. Vrouwenmishandeling is niet een probleem die gezegd voorkomt in Suriname maar overal.In de meeste gemeenschappen met een gelijkberechtiging bestaat deze type van mishandelingen niet vaak.De vrouw kent haar rechten en weet waar ze heen moet als het zou gebeuren dat ze mishandeld zou worden door haar echtgenoot of haar samenwonende man.Er bestaan in vele landen opvang centra`s voor vrouwen die in zulke situatie zouden verkeren dat zij en hun kinderen geholpen worden.Mannen die deze daden begaan moet men naar mijn mening opsluiten,want je hebt het recht niet een ander mens en het maakt niet uit of het je getrouwde vrouw is of niet,zodanig te mishandelen dat ze een arts moet opzoeken,dat in vele gevallen het geval is.Veel meer kan gedaan worden,door niet alleen het beschermen van de rechten van de vrouw,maar ook door vrouwen de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen.


  Maak melding

 3. Ik kan mij heeeel goed voorstellen dat een vrouw een man bakst als hij geen respect toont!!! Haar niet serieus neemt, haar emotioneel chanteert en intimideert! Haar emotioneel niet steunt,niet naar haar wil luisteren en geen enkele verantwoordelijkheid wil nemen!
  mishandel iemand niet ,maar uit frustratie een klap??? Kan ik mij heel goed voorstellen, ik keur het niet goed hoor mennekes!! laat dit duidelijk zijn, (dit voordat Dhr. ALEX wwer gaat `blaten`)
  odiodi,
  kriolomama


  Maak melding

 4. vrouwen mishandeling is volgens mijn opvatting een kolosaal probleem in de hele wereld. Vrouwenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld en kan in verschillende vormen voorkomen.elke vorm kan ernstige gevilgen hebben voor de slachtoffer.mijn advies voor mannen die zich schuldig maken aan dit fenomeen is: leri lobi na libi voe joe lobi uma.liefde hoeft niet pijn te doen als jij maar ervoor zorg draag dat j op de juiste manier lief hebt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.