Even rechteloos

2

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Nadat ik met mijn OV-chipkaart al had uitgecheckt bij het metrostation, wilde ik het systeem testen door meteen weer in én uit te checken. Was benieuwd of me dat inderdaad niets zou kosten. ‘Overstappen OK’ lichtte de digitale tekst van de kaartlezer op. Even schrok ik ervan; alsof Big Brother exact wist hoe lang ik ergens uithing. Maar dat is nou wat ze noemen ‘voorgeprogrammeerd’. Bij het weer uitchecken werd mij ‘0,00’ in rekening gebracht.

Als ik iets in Suriname miste dan was het wel de voortschrijdende technologie met al zijn gadgets en snufjes. Veel is nu gebaseerd op gps: een wonderlijke toepassing. Ik kom na tien jaar terug en ineens kan ik in elke vreemde stad feilloos mijn weg vinden dankzij een pratende navigatie: ‘Na 100 meter bereikt U de plaats van bestemming’. Knight Rider is niet langer sciencefiction! Ook pratende trams en bussen die vertellen welke volgende halte komt. De telefoonpalen bij taxistandplaatsen zijn verdwenen: de centrale geeft adressen door volgens het sms-principe op basis van je gps-positie. Je jaaropgaaf vraag je bij de Belasting op door op de telefoon je ‘burgerservicenummer’ in te toetsen. Allemaal mooi en wel, maar met één druk op de knop trekt Big Brother à la Minority Report je hele handel en wandel na. Je alibi mag geen haarscheurtje vertonen.

Suriname is een jungle van wanorde, Nederland een van geautomatiseerde overregulering. Ik ben er niet helemaal over uit welke ik prefereer. Voorlopig geniet ik maar zoveel mogelijk van het volle futuristische gevoel. Maar net als in Suriname, voel ik me hier meer toeschouwer dan participant. Waarschijnlijk de gevolgen van ‘ontworteld’ zijn aan deze en gene zijde. Ook doordat ik weer een vrij beroep uitoefen. Eerst journalist, nu avondcruisende taxichauffeur. Me begeven in het spitsuur – of het nu op de verstopte snelwegen is of in de uitpuilende metrotreinen – doe ik meestal met een vrijblijvend gevoel. Terwijl ik dan die vastlopende ‘geoliede’ Nederlandse jungle gadesla, denk ik: ‘Is dit nu welvaart?’ Ben beslist niet van plan mijn oude dag hier te slijten.

Ook denk ik vaak aan hoe Surinamers het zich zo onnodig moeilijk maken. Het hoeft heus niet supergesmeerd; met een klein beetje discipline zou Suriname dé ideale balans zijn van welzijn en welvaart. Geldt ook politiek. Ik heb genoten van het circus rondom het Nederlandse ‘economische crisisberaad’. De oppositie die zich ‘buiten gesloten’ voelde en vreesde een ‘doortimmerd plan’ door de strot gedauwd te krijgen. Zo zijn ook de verhoudingen in Suriname, maar daar krijgen ze onsamenhangendheid en visieloosheid door de strot gedauwd. Bovendien wordt in Nederland voor ingrijpende beslissingen gezocht naar ‘breed draagvlak’, in overeenstemming met de ‘sociale partners’.

Heerlijk die opmerking van vakbondsvoorvrouw Agnes Jongerieus dat minister Donner van Sociale Zaken ‘op ramkoers’ was. Arme fragiele Donner, zag ik voor me, op ramkoers met de lijvige Jongerius; als-ie nou maar zijn helm opheeft. Hij van een elitair geslacht, zij een volkse meid. Uiteindelijk lag er wel een akkoord. “Een goed pakket, dat doet wat het moet doen, onder de omstandigheden”, formuleerde een minister even vaag als doortimmerd. Het vlijmscherpe kamerdebat was gewoon weg smullen. De Nederlandse politieke poppenkast heeft – hoe voorgekookt ook – bij vlagen trekken van een verfijnd Shakespearesiaans schouwspel.

In 1997 maakte de kersverse regering-Wijdenbosch – met als architect Desi Bouterse – gewag van een ‘verijdelde couppoging’. Daarbij waren verdachten bruut en tot bloedens toe mishandeld. Het verhaal doofde als een nachtkaars. Tot een rechtszaak is het nooit gekomen en ook nooit meer wat van gehoord. In de dagelijkse Surinaamse praktijk is menige politieoptreden ook niet mals. Verre van een rechtsstaat.

Alhoewel. De brute wijze waarop de ‘Marokkaanse terreurverdachten’ zijn aangepakt in Amsterdam, riepen bij mij die Surinaamse ‘verijdelde couppoging’ in volle glans weer op. Ook nu werd het vonnis al tijdens het politieoptreden geveld, waarbij voortanden verloren gingen. Nederland; een geoliede rechtsstaat. Kan zijn. Maar als volstrekt onschuldige moslim loop je groot risico dat één vaag telefoontje voldoende is voor een even rechteloze uitkomst. Vervolgens zegt burgemeester Job Cohen met droge ogen dat excuses ‘niet hoeft’. De oerwetten van de jungle gelden werkelijk overal. Alleen worden ze hier doortimmerd geformuleerd en technologisch gemaskeerd.

Iwan Brave


2 REACTIES

 1. ‘’Alleen worden ze hier doortimmerd geformuleerd en technologisch gemaskeerd.’’

  Dit noemt men ‘farizeeën’….met omhaal van woorden spreken om je voordeel te halen, toegestaan; liegen, huigelen, verraden, valse getuigenis afleggen, etc. etc. U weet hoe Jezus de farizeeërs zag/ziet ! farizeeërs = establishment =(mis)-leiders .

  Tangboeng!


  Maak melding

 2. Beste Iwan Brave,

  Wat is het hoofdonderwerp van je tekst? Je begint over ‘de voortschrijdende technologie met al zijn gadgets en snufjes (341 woorden).’ Daarna schrijf je over de verschillen tussen de Surinaamse en de Nederlandse politiek (192 woorden). En je eindigt met het onderwerp die je in de titel aankondigt: rechteloosheid (153 woorden).

  Ik begrijp dit niet. Het is toch een journalistiek principe om meteen met het onderwerp te beginnen van de titel? En waarom besteed je er slechts 153 woorden aan in een tekst van 686 woorden? Dan gaat je tekst toch meer over andere zaken dan over rechteloosheid?

  Ik weet niet wat er aan de hand is, maar je kunt veel beter. Dit stelt me teleur. Het is net alsof je ‘chaos’ door mijn strot probeert te duwen. En dat voelt niet lekker

  En Watcher (reactie 1) heeft gelijk hoor. ‘Alleen worden ze hier doortimmerd geformuleerd en technologisch gemaskeerd,’ is een oerlelijke en onnodig ingewikkelde zin. Het is een bijna ‘ziekelijk’ gebruik van vooral ‘gestudeerde Surinamers’ om in onbegrijpelijke, gekunstelde, moeilijke en vage termen te communiceren. Hiermee proberen ze te verhullen dat ze eigenlijk niets zinnigs te vertellen hebben. Jij hebt toch wel iets te vertellen Iwan? Nou; doe dat dan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.