dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDe Surinaamsche Bank: 2009 jaar van uitdagingen

De Surinaamsche Bank: 2009 jaar van uitdagingen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 mrt – In 2009m wachten een heleboel uitdagingen op financieel en economisch gebied. Dit stelt de De Surinaamsche Bank. Zowel de staat als het bankwezen zullen deze uitdagingen moeten aangaan. Met dezelfde gedrevenheid en vooral gevoel voor verantwoordelijkheid.

Dat zijn dezelfde kwaliteiten die het land tot nog toe bespaard hebben van de meeste gevolgen van de wereldcrisis. Toch zullen investeringen gepleegd moeten worden waar dat eerder minder is geweest. De agrarische sector komt nog het meest in aanmerking. “De vraag naar voedsel is elastisch, wat betekent dat het nooit ophoudt”, zegt bankdirecteur Sigmund Proeve.

Er zal dan ook meer dan ooit geïnvesteerd moeten worden in deze sector. Behalve in de rijstbouw, zijn ook groenten en fruit geschikt. Zelf heeft De Surinaamsche Bank leningen verstrekt aan nieuwe boeren in Wageningen, Nickerie. Deze groep werkte vroeger voor het failliete SML. “Ze doen het nu goed”, aldus Proeve. Dit bewijst dat het de moeite loont, hoewel het bankwezen nog behouden is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Hoewel ook ik geloof dat de agrarische sector veel mogelijkheden bied zich er toch een fout je in het DSB verhaal.

  Een product heet elastisch te zijn als de vraag van het product daalt bij een stijgende prijs en omgekeerd.

  De vraag naar voeding is min of meer INelastisch, wat wil zeggen dat we dat mensen altijd voedsel zullen kopen ook al stijgt de prijs enorm.
  De vraag naar gewassen is elastisch. Waarom? Wel agrarische producten, incl. voedingsgewassen, kunnen ook gebruikt worden om bv biofuel te maken. Als de prijs van aardolie stijgt zullen producenten uitwijken naar biofuel en stijgt de prijs van landbouw gewassen. De agrarische sector zal dan ook altijd met grote prijsfluctuaties te maken krijgen. Fluctuaties die waarschijnlijk alleen maar groter worden.

  Daarnaast zijn e nog twee zaken belangrijk.
  Wie bekend is met het fenomeen varkens-cyclus weet ook dat je juist meer moet gaan produceren als de prijzen dalen. Immers de meeste producenten gaan dan juist minder produceren en bij de volgende oogst is er dan schaarste en stijgen de prijzen. De recente ontwikkelingen in de rijst laten dat medogeloos zijn: de boeren zijn allemaal gaan verbouwen toen de prijs hoog was, en als ze straks allemaal stoppen dan klagen ze over 2 jaar dat de prijs hoog is en zij niet konden profiteren.
  Het volume effect. Als de prijzen met 20% dalen maar de boer heeft 100% meer ingezaaid dan kan het best zo zijn dat hij per saldo meer gaat verdienen. De prijzen zeggen dan ook niet alles.

  Lijkt mij dat we de agrarische sector moeten stimuleren en daarbij maatregelen die boeren beschermen tegen slechte jaren: tijdelijk meer krediet ruimte, uitstel van aflossingsplichten, monitoring van ontwikkelingen die vaninvloed zijn op verwachte prijzen en opbasis daarvan goede adviezen mbt productie verhoging.

  Nb het advies van vorig jaar om de productie te verhogen had zeker mijn instemming. Niemand kon de financiele crises voorzien. Geolg is wel dat boeren nu met een oogst zitten die via dure kunstmest, etc. geproduceerd is bij dalende marktprijzen.
  Ik denk dat in zo’n geval er alles aangedaan moet worden om de boeren te helpen deze moeilijke tijd te overbruggen EN de productie instand te houden. Niet door zwaaien met de geldbuidel maar bv door een uitstel van betalingsverplichtingen aan de bank, onder een garantstelling van de overheid. Dat zou met minder overhediskosten een veel grote effect hebben.


  Maak melding
 2. HAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  De directeuren voelen het vuur onder of misschien gezegd in hun kont. DE SURINAAMSE BANK, 2009 is een uitdaging. Wat een lachertje. Is dit de mensen die een rekening bij hun hebben om te misleiden dat ze niet alleen illegale praktijken doen zoals,we het al lang WITWASSEN of TRANSACTIES naar buiteland ed. Ze gaan mensen financiering bv. de boeren en de ex-medewerkers van de SML
  die nu groente en fruit gaan verbouwen. Is dit nou een truukje die ze uit een oude doos weghalen om mensen eerst te misleiden en dan vervolgens weer hun bezittingen in beslag nemen. Ze zijn eerst ontslagen door de falliete SML en nu dit weer. Onder welke omstandigheden wordt dit nou gefinancieerd,
  hun bezitingen als onderpand waarschijnlijk.
  En onder welke voorwaarden en welke percentage. Hoe groot is de overlevingskans.
  Als er groente wordt verbouwd moeten ze eerst land hebben en die eerst bewerkt moet worden voordat er gestrooid en of geplant kan worden. Er zit zoveel tijd tussen al deze handelingen en hoe wordt het dan uiteindelijk uitgewerkt. Wordt alles machinaal gedaan om er een systeem te creeren dat er tegelijkertijd geploegd,gezaaid,de beplanting en het oogsten van de te verbouwen produkten en nog dan te noemen het VERKOPEN EN OF EXPORTEREN van al deze goente en fruit. Als alles in kasten en dergelijk zou worden gedaan zou dit bv. de perfecte plan allertijden genoemd
  kunnen worden maar ik heb persoonlijk het idee dat dit niet het geval is. Hoe moeten de mensen straks de banken gaan terug betalen als weer net als een paar weken geleden alles blank komt te staan. Waar moeten dan deze mensen gaan aankloppen om nog verder te kunnen gaan als ze de bank niet kunnen betalen. Zullen dan er weer BULLDOZERS ingezet worden net als in CHARLESBURG een paar jaar geleden. Mensen op
  vraag naar de voorwaarden er zullen zeker steken en haakjes eraan zitten en lees dan ook goed de KLEINE LETTERTJES en als je niet goed genoeg geschoold bent laat dan iemand anders het voor je doen bv een advocaat zie het als een investering in je bedrijf.
  THINK ABOUT THIS…….

  TANG BOENG…….


  Maak melding
 3. @Mowi
  We weten wel dat je graag loopt te kankeren en schelden maar nu draaf je helemaal door.

  Dergelijke onzin duidt men aan als raaskalken.

  Alles wordt er te pas en te onpas bijgehaald, het heeft geen structuur, kortom niemand begrijpt ook maar iets van je verhaal en iedereen zal het afdoen als een zeikerd die niets beters te doen had.

  Als je wat te vertellen heb denk dan eerst goed na over wat en hoe.


  Maak melding
 4. @ neus

  Ik weet niet wie je met WE bedoelt maar het zou zeker de moeite waard zijn als JIJ het nieuws van de DSB nog een paar keer goed begrijpend gaat lezen en dan zou je je reactie moeten uiten. Je moet in het verledentijd denken maar in het toekomstigetegenwoordigtijd.

  DENK HIEROVER NA

  TANG BOENG


  Maak melding
 5. @Mowi

  Ik heb de moeite genomen om je reactie nummer 2 nogmaals te lezen maar sorry het heeft is chaotisch. Gaat het over wit wassen? Over boeren die landbouwkredieten hebben? Over de mechanisatie in de landbouw? Laat ik proberen door wat vragen structtur aan te brengen:

  Ben je van mening dat ze witwassen? Zo ja waarom, en welke feiten heb je?
  Ben je van mening dat ze op oneigelijke gronden geld lenen aan boeren? Zo ja hoe bedoel je dat dan, welke werkwijze volgen ze daarbij volgens jouw? En he je bewijzen?
  Ben je van mening dat boeren niet goed voorgelicht worden als e een lening aan gaan? Zo ja ken je gevallen waarbij de fout duidelijk bij de bank ligt? Of komt het omdat de boeren zelf niet oed oplettten? ( Lijkt mij nml dat de bank er weinig mee opschiet om boeren geld te lenen en dan de helft terug te krijgen, dus ook de volgende vraag: Ken je situaties waarbij de bank veel winst heeft gemaakt door boeren failliet te laten gaan? En ook
  Ken je situaties waarbij de bank de boer failliet heeft laten gaan en de boedel verkocht heeft terwijl als de bank gewacht had zij haar geld wel had gekregen?

  Uit je tekst krijg ik nml vooral het gevoel dat jij een wrok tegen banken hebt, en meer info haal ik er eigenlijk niet uit.


  Maak melding
 6. die mevrouw marica van landbouw en venetiaan heeft bewust de rijstsector laten verpauperen
  Omdat de mensen uit dat district niet rijker mogen worden terwijl in andere landen de rijstboeren volop profiteren naar de vraag naar rijst. Alleen in suriname mogen de rijstboeren niet profiteren. Deze worden bewust willens wetens tegengewerkt door de zittende diklip bavenetiaan.
  Ik als een bakra zeg dat.

  Beek

  [email protected]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES