IMF-experts schrijven boek over economie Suriname

20

PARAMARIBO, 22 mrt – Experts van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, publiceren binnenkort een boek over de Surinaamse economie. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname. Geconcludeerd wordt onder meer dat de vooruitzichten aanzienlijk beter zijn geworden ten opzichte van een decennium terug. Het verschil is politiek te verklaren.

Door onder meer het op stabiliteit gerichte beleid van de regering Venetiaan is het vertrouwen in de economie sterk gegroeid, wordt vastgesteld. Dit heeft weer geleid tot investeringen, binnenlandse economische activiteit en meer werkgelegenheid. De groeivooruitzichten zijn dan ook aanzienlijk versterken. Dit is een opmerkelijk verschil met de toestand in de jaren negentig.

Toen was sprake van ‘bijna-hyperinflatie.’ Er was toen nauwelijks sprake van macro-economisch beleid, is de conclusie. Hoewel het beleid nu anders is, zijn er nog bedreigende factoren. Er worden aanbevelingen gedaan voor stabiliteit en groei gericht op middellange termijn. De zeven schrijvers hebben de afgelopen jaren deelgenomen in inspectiemissies van het IMF.

20 REACTIES

 1. Er mag een boek komen zo dik en groot en zo oud als als Ruro Pseudo.
  Maar ik kijk wat de burger per dag in handen krijgt.
  Maar als altijd een verhaal…de zak van Sinterklaas.
  Weer als voorheen Pieterbaas lopen spelen..domoren.


  Maak melding

 2. zie hier een stukje politieke propaganda van de I.M.F.
  daarom die veertigduizend braziliaanse migranten in suriname.dan zijn de achterblijvers van chinezen nog niet bij gerekend plus de illegale guyanezen en de gouddorstige illegalen.

  vele surinamers zitten te zitten zonder werk,en wij surinamers worden ook onderbetaald en behandeld als verkapte slaven in eigen land.
  what about de ambtenaren dat velen jaren geen loonsverhoging hebben gehad.en het uitbuiten van het volk.

  de aankomende loonsverhoging voor ambtenaren zal uit de staatskas betaald moeten worden. op de geldpers hoeft niet gerekend te worden.
  de stijging van de uitgaven zal uit de lengte of de breedte moeten worden gedekt

  meneer venetiaan u wordt heel hartelijk bedankt voor de economische vooruitgang!???


  Maak melding

 3. Deze expertisen kunnen mooie boeken schrijven maar de realiteit ziet er heel anders uit.Kregen vele Surinamers geen geld van het buitenland,dan had de situatie vandaag heel anders uit gezien.Was het niet deze organisatie die Tanzania dieper in de armoede dreef?


  Maak melding

 4. Economisch is het zeker beter gegaan na het herstel van de democratie. En zo moet het ook zijn. In een politiek stabiel land wordt makkelijker geinvesteerd, dan in een dictatoriale staat.

  Als Venetiaan ook iets aan de toegenomen criminaliteit in zijn regeerperiode kon doen dan wat het ook goed. Die is enorm gestegen.


  Maak melding

 5. Zo net vóór de verkiezingen??????Denkt deze coalitie hiermede de kiezers op andere gedachten te brengen????Kiezers die jaaaaaren op een stuk grond of een behoorlijke woning zitten te wachten???Ik denk dat de samenstellers van dit stuk niet bij mensen op b.v. ” abra brokie of tammenga” zijn geweest alvorens hun bevindingen te publiceren.Deze samenstellers hebben hun schaapjes op het droge ZE MOETEN ZELF MET EIGEN OGEN GAAN KIJKEN EN DAN BOEKEN GAAN SCHRIJVEN. Niet naief zijn en luisteren naar wat ze door de “beleidsmakers” wordt voorgekauwd!!!!!Tenslotte zal dit ook worden meegenomen als verkiezingspropaganda.


  Maak melding

 6. De IMF experts hebben een optimistisch boek geschreven over de Surinaamse economie mede gebaseerd op hun inspectiemissies.Ik ben geen financieel-deskundige, noch econoom maar ik heb wel mijn scepsis na het lezen van dit artikel. Ik besef dat de schrijvers van dit artikel slechts een beknopte weergave van de inhoud kunnen geven en daarom wacht ik af totdat het boek voor iedereen beschikbaar is. Pas daarna kan ik een zinnig oordeel geven over de bevindingen van de IMF deskundigen.Mijn scepsis heeft te maken met vragen als:Welke groeivooruitzichten zijn aanzienlijk verbeterd? Hebben de IMF experts kunnen constateren dat er sprake is van een evenwichtige spreiding van het welvaartsniveau van de bevolking? In welke mate wordt de binnenlandse munt door de overheid versterkt? Is er sprake van toename van de productiviteit? Om maar een paar vragen te noemen.
  Naar mijns inziens wordt de economische groei in Suriname nog steeds belemmerd door de enorme corruptie, een log en inefficcient ambtenarenapparaat dat een verlammende bureaucratie tot gevolg heeft, een verouderde en/of niet aanwezige regelgeving, slecht en/of geen infrastructuur en een chronisch gebrek aan gekwalificeerd kader.


  Maak melding

 7. sommigen mensen hier zijn heel erg dom met hun reaktie ik zal paar voorbeelden geven .toen de IMF kritiek had op het wanbeleid van bosje en goedschalk was het in deze zelfde mensen hun ogen niet goed. nu het beter gaat met suriname en ook met de economie is het ook niet goed in hun ogen ik vind deze mensen zielig en dom. iedereen weet dat bosjes en goedschalk een puinhoop van hebben gemaakt.die zelfde mensen die onze economie en staatkast hebben geplunderd die zelfde boeven wil jij terug zo kan ik zien hoe dom je ben .


  Maak melding

 8. Aan de mooie woorden en vooruitzichten door de CBvS hebben wij niets aan en vult de lege magen niet. Wat men in de praktijk meemaakt, dat enkel telt.


  Maak melding

 9. Waarom schrijft nooit iemand een boek over de vernietigers van ons geliefd Suriname.

  Alleen straten worden naar hun genoemd zodat we tot in de eeuwigheid hun naam kunnen noemen.

  Schande!!!


  Maak melding

 10. Wel ik moet eerlijk zeggen nadat het land land zowel economische als financiel met hulp vanuit het buitenland zwaar vernietigd is geworden jaren ’80……zie ik in 2009 geen MOER van eigen Suri’s.Maarrrrrr
  Casino’s en Chinese winkels mi boi(auto verkoop ????) mi boi JA. zeker.

  Maar dat brengt geen stuiver of vijfcent (5%)extra voor brood.

  Jongens/meisjes met een behoorlijke opleiding tot +/- 30 jaar…waar moeten zij werken……..JAWEL RICHTING BUITENLAND.
  Anders blijven zij als HOND pinaren.

  Daarom unu libi mi…ik geen dwaas hoor.


  Maak melding

 11. IMF who the fcuk are they, wie nog in deze leugenaars geloofd, kan liever in sneeuwitje en de zeven dwergen geloven.

  Achterhaalde organisatie, niet geloofwaardig en ontwikkelingsland onvriendelijk maw rubbish.

  Een ding klopt wel, het is politiek te verklaren, we zullen nog meer van dit soort zaken horen hoe dichter we bij 2010 komen. de Surinamers, i rest my case.


  Maak melding

 12. Oom Mane en Pagaal ik ben het helemaal met jullie eens maar de rest is sowieso een
  meelopertje die niet veel weet over het land noch voor 1980 en noch na de verkiezingen na 1987. Voor deze mensen heb maar een woord,
  zet weer al die goede en de slechte dingens en in welke situatie dan ook, welk regering heeft het beter gedaan en welk niet. En zo zie dan in de balans wie het beter heeft gedaan voor land en volk. Natuurlijk zijn er dingens wat jij slecht en de ander vind het goed en ondanks de meningsverschillen zet het op de weegschaal hoe men het zegt en kijk welk er beter er uit komt. Laat wat van jullie horen en THINH ABOUT THIS.

  Tang Boeng


  Maak melding

 13. een van de dingen. wat ik niet wil zien voor mijn zoon en voor de zonen en dochters van anderen is dat ze winkels in en winkels uit gaan of afstanden moeten afleggen voor een pakje melk voor hun babies. vele anderen en ik zelf moesten ook in rijen staan voor onze eerste levensbehoeften.

  Daarna had je winkels waar je alleen terecht kon als je Amerikaanse dollars of Nederlandse guldens had. ze zijn bang voor de Surinaamse guldens want elk moment kon dat vele vele malen in waarde verminderen. anderen zeiden zelfs dat het slechts goed was voor behang.
  dat was toen tegenwoordig is het anders, je hebt overal supermarkten wel duur maar wat je nodig hebt staat daar.
  er was ook een tijd geweest waar mensen in een roestbak reden in Suriname. waar je in een taxi reed en het asfalt onder je voeten kon zien voorbijgaan. Vele auto’s uit Nederland gingen naar Su, mensen deden daarmee goede zaken. Maar nu rijd bijna iedereen in een goede mooie auto indien niet contant onder goede betalingsvoorwaarden als je maar een vaste baan hebt. maar wat vliegt de tijd en vele vele dingen zijn allemaal verleden tijd vergeten, verdrongen.
  maar ik denk dat wij Surinamers toch van ons land en de mensen houden waar wij ook ergens in de wereld mochten zijn. alleen weten wij niet hoe om te gaan met die lobi.


  Maak melding

 14. De kijk van Unu nr.14..dat is toekomst maar niet de oud denkende reactie’s die ik al te vaak zie….mensen denk aan de toekomst…denk aan de kinderen.
  Jullie zijn oud en velen ook al versleten.

  Wateroverlast/Hiv/Aids/Tuberculose/Dengue/USD/Euro’s.KOERS…1 op 3 /1 op 4 waarheen waarheen mensen.
  Daarom stop met domheid….er is Goud /Olie Hout ..wat doen wij ermee…GRATIS WEGGEVEN…om daarna te bedelen als ZWERVER.(of vragen naar kruimels net als onze geweldige FRONT….HOUD OP MAN.


  Maak melding

 15. U komt voor de rechter…. meneer(verdachte) waarom bent u gaan roven.
  Rechter ik weet dat Ron Bruinwerker ook heeft lopen roven Moengo Albina en aan de Franse zijde.(dat zie ik als toekomst)

  Rechter wat wil u hiermee zeggen….Roven en Stelen is goed voor de toekomst van Suriname.

  Dan ben jij een man met ballen en dan kan je klappen uitdelen in het Parlement.

  Oh ja !!! riep de rechter…maar ik jaag jouw voor 12 jaar zonder aftrek de bak in domoor.

  Maar ja helaas verdachte komt niet lang daarna vrij en wordt direct veiligheids man van Opa Ruro….sorry mensen uit alle respect, maar een voorbeeld vandaag aan de dag.

  Rotzooien is ons voorbeeld vandaag aan de maar dag…..maar waar belanden wij met Ronald aan het stuur.
  Ronald houdt van domme grappen.(FRONT)onze toekomst….Mi Gado man.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.