zondag, mei 26, 2024
HomeColumnsExtra alert

Extra alert

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Kort voor mijn remigratie naar Suriname, in 1996, luisterde ik naar een radio-interview met een tankstationhouder die was beroofd aan een autoweg. Ik leefde geheel met het slachtoffer mee. Maar op het eind werd ik boos op hem. De rovers waren namelijk twee ‘donkere mannen’. Het slachtoffer zei: “Als ik nu een donkere persoon binnen zie komen, dan ben ik extra alert.” Ik vervloekte de man natuurlijk niet, want daarvoor was de roofoverval te erg, wel schreeuwde ik: “Sufferd, ik mag lijden dat je de volgende keer door een blanke wordt beroofd!”

Ik vond de man vooral dom omdat hij ‘verdachtheid’ slechts baseerde op huidskleur. Enfin. Maar ik vond mezelf nogal egoïstisch in mijn boosheid en nam innerlijk mijn woorden terug. Maar zijn houding zei naar mijn mening toen al net zo veel over het ‘integratieprobleem’ van autochtone zijde: na al die decennia nog steeds niet in staat goedwillende zwarten te kunnen onderscheiden van kwaadwillende. Reden waarom ook mijn koffers klaarstonden. Ik was die zielenpietende en zich ‘onveilig voelende’ autochtonen beu.

Maar ja, alsof de duivel – of wellicht God – ermee speelde. Vlak voor vertrek schoot ik in het Vondelpark een blanke man te hulp, die tot bloedens toe werd belaagd door drie jonge agressieve Noord-Afrikanen. Hartje zomer en een multicultureel overvol park. Toch was ik de enige die tussen slachtoffer en agressors insprong. Daarna heb ik waarschijnlijk iets te actief meegewerkt aan hun arrestatie. Enkele dagen later kwam ik de onverlaten tegen op de Overtoom, waarop zij de achtervolging inzette. Ik dook een avondwinkel binnen waar de eigenaar mij via het achterterrein liet vluchten. Het enige wat de politie later tegen me zei, was: “We kunnen zulke figuren nooit lang vasthouden, we hopen alleen dat u geen spijt heeft van uw behulpzaamheid. U moet vooral extra alert zijn.” Daarmee moest ik het doen. Mijn achtervolgingsangst, die laatste dagen in Nederland, was groot. In menige Algerijn of Marokkaan zag ik een potentiële belager. Ik bleek mentaal geen haar beter dan de overvallen tankstationhouder. Trauma’s en stigmatisering gaan hand in hand, was ik een levenservaring rijker.

In die tien jaar dat ik in Suriname woonde, werd regelmatig een taxichauffeur beroofd en dood aangetroffen langs een verlaten zandweg. Gelukkig zijn alle TCA-taxi’s voorzien van een ‘nood-signaal’-knop en gps, waardoor de centrale kan meeluisteren en de onheilsplek vrij nauwkeurig kan lokaliseren. Maar toch; je strot is in een seconde doorgesneden. Eerlijk gezegd ben ik tijdens de donkere uren vooral in de Bijlmer of Geuzenveld (klein Marokko) extra alert. Criminaliteit kent immers geen ‘kameraadschap’ of ‘broederschap’. Toch kies ik ervoor steeds weer over mijn twijfels heen te stappen. Los van het vooroordeel kan ik me trouwens als taxichauffeur tijdens avond- en nachtdiensten geen angst en te veel twijfels veroorloven.

Een keer stapte een Marokkaans jochie in. Zijn gelaat was een kruising tussen dat van Mr. Bean en een rat. Geheel overeenkomstig rende hij na het eind van de rit weg zonder te betalen. Ik keek hem vooral verbaasd na in mijn achteruitkijkspiegel: dat je je zo verlaagt voor een tientje. Ik was allang blij dat-ie wegrende, zonder medeneming van mijn beurs of erger. Moest ik nu alerter worden bij jonge Marokkanen? ‘Doe niet zo belachelijk’, corrigeerde ik mezelf, ‘tot nu toe heeft elke Marokkaan je keurig betaald mét fooi.’ Laatst stapten drie opgeschoten Marokkaanse gozers in. “Kameraad, richting Oost”, zei eentje mij iets te amicaal. “Waar van Oost?” vroeg ik met gedrukte irritatie. Toen hij zei: “Kameraad, begin maar vast te rijden”, zei ik: “Ten eerste ben ik geen kameraad en ik wil weten waar ik heen ga.” Daarop gooiden ze verontwaardigd hun portiers weer open en groetten mij ineens minder kameraadschappelijk: “Val dood, boeler!”

Mijn partner – een rasechte Amsterdammer – vertelde woensdag dat bij hem op klaarlichte dag in Amstelveen een passagier was weggelopen zonder te betalen. Een rit van maar liefst vijfentwintig euro! “Die vent moest zogenaamd eerst effe gaan pinnen. Maar toen ik na een tijdje ging kijken, bleek achter die flat alleen maar bosjes te zijn”, aldus mijn partner. “Wat was het voor een figuur?” vroeg ik. “O, een doodgewone Hollandse knul.”

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Een kennis van mij was kort geleden in Suriname en stapte even uit de taxi om even wat foto’s te maken. Net toen hij in de taxi terug wilde stappen zag de kennis dat de taxichauffeur in de zijn zat te rommelen.

  De taxichauffeur was een oudere man. Afkomst bekend, was geen neger. Maar iemand van een bedrijft die aangesloten is bij een Hotel.

  Een kennis van mij was kort geleden in Suriname en stapte even uit de taxi om even wat foto’s te maken. Net toen hij in de taxi terug wilde stappen zag de kennis dat de taxichauffeur in de zijn zat te rommelen.

  De taxichauffeur was een oudere man. Afkomst bekend, was geen neger. Maar iemand van een taxibedrijf dat aangesloten is bij een Hotel.

  De armoede in Suriname zet mensen aan tot diefstal en normvervaging. Gelukkig had die kennis zijn portemonnee in zijn broekzak!


  Maak melding
 2. “Geheel overeenkomstig rende hij na het eind van de rit weg zonder te betalen.”
  Geheel overeenkomstig waarmee?
  Slaat dit op zijn gelaat dat een kruising was tussen Mr. Bean en een rat?!
  Toen je aan je partner vroeg wat voor figuur het was dacht je in je hart, dat het een allochtoon was zeker?!
  Voor het beroep dat je uitoefent ontwikkel je een zesde zintuig voor mensen en situaties die niet pluis zijn!
  Ik weet zeker dat jij je bij een hollandse klant minder onbehaaglijk voelt dan bij een allochtoon!
  Je wilt met de opmerking van je partner waar je mee afsluit je eerder betoog bagatelliseren, maar je weet zelf dat de kans dat al het voorgaande waar je het over hebt bij een hollander minder vaak zal voorkomen dan bij die kameraden!
  Ik heb zelf 45 jaar in Amsterdam gewoond waarvan laatstelijk in Slotervaart, en heb dus zelf het een en ander meegemaakt!!


  Maak melding
 3. @1 yvox
  Afkomst bekend was geen neger.
  Wat was het dan?!
  Graag de oplossing van dit raadsel of het een javaan, hindoestaan, chinees, libanees, boeroe,indiaan,marron of mix was!
  Ben benieuwd of ik het juiste hokje heb aangekruist!


  Maak melding
 4. Iwan ,waarom liegen?
  Bijlmer,Geuzeveld is geen klein Marokko,maar Klein Afrika-Suriname.
  Is altijd zo geweest,de blanken durfden geen voet daar te zetten,door de jaren heen zijn de meeste blanken verhuisd om de Afrikanen en Surinamers,Antillianen met mindere mate.
  Je lijkt die Hollanders wel.Alle Marokkanen zijn tuig?Maar goed,Surinamers hebben ook hun deel gehad vroeger en nu:Alle Surinamers zijn tuig,denk aan de warmoestraat in A`dam,pooiers,de kruiskade R`dam,drugdealers en ga zo maar door,weer 1 van de allochtonen die een ander allochtoon noemt.
  Iwan je bent er zo 1:Wiens Brood Men Vreet Wiens Taal Men Spreekt.


  Maak melding
 5. @Harm

  Wat wordt er toch vaak slecht gelezen. “Klein Marokko” heeft uitsluitend betrekking op Geuzenveld. Ik ging ervan uit dat lezers van Waterkant landelijk begrijpen dat Bijlmer geen toelichting nodig heeft als bijvoorbeeld “Klein Paramaribo” of “Klein Ghana”. Wie denkt dat

  De auteur


  Maak melding
 6. Jij kletst altijd onzin DU.
  Ik woon niet in de Bijlmer maar kom er vaak langs,het is daar 1 en al donker wat je ziet.
  Jij bent er ook zo 1,jou vuiligheid verbloemen omdat er nu een ander allochoonse groep in beeld is.Het zij zo ,Surinamers zijn geen haar beter dan de Marokkanen.


  Maak melding
 7. @7 harm met het harpje.
  Kick je ervan dat mensen op je zwakzinnige gemurmel reageren?
  Aan de naam harm zie ik een oude hollander zonder tanden die van de straat geraapt is door een creoolse of hindoestaanse vrouw die een surinaamse man niet meer kon bijhouden!
  Dit soort slemielen zie je nou vaak in gezelschap van betreffende vrouwen.
  Ze worden naar Suriname meegesleept door die vrouwen om daar te laten zien dat ze eindelijk een hollander aan de haak hebben geslagen waar hollandse vrouwen geen brood van lusten.
  Vaak gescheiden en uitgepoept door hun eigen blanke vrouw!
  In Suriname kom je ze tegen achter hun vrouw aanhuppelent als jan met de korte naam; verstaan geen moer als de vrouw in haar taal spreekt, helemaal rood aangelopen en zichzelf opengekrapt door de muggenbeten!
  Ze menen dan na verloop van tijd dat ze alles weten van Suriname en surinamers!
  Harm ik zou jou adviseren een surinaamse paprika(adjoema) rustig in een hoekje te gaan zitten eten, en als je dat overleeft hebt dan mag je ook een toontje meeblazen!!


  Maak melding
 8. ik ben geen geleerde, ik voer geen discussie met jou over wie erger is surinamer of marokkanen eigelijk adviseer ik jou om rustig te gaan lezen wat brave schrijft.brave laat zien hoe de mens reageerd,het zijn net mensen. vooroordeel komt overal voor. dat is volgens mij het moraal van het verhaal, althans dat begrijp ik eruit .


  Maak melding
 9. Wat een gezeik om niets,jij vreet wel van die Hollanders Djogo,als wij er niet waren zat je in Suriname achter de markt.
  Ondankbare vlegel.
  Oud en seniel ben jij zeker?Ik althans niet,geloof me maar ik weet meer over Suriname en de Surinamers ,dan jij ooit zal weten.
  Geef me maar de Surinamers in Suriname,die hebben nog respekt voor anderen,ik ben zelf nooit uitgemaakt voor wat dan ook.Surinamers in Nederland,zijn ondankbaar,als het ze uitkomt schelden ze op hun redders,de Hollanders.Ik ben geen Wilders fan,absoluut niet,maar zulk soort als jou mag hij a la de minuit Nederland uitlazeren.


  Maak melding
 10. Whaahahaa Djogo ye kir mi met je reactie #8.

  @ Harm. mijn god man. doe rustig aan. Schijnbaar heeft djogo de juiste snaar geraakt want je reactie spreekt boekdelen.

  Zou je aub. niet zo willen generaliseren. En sinds wanneer waren de hollanders de redders van de Surinamers?????. Toen ze het land en de vrouwen aan het plunderen waren of toen ze het berooid achterlieten???. Echte helden, echt iets om trots op te zijn maar niet heus.
  Ik snap trouwens niet wat zo’n reactie met dit stuk te maken heeft. of ben ik nu ook een domme ondankbare suri??

  Nou broeja yere Harm, het leven is te kort daarvoor.


  Maak melding
 11. Beste mensen ik spreek uit eigen ervaring.
  Ik heb heel lang in het Openbaar Vervoer gezeten.
  Door het hele land heen.
  Ik probeer iedereen die ik in mijn bus kreeg gelijk te behandelen.
  Maar de echte problemen met doodsbedreigingen heb ik van Marokkanen ontvangen.
  Zelfs zo erg dat ik met angst en beven mijn dienst begon.
  Toch probeerde ik ook de Marokkanen gelijk te behandelen als alle andere passagiers.
  Want niet iedere Marokkaan is slecht.
  Het zijn er maar een paar en die verzieken het voor de rest en dat is jammer.
  Ik had collega’s die als ze een paar Marokkaanse jongeren bij een bushalte zagen staan, gewoon doorreden, zeker ‘s-avonds.
  Gewoon uit angst welke voortspruitte uit de ervaringen die ze hebben meegemaakt.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat men dan een vooroordeel tegen een bepaalde bevolkingsgroep krijgt.
  Nee ik verdedig die standpunten niet en zelf heb ik altijd geprobeerd (en ik denk dat het mij altijd goed gelukt is) om iedereen die bij mij de bus instapte vriendelijk te bejegenen en dezelfde service te verlenen ongeacht ras, leeftijd, geslacht.
  Misschien deed ik voor Marokkanen nog wel extra m’n best om ze vriendelijk tegemoet te treden, gewoon om het vooroordeel wat sommige van mijn collega’s hadden weg te nemen.
  Maar ik heb vaak wel slapeloze nachten gehad als ik weer eens bedreigt was geworden en zeker als ik wist dat ik de volgende dag weer dezelfde route moest rijden.
  En verder wil ik zeggen dat er onder elke nationaliteit, bevolkingsgroep of ras, hele goede mensen zitten maar helaas ook verkeerde.
  Alleen moeten we niet generaliseren, laten we reëel blijven en elk persoon individueel beoordelen op onze eigen ervaring.


  Maak melding
 12. O, ja dit wil ik ook nog even kwijt.
  Als ik door Paramaribo loop met mijn camera krijg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd.
  Omdat men niet wil dat ik in de stad fotografeert (dan fotografeer ik niet eens mensen).
  Maar als mijn partner met dezelfde camera om haar nek loopt en mensen fotografeert, is er geen vuiltje aan de lucht.
  Ja mijn partner heeft zo’n heerlijk bruin kleurtje en ik ben maar een Bakra en misschien iets rozig gekleurd door de zon.
  Duidelijk een vorm van discriminatie en dat vind ik jammer.
  Natuurlijk hebben de Nederlanders in het verleden op een onwenselijke manier huisgehouden in Suriname, slavernij enz.
  Ja daar schaam ik me echt voor.
  Maar daar kan ik niets meer aan veranderen.
  Als dat wel zou kunnen zou ik de eerste zijn die er wat aan doet.
  Ik draag Suriname echt een warm hart toe en als ik zou kunnen zou ik er niet vandaag maar al lang geleden naar toe zijn verhuist.
  Men spreekt er over dat Suriname zo verdraagzaam is.
  In bepaalde gevallen is dat ook wel zo, maar onderhuids zijn de verschillen erg groot.
  En kan men behoorlijk dicrimineren naar andere rassen toe, heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden.
  Daarom vind ik het zo jammer dat men op dit forum soms ook zo hard uit de hoek komt en men op de persoon gaat spelen.
  Mensen kom gewoon met hele goede argumenten, dan zal iedereen zien dat iemand die onredelijk is gewoon uit zijn nek kletst.
  Zulke personen diskwalifiseren zichzelf en wij hoeven ons niet te verlagen tot het niveau van dat onredelijke persoon.
  Anders geven wij te kennen dat we geen haar beter zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES