Surinaamse onderwijzers dreigen met staking

9

PARAMARIBO, 19 mrt – Leerkrachten in het primair en secundair onderwijs gaan onherroepelijk in staking als hun lonen niet worden aangepast. Dit stelt onderwijzersfederatie Fols. Nu afspraken over invoering van de nieuwe loonreeks zijn afgerond, wordt cash verwacht. Anders gaan de scholen plat.

Langer uitstel wordt niet gedoogd. De verhoging moet al merkbaar zijn bij de eerstvolgende salarisbetaling. “Uitstel of iets anders in de plaats zal niet verteerbaar zijn voor de leerkrachten”, zegt Fols-voorzitter Marcelino Nerkust tegenover de Ware Tijd. Afspraak is afspraak is het uitgangspunt. Dat andere ambtenarenbonden nu bezwaren opperen doet weinig ter zake.

Iedereen heeft de gelegenheid gehad de nieuwe reeks door te lichten. Uiteindelijk zijn de meeste vakbonden akkoord gegaan. “Men heeft al de tijd geslapen en nu de bedragen naar boven komen, zijn de mensen wakker geworden”, aldus Nerkust. Maar de leerkrachten willen niet langer wachten. Loonsverhoging wordt al zes jaar uitgesteld en nu is het genoeg. Ruimte voor correcties achteraf is er altijd nog.

9 REACTIES

 1. venetiaan is niet dom,hij stapelt al de problemen op voor de eerst volgende regering.

  vanaf deze man president is,heeft hij nog nooit een probleem kunnen oplossen.

  dit van de onderwijzers wordt zeker niet opgelost.die man heeft altijd een opschuif om de gasten met lege handen terug te sturen op hun werktrein.

  desnoods met de jongens van hermandadd santohki.want heeft een hobby van gemaakt en geniet als de ambtenaren in staking zijn.


  Maak melding

 2. mensen houdt toch op met kreten van denken jullie aan de jeugd. In het onderwijs in Su, werken heel veel alleenstaande moeders met 2 of meer kinderen en DENKEN JULLIE DAARAAN?
  Houd toch a.u.b. op met die cliche uitroepen echt A.U.B.


  Maak melding

 3. Ik vind dat de leraren het recht hebben om te staken, het is een democratische gerechtigheid en dat kan niemand het van hun af nemen.De leraren worden vaak beschuldigd voor, dat ze bij een staking de leerlingen zonder opgaven laten staan en dat de ouders niet weten wat ze voor de kinderen kunnen doen,want er is geen school en dus geen kinderen oppas.Ik vind dat de vakbonden te slap zijn geweest in kwestie van het eisen van loonsverhogingen,je kan geen zes jaren wachten voor dat je een verhoging krijgt, dat gaat helemaal niet.Verder wil ik ook de minister die in eigenschap van de regering deze onderhandelingen voerde de schuld geven voor deze situatie.Het is best te begrijpen dat vele jonge leraren graag in het buitenland willen werken en liefs in Nederland.Wil je goede scholen hebben op tamelijk goede niveaus dan moet je de leraren goed betalen en gelijktijdig ook eisen stellen.


  Maak melding

 4. Alle ouders van zowel schoolgaande als van niet-schoolgaande leerlingen zouden eigenlijk de leerkrachten in hun staking kunnen ondersteunen.
  Per slot van rekening gaat het om hun kinderen die bij stakingen verstoken blijven van onderwijs.

  Mensen die hier komen kraaien dat leerkrachten aan de schoolgaande jeugd moeten (blijven) denken, weten echt niet waar ze het over hebben.

  Leerkrachten hebben net als elke burger ook vaste lasten die betaald dienen te worden.
  Zij hebben ook kinderen, die ze hebben te onderhouden. Ze hebben ook recht op een goed bestaan.

  Heeft deze regering nog steeds niet in de gaten dat onderwijs de basis vormt tot verdere ontwikkeling van de jeugd.

  Wat gaat er eigenlijk echt goed in Suriname.
  Hoe verschrikkelijk ik het ook vind voor de nabestaanden van de slachtoffers van 08-12-1982, het wordt tijd om de strijdbijl te begraven en eindelijk het land te gaan besturen.

  Ik had zo gehoopt dat de motie tegen de minster JTF het zou halen, waardoor Somo samen met zijn PL naar huis ging en de regering ten val kwam.
  Maar als puntje bij paaltje komt is het de partijpolitiek die wint en niet het landsbelang. Het volk mag stikken.

  Gisteren werd in Alle Tijden gezegd dat de regering in de jaren 80 corrupt was.
  De huidige regering is vermoedelijk nog corrupter dan dat ooit is geweest in Suriname.
  Het is echt huilen met de pet op voor de Surinaamse bevolking.


  Maak melding

 5. iedereen in suriname heeft het recht om te staken en te demonstreren dat zijn grondrechten van iedere surinamers laat dat duidelijk zijn.klopt dat de regering in die afgezet is in 1980 corupt was maar de machthebbers van 1980 waren geen haar beter ze waren nog erger want geen enkele regering heeft de staatskast zo geplunderd , de economie van suriname is nooit eerder zo slecht geweest als na de coup. sterker nog onze munt is nooit zo in waarde gedaald als na 1980 dus laten we dingens wel eerlijk zeggen .


  Maak melding

 6. Waar waren deze leerkrachten toen studenten het voortouw namen.Ze waren in geen velden of wegen te bekennen.Overigens heeft onze geschiedenis uit gewezen,dat de meeste algemene stakingen waarbij de Regering op moest stappen begon met een onderwijsstaking.


  Maak melding

 7. Du en deze regering zijn niet erger maar hebben er niets en dan ook niets aan gedaan en ook niet naar gehandelt om enigzins iets te verbeteren of een halt te roepen aan zaken waar jij je aan ergert. Onderwijsprobleem komt uit revolutie, maar als je het zo goed weet waarom hebben die mensen dan 2 regeringsperioden vene nog problemen met het onderwijs. Door 2 regeringsperioden rancune,haat vergeten deze mensen het onderwijs. Het is handig om dom te blijven en gehouden te worden. Staken maar! als de juf of de meester economisch in de knel is en sociaal emotioneel niet meer te houden is zal er ook niet optimaal onderwijs worden gegeven. Du pe a monie go foe onderwijs,Zeker bij Desire Delano Bouterse zijn sok.


  Maak melding

 8. weet jij waar dat geld naartoe is gegaan naar die schulden die vandaag afgelost moeten worden.100miljoen voor wapens die in brazilie zijn gekocht of beter gezegt op de pof weet jij dat nog? waarom niet naar het onderwijs zo kunnen we nog doorgaan. één ding staat voor mijn vast de bevolking is altijd het slachtoffer.surinamers moeten leren om niet op een persoon te stemmen die mooie praatjes heeft maar iemand met goede plan hoe ons land ontwikkeld kan worden.de grooste knel was tog ten tijden van de revo. toen is het verval begonnen en nu wil jij dat deze regering met een tover stok alle ellende die toen is veroorzaak moet oplossen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.