zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit NederlandTV: Kolonel Valk en de staatsgreep in Suriname

TV: Kolonel Valk en de staatsgreep in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op 25 februari 1980 kwam Desi Bouterse aan de macht door een staatsgreep, die hij samen met vijftien Surinaamse onderofficieren pleegde. Vermoedens dat de Nederlandse kolonel Valk achter de schermen een rol speelde, doken al snel op. Van officiële zijde is dit echter altijd ontkend.

Het TV programma Andere Tijden besteedt deze week aandacht aan die duistere relatie. Aan het woord komen jonkheer Vegelin van Claerbergen, in die tijd Nederlands ambassadeur, en majoor bd. Koenders van de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst. Zij gaan in op de precaire situatie in Suriname aan de vooravond van de coup. Ook praten zij over de rol van kolonel Valk.

Ook André Haakmat schetst de gang van zaken. Hij was lange tijd vertrouweling van Bouterse en minister in de nieuwe regering.

Andere Tijden, donderdag 19 maart, 21.25 uur, Nederland 2

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Goed voor de geschiedenis….maar vandaag aan de dag zien wij heel andere dingen …Daarom mensen wees wijs en kijk…NPS nog Opa Ruro Pseudo kunnen bewegen of schudden de ballen zitten ergens vast…maar het komt ervan wie geld met twee handen neemt weet wat de gevolgen zijn.

  Bek vol tanden met de kans eunuch te worden door eigen hebzucht….Land en volk verkopen en met rotzooi verhaal komen…Nu is de NPS omgekocht of opgekocht ?
  Rede wij weten meer i.h.b. die Jong kiem Pa(junkypa)…..er is ooit geld gegeven aan die en die om hem niet naar huis te sturen.

  DAAROM KAN SOMO(DOMO) HARD BRULLEN…de anderen moeten gaan schuilen door schaamte…….Maar let op 2010 is absoluut geen oplossing voor verandering zoals u bekent deze mannen FRONT roven stembussen.
  En het roven zullen zij financieren met geld uit CHINA.


  Maak melding
 2. Wat vooraf ging
  na de onafhankelijkheid van suriname in 1975 gleed het land langzaam af naar een totale chaos.geld verdween in de zaken van corrupte politici en binnen het surinaamse leger,de SKM,
  was sprake van grote onrust

  de rol van de kolonel valk komt niet duidelijk naar voren in dit artikel.
  dus maar afwachten op de TV programma andere tijden.

  als cadeautje had de jonge republiek niet alleen ontwikkelingshulp gekregen,maar ook een eigen leger met door nederland verschafte suppletieregelingen: aantrekkelijke salarisaanvullingen voor de uit nederland afkomstige beroepsmilitairen

  de burger personeel van de SKM ontvangen hun pensioen in valuta.en hebben niet te klagen.
  ook de salarissen van een deel van de militairen word door betaald of stopgezet


  Maak melding
 3. Dat word dan een keer tijd daarvoor.Die naam ken ik al sinds de eerste revolutie dagen .hij bleef steeds tactisch op de achtergrond. Hopenlijk kan ook hij nu aanhalen hoe misselijk het Surinaamse volk was van die slappe regeerders toen.


  Maak melding
 4. Deze Kauwlonel had natuurlijk gehoopt dat het ontstane gezag het land op een presenteerblaadje zou zetten voor het hoge noorden.

  Toen het er mar niet van kwam brak in Suriname letterlijk de hel los.

  Bij de eerste de beste CONS-vergadering kreeg de overzij te verstaan dat wij de restmiddelen in de regio wilden aanwenden en dat mocht niet natuurlijk.

  Uiteraard volgde sabottage op sabottage met ondersteuning van enkele redimoesoes.


  Maak melding
 5. Dat nederland wist van de aankomende coup in 1980 is geen verassing meer maar wat voor baad zou nederland erbij hebben gehad? Waarom zouden zij een militaire regering in het zadel helpen? hoe het ook zei het is erg fout geweest als nederland er echt direct aan heeft meegewerkt maar wat waren de afspraken dan met D.D.B en consorten? moesten ze z.s.m weerplaats maken voor een burger regering? of mochten de militairen aan de macht blijven van Nederland? of heeft D.D.B de afspraken geschonden en is gewoon blijven zitten en had lak aan de gemaakte afspraken toen hij eenmaal de macht had geproeft? Had nederland alles verkeerd in geschat en heeft D.D.B de boel geflest? ik ben benieuwd na de uitzending weten we meer feiten (hoop ik)


  Maak melding
 6. Beste sranang mang,
  Dit is oud nieuws. Dit nieuws kan je ook in bepaalde literatuur in Nederland vinden.
  Den Haag, was des tijd niet eens met de oude manier van politiek voeren in Suriname. Van daar dat ze de militairen hebben ondersteund, om des tijd de coup te plegen.
  Hebben jullie je nooit afgevraagd, waarom DDB altijd zegt, Den Haag breekt mij de “bek” niet open.
  Waarom heeft Holland de Amerikanen tijdens het bewind van president Ronald Regean geen toestemming gegeven om in Suriname schoon schip te houden?

  Sranang mang denken jullie goed na.

  Gio.


  Maak melding
 7. Het land is na de onafhankelijkheid naar de verdoemenis geholpen.Jaren hebben ze op die hollanders gescholden maar wie buit suriname nu??????
  Het leven bestaat niet uit feesten en beesten.


  Maak melding
 8. Ik en mijn ex maten zijn zeer benieuwd of alles aanbod komt want de zaak tegen Kolonel Valk, verjaard op 25 februari 2006.
  Het staat immers in de wet dat als je als militair in den vreemde je met een coup inlaat je statenloos wordt verklaard.
  Anderre Tijden, censureer dus niets en laat alles aanbod komen, en niet te vergeten de gesprekken met de Amerikanen, Engelsen en Fransen die als bondgenoten op de hoogte gebracht moesten worden.
  Kolonel Valk, heeft in opdracht gehandeld en ik daag alle ex militairen uit om ook hun mond open te doen.
  Dat het resultaat doden tot gevolg heeft gehad is te betreuren en daarom moet de helewaarheid op tafel komen.
  De gesprekken die Marbellia zijn gevoerd met Kolonel Valk, moeten ook aan bod komen, anders zal de zaak onder de mat blijven zoals de schande van Kolonel Karramans in Srebenica.


  Maak melding
 9. Kolonel.Vlk, had een vreselijke aan Kolonel.Elstak, Elstak, was in zijn ogen een dienaar van de oude politiek die door Nederland werd geregiseerd.
  Wie immers aan die leiband liep had het goed en zo niet dan had je pech, wat niet vergeten mag worden zijn de militairen die in Nederland werden geronseld.
  De mislukte tegen coups, uit voorzichtigheid zal ik maar geen namen noemen, onze gemeenschap is immers klein dus de namen zijn onder intimie geen onbekenden.
  Ik herinner mij 1 van tegencoupplegers die niet mocht van zijn vrouw en dus een blessure fijnsde…


  Maak melding
 10. hoe kan een land zo dom reageren? roept andré haakmat nog altijd verbijsterd uit

  met die man kon je bouterse naar je hand zetten.ik heb nooit begrepen,toen niet en nu niet,waarom de kolonel valk weg moest.
  aldus
  andré haakmat

  dan moeten de hypocrieten in nederland ook niet verbaast opkijken.

  het nederlandse beleid tegenover suriname is niet consequent.

  in feite hebben surinamers geen coup gepleegd.het waren destijds alleen maar nederlanders van surinaamse afkomst.betaald door hunne werkgever uit den haag.

  dan zijn deze surinaamse militairen geen landverraders maar echte srananman met ballen geweest.

  hoe is het verder afgelopen met de kolonel Elstak.


  Maak melding
 11. Ik wil maar 1 ding weten,hebben DU en Neus de uitzending goed bekeken en bovenal goed geluisterd?
  Voor de rest nu pas komt de aap uit de mouw,als Khanhai,de advocaat van Bouterse,slim is laat hij een dvd afspelen bij de rechtbank,misschien heel misschien komen de rechters en de nabestaanden van de dec.moorden tot heel andere conclussie.
  Het is duidelijk aangegeven,had Nederland de man Valk ,hun enige woordvoerder toen in Suriname,niet terrug gehaald naar Nederland,was 8 dec.NOOIT gebeurd.
  Stelletje hypocrieten,die Nederlanders,eerst de coup regelen ,toen de gierige en het geboefte,de geelimeneerden,Nederland dwongen om terug aan de macht tekomen,wist Ned.niet wat te doen,vandaar dat ze Kol.Valk terughaalden.
  Ik heb het altijd gedacht,dit hele 8dec.proces is een farce,men wil kostte wat kost Bouterse uit het politieke leven,vandaar dit proces.Maar oen tang tikkie,wang loh sannie oh kong na loektoe.


  Maak melding
 12. Deze Srananmans hebben hun gewisse boterham en geplaveide carrieregang bij de koninklijke land-, zee- of luchtmacht, opgeofferd om in een levensechte avontuur te belanden en op niet mis te verstane manier worden verguist.

  Wij zijn naar later bleek wel degelijk opzettelijk en onder valse voorwendsels weggelokt met het bekend gevolg.

  Professional soldiers are n’t boyscouts!


  Maak melding
 13. Zie je en daarom zeg ik die witte mannen zijn niet heilig, ok schijnheilig dan!

  Wat hun doen mag niet bekend worden maar zelf wijzen ze wel naar anderen met hun kromme vingers.

  Het is altijd alleen maar Bouterse dit, Bouterse dat net of die beste man nooit iets goed doet of heeft gedaan, van mij mag die zelfs president worden, die kans moet die ook krijgen. Liever hij dan dat die witte mannen het land weer overnemen, ze komen er al met bosjes tegelijk en zelf lopen ze te klagen over de Polen,Turken,Marokkanen,Afrikanen en ja zelfs Surinamers in hun land, maar als ze zelf met zn zovelen naar een ander land gaan dan verwachten ze een rode loper, mn mars!


  Maak melding
 14. Pinto

  No bruja, dit is een rookgordijn om de Rechterlijkemacht in Suriname op gepaste wijze tot orde te roepen.
  De beerput is inmiddels allang op een kier, ex Minister van Defensie van.Mierlo, daar horen wij dus nog niets over, maar mijn waarde sranan mangs, komt Tijd komt Raad.
  Na vier mislukte moordpogingen die bewust niet naar buiten komen, blijft D.D.Bouterse,zijn eed nakomen, tot nader order.
  De uitzending heeft heelwat knipwerk moeten doorstaan, de naamStaphorst en van.Dijk zijn weggelaten, ook frater Laurentius die D.D.Bouterse, moest overhalen en nu levenslang heeft van de kerk.
  Brada moro tori sa opo te a ten doro, liever niet hopen velen, en zelfs in de huidige coalitie zijn er lieden die op de hoogte waren!!!!!!


  Maak melding
 15. mijn mening over andere tijden.
  ik heb niets nieuws gehoord een aantal dingens vallen mij op dat niemand hier het woord redie musu in de mond neemt,jammer dat bouterse zelf niet aan het woord kwam. hij is de enige die dit kan bevestigen of ontkennen of het waar is dat valk de aanzetter van de coup is. maar dat zal hij niet doen omdat hij nog steeds de grote (leider)uithangt .dus bouterse heeft zich laten gebruiken om suriname in zijn intwikkeling te remmen. iedereen zal zijn eigen conclussie trekken feit is dat suriname als land geen moer met deze hele coup is opgeschoten.@nummer 15 wil kwijt als je die hollanders hypocrieten noem hoe noem je bouterse dan ? ik heb nergens kunnen horen dat valk bouterse de aanzet gaf voor de 8dec moorden wat ik wel begreep van haakmat een man die met een korreltje zout meem, als valk was gebleven dit nooit zou gebeuren met andere worden bouterse kan niet met verantwoordelijkheid omgaan en dat bouterse niet te vertrouwen is .mijn conclussie.


  Maak melding
 16. …..en intussen zwijgt de hele Nederlandse pers ondanks dit schandaal dat WEER blootgelegd is ….ALS HET GRAF.

  Is het jullie niet opgevallen?


  Maak melding
 17. RMD leider nr. 13

  Deze is de enige die serieus genomen kan worden gezien zijn goede info.
  Kolonel Valk had inderdaad een grondige hekel aan Elstak en ik kan dat beamen. Waarom kan alleen Valk ons vertellen.

  Andere tijden is een goed programma maar ik weet nu al dat het echte verhaal niet naar voren komt.

  Nederland heeft een vuile rol gespeeld bij de coup van februari en in mei bij de zogezegde tegencoup ook. we weten allemaal welke daarmee bedoeld word.

  Elstak was van te voren bewerkt om een soort coup te plegen en de plannen waren er maar Elstak was te bang of werd zelfs gezien als een lafaard. De echte onder ons weten wie de strateeg was achter deze coup.

  Elstak is later min of meer gek geworden van het idee dat hij het toch niet aangedurfd had.
  Nederland heeft alles al maanden, misschien wel een jaar voraf geregistreerd. De MIVD weet daar alles van.
  Zelfs wat er een paar maanden later is gebeurd met de arrestatie van anderen is op voorwerk van NL waarbij van Randwijk en Hardjoprajitno nu op hun manier voor worden beloond.

  De enige die echt kunnen vertellen maar niet kunnen zijn de vervanger van Valk destijds die uit walging en wroeging voortijdig gestopt is, TUSSENBROEK en zijn onderofficier toen op de ambassade. TUSSENBROEK is in Frans Guyana gaan wonen en die andere onderofficier is bij een mysterieus ongeluk in Delft om het leven gekomen. Van hem was bekend dat hij HET verhaal wilde vertellen aan een betrokken Surinaamse familie die daar woonde. Het ongeluk is nooit echt onderzocht en de politie van Delft had er ook geen vrede mee.

  Heeft Andere tijden dit ook onderzocht?

  Dus Tussenbroek is onze enige hoop op waarheid.


  Maak melding
 18. Ik heb op 19 maart niet iets met enige nieuwswaarde kunnen ontdekken.Alles wat er verteld is geworden was al bekend.

  Het kwam nu uit de mond van de toenmalige ambassadeur en het hoofd van de militaire inlichtingen dienst,die toen in Suriname waren.


  Maak melding
 19. Waarde sranan brada nanga sisa, weten jullie hoeveel goede mensen die Suriname wilden helpen, financieel kapot zijn gemaakt.
  Weten jullie hoeveel docenten ,Inginieurs, Artsen, Academici, mensen met het hart op de goede plaats.
  Met een economische boycot krijg je natuurlijk je zin, de mensen gaan muiten dus ontstaat er anarchie, wie ook de leiding heeft zal een oogje dicht moeten knijpen of zelfs het loodje leggen.
  De belabgen zijn het belangrijkste om coupplegers te blijven steunen, en niet het aantal doden, zie Indonesie sinsd 41, zie India, zie Afrika, zie Irak, moet ik doorgaan of begrijpen jullie de boodschap, vergeet de Indianen in Amerika en Suriname niet, de Aboriginals in Australie.
  Het grote Engeland, wilde het in China proberen ewn ook in Japan, Vietnam.
  Lees het ware verhaal over Pocahontas, ik rust en laat u allen uw hersens gebruiken en naar het nieuws van vandaag , gisteren en eer gisteren kijken.
  Hoeveel doden zijn er intussen niet te betreuren, doch,de oliekraan onder de grond is nog intact.
  Als Rusland morgen beslist geen gas meer aan Nederland te leveren, dan is er een recessie, nu is het kunstmatig omdat een direkteur ontslaan of tien arbeiders nog steeds een groot verschil is.
  Waarom ik dat weet, toen ik mijn onroerendgoed, Fitness center, Kinderdagverblijf, Uitzendburo en noem maar op, toen maakte een recessie niets uit.
  De Hllonders die de afgelopen tien jaar in Suriname zijn neer gestreken lachen zich dan ook rot en ik neem \ze niets kwalijk.
  Wat je altijd zal horen is, te mi kisi mi pensioen mi e gwe, wel broeders en zusters, mijn vader kreeg zijn pensioen in mei 1991 en stierf een dag voor kerst 1991.
  Denk na broeders en zusters want er zullen meer verassingen uw pad doorkruizen, mijn verassig was dat de politiek een lange arm heeft en jullie allemaal op de korrel heeft.
  Na zoveel verlies vrees ik niets meer en ik ben niet zoals velen die het probeerden en na tegenslagen, D.D.Boutersem, de schuld, geven, nee mi standvastig en vastberaden leki wan bun surdati!!!


  Maak melding
 20. Vegelin van Claerbergen wist als ambassadeur van de komende coup in Suriname.
  Dat kan welhaast niet anders.
  Voor de coup was hij even een dag weg. Daarna was hij weer terug.
  Dus de Hollanders wisten dat er een coup aan zat te komen.


  Maak melding
 21. De kolonel Elstak is een groot Surinamer..hij is de enige die samen met Zijne Excelentie Ferrier als Diplomatieke grootheden kunnen worden beschouwd! Ze hebben na de dramatische ontwikkelingen zich lekker op de vlakte gehouden en gaan genieten van de rust die ze verdienen. Beiden zijn nog springleven Ferrier bijna honderd jaar en de inmmidels Generaal b.d. Y.D.F. Elstak bijna negentig jaar.. Chappoo voor deze mannen van t eerste uur.

  Groetjes
  COUNTRY


  Maak melding
 22. Ik vraag me af waarom Haakmat ex kolnonel Valk steeds tegenkwam in de vroege ochtenduren als hij Bouterse moest bezoeken zoals hij in het interview vertelt. Haakmat vroeg zich dat ook af wat de reden daarvoor zou kunnen zijn. Waarom heeft Bouterse midden in de afscheidsreceptie Valk confronterend toegesproken? Heeft dat te maken met een vorm van wraak. Maar waarom? En waarom hebben de moorden plaatsgevonden nadat Valk weg uit Suriname was? Ook een vorm van wraak en frustratie en in de steek gelaten en verraden voelen door beste maat? Waarschijnlijk zal het dossier ook nooit geopend worden en de geheimen eeuwig bewaard blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES