Protest bij Surinaams consulaat tegen export aapjes

14

Bezoekers van het Surinaamse consulaat in Amsterdam stonden afgelopen vrijdag even vreemd te kijken bij het zien van een heus protest voor de hekken van het consulaat. Een groep van ongeveer vijftien dierenactivisten van de Nederlands/Belgische Anti Dierproeven Coalitie (ADC) protesteerde tegen de export van aapjes naar de Amerikaanse vivisectie industrie. Het was een komen en gaan van mensen die vooral voor het afhalen van een visum waren gekomen.

De demonstranten wilden via dit protest hun ongenoegen uiten over de export vanuit Suriname van 68 kleine doodshoofdaapjes en kapucijnaapjes naar proefdierhandelaar Worldwide Primates in Miami, Florida (VS). Enkele bezoekers van het consulaat toonden hun begrip voor het protest. Een spandoek en aan duidelijkheid niets te wensen overlatende protestborden maakten indruk en veel bezoekers van het consulaat waren zeer verrast en hadden geen idee van de proefdierhandel vanuit Suriname.

Het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo heeft in oktober 2008, naar nu bekend is geworden door een artikel in het Surinaamse opinieblad Parbode, de aapjes geëxporteerd naar Amerika. Daar wacht, aldus de dierenvrienden, de aapjes een gruwelijk leven in kooitjes en in de handen van wetenschappers die de meest verschrikkelijke experimenten op de Surinaamse aapjes uitvoeren. In Suriname hebben vooral de kleine doodshoofdaapjes een hoge aaibaarheidsfactor en worden ze ook als huisdier gehouden. Of de export heeft voldaan aan geldende internationale regelgeving blijft volstrekt onduidelijk. Er hangt, zoals uit het artikel blijkt, een mist van onduidelijkheden rond de export. Waarschijnlijk is het voor het eerst dat vanuit Suriname primaten zijn geëxporteerd voor de vivisectie industrie.

De Anti Dierproeven Coalitie dringt er bij de Surinaamse overheid op aan om de export van aapjes naar de VS en eventueel andere landen voor de vivisectie industrie te verbieden. “Een bedrijf als Tropical Wildlife brengt Suriname in diskrediet.”, aldus Robert Molenaar, woordvoerder van de ADC. Molenaar: “De laatste tijd tracht Suriname zich meer en meer te profileren als een bestemming voor eco-toerisme. Het nieuws dat dit zelfde land toestaat dat kleine weerloze en vriendelijke aapjes worden getransporteerd naar uiteindelijk een proefdierlaboratorium in een ver land waar een kort leven in eenzaamheid, stress en pijn volgt, zal Suriname schade gaan berokkenen.”

De ADC zegt net zo lang campagne te zullen gaan voeren tot de Surinaamse regering besluit om de export van primaten naar proefdierhandelaren als Worldwide Primates en naar de vivisectie industrie in het algemeen te verbieden. (Foto’s)


14 REACTIES

 1. Wel de protesters gaan echt lang protesteren want deze su. regering is niet gewend te reageren op protesten! Daar zijn ze veels te veel bezig met hun eigen zakken vullen en om een paar aapjes gaan ze zich echt niet druk maken….


  Maak melding

 2. Er wordt niet vermeld voor welke proeven de dieren worden gebruikt. Is het zo dat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld het testen van belangrijke medicijnen tegen met name levenbedreigende ziekten (HIV,kanker,etc), dan heb ik daar vrede mee. Ik zou het wel kwalijk vinden als het om proeven gaat die volkomen nutteloos zijn, zoals de cosmetische industrie.
  Zolang dit alles niet duidelijk is onthoud ik mij derhalve van mijn mening.


  Maak melding

 3. het is de aapjes of wij
  dit is de motto van front
  geld maakt blind

  ik heb reeds bij een vorige artikel gevraagd of de regering aan de bevolking bekend wilt maken wat er allemaal is mee genomen naar amerika.tijdens een wetenschappelijke onderzoek in het binnenland van suriname.

  en hoeveel de staat suriname hiermee heeft verdiend.

  ook moet er een onderzoek komen over de veranderingen aan de sophie redmondtstraat om en bij de amerikaanse ambassada.


  Maak melding

 4. De Surinaamse regering zit vol met mensapen.
  Deze mensapen moeten maar geexporteerd naar de VS, teneinde de proeven op hen uit te voeren. Kunnen ze meemaken wat voor leed dieren ondergaan.
  Bovendien komen ze er achter hoe het voelt om in veel te kleine hokjes opgesloten te zitten net als vele Surinaamse gezinnen die noodgedwongen in veel te kleine huizen moeten wonen.

  Laat ik er maar voor de duidelijkheid er maar bij vermelden dat deze mensapen onder alle etniciteiten die Suriname rijk is, voorkomen.

  2 Klappen in 1 keer. Suriname wordt bevrijd van ongure politici en de echte aapjes kunnen vrij en blij van boomtak tot boomtak slingeren in het oerwoud van Suriname.

  Het is walgelijk hoe mensen met dieren omgaan. Dieren zijn net als mensen ook levende wezens en mogen niet misbruikt worden.


  Maak melding

 5. deze mensen komen op voor de rechten van de dieren .
  weer de bekende appels met peren vergelijken hier op deze forum het zijn altijd de zelfde .


  Maak melding

 6. Is de regering in Suriname niet op de hoogte wat er in het land gebeurd of doen of zij dat ze het niet weten?Het is een slechte reputatie voor het land die zo warm over eco-toerisme spreekt.


  Maak melding

 7. De export van de aapjes kan Suriname internationaal heel veel schade toebrengen. Ik denk dat Suriname meer inkomsten genereert uit eco-toerisme en steun van het WNF, dan met de export van aapjes die per stuk een tiental dollars opbrengen.


  Maak melding

 8. Wij hopen ooit eens een keer alle aapjes en apen te hebben geëxporteerd opdat eindelijk met de daadwerkelijke ontwikkeling van dit land een aanvang kan worden gemaakt.


  Maak melding

 9. ik moet soms lachen en gelijk ook mij zelf afvragen wat hebben sommigen surinamers in hun hoofd tokotoko of zaagsels ze noemen hun eigen soort apen, tegen deze soort klootzakken zeg ik koop een spiegel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.