woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenNatuurWateroverlast Surinaamse hoofdstad vrij duurzaam

Wateroverlast Surinaamse hoofdstad vrij duurzaam

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 mrt – De kans is groot dat de wateroverlast in en rond Paramaribo regelmatig terugkeert. Dit zegt hydroloog en universiteitsdocent Sieuw Naipal. Vooral het noordwestelijk deel langs de kust loopt gevaar. Behalve het grillige weer spelen ook andere omstandigheden.

Het beheer van infrastructuur laat nogal te wensen over. Onder meer ontbreekt een behoorlijk overzicht van wat er aan waterafvoerwegen beschikbaar is. “Nagegaan moet worden welke kanalen en sluizen nog functioneel zijn en welke kanalen en trenzen verkeerd gegraven zijn”, zegt Naipal tegenover Dagblad Suriname. Het is ook behoorlijk fout gegaan met het beheer van bufferzones.

Deze natuurgebieden langs de kustlijn zijn door de jaren heen verkaveld. Er is ontbost en een groot deel van deze gebieden wordt nu bewoond. “Om te voorkomen dat de wateroverlast het extreme niveau bereikt van de afgelopen dagen, zal op technisch en beleidsvlak een aantal maatregelen genomen moeten worden”, aldus Naipal. Behalve aanleg van waterwerken is ook het onderhoud van belang.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Groot Paramaribo word alleen oostelijk actief ontwaterd door pompgemalen bij de kreken(v.Sommelsdijkkreek ,Boomskreek , etc)

  dus hoe verder westelijker van de pompgemalen hoe meer weerstand het water ondervind om bij de pomp terecht te komen.

  Zuiderlijk hebben wij Het Saramacca kanaal die bevaarbaar moet blijven en waar het waterpijl door verschillen tussen eb en vloed van Suriname- en Saramaca rivier constant hoog word gehouden ,dus bij hevige regenval en vloed in de rivieren loopt die zo vol en begind het probleem voor Zuid-Paramaribo(daarom trekt het water meestal niet gelijk weg).

  -Als er een kanaal komt (van noord naar Zuid) tussen het Saramacca kanaal en Noord Kwatta tussen de derde en vierde rijweg(goedkopere grond die de staat moet opkopen)

  – Sar. kanaal word uitgediept dat het waterpijl lager word (vergelken met zee nivo en laagste nivo van de stad) maar tog bevaarbaar blijft ….

  -Er aan Het Saramacca kanaal pompgemalen komen bij Uitkijk en daar bij “de molen” Suriname rivier …………..heb je je totale ontwatering capasiteit zeker verdubbeld omdat je zuid-, en west Paramaribo actief ontwaterd en grondwaterpeil kan beheren.

  Dat was mijn mening/plan om het huidige waterstaat van Paramaribo aantepassen en uitebreiden om vervolg overstromingen te kunnen vermijden.


  Maak melding
 2. Er zijn ook te weinig bufferzones, verstopte of slecht functionerende riolen.

  Daarom moeten grootgrondbezitters en de regering stukken land opofferen, afstaan om deze zone’s te graven. meren, vijvers, waterplassen etc.etc. ook leuk voor watersport, vissport, toerisme en recreatie.

  Bij extreme regentijden kan het overtollig water opgevangen worden en bij gunstige getijden gelijk wegsluizen/pompen.


  Maak melding
 3. Aan kennis bij ons in Nederland ligt het niet. De arrogantie en culturele achterlijkheid maakt dat we niet putten uit deze kennis in Suriname. Leve Israel!


  Maak melding
 4. Alle Surinamers weten dat de grote regentijd zit aan te komen. Dit betekent dat alle hoofdkanalen geinspecteerd dient te worden in de maanden Januari en Februari.

  Neen, tijdens de grote regentijd worden kanalen opgeschoond…dan zijn we duidelijk te laat!

  we moeten van onze fouten leren
  en dit is het belangrijkste wat er is.

  We zullen zien hoe het volgend jaar wordt aangepakt.


  Maak melding
 5. Vrij “duurzaam” of vrij langdurig?

  Het woord duurzaam, wordt gebruikt wanneer men het over oplossingen en producten heeft die milieuverontreiniging moeten beperken.

  Bijv. energie bespaarde producten, spaarlampen, recyclebare producten etc.


  Maak melding
 6. Maar is het de bedooeling dat al deze oplossongen op dit forom wordem gegeven?

  lijkt mij nietn,ik bedoel maar leten ze maar lekker betalen we hebben immers ook enze centjes betaald om dit te leren ,e4n maar lekker niets doen op de ministries ja daaaaag


  Maak melding
 7. Duurzaam staat voor het positief benaderen van zaken.

  Mijn duurzame oplossing zou in ieder geval moeten inhouden dat ik, en mijn woning, en mijn perceel zou moeten opveizelen met tenminste 100cm of hoger. Heel leuk vooruitzicht overigens.


  Maak melding
 8. Suriname kampt met ‘beleidsmakers’ en politici die niets anders doen dan feestvieren en kinderlijke ruzies op gang houden.
  Het land interesseert ze geen zier.
  Ik ben nu 65 en dit probleem is al jaren zo.
  Met name de huidige Regering o.l.v. Venetiaan is zo DOM ARROGANT (bezig) dat zij weigert hulp in te roepen van Nederlandse expertise.
  Zelf de VS( New-Orleans) vraagt hulp aan Nederland inzake waterkeringsinfrastructuur.
  Maar neen: men importeert liever criminele chinezen die lukraak aan het asfalteren zijn geslagen dat aandacht voor ontwatering niet aan de orde is.

  Venetiaan et.al zien het land liever ten onder gaan aan dit soort natuurkrachten, dan dat hij de hulp inroept van terzake deskundigen.
  En de mini-ster van OW & V?? Gewoon lozen .
  Die man en zijn team zijn incapabel !!!!!!!!


  Maak melding
 9. De opvatting en kennis van dhr.Naipal vind ik harstikke mooi,maar een ding moet je niet vergeten,maak de surinamer milieu bewust.Overal plastiekebekers ed.Ik was ongeveer een jaar terug in suriname en liep toevalling langs de surinamerivier vol met plestiekenflessen en bekers.Misschien van uit de overheid zal er beleids maatgelen getroffen worden door statie op platiekenflessen ed.En aanpakken van frisdrank bedrijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES